Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii (23-29.10.2023)
Fiecare om are istoria sa, personală şi cea a familiei lui, întrupată în memorie. Memoria este o adevărată moştenire, transmisă din generaţie în generaţie, povestea despre noi şi rădăcinile noastre, alături de patrimoniu imobil. Cel mai adesea luăm decizii influenţaţi de memoria noastră, de istoria noastră personală. Memoria nu este rectilinie, ci ea se dovedeşte foarte subtilă: reţine anumite episoade din trecut, uneori se tulbură, discerne, repovesteşte şi construieşte scenarii. Ce este memoria şi cum funcţionează ea? La întrebarea aceasta legitimă răspunde Emilio Garcia Garcia în cartea lui, „Memoria: amintire şi uitare” (ediţie Litera din anul 2022, traducere din spaniolă de Gabriela Toma). Doritorii vor găsi volumul disponibil la Sala de lectură, Secţia de împrumut, filialele 2, 3 şi 5.
Suntem memoria noastră, mai precis, tipurile de memorie ale noastre. Prin ea și datorită ei percepem, ne mișcăm, gândim, vorbim, ne entuziasmăm și simțim, planificăm și proiectăm. Capacitatea de a ne aminti ne influențează deciziile și ne definește identitatea. Ca urmare a relevanței memoriei pentru existența noastră individuală, este necesar să înțelegem natura acesteia și modul în care funcționează, să renunțăm la concepția tradițională a memoriei ca o modalitate de înregistrare exactă a unor evenimente sau date specifice și, în schimb, să o vedem ca un proces cerebral complex și fragil, într-o continuă evoluție, care construiește, stochează și recuperează amintiri.
În volumul de față, prin intermediul studiilor și a celor mai relevante cazuri clinice ale momentului, sunt analizate diversele sisteme de memorie pe care complexitatea multifațetată a vieții noastre o implică, mecanismele sale subiacente și consecințele modificărilor pe care le pot suferi. (Coperta a IV-a)
Lectură recomandată de Bibliotecar!
Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do
Ultimele comentarii