Acasă > Diverse > Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Vieţile noastre se desfăşoară în cea mai mare parte a timpului în casele unde ne-am născut şi trăim. Casele noastre sunt scena vieţilor noastre, cu bucurii şi tristeţi, cu reuşite şi eşecuri, dar mai ales cu starea de siguranţă şi de confort pe care ne-o dau, prin sentimentul de acasă. Dincolo de noi, în aceleaşi case au trăit înaintaşii noştri, fie părinţii şi bunicii noştri, fie alte persoane. Casele împărtăşesc o moştenire şi o istorie, iar obiectele sunt mărturiile acestora. Despre acestea vorbeşte şi ne dezvăluie cartea din această săptămână: „Acasă: o istorie a vieţii private” de Bill Bryson (traducere de Ciprian Şiulea, ediţia a doua, Iaşi, Polirom, 2023, 448 pagini). Volumul este disponibil la filialele 2, 3 şi 6 (secţia pentru copii).

„Mulţi dintre noi trăim în confortul propriilor locuinţe fără să ştim cum au ajuns să arate şi să fie organizate aşa cum sunt astăzi, cu tot ceea ce cuprind ele. Pornind de la această constatare, Bill Bryson ia ca model propria casă pentru a reface îndelungata istorie a vieţii private. Descrie pe rând camerele şi obiectele din ele şi ne arată în tot atâtea poveşti captivante cum au apărut sau cum au evoluat. Mai mult, întrucât, în opinia sa, orice se întâmplă în lume începe şi sfârşeşte în casele noastre, viaţa privată ajunge să prilejuiască digresiuni delectabile în istoria mare. Astfel, baia constituie punctul de plecare pentru o istorie a igienei, dormitorul – pentru una a sexului sau a morţii, bucătăria – pentru o istorie a alimentaţiei şi a comerţului cu mirodenii. Iar anecdotica volumului şi detaliile picante despre viaţa privată a unor nume ilustre fac lectura cu atât mai savuroasă”. (Coperta a IV-a)
Cuprinsul înlesneşte o călătorie în întreaga casă, în afară şi în interior, de sus în jos, în camerele principale şi în dependinţe: Holul; Bucătăria; Salonul; Sufrageria; Pivniţa; Biroul; Grădina; Scările; Dormitorul; Baia; Camera de toaletă; Camera copiilor; Podul.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.