Acasă > Cultura > Cartea săptămânii – Recomandarea bibliotecarului

Cartea săptămânii – Recomandarea bibliotecarului

Cartea acestei săptămâni (4-10.04.2022) este romanul “Ereditate” de Miguel Bonnefoy (Editura Trei), disponibilă la Secţia de împrumut la domiciliu şi la filialele 2, 3, 5 şi 6.

Volumul a fost distins cu Premiul Goncourt – Alegerea României (2020) şi Premiul librarilor francezi (2021).

Iată rezumatul cărţii:
Venit din Franţa, cu un butaş de viţă-de-vie într-un buzunar şi cu 30 de franci în celălalt, patriarhul familiei Lonsonier se stabileşte în Santiago de Chile la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aici, fiul său, Lazare, întors din infernul Primului Război Mondial, construieşte împreună cu soţia lui cea mai frumoasă volieră din Anzi.

Şi tot aici, fiica lor, Margot, visează să devină aviatoare şi se căsătoreşte cu un soldat apărut din negura trecutului, pentru ca mai târziu să-l aducă pe lume pe Ilario Da, care va deveni un faimos revoluţionar.
În această saga impresionantă, desfăşurată pe ambele ţărmuri ale Atlanticului, vreme de o sută de ani, Miguel Bonnefoy zugrăveşte magistral, în limbajul realismului magic, portretul unei familii dezrădăcinate. Singurul reper pe care generaţiile acestei familii îl moştenesc este legenda misterioasă a unui unchi dispărut.

O poveste despre exil şi căutarea avidă a locului de apartenenţă, despre eterna reîntoarcere la o patrie natală atât de aprig dorită, încât nicio regăsire reală nu se mai poate ridica la nivelul fanteziei.

Autorul mărturiseşte astfel ce înseamnă literatura pentru el personal:

„Vocaţia este, în opinia mea, această chemare pe care o avem pentru un anumit lucru, o algebră secretă, o geometrie misterioasă. Nu ştim exact de ce ne atrage şi spre ce ne poartă, aşa cum fluturii sunt atraşi spre lumină. Asta înseamnă scrisul pentru mine.“ – Miguel Bonnefoy

Aprecieri şi recenzii despre carte din presa franceză:

„Un roman dramatic, pitoresc despre exil şi despre moştenirea spirituală, lingvistică, socială.“ – Libération

„Un labirint în care nu te rătăceşti niciodată.“ – BibliObs

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă disponibil la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Cartea săptămânii - Recomandarea bibliotecarului, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Categories: Cultura Tags: , ,
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.