Starea de bine a bibliotecarului
De „Ziua bibliotecarului” şi de „Ziua mondială a cărţii”, Secţia de copii a Bibliotecii Judeţene Braşov şi Biblioteca Judeţeană Prahova vă invită la o întâlnire online pe tema Starea de bine a bibliotecarului, pe platforma Google Meet, 23 aprilie 2021, orele 11,00.
“Când ne simțim bine, putem să producem schimbare.”
Simona Baciu
Ce este un bibliotecar?
Ce face un bibliotecar?
Ce se ştie despre ce face un bibliotecar?
Cine cunoaşte un bibliotecar, ştie oare că acesta (ma refer cu precădere la bibliotecarii ce lucrează în cadrul secţiilor cu public) este adeseori, stresat, obosit şi că lucrează de multe ori la „cota de avarie” până la sosirea concediului? Doar rapoartele îi reflectă volumul de lucru, din ce în ce mai mare. Acum el are sarcina nu doar să organizeze activități, ci și să le monitorizeze. Este o responsabilitate uriașă pe care trebuie să și-o asume zi de zi. Dacă luăm în calcul și faptul că trebuie să țină piept şi comportamentului utilizatorilor, tot mai diferit, vom înțelege dificultăţile emoţionale ale acestora, toate într-o perioadă atât de atipică. Acest amalgam al provocărilor reprezintă doar câțiva dintre factorii care contribuie la scăderea stării de bine a bibliotecarilor de orice fel.
O problemă de care, iata, nu s-a vorbit pâna acum. Să le fi scăpat oare din vedere acest aspect? Este o problemă stringentă care poate schimba cu totul comportamentul bibliotecarului, mentalitatea şi creativitatea sa.
“STAREA DE BINE” A BIBLIOTECARULUI!
Starea de bine ar trebui privită cu seriozitate. Sunt sigură că cifrele, procentajul, în urma unui studiu, ar scoate la iveală situaţii în care bibliotecarii raportează stări emoţionale precare, ca rezultat al muncii lor şi, desigur, acest lucru are un impact direct asupra rezultatelor. Sau poate nu?
Mai mult, starea de bine a bibliotecarului se reflectă profund şi are un impact major asupra relaţiei UTILIZATOR – BIBLIOTECAR.
De foarte multe ori investirea de timp în acest aspect al EMOŢIILOR face ca indicatorii de performanţă să crească considerabil. De ce în profesia noastră acestea nu ar putea fi un aspect de care trebuie să ţinem cont, de care să avem grijă?
DE BUNĂSTAREA BIBLIOTECARULUI DEPINDE BUNĂSTAREA UTILIZATORULUI. Suntem oare conştienţi de aceste aspect? Sunt sigură că DA, dar de ce nu se discută, de ce nu se găsesc soluţii de gestionare a emoţiilor acestora (furie, frică, regret, teamă, conflict etc.). Poate că ele există, dar nu au fost încă împartăşite.
Bibliotecarul este conştient de faptul că, de bunăstarea lui depinde bunăstarea utilizatorului. Aş da aici exemplul procedurilor de utilizare a măștii de oxigen în avion. La urcare în orice avion, însoţitorul te sfătuieşte să-ţi pui prima data propria mască de oxigen, după aceea să îi ajuţi pe ceilalţi, fie ei copilaşii tăi, părinţii etc.
Suntem de acord şi cu ideea că doar eu am putere asupra găndurilor mele, dar asupra emoţiilor, asupra stării mele de bine sunt singurul răspunzător?
Se cunoaşte oare faptul că sunt bibliotecari care lucrează pănă la epuizare pentru a duce la bun sfârşit un plan, un proiect, o idee, o sarcină…sau mai multe? …sau pentru o nedreptate, un conflict?
Oare acestea nu se răsfrâng asupra “lucrului cu publicul”?
Oare biblioteca este pentru bibliotecar doar un loc de compromis şi… satisfacţie profesională?
Iată, multe întrebări care, cu siguranţă au un răspuns.
Inspirata fiind de conferinţele SUPERTEACH (“SuperTeach a fost creat pentru a stimula descoperirea și dezvoltarea măreției, a talentului și potențialului în fiecare copil și a plecat de la ideea de transformare a mediului educațional astfel încât acest scop să fie atins plecând chiar de la motorul care dă viață acestui sistem: profesorii.
Proiectul SuperTeach stimulează dorința profesorilor de a fi cei care inițiază și construiesc această schimbare …”)
la care am participat şi „face to face” și online, inspirată fiind de Simona Baciu, de Claudia Badiu, de Adriana Ioana Bârcean, de Violeta Daniela Nedelcu, de Vasile Braşovanu şi mulţi alţi participanți la “starea de bine a profesorului”, în data de 23 aprilie 2021, ora 11.00, bibliotecarii din întreaga ţară, din biblioteci publice şi şcolare, preţ de o ora şi jumătate vor povesti despre ei… de fapt, depre noi, şi doar despre noi, bibliotecarii, cu doi invitaţi speciali – VIOLETA DANIELA NEDELCU şi VASILE BRAŞOVANU, cărora le mulţumim că şi-au facut timp să fie în mijlocul nostru de ziua noastră, a bibliotecarilor.
Violeta Daniela Nedelcu
Profesor de limba și literatura română, Brașov.
Formator. Speaker motivațional.
Absolvent AspireTeachers – 2016. Căștigător „Creator de educație” 2020. Expert RED Limba și literatura română.
Practică învățarea vizibilă în mediul online din 2016, cu scopul declarat de a schimba mentalități și percepții.
Crede în puterea comunității: a fondat clubul „Inspirație pentru școală” – învățare nonformală în bibliotecă (2017) și grupul de pe Facebook„ Inspirație pentru școală”, facilitând, în mediul online, schimbul de exemple de bune practici, creând un spațiu al colaborării apreciat.
Susține workshopuri pentru cadre didactice, pentru părinți și pentru tineri.
Expresie-cheie: ,,Educația mă însoțește pe drumul devenirii mele personale, care se împletește cu devenirea elevilor mei, uimindu-ne, întrebând, gândind, luminând lumea împreună. ”
https://www.academiaheidi.ro/cum-a-fost-la-conferinta-motivationala-mama/
https://www.superteach.ro/vorbitori/violeta-daniela-nedelcu/
https://www.facebook.com/didi.metea/posts/852348461850728
https://iteach.ro/experientedidactice/magie-finlandeza-in-sala-de-clasa?fbclid=IwAR0FYqNlw3fcBD5RDXpl-gaopsYyY2e9EgR1gss3q5iSOd1AiiOiCZIedOM
VASILE BRAŞOVANU
Absolvent de liceu pedagogic iar mai apoi al Facultății de Filosofie și Științe Social-politice a Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, masterand în cadrul programului Învățare, inovație și coaching în educație din cadrul Universității București. Am o experiență de 9 ani în lucrul cu tinerii, copiii, profesorii și părinții, colaborând atât cu ONG-uri (Teach for Romania, Salvați Copiii România, Asociația Techsoup, Agenția OvidiuRo, Roma Education Fund România) cât și cu instituții de învățământ (școli publice, Universitatea București).
Timp de 2 ani am fost învățător cu sprijinul programului Teach for Romania, iar alți 2 ani m-am ocupat de pregătirea academică a unui grup de copii în cadrul Fundației Seeding Knowledge.
Activez în educație pentru că am convingerea că doar așa putem să ne dezvoltăm întregul potențial și să creștem în mod durabil comunitățile în care trăim. O zonă aparte în munca mea o reprezintă implicarea în reducerea inechităților în sistemul public de învățământ și creșterea accesului la educație de calitate pentru toți copiii.
În prezent dezvolt programe de training atât pentru cadre didactice cât și pentru părinți în întreaga țară și ofer mentorat directorilor de școli implicați în programul Edu Networks.
https://vasilebrasovanu.wordpress.com/
Bibliografie:
https://www.superteach.ro/de-ce-conferinta-superteach/
https://simonabaciu.ro/despre/
https://sipcs.ro/cui-ii-pasa-de-starea-de-bine-a-profesorilor/
www.scoalaromaneasca.ro
https://vasilebrasovanu.wordpress.com/
MELANIA LUANA BUTNARIU – bibliotecar LOREDANA STANCIU – bibliotecar
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „George Bariţiu” BRAŞOV – CENTRUL DE EXCELENŢĂ PENTRU COPII ŞI TINERET
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „Nicolae Iorga” PLOIEŞTI
Ultimele comentarii