Acasă > Evenimente > Constantin Brâncoveanu (1654-1714) – 305 ani de la moartea domnitorului

Constantin Brâncoveanu (1654-1714) – 305 ani de la moartea domnitorului

Constantin Brâncoveanu s-a născut în familia lui Matei Brâncoveanu și a Stancăi, sora lui Șerban Cantacuzino, acesta din urmă oferindu-i o educație aleasă nepotului său, mai ales că la vârsta de un an rămâne orfan de tată. Viitorul domn va învăța, printre altele, limbile greacă, latină și slavonă.

A fost căsătorit cu doamna Marica şi au avut împreună patru fii şi şapte fiice. A înaintat repede în ierarhia boierească, ajungând să dețină însemnate dregătorii în stat, fiind mare agă, mare postelnic, mare spătar și mare logofăt.

Sprijinit de unchii săi, urcă pe tronul Țării Românești în anul 1688. Domnia lui s-a caracterizat prin stabilitate internă, iar Țara Românească a cunoscut o perioadă de progres economic, prin dezvoltarea agriculturii, a meșteșugurilor și a comerțului, dar și cultural-artistic, în timpul său, în arhitectură conturându-se stilul ce îi va purta numele. A fost unul dintre cei mai importanți ctitori de biserici și mănăstiri din țările române. De asemenea, a fost un mare protector al şcolilor şi tiparului (a fost unul dintre donatorii de carte de la Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului).

Pe plan extern, el a reușit să mențină autonomia Țării Românești și a întreținut legături strânse cu principalele capitale europene. De asemenea, a avut relații strânse cu toate patriarhiile răsăritene, cărora le-a acordat și sprijin material și financiar. Același sprijin l-a primit și Biserica Ortodoxă din Transilvania, supusă presiunilor protestante, calvine și catolice.

Fiind acuzat, printre altele, de relaţii ascunse cu duşmanii Porţii Otomane, a fost mazilit la data de 4 aprilie 1714 și a fost dus la Istanbul şi închis la Edicule, împreună cu familia sa.

În data de 15 august, chiar când împlinea 60 de ani, a fost executat, împreună cu cei 4 fii și cu sfetnicul Ianache Văcărescu, după ce au refuzat cu fermitate să accepte credința musulmană – condiție pentru a fi lăsați în viață. Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe toți, la data de 16 august, sub numele de Sfinții martiri brâncoveni.

Documentare, selecţie cărţi şi organizare expoziţie de Mariana Caloinescu, bibliotecar la Secţia de Împrumut

Categories: Evenimente Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.
Trebuie să fii logat pentru a povesta un comentariu.