Arhivă

Arhivă pentru noiembrie, 2023

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 27.11. – 03.12.2023

noiembrie 27th, 2023 Fără comentarii

În ajunul Zilei României, alegerea bibliotecarului s-a oprit firesc la o carte despre români: „Românii. Stigmat etnic, patrii imagina – o căutare istorică” de Ovidiu Pecican (ediție Humanitas, 2022). Volumul este disponibil la Sala de lectură, Secția de împrumut, filialele 2 și 5.

Aș zice că este o carte despre istorie și cum se fabrică imaginile. Cel mai bine este să dăm cuvântul editurii: „La adăpostul zidurilor mănăstirilor sau conacelor boierești moldo-valahe, ale cancelariilor maghiare și ale palatelor voievodale s-a desfășurat timp de secole un război nevăzut. Un război neobosit, subtil și crâncen. Războiul pentru origini. De unde venim? Cine a fost aici mai întâi? Cine poate să-și ceară drepturi și întâietate? Războiul acesta este cu atât mai cumplit, cu cât unele cronici și documente, probabil maghiare, preluate și folosite și de unii cronicari români, vorbesc despre venirea cândva, târziu, a românilor ca tâlhari trimiși în ajutor ungurilor contra invadatorilor din estul sălbatic. Oroare, rușine, ofensă, strigă cronicarii și cărturarii români, care nu întârzie să aducă ei înșiși dovezi ale vechimii antice daco-romane și ale continuității românilor în aceste locuri, ca scut contra pretențiilor politice și teritoriale ale vecinilor mai puternici. Dovezi pentru mândria care începea să fie națională.
Volumul de față este o analiză a tuturor acestor surse medievale și moderne, plasate în timp, spațiu și context cultural-politic. Este o scufundare în adâncurile scrisului istoric central- și est-european; Ovidiu Pecican încearcă să ajungă la izvoarele care au iscat toate aceste controverse și lupte istoriografice timp de câteva veacuri.
Cine suntem? De ce originile românilor sunt atât de obscure? Care sunt legendele și evenimentele istorice de la care au pornit primele cronici defăimătoare? E oare vorba despre rea-credință, sau despre imaginația scăpată din frâu a unor secretari și copiști din Evul Mediu? Care a fost rolul românilor în apărarea Regatului Ungar? Care sunt argumentele cărturarilor „naționaliști“? Răspunsul la aceste întrebări și la multe altele, pe care nimeni nu și le-a pus până acum, le aflăm din paginile unei cărți de istorie scrise ca o poveste fără sfârșit”.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesați cu încredere catalogul nostru online la un clic distanță la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags:

Bibliotecarul recomandă cartea săptămânii 13-19.11.2023

noiembrie 20th, 2023 Fără comentarii

Somnul este parte din sănătatea noastră. Acesta este motivul alegerii cărţii acestei săptămâni, în acord cu colecţia lunii. Recomandarea s-a oprit asupra volumului „Cum să dormi inteligent” de Shawn Stevenson, traducere a editurii bucureştene Herald din 2020, disponibil la secţia de împrumut şi filialele 2, 3 şi 5.

Autorul pune somnul în lumina reflectoarelor publicând o carte care te învaţă, cu zâmbetul pe buze, cum să îţi creezi o rutină de dormit care să producă un efect pozitiv maxim în viaţa ta, pe toate planurile: de la „perioada de aur” din zi în care somnul este cel mai hrănitor pentru corpul uman la efectul tehnologiei şi al luminii de ecran asupra creierului, de la importanţa luminii solare şi a conectării cu natura la practici meditative care uşurează intrarea în faza de somn şi organizarea conştientă a spaţiului de dormit. Cu un trecut de sportiv şi trecând el însuşi prin experienţa unei recuperări fantastice în urma unui accident pe pista de alergare, Stevenson prezintă lumii întregi tehnicile şi paşii prin care el şi-a îmbunătăţit calitatea vieţii, dar şi rezultatele cercetărilor care stau în spatele acestor soluţii.

Cuprinsul enumeră sfaturi folositoare şi sănătoase, aşa cum arată spicuirile pe care le dăm mai jos: 1. Cât de valoros e somnul ; 2. Bucuraţi-vă de cât mai mult soare în timpul zilei ; 3. Evitaţi orice tip de ecran înainte de culcare ; 4. Decofeinizaţi-vă! ; 5. Răcoriţi-vă! ; 6. Mergeţi la somn la momentul potrivit ; 7. Curăţaţi-vă stomacul şi purificaţi-vă somnul ; 10. Trageţi jaluzelele ;  14. Lăsaţi-o mai uşor cu băutura! ; 16. Calmaţi-vă freamătul interior şamd.

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Categories: Diverse Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii (13-19.11.2023)

noiembrie 13th, 2023 Fără comentarii

Ieri, duminică, a avut loc un eveniment sportiv şi comunitar dedicat Zilei care nu se uită, 15 noiembrie 1987, când braşovenii s-au revoltat împotriva comunismului. Este vorba de crosul 15 noiembrie. La mijlocul săptămânii pe care o începem astăzi se află această dată memorabilă. Din aceste motive, alegerea Bibliotecarului s-a oprit asupra volumului coordonat de Marius Oprea şi intitulat „Ziua care nu se uită: revolta braşovenilor din 15 noiembrie 1987”, ediţia a doua apărută la editura Polirom, 2017, 600 pagini. Cartea este disponibilă la Secţia de împrumut, Sala de lectură şi Filiala 5 (Bd. Griviţei nr. 53).

Apărut în colecţia Document, sub egida Institutului de investigare a crimelor comunismului şi Memoria exilului românesc, volumul face cunoscute mărturiile participanţilor şi suferinţele lor după înfrângerea revoltei, reprimarea care a urmat. Cartea este rodul efortului perseverent al coordonatorului şi dorinţei de recuperare a istoriei recente şi a oamenilor care au făcut istorie, fiind dedicată memoriei victimelor, la 40 de ani de la gestul lor curajos. Acţiunea lor a fost şi este un model de demnitate, Marius Oprea scriind că ”Trăiesc mulţumirea de a fi putut pune sub ochii cititorilor poveştile triste ale unor oameni al căror curaj s-a născut din disperare. Oameni care, cu toată această disperare ce a învins frica, au arătat lumii întregi că România lui Ceauşescu nu e o ţară amorţită, în care ‘mămăliga nu explodează’, ci e o ţară care se mişcă, în care demnitatea nu a dispărut şi românii sînt gata să plătească un preţ greu pentru a şi-o apăra. Mulţi dintre participanţii la revoltă au avut de îndurat deportarea; unii, cei cărora această carte le este dedicată, au plătit cu viaţa pentru curajul lor. Și unii, şi ceilalţi sînt, de-acum, oameni ai istoriei.”

15 noiembrie 1987 a fost un moment decisiv şi a arătat criza regimului comunist, anunţând sfârşitul dictaturii. Astfel, a fost înţeles evenimentul de către exilul românesc, chiar în lipsa ştirilor, aşa cum Emil Hurezeanu explică esenţa evenimentului, pătrunzând dincolo de absenţa informaţiilor: ”Nu se ştia ce s-a întâmplat cu muncitorii. Se operaseră arestări. Se vorbea şi despre asta. Oamenii au dispărut de acasă. Nu au mai revenit la familii. Pentru noi a fost limpede încă de atunci. Era începutul unei acţiuni împotriva regimului, era vorba de un protest muncitoresc într-o citadelă ceauşistă, era vorba de un mesaj politic antidictatorial, era vorba de un context clar: presiunile Moscovei, ruptura cu Occidentul, care-şi radicalizase poziţiile faţă de regim – toate astea ne-au făcut să credem că e vorba într-adevăr de începutul sfârşitului.”

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 06-12.11.2023

noiembrie 6th, 2023 Fără comentarii

Vă place muzica? Tuturor! ar suna răspunsul. La reînceperea şcolii, recomandăm o carte despre o pasiune care uneşte mulţi oameni şi pe care o profesoară de muzică a scris-o cu entuziasm şi dragoste: „Aritmetica sunetelor: muzica pe care nu o înveţi la şcoală” de Ana-Maria Rusu (colecţia Corint Educaţional, 2022, 280 p.). Volumul este disponibil pentru împrumut la filialele 5 şi 6 (secţia pentru copii).

Cartea este un ghid dincolo de aşteptări. În călătoria muzicală pe care o oferă, primeşti răspunsuri şi soluţii la mirările tale, descoperi bucurii şi surprize, participi la regăsiri, totul într-un stil accesibil, într-o expunere cu grijă şi plină de înţelegere. Scrisă pentru elevi, ea se dovedeşte potrivită şi pentru adulţi. Apreciată de profesionişti ai muzicii (Ada Milea, Anna Ungureanu – dirijoarea corului Madrigal) şi de pedagogi, cartea se dovedeşte un text inspirat pe care merită să îl parcurgi.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,