În acest an Premiul Monica Andriesei pentru merite în activitatea de bibliotecă revine doamnei Malica Mezei de la Biblioteca publică din comuna Mirşid, judeţul Sălaj.
În 2023 doamna bibliotecară împlineşte 32 de ani de activitate profesională, legându-şi viaţa de bibliotecă din anul 1991. De peste trei decenii Domnia sa a fost şi este în continuare activă şi implicată. În timpul acesta a reuşit să dezvolte biblioteca şi să o extindă. Iniţial cu sediul în fostul CAP, din anul 2022, biblioteca s-a mutat în clădirea unde funcționează și Centrul de Informare Turistică. Biblioteca Publică din comuna Mirşid are filială la Moigrad, deschisă în 2013 şi a avut la Popeni, până când Căminul Cultural a intrat în renovare.
Zi de zi, doamna Malica Mezei sprijină cauza cărţilor şi cititului, susţinând pe copii şi nu numai. Alături de ora de poveşti şi de lecturile din clubul de vacanţă, fiecare activitate propusă include momente de citit, de exemplu în timpul drumeţiilor şi ieşirilor în natură. Caută şi descoperă orice prilej pentru a stimula apropierea de carte şi citit. De Sărbătoarea Sânzienelor, a făcut buchete şi a confecţionat coroniţe împreună cu micii cititori, urmând instrucţiuni din cărţi. Or, cu prilejul vizitării unui câmp de lavandă, inspiraţi de modele dintr-o carte, au construit o căsuţă verde din flori, frunze şi crengi. Lecturile sunt argumentate de jocuri, experimente şi plimbări, fiind atentă să urmeze dictonul latin Mens sana in corpore sano!
Biblioteca din Mirşid susţine şi promovează evenimente culturale, precum lansări de carte şi evocări ale personalităţilor locale, în parteneriat cu alte biblioteci, cu școlile din comunitate şi cu Primăria, biblioteca fiind alături de administraţia locală.
Receptivă la nou, doamna bibliotecară s-a implicat în programe de modernizare a serviciilor şi dotărilor de bibliotecă, precum Biblionet şi Code Kids, învăţând să iniţieze elevii în programare şi folosind ocazia pentru realizarea unei machete a bibliotecii cu ajutorul tehnologiei. Totodată, doamna Malica Mezei a reuşit să atragă finanţări nerambursabile prin câştigarea de proiecte, precum Porolissum – o istorie vie, Biblioteca de semințe, 4/4 Pentru Prieteni, Punguța cu 2 cărți. Participă anual la proiecte în parteneriat cu alte biblioteci din țară: Prietenie pe o sfoară, ZICI (Ziua internaţională a cititului împreună), Olimpiada de Benzi Desenate.
Biblioteca din Mirşid s-a dovedit o gazdă bună pentru comunitate, aici desfăşurându-se şezători ce reunesc periodic persoane de diferite vârste. În bibliotecă bunicile împărtăşesc din experienţa lor şi deapănă amintiri, transmiţând tradiţii şi obiceiuri, reţete şi poveşti ce întreţin vie memoria comunitară. Doamna Malica Mezei a găsit calea de a ţine aproape de bibliotecă pe locuitori şi de a coopera. Astfel, a fost sprijinită ideea sa generoasă de a confecţiona mărţişoare la şezătoare, pentru asociaţia Împreună îi vom face fericiţi, spre a fi vândute în scopul ajutării unor cazuri sociale. Proverbul Dar din dar se face rai s-a confirmat, întrucât gestul a fost răsplătit de o donaţie de cărţi pentru bibliotecă din partea mămicilor descurcăreţe. Dinamică şi creativă, doamna bibliotecară a implementat și proiectul Clubul meseriilor rurale, urmărind să ajute la dezvoltarea profesională şi păstrarea ocupaţiilor tradiţionale. Pentru desfășurarea proiectului biblioteca a obținut un pachet de cărți și materiale necesare derulării activităților.
Profesional, Malica Mezei este interesată de noutăţile din breaslă, luând parte la întâlnirile cu colegii din bibliotecile publice din judeţ şi din filiala ANBPR Sălaj, publicând în revista I. D. E.I. a Bibliotecii Judeţene Sălaj, participând la expoziţia colectivă de fotografii a ANBPR, urmărind orice idee şi proiect ce poate ajuta biblioteca sa.
Atentă la nevoile comunităţii şi cu spirit civic, a răspuns la apelul autorităţilor pentru ecologizare în comunitate. De fapt, doamna bibliotecară Malica Mezei este un om între oameni şi pentru oameni, făcând din biblioteca publică un centru al comunităţii. Hărnicia şi munca i-au fost recunoscute adesea de Biblioteca Judeţeană Sălaj, prin diplomele de merit acordate mai mulţi ani la rând. Pentru toate aceste motive, i se atribuie Premiul Monica Andriesei.
Despre premiu: Din 2016 a fost instituit acest premiu prin donația și susținerea generoasă a Paulei Zimbrean, fiica Monicăi Andriesei, în memoria mamei sale. A fost acordat Bibliotecii publice din comuna Stelnica, județul Ialomița (bibliotecară Ionela Șerban, 2016), Bibliotecii publice din comuna Bărbătești, județul Gorj (bibliotecară Ioana Roșu, 2017), Bibliotecii publice din Cotnari, județul Iași (bibliotecar Dorin Cozan, 2018), Bibliotecii Județene “Marin Preda” Alexandria, județul Teleorman (manager Viorel Fota, 2019), Bibliotecii orăşeneşti „Tata Oancea” din Bocşa, judeţul Caraş Severin (bibliotecar şi manager Gabriela Şerban, 2020), Secţiei pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene Braşov, bibliotecar Melania-Luana Butnariu (2021), Bibliotecii publice din Topoloveni, judeţul Argeş (bibliotecar Oana Maria Marinică Mustăţea).
Despre Monica Andriesei: MONICA ANDRIESEI (1948-2014) a fost o devotată bibliotecară la Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov, unde şi-a început activitatea în anul 1972, la secţia de împrumut carte pentru adulţi. Absolventă a Facultăţii de limba şi literatura română, Universitatea Bucureşti, a urmat cursul de biblioteconomie, sub îndrumarea profesorului Dan Simonescu, un slujitor dedicat al bibliotecilor româneşti, cel ce i-a fost model şi ghid în profesie. La Braşov, a lucrat pentru carte, lectură, bibliotecă şi oameni, ajungând să conducă secţia de împrumut carte (1996, 2001-2006) şi chiar directoare adjunctă de specialitate a bibliotecii (1997-2001). În această calitate, a contribuit la modernizarea bibliotecii, a iniţiat şi coordonat informatizarea completă a secţiei de împrumut, încheiată în 1998, a gestionat cu tact şi fermitate în acelaşi timp acest serviciu dificil, cu un volum mare de muncă şi interacţiune directă cu cititorii, a format tineri bibliotecari, fiind un model de competenţă, bună comunicare, ambiţie şi tenacitate. Pasionată de artă, din 1998 a organizat expoziţii de artă în bibliotecă, în Galeria de pe scară, stimulând pe artiştii braşoveni. A contribuit decisiv la îmbogăţirea colecţiei de artă a bibliotecii pe care a descris-o în albumul Pinacoteca (două ediţii, 2006 şi 2008), în colaborare. Cu talent şi multă muncă, a devenit un artist iconar, exersând pictura pe sticlă şi expunând în expoziţii de grup, dar şi personale. La începutul lui 2006 se pensiona de la bibliotecă, dar a continuat să fie activă în domeniul culturii şi al cărţilor, la Muzeul Civilizaţiei Urbane şi la librăria Okian din Braşov. La 7 august 2014, s-a stins din viaţă, lăsând în urmă amintirea unui om pentru care cartea, cititul şi cultura erau un crez şi un stil de viaţă. Pentru cei lăsați în urmă, Monica Andriesei a rămas un model de bibliotecar şi o persoană deschisă şi generoasă.
Ultimele comentarii