Arhivă

Arhivă pentru septembrie, 2023

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 18-24.09-2023

septembrie 18th, 2023 Fără comentarii

Dacă este luni, este Cartea săptămânii. În această săptămână alegerea s-a oprit la romanul „Septembrie în Shiraz” de Dalia Sofer, apărut la editura Corint, pe care îl avem la Secţia de împrumut, precum şi la Secţia de copii şi filiala nr. 4.

După revoluția iraniană din 1979, negustorul de bijuterii Isaac Amin este arestat și acuzat pe nedrept de spionaj în favoarea Mossad-ului, din cauza averii și a originii evreiești. Îngrozită de dispariția lui, familia sa trebuie să supraviețuiască în această nouă lume a cruzimii și a haosului, asistând neputincioasă la prăbușirea a tot ceea ce cunoscuse și iubise până atunci. În vreme ce Isaac îndură terorile închisorii, iar soția sa îl caută cu disperare, copiii lui se confruntă cu înțelegerea noilor valori și perspectiva unei călătorii extrem de periculoase.

Debutul literar al Daliei Sofer, „Septembrie în Shīrāz” are toate calitățile unui roman pasionant. În acest univers captivant, personajele, de care te atașezi ușor, pun în discuție chestiuni esențiale: identitatea, alienarea, exilul și dragostea. Autoarea evocă emoţionant povestea suferinţelor familiei şi proza ei elegantă oferă o viziune complexă asupra impactului politicului, surprinzând tranziţia Iranului spre o republică teocratică. Dalia Sofer este şi autoarea unei alte cărţi, „Omul timpului meu”, recent tradus în română.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,

Gernot Nussbächer – biografie

septembrie 14th, 2023 Fără comentarii

Nussbächer, Gernot Kurt (22.08.1939, Braşov – 23.06.2018, Braşov), arhivist şi istoric.  Este primul fiu al licențiatului în comerț Kurt Erwin Otto Nussbächer și al profesoarei Era Herta, născută Dieners. A frecventat grădinița din strada Poarta Schei, apoi  Școala Populară Evanghelică situată în curtea Bisericii Negre. Deja din clasa a doua, profesorul Carl Lang i-a trezit dragostea pentru istoria locală și istorie în general, care mai târziu a fost cultivată de profesorii săi de specialitate, dr. Maja Philippi, Franz Killyen și Rudolf David. Începând cu anul 1953, Gernot a ajuns la Liceul German, școală succesoare a Gimnaziului Honterus, care pe atunci funcționa în clădirea Liceului Șaguna. Dintre profesorii săi amintea în mod special pe Victor Bickerich, Spiru Hoidas și Walter Schlandt, fără însă să îi uite pe ceilalți.

Un eveniment decisiv din acea perioadă a fost la data de 10 octombrie 1954 când a făcut primele descoperiri cu privire la Biserica Neagră, care a devenit prima și cea mai mare iubire a sa. Pe lângă contribuții și colecții-sursă pentru monografia Bisericii Negre, Gernot a scris în anul 1955 și prima versiune a unui „Ghid al Bisericii Negre“, care a putut apărea abia după patru decenii. Tot atunci Gernot a fost și unul din întemeietorii „Brigăzii care trăgea clopotul mare a Bisericii Negre din Brașov “ și omul de bază la tragerea manuală a clopotului mare a Bisericii Negre.

În august 1956 a promovat examenul de admitere la Facultatea de Istorie a Universității Victor Babeș din Cluj. În această perioadă, au fost importante colaborarea la renovarea Bisericii Sf. Mihail, accesul la arhiva Academiei cu o minunată bibliotecă deschisă publicului și faptul că a putut face parte și cânta într-un cor ”Bach”. Gernot a fost activ și în cadrul unui cerc german cultural pentru studenți. La Cluj a început să învețe și limba maghiară, utilă pentru studiul istoriei Transilvaniei. În Cluj, Gernot a scris primele două cărți despre istoria localităților Cisnădie și Cisnădioara, redactate doar la mașina de scris. Aici a început și activitatea sa în presă, mai exact la ziarul german „Volkszeitung” , unde în anul 1957 a apărut primul său articol despre  istoria locală: „Ce povestește Marele Clopot“ (al Bisericii Negre). În timpul studenției, a cunoscut-o pe  asistenta medicală Ada Schiel, de care s-a îndrăgostit și cu care s-a căsătorit înainte de susținerea  examenului de licență.

Începând cu toamna anului 1961, Gernot s-a angajat mai întâi în Cluj-Napoca și apoi din aprilie 1962 în Brașov, la Arhivele Statului. Începând cu anul 1964, Gernot a devenit colaborator extern al ziarului german din Brașov „Volkszeitung“ pentru eseurile legate de istoria locală, mai târziu și la cotidianul „Neuer Weg” din București.  În aceste ziare și la cele care au succedat lor, a publicat în decursul unei jumătăți de secol peste o mie de articole legate de istorie locală, peste 200 de articole despre localitățile din Transilvania – mai ales despre Brașov –  și mai mult de o sută legate de personalități – în special despre Johannes Honterus.

În anii 1966-1968 trebuie menționate colaborarea cu Gebhard Blücher pentru cercetarea modernă a filigranelor și prietenia cu Jürgen Haffner și cu familia acestora. În anii ‘70 au început cercetările lui Gernot cu privire la Honterus, în contextul sărbătoririi a 475 de ani de la nașterea lui Johannes Honterus, care a devenit a doua, cea mai mare iubire a sa.

Din cauza rudelor sale din străinătate – care nu erau tolerate de Ministerul de Interne, căruia îi aparțineau și arhivele statului – Gernot a fost transferat  în anul 1986 la Biblioteca Județeană și de acolo s-a mutat în anul 1989 la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din Brașov. După Revoluția din decembrie 1989, a putut să se întoarcă la vechiul său loc de muncă la arhivele statului, începând cu data de 1 martie 1990.

Între timp, Gernot a asistat la cununia fiicei sale Brigitte cu Harald Bottesch, la data de 14 octombrie 1989, care l-a impresionat profund. După 1989, Gernot s-a putut bucura atât de libertatea religioasă cât și de libertatea de a călători. Primele călătorii în interes de serviciu au avut loc în anul 1968 în Iugoslavia și în 1973 în Republica Democrată Germană. Începând cu anul 1990 putea să călătorească aproape în fiecare an în Germania, unde întreținea contacte cu oameni de specialitate din arhivele de acolo. O călătorie în interes de serviciu în anul 1992 l-a condus în America, unde a putut să cunoască pentru prima dată dimensiunea internațională a lui Honterus în New York. Acolo, l-a cunoscut și pe președintele Arhivei Naționale din Koblenz, Prof. Dr. Friedrich Kahlenberg, care i-a înlesnit în anul 1994 realizarea unei călătorii, în Germania, cu participanții grupei pentru paleografie germană la Școala de perfecționare din București, unde Gernot a activat ca lector. Gundelsheim, Koblenz, Köln, Marburg, Weißenburg și München au fost destinațiile frumoase ale acestei călătorii. În anul 1995 Gernot a primit cu bunăvoința Prof. Dr. Harald Zimmernann din Tübingen, prima sa bursă pentru cercetare. Acolo Gernot a putut cerceta temele favorite de interes, fără să aibă legătură cu serviciul. Tema sa principală a fost Johannes Honterus. Entuziasmat de posibilitățile de cercetare din Viena, Gernot a însoțit  în următorul an, în 1996, grupa specială pentru paleografie germană în bibliotecile și arhivele din Viena.

În această perioadă, a activat și în alt domeniu și anume în perioada 1994-1999 a fost încadrat consilier la Editura „Nehemia“, condusă de fiica sa, Brigitte. Sarcina sa în calitate de consilier al editurii era de a se ocupa de calitatea imprimărilor, mai precis cu verificarea și îmbunătățirea traducerilor din engleză în română; de asemenea efectua și traduceri proprii din limba germană în limba română.

Din anul 1998 Gernot a plecat în Ungaria de șapte ori pentru cercetare. Temele principale, pe care le-a abordat în Budapesta, au fost bineînțeles Johannes Honterus, apoi istoria orașului Brașov precum și contribuțiile la „Cartea documentară despre istoria germanilor în Transilvania“. Din Budapesta, Gernot a făcut o călătorie și la Szeged, ultima ședere din anul 2005 fiind organizată foarte frumos de către Cziraki Zsuzsanna.

În anul  1999 a ieșit la pensie, dar a lucrat până în anul 2003 în continuare la Arhivele Statului Brașov. Deoarece nu a mai fost posibil să continue, a fost angajat de Muzeul Casa Mureșenilor pe o perioadă de cinci ani cu jumătate de normă. Începând cu anul 2008, Gernot a fost angajat la Arhiva Comunității Honterus cu jumătate de normă, după ce anterior fusese colaborator extern. Atunci a început colaborarea și prietenia cu domnul Peter Simon, pe vremea aceea șef de birou al Parohiei Evanghelice, ale cărei roade au fost mai multe broșuri ilustrate cu privire la Biserica Neagră: un ghid al bisericii în trei limbi precum și caiete referitoare la diferite teme din Biserica Neagră: obiectele din bronz, imaginile cu virtuțile și altele.

Gernot Nussbächer a fost privit în timpul vieții sale ca și un intermediar: între trecut și prezent, precum și între cele trei naționalități principale: sașii, românii și ungurii. De altfel, publicațiile sale au fost scrise şi au apărut în trei limbi. De aceea el se poate numi și „Pontifex minimus“, așadar un mic constructor de poduri, ce au legat comunităţile istorice ale Braşovului.

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii (11-17.09.2023)

septembrie 11th, 2023 Fără comentarii

Dacă este luni, este Cartea săptămânii. În plus, azi este o zi specială, fiind prima zi de şcoală. De aceea am ales cartea săptămânii potrivită pentru începerea sezonului şcolar. Aceasta este volumul „Cine a inventat, totuşi, şcoala? şi alte întrebări pe care nu ai îndrăznit să le pui până acum” de Shoham Smith, ilustraţii de Einat Tsarfatis (editura Paralela 45), disponibil la filialele 1 (Craiter), 2 (Noua), 4 (str. Berzei) şi 6 (str. Iuliu Maniu nr. 6).

Shoham Smith şi Einat Tsarfati îi invită pe toţi aceia care au fost odată la şcoală, pe cei care merg acum sau care vor merge în curând să exploreze cel mai (sau aproape) important loc din viaţa lor. De-a lungul acestei călătorii, veţi învăţa alături de copiii din Preistorie, veţi vizita Grecia Antică şi veţi descoperi cum Revoluţia Industrială şi cea Informaţională au schimbat educaţia din ziua de azi. De asemenea, aici veţi găsi răspunsuri la întrebări fundamentale, cum ar fi : Cine a inventat sendvişurile?, De ce se supără profii? şi De ce este de preferat să mergi la şcoală (chiar dacă uneori te cam plictiseşti)?

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 4-10.09.2023

septembrie 4th, 2023 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni vine de la editura Publica şi face parte din dieta obligatorie de informare şi lectură privind sănătatea noastră: „Revoluţia glucozei: echilibrarea glicemiei poate să-ţi schimbe viaţa” de Jessie Inchauspé, disponibilă la Secţia de Împrumut, Sala de lectură şi filialele 2, 3 şi 5.

Glucoza, adică zahărul din sânge, este o moleculă minusculă din corp, dar care are un impact enorm asupra sănătății. Aceasta pătrunde în sânge prin amidonul și glucidele pe care le consumăm. Nouăzeci la sută dintre noi suferim din cauza excesului de glucoză din corp și cei mai mulți nu știm acest lucru. Simptomele? Pofte de mâncare imperioase, oboseală, infertilitate, probleme hormonale, riduri… Și, în timp, apariția unor afecțiuni precum diabetul de tip II, sindromul ovarelor polichistice, cancerul, demența și bolile de inimă.

Plecând de la informații științifice de ultimă oră și de la propriile cercetări de pionierat în biochimie, Jessie Inchauspé propune zece metode surprinzător de simple prin care ne putem echilibra nivelurile glucozei din organism, eliminând simptomele negative. Și asta fără a ține dietă și fără a renunța să mâncăm ce ne place. Ne spune, de exemplu:

  • Cum să slăbim fără efort, consumând pur și simplu alimentele în ordinea corectă.
  • Ce ingredient secret ne permite să mâncăm și desert, în același timp în care corpul nostru intră în mod de ardere a grăsimilor.
  • Ce mică schimbare adusă în micul dejun ne sporește energia și pune stop poftei de dulce.

Antrenantă și informativă deopotrivă și având la bază cele mai recente concluzii științifice, această carte prezintă un nou mod de a gândi starea bună de sănătate. Revoluția glucozei este plină cu sfaturi care ne pot îmbunătăți spectaculos și imediat viața, indiferent de preferințele culinare.

Mi-a plăcut la nebunie această carte; Jessie explică detaliat o problemă cu care ne confruntăm atât de mulți dintre noi – modul în care ne echilibrăm glicemia – și oferă metode simple și accesibile, dar cu fundament științific, care ne pot ajuta să ne îmbunătățim sănătatea. — Michael Mosley, medic, autorul bestsellerului The Fast Diet

Nu există cale mai ușoară să slăbești sau să-ți reduci glicemia și tensiunea arterială decât prin a face un singur lucru: aplatizându-ți curba glucozei, după cum spune biochimista Inchauspé. În această carte deșteaptă și bazată pe studii de avangardă, autoarea explică noua tehnologie care ne ajută să nu mai mergem pe ghicite în încercarea de a afla ce alimente țin pe loc pierderea în greutate și ne explică ce anume se petrece mai exact înăuntrul corpului nostru. Este ghidul complet al călătoriei către o greutate corporală ideală și o sănătate mai bună. — Nina Teicholz, jurnalistă de știință, autoarea bestsellerului The Big Fat Surprise

Revoluția glucozei te va ajuta să te simți mai bine, să nu mai ai pofte imperioase, să-ți asculți corpul, să-ți echilibrezi hormonii și să trăiești mai mult, iar pe parcurs te va învăța principii științifice și îți va aduce un zâmbet pe față. Această carte este una dintre lucrările mele de referință – nu aștepta prea mult până s-o citești! — Davinia Taylor, actriță britanică și autoarea bestsellerului It’s not a Diet

Jessie (cunoscută și ca Glucose Goddess) ne ia cu ea într-o călătorie antrenantă și informativă, spre a înțelege cum vârfurile de glucoză provocate de ceea ce mâncăm ne afectează sănătatea. Acest ghid practic este plin cu sfaturi și informații utile despre cum și ce să mâncăm; un ajutor indispensabil pentru oricine vrea să-și înțeleagă organismul și să aibă o sănătate mai bună. — Tim Spector, OBE, profesor de epidemiologie genetică la King’s College, Londra, autorul cărților Spoon Fed și The Diet Myth și cofondator al companiei ZOE

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,