Arhivă

Arhivă pentru iulie, 2023

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 31.07. – 06.08.2023

Vara înseamnă vacanţă, mare, soare, plajă, călătorii, insule, vise… Cartea acestei săptămâni vă oferă lectura unei poveşti care se petrece într-o insulă. Originară din Chile, scriitoarea Isabel Allende ne farmecă cu fiecare carte a ei, prin talentul rar de povestitoare şi prin imaginaţia fabuloasă. Romanul „Insula de sub mare” este alegerea bibliotecarilor pentru această săptămână, disponibil la secţia de împrumut şi filialele 1, 4 şi 5.

Privită de pe puntea corabiei, în mijlocul apelor tropicale, insula Saint-Domingue oferă iluzia unui paradis. Munții ei înalți sunt acoperiți de verdeață, câmpiile ei fertile sunt pline de roade. Dar, odată ce pune piciorul pe uscat, călătorul descoperă că pentru unii colonia franceză este un infern. Zarité Sedella pare sortită unei vieți de supunere tăcută și nefericire. S-a născut sclavă și, pentru că este sclavă, copiii ei nu îi aparțin, ci sunt o marfă de care stăpânii dispun cum vor. Pentru că este sclavă, nu îi este îngăduit să simtă, să vorbească, să gândească. Și totuși, frumoasa mulatră va ști să-și croiască în Lumea Nouă un drum spre fericire și libertate, în pofida tuturor uraganelor istoriei care mătură la sfârșitul secolului al XVIII-lea Europa și Americile.

Poveştile sunt experienţe, adesea reale, din care înveţi mereu. Descoperă povestea din spatele aparenţelor, dintr-o insulă adesea destinaţie de vacanţă.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Categories: Diverse Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 24-30.07.2023

Alegerea pentru această săptămână s-a oprit asupra cărţii „52 de stiluri de mers pe jos” de Annabel Streets (Bucureşti, Editura Niculescu, 2022), disponibilă la Secţia de muzică şi artă (Mediatecă) şi la secţia de copii şi tineret (Filiala 6). Traducerea aparţine Mariei Tudose.

Credem că știm să mergem. La urma urmei, mersul pe jos este una dintre primele abilități pe care le învățăm. Dar mulți dintre noi suntem blocați în rutinele noastre de deplasare, mergând mereu în același loc, în același mod, cu aceiași oameni. Propunând o rutină de plimbare săptămânală care îți va da de gândit și fiind susținută de dovezi, cartea 52 de stiluri pentru mersul pe jos te ajută să-ți îmbunătățești stilul de deplasare, încurajându-te totodată să cauți noi locuri (multe în apropierea ta), noi tovarăși de drum (creierul nostru funcționează mai bine atunci când avem alături noi companioni), momente noi ale zilei și ale nopții și noi abilități de dobândit în timpul mersului.

Inspirațională, susținută de știință, presărată cu anecdote și sfaturi practice, această carte te va motiva, provoca, susține și încuraja să adopți un stil de deplasare cât mai bun. În paginile ei dezvăluie modul în care mersul pe jos poate fi cel mai bine păstrat… secret al oamenilor extrem de sănătoși și fericiți, creativi și care au un somn odihnitor – persoanele cu cea mai bună postură și cele mai vii amintiri. Aproape totul, se pare, poate fi îmbunătățit și dezvoltat printr-un stil de mers inteligent și corect. Astfel, se dovedește că de fapt poți obține mai mult din viață, pas cu pas.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 17-23 iulie 2023

Vara este anotimpul îngheţatei. Iar dulciurile sunt pentru orice anotimp, asemeni cititului. Iubind cărţile şi dulciurile, Aurora Liiceanu scrie despre „Dinastii dulci”, volumul ales pentru această săptămână, disponibil la secţia de împrumut şi la filialele 1, 2, 3, 5 şi 6.

Despre ce şi mai ales despre cine este vorba? În rezumat, cartea cuprinde poveşti adevărate despre cofetari şi patiseri, maeştrii minunilor din ţara dulciurilor. Pe scurt, editura prezintă astfel cartea:

În urmă cu 140 de ani, gândindu-se cu nostalgie la vremea copilăriei, patiserul Louis Lefèvre-Utile și-a propus să creeze un produs care să semene cu șervetul de masă cusut de bunica sa. Așa a apărut biscuitul petit beurre, care prelua simbolurile timpului de pe acel șervet: cele patru „urechiușe” reprezentau anotimpurile, cei 52 de „dinți” – săptămânile dintr-un an, iar cele 24 de găurele – orele unei zile. Astăzi biscuitul arată exact ca atunci, dar probabil că foarte puțini îi cunosc istoria. După cum puțini știu istoria cunoscutei cofetării Escribà din Barcelona sau a rahatului turcesc… Aurora Liiceanu ne spune poveștile unor dulciuri celebre și ale dinastiilor de cofetari și patiseri care și-au legat numele de ele. Alături de bărbați pasionați de meseria lor ca Jean-Romain Lefèvre și Antoni Escribà, vom întâlni femei puternice precum Pauline Utile sau Jocelyne Tholoniat, care au contribuit la dezvoltarea afacerilor familiilor lor. Iar pentru că gustul e asociat cu mirosul, vom face o incursiune în lumea parfumurilor, după care vom reconstitui mirosurile de odinioară ale unor orașe ca Amsterdamul, Parisul sau Bucureștiul. 

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 10-16.07.2023

În această săptămână alegerea s-a oprit asupra unei cărţi recent traduse şi apărute la editura Polirom, în colecţia Chic : romanul „Iubeşte-ţi viaţa” de Sophie Kinsella, disponibil la Secţia de împrumut la domiciliu şi filialele 2, 3 şi 6 ale bibliotecii.

Cartea este despre relaţia dintre iubire şi compromis şi este rezumată astfel de editor: Ava e o romantică incurabilă. Însă e de părere că dragostea trebuie găsită în lumea reală, nu cu ajutorul aplicaţiilor de dating. Aflată în Italia, într-o tabără de creaţie, Ava e hotărâtă să termine de scris romanul la care visează. Acolo îl cunoaşte pe „Dutch”, un bărbat de care se îndrăgosteşte, între cei doi înfiripându-se o poveste de iubire plină de pasiune. Dintr‑o păţanie într-alta, deşi aparent se iubesc, nici unul nu pare să îndrăgească şi felul de a fi al celuilalt. Vor putea ei oare să lase deoparte diferenţele dintre ei pentru a avea o viaţă împreună?

Cu umor şi sensibilitate, autoare scrie un volum plin de umor şi farmec despre un subiect care ne preocupă şi la care nu găsim uşor răspuns.

„Sophie Kinsella e una dintre scriitoarele mele preferate și cred că Iubește-ți viața este cea mai bună carte a ei de până acum. E povestea veselă, nostimă și în același timp sfâșietoare a provocărilor cu care ne confruntăm atunci când hotărâm să facem parte din viața cuiva.” (Beth O’Leary)

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags:

Ateliere de public speaking – Ofertă educaţională estivală

Biblioteca Judeţeană Braşov prin Centrul digital organizează şi facilitează ateliere de public speaking pentru copii cu vârsta cuprinsă între 9-13 ani, ]n lunile iulie-august 2023. Vor fi patru ateliere marţi şi joi, între orele 10,00-12,00, după cum urmează:

18 şi 20 iulie – Poveşti cu zâmbete

25 şi 27 iulie – Comunicăm şi avem încredere

1 şi 3 august – Emoţii online şi offline

8 şi 10 august – Îndrăznim, vorbim, avem succes

Atelierele vor fi susţinute de invitata noastră, Antonela Sofia Barbu, instructor, specialist în comunicare online şi blogger.

Pentru detalii sunaţi la 0268 419 338 (secretariat bibliotecă)

Înscrieri la antonelasofiabarbuatgmail.com

Categories: Diverse Tags: ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 03-09.07.2023

Cărţile şi oamenii se influenţează reciproc, căci cuvântul zideşte. Creştem cu cărţi şi învăţăm din ele, anumite cărţi ne schimbă viaţa, iar experienţa vieţii construieşte la rândul ei alte cărţi, prin talent şi imaginaţie, pentru oameni, într-un dialog ce nu se sfârşeşte vreodată. În această săptămână alegerea bibliotecarului s-a oprit asupra volumului „Atomic habits: schimbări mici, rezultate remarcabile” de James Clear, disponibilă în limba română în mai multe exemplare, la Secţia de împrumut la domiciliu, filialele 1, 2, 3, 5 şi 6, precum şi în limba engleză la secţia noastră engleză.

Inspirându-se din cele mai noi descoperiri din biologie, psihologie și neuroștiințe, după îndelungate studii şi experienţe, James Clear a conceput un ghid ușor de asimilat, cu ajutorul căruia obiceiurile bune devin inevitabile, iar cele rele, imposibile. Parcurgând volumul, afli cum să renunți la obiceiurile rele și să le păstrezi pe cele bune, cum să depășești lipsa de motivație și de voință, cum să-ți dezvolți o identitate mai puternică și să capeţi încredere în tine însuți, cum să faci schimbări mici, ușoare, care oferă rezultate mari şi multe altele.
Sugestiile şi ideile cărţii pot fi aplicate în viaţa reală, indiferent dacă e vorba de o echipă care încearcă să atingă un obiectiv, de o organizație din economie sau pur și simplu de un om care vrea să se lase de fumat, să slăbească, să reducă stresul ori să realizeze orice alt scop.

James Clear a petrecut ani de zile perfecționând arta și studiind știința obiceiurilor. Această carte antrenantă și practică este ghidul de care ai nevoie ca să scapi de deprinderile proaste și să-ți formezi unele bune.” (Adam Grant, autorul bestsellerurilor Originalii și Option B.)

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,