Arhivă

Arhivă pentru iunie, 2023

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 26.06 – 02.07.2023

Cartea acestei săptămâni este romanul „Insula lui Arturo. Amintirile unui copil” de Elsa Morante, o apariţie editorială Pandora M a anului 2022, în colecţia ANANSI clasic, în traducerea datorată Gabrielei Lungu. Volumul este disponibil la Secţia de împrumut la domiciliu, filialele 2 şi 5.

Arturo și Wilhelm, fiul cu nume de stea și tatăl rătăcitor, trăiesc pe insula Procida, aflată în Marea Mediterană. Tatăl dispare de acasă cu lunile, în timp ce Arturo rămâne în grija servitorilor, petrecându-și timpul singur, hoinărind pe insulă și citind cărți de aventură și război. Arturo își venerează tatăl, în ciuda cruzimii și a răcelii cu care acesta din urmă îl tratează adesea. Dar când băiatul împlinește 14 ani, tatăl se întoarce împreună cu o mamă vitregă, Nunziata, o tânără de o rară frumusețe, crescută în sărăcie și lipsuri. Apoi, tatăl dispare iar, lăsându-i pe cei doi în voia destinului: Arturo să-și împlinească dorința de libertate și aventură, Nunziata, să-și crească copilul abia născut.


O carte magnifică, uluitoare prin acuitatea psihologică. Precum Don Quijote și Emma Bovary înaintea lui, Arturo e un romantic influențat de lecturi. Maturizarea lui, însoțită de dezamăgiri, chiar de trădări, e profund dureroasă. O carte plină de frumusețe și intuiție.” (Kirkus Reviews)
Arturo e obsedat de fapte eroice, de onoare și disprețuiește femeile, dar în adâncul său e o ființă vulnerabilă, guvernată de impulsuri neînțelese și de un romantism năvalnic.” (Publishers Weekly)

Romanul a fost ecranizat în 1962, în regia lui Damiano Damiani.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: ,

Proiectul DigiLab – Laboratorul de restaurare digitală

Proiectul Erasmus+ Laboratorul de restaurare digitală reuneşte energia a şase parteneri din Bulgaria, Estonia, România şi Turcia: Colegiul naţional de poligrafie şi fotografie Sofia (lider de proiect) şi partenerii Asociaţia Student Computer Art Society (SCAS) din Sofia, Universitatea de Biblioteconomie şi Tehnologia Informaţiei Sofia, Şcoala tehnică de stat din Riga, Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov şi Universitatea din Bartin (Turcia).

Proiectul este în concordanţă cu politica digitală a Uniunii Europene, mai precis cu programul Europa digitală care vizează dezvoltarea tehnologiilor digitale şi construirea viitorul digital al continentului european prin sprijinirea educaţiei digitale, a inovării şi a tehnologiei, inclusiv inteligenţa artificială. Consorţiul de parteneri va crea o platformă deschisă de învăţare online în domeniul tematic ales, anume digitalizarea, restaurarea digitală şi prezentarea fotografiilor.

Colecţiile fotografice sunt parte din patrimoniul cultural şi istoric şi necesită o atenţie şi o îngrijire speciale. Natura duală a fotografiei – document şi obiect de artă şi tehnică în acelaşi timp – îi conferă o dublă valoare pentru societate. Imaginile fotografice nu cunosc graniţe, iar prin impactul lor pentru artă, istorie şi ştiinţă, sunt oglinda progresului tehnologic. Obiectivele proiectului sunt lărgirea accesului la informaţie, includerea fotografiilor digitalizate într-o bază comună, îmbunătăţirea stării fotografiilor şi stabilizarea lor prin restaurare digitală, păstrarea şi conservarea patrimoniului fotografic, formarea de competenţe în conservarea preventivă, restaurarea inclusiv digitală, digitalizarea şi promovarea creativă fotografiilor.

Proiectul se adresează specialiştilor memoriei: arhivişti, bibliotecari, muzeografi, dar şi colecţionarilor, fotografilor şi publicului larg interesat de subiect, care vor beneficia de platforma de învăţare creată, tutorialele video, precum şi de manual şi de seminariile de formare organizate. În final, va avea loc o conferinţă internaţională şi se va organiza o expoziţie interactivă de fotografii. Prin proiect dorim să sprijinim transformarea digitală, iar consumatorii de fotografii şi de imagini să utilizeze creativ arhivele şi bibliotecile digitale, să creeze conţinut digital, folosind aplicaţii şi tehnologii noi (realitate augmentată, realitate virtuală, inteligenţă artificială, LiDAR etc.).

Până în prezent partenerii au reuşit să finalizeze un clip video despre fiecare modul din platforma de învăţare, accesibil pe YouTube, unde îl puteţi viziona la următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=jG6oFXlDxW8. Munca la materialul de instruire ce va fi încărcat pe platforma educaţională în sistem deschis, online, deja a început. S-au definit capitolele şi conţinutul lor detaliat, iar munca de redactare este intensă. Astfel, oferta educaţională este în curs de elaborare şi finalizarea ei va pune la dispoziţie resurse educaţionale utile pentru profesioniştii memoriei şi patrimoniului. Dincolo de aceasta, proiectul este o provocare şi gândul că vom învăţa lucruri noi ce ne vor ajuta în păstrarea şi valorificarea colecţiilor ne entuziasmează. Personal, proiectul mă atrage fiindcă abordează un domeniu mai puţin explorat şi anume colecţiile fotografice, fiind nevoie de formare profesională continuă în domeniu. Vă vom ţine la curent cu evoluţia proiectului, pe care noi îl socotim foarte util şi în care colaborăm cu parteneri serioşi şi bine pregătiţi.

Categories: Diverse Tags: