Arhivă

Arhivă pentru aprilie, 2023

Recenzie de carte – House of Hollow de Krystal Sutherland

aprilie 26th, 2023 Fără comentarii

Teodora Nagy este o elevă de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Ioan Meşotă Braşov, pasionată de lectură şi interesată de o carieră în domeniul cărţilor şi publicaţiilor editoriale. Biblioteca noastră i-a propus să îşi încerce talentul şi să îşi perfecţioneze abilitatea de a rezuma, descrie, prezenta, critica cărţile citite. Aceasta este a patra recenzie a voluntarei secţiei engleze a bibliotecii noastre, despre romanul de mister şi groază al scriitoarei australiene Krystal Sutherland.

Iată cum este descrisă cartea de editor:

Tulburător de fermecătoare. Insuportabil de frumoase. Inexplicabil de periculoase. Faceți cunoștință cu surorile Hollow! Toată lumea știe că Iris, Vivi și Grey sunt ciudate. De când au dispărut de pe o străduță din Scoția, când erau mici, doar ca să revină peste o lună, fără nicio amintire despre ce li se întâmplase, tot felul de evenimente stranii și sinistre par să le urmărească. Și se schimbă. Părul le devine alb. Ochii li se înnegresc. Și le este mereu foame. 


Zece ani mai târziu, Iris visează la o viață normală în timp ce așteaptă cu nerăbdare să termine liceul – ceva ce surorile ei faimoase și pline de strălucire, care cutreieră lumea, n-au reușit. Dar când Grey dispare fără urmă, lăsând indicii bizare, Iris și Vivi trebuie să o găsească. Și nu sunt singurele care o caută. 
Pe măsură ce amintiri urâte și imposibile încep să-și croiască drum la suprafață, surorile Hollow descoperă că nu sunt tocmai ce par a fi și că noaptea este într-adevăr plină de lucruri oribile și întunecate.

Am adorat cartea aceasta, în principal pentru că m-a dezgustat atât de tare! Am citit House of hollow prin vară, când nu eram încă absolut deloc familiară cu genul horror de literatură. Dar acest roman este perfect pentru orice persoană care vrea să se simtă speriată, dezgustată, dar să poată să doarmă noaptea. Conține puțin body horror și supranatural, însă nu este dus în extrem.

Povestea este extrem de captivantă, autoarea descrie totul într-o manieră extrem de vie, încât puteam vedea, mirosi și auzi tot ce era descris. Deși nu mă simțeam complet comfortabil citind, eram prinsă de acțiune, iar singurul motiv pentru care m-am oprit a fost combinația dintre ora târzie și imaginile mult prea clare pe care le aveam pictate în minte.

Mai mult, avem parte de o relație minunată și realistă între surori, și chiar dacă îmi place să citesc cărți care prezintă și o relație romantică, povestea a fost plăcută.

Sper să primim și o continuare a poveștii, finalul carții fiind unul deschis. Ar fi interesant să vedem unde ar ajunge surorile Hollow în continuare!

Recomand această carte persoanelor cu vârsta de peste 15 ani, deoarece sunt descrise câteva scene nepotrivite publicului tânăr.

Puteți împrumuta cartea, versiunea în original, apărută în 2021, din sectia de carte engleză, dar şi traducerile româneşti din 2022 de la Storia Books din secția de împrumut a sediului central, filialele 2 şi 5 din cartierul Noua, respectiv de pe Bd. Griviţei, și de la secţia de copii (filiala 6 de pe strada Iuliu Maniu nr. 6).

Lectură plăcută!

Recenzie de Teodora Nagy

Categories: Diverse Tags: , ,

Expoziţia Vasile Voiculescu – 60 de ani de la moartea scriitorului

aprilie 25th, 2023 Fără comentarii

Scriitorul şi medicul Vasile Voiculescu s-a născut la 27 noiembrie 1884 în comuna Pârscov, judeţul Buzău, fiind al şaselea copil al părinţilor săi, Costache şi Sultana Voicu.

Urmează clasa I în comuna Pleşcoi, iar apoi, datorită rezultatelor excepţionale la învăţătură, a studiat la o școală particulară din Buzău. Primele două clase de gimnaziu le făcea la Liceul „Al. Hasdeu” din Buzău, dar, începând din anul 1897, s-a mutat la Bucureşti, la sora sa, urmând cursurile Liceului „Gh. Lazăr”.

Anul 1901 este anul primelor încercări literare, influențate de Eminescu şi Coșbuc.

Între 1902 – 1903 era student la Facultatea de Litere şi Filosofie din București pe care, la insistenţele familiei, a părăsit-o pentru Medicină. Teza de licenţă o susţinea în 1910, an în care se şi căsătorea cu Maria Mitescu. Soţia i-a dăruit cinci copii.

Începea să profeseze, specializându-se, ulterior, în medicină internă, igienă şi epidemiologie. Pentru el, medicina era o pasiune, nu o profesie. A ajuns să fie foarte căutat, ajutând, fără interese materiale, și bolnavii săraci, fiind supranumit medicul fără de arginţi”. „Îmi spunea adesea, că nu se cuvine să lăsăm să treacă o zi fără fapte bune, medicul fiind din acest punct de vedere într-o poziţie privilegiată prin însăşi natura profesiunii sale, căci poate face foarte uşor asemenea fapte, fără să caute prea mult” (dr. Constantin Daniel).

În anul 1912 debuta în revista „Convorbiri literare”, cu poezia „Dorul”, iar în anul 1916 îi apărea primul volum „Poezii”. A continuat să creeze şi să publice nu doar poezii ci şi piese de teatru.

În anul 1946 se stinge din viaţă soţia sa. Până atunci a fost foarte implicat în viaţa culturală şi medicală, colaborând la numeroase reviste şi la radio, de asemenea, primind premii şi fiind decorat în mai multe rânduri atât pentru opera sa literară cât şi pentru activitatea profesională. După moartea soţiei, felul lui de viață se schimbă semnificativ, devenind mai interiorizat. A avut, în schimb, o prolifică activitate literară începând să scrie şi nuvele şi povestiri, romanul Zahei Orbul şi, desigur, sonetele.

După anul 1944 începea să participe la întrunirile organizate la Mănăstirea Antim de către  „Rugul Aprins”, o organizaţie culturală formată din intelectuali laici şi călugări care îşi propunea, în principal, păstrarea valorilor ortodoxe în vremuri de ateism comunist. În 1948 gruparea era interzisă, ulterior începând arestările membrilor săi, acuzaţi că au subminat autoritatea statului. Pentru că nu și-a vândut conștiința, Vasile Voiculescu a fost și el condamnat, la cinci ani de temniţă grea şi cinci ani de degradare civică. Avea 74 de ani. Iată ce scria despre el Leonte Radu, închis, de asemenea, la Jilava și Aiud: „Crucea și-a purtat-o cu mare demnitate și bravada n-o cunoștea. Era nu modest, ci în toate smerit. N-a suferit de foame, că nu era mâncăcios, dar a suferit de frig, căci, pe el, peste oase și piele, zeghea vărgată nu-l încălzea și o pătură nu era voie să o țină pe spate să se încălzească.” Cu sănătatea distrusă, a fost graţiat în aprilie 1962. A murit un an mai târziu, la 26 aprilie 1963.

Ascultându-l, simțeai cinstea exemplară a unui om ce a tânjit după puritate, luptând o viață întreagă să o realizeze. Puritate? Nu e oare o nălucă a minții noastre? Năluca asta e totuși de natură să ne transfigureze măcar o părticică din viața noastră.” (Arșavir Acterian)

Microexpoziţia comemorativă de carte cuprinde o selecţie de titluri ilustrative din opera sa şi este organizată de colega noastră Mariana Caloinescu de la Secţia de împrumut a bibliotecii noastre.

Notă: Citatele sunt preluate din cartea Vasile Voiculescu, scriitorul martir și Rugul aprins, vol. 1, volum regăsit în expoziție.

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

aprilie 25th, 2023 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni (24-30.04.2023) aduce în faţa cititorilor lumea bibliotecilor şi a bibliotecarilor, care au sărbătorit aniversarea lor anuală în 23 aprilie. Este vorba de un loc aparte, Biblioteca publică din New York de pe Bulevardul 5. O adresă memorabilă, un loc obligatoriu de vizitat şi experimentat în Manhattan. Inima oraşului bate în ritmul bibliotecii şi invers, aşa este acest loc foarte viu. Romanul „Leii de pe Fifth Avenue” de Fiona Davis este volumul ales special pentru această perioadă, disponibil la secţia de împrumut adulţi şi la filialele 2, 3, 5 ale bibliotecii noastre.

Cum spuneam, un spațiu emblematic – The New York Public Library, Biblioteca Publică din New York – și o serie de cărți rare furate conturează cadrul și intriga bestsellerului Fionei Davis. Elucidarea misterului va aduce față în față două femei din generații diferite, de la începutul și sfârșitul secolului XX, care se luptă pentru propriile idealuri și care aleg să le urmeze, indiferent de prețul pe care trebuie să-l plătească.

În clipa în care Sadie Donovan devine curator pentru Colecția Berg a Bibliotecii Publice din New York, viața ei este în derivă. Ușor excentrica Sadie, divorțată și căutând să se regăsească, abia dacă apucă să se bucure de promovarea primită pe neașteptate, deoarece, unul după altul, exponatele care urmau să se afle în centrul expoziției pregătite de ea încep să dispară. Pentru Sadie, căutarea făptașului se transformă într-o călătorie interioară, a descoperirii de sine, o confruntare cu un trecut plin de secrete – unele ascunse bine în istoria familiei – și o formă de asumare a propriei puteri, sfidând obstacolele pe care le are de înfruntat. O carte cu o poveste şi personaje atractive, dar în care personajul principal este BIBLIOTECA.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă pe linkul http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

aprilie 18th, 2023 Fără comentarii

Săptămâna care a început se încheie cu sărbătoarea Sfântului Gheorghe. În 23 aprilie este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În acelaşi timp data de 23 aprilie este aniversarea naţională a Zilei Bibliotecarului şi Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de proprietate intelectuală. De aceea, alegerea bibliotecarilor s-a oprit la o carte foarte potrivită pentru perioada pe care o parcurgem: The world’s most beautiful libraries, fotografii de Massimo Listri, texte de Georg Ruppelt şi Elisabeth Sladek (Köln, Editura Taschen, 2020), disponibilă la secţia engleză a bibliotecii noastre.

Albumul ne invită la o călătorie în bibliotecile lumii, în colecţiile şi trecutul lor. Fotografiile dezvăluie arta şi arhitectura clădirilor edificate în cele mai variate stiluri (medieval, clasic, baroc, rococo, stilul 1900 etc.). Colecţiile valoroase se dovedesc a conferi marca specifică fiecărei biblioteci, individualizându-le, de la Biblioteca apostolică a Vaticanului la Biblioteca Colegiului Trinity, de la Biblioteca Laurentiana din Florenţa, biblioteca particulară a familiei De Medici proiectată de Michelangelo, la bibliotecile Abaţiei Altenburg din Austria şi Biblioteca Mănăstirii Franciscane din Lima, Peru, ce au trecut prin avatarurile războaielor şi Inchiziţiei. Textele detaliate surprind istoria zbuciumată a acestor biblioteci.

Odă culturii, cartea cu fotografiile bibliotecilor lui Listri este de fapt un pelerinaj spre inima acestor centre de studii, cu colecţiile lor uimitoare şi mai ales cu poveştile lor. Citiţi aceste mărturii ale bibliotecilor şi bibliotecarilor în perioada când lumea bibliotecilor are propriile sărbători dedicate.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Recenzie de carte – Carry on

aprilie 11th, 2023 Fără comentarii

Teodora Nagy este o elevă de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Ioan Meşotă Braşov, pasionată de lectură şi interesată de o carieră în domeniul cărţilor şi publicaţiilor editoriale. Biblioteca noastră i-a propus să îşi încerce talentul şi să îşi perfecţioneze abilitatea de a rezuma, descrie, prezenta, critica cărţile citite. Aceasta este a treia recenzie a voluntarei secţiei engleze a bibliotecii noastre, despre romanul fantasy Carry on de Rainow Rowell (Londra, Macmillan Children’s Books, 2019, 522 pagini)

Căutați o carte fantasy, care să vă ofere nostalgia cărților Harry Potter, dar with a little bit of spice? Dacă o serie de cărți enemies to lovers, plină de magie, monștrii si un romance LGBTQIA+ vă sună interesant, atunci Carry on este cartea potrivită, primul volum din trilogia Simon Snow.

Simon Snow este poate eroul cu cele mai multe eşecuri întâlnit vreodată, prototipul ratatului perfect. Sau, cel puțin aşa spune Baz, colegul său de cameră și inamicul lui numărul unu. Și, deși Baz este posibil nefast, un vampir și incredibil de enervant, se prea poate să aibă dreptate. Jumătate din timp, Simon nu poate face nici măcar o vrajă, iar cealaltă jumătate, ceva ajunge în flăcări. Mentorul său îl evită, iubita lui tocmai l-a lăsat baltă și un monstru mâncător de magie aleargă liber, purtând fața lui Simon. Baz s-ar distra de minune – asta dacă Baz ar fi ajuns la Watford. Este ultimul lor an la școala de magie Watford, iar adversarul enervant al lui Simon nici măcar nu s-a deranjat să apară. Iar pe deasupra, au trecut douăzeci de ani de la ultima ridicare a Vălului, ceea ce înseamnă că morților li se va permite din nou să treacă pragul dintre lumea lor și lumea celor vii.

Cartea asta este combinația perfectă între sentimente tipice adolescentine, magie, monștrii și romance. Povestea este spusă din mai multe perspective. Simon, Baz, Penelope și alte câteva personaje au fiecare momentele lor ”de glorie”. Nu vă lăsați intimidați de lungimea cărții, capitolele confuze sau lipsa inițială de acțiune. Toate vor apărea. Și nu veți regreta decizia de a împrumuta această carte.

Puteți împrumuta volumul de la Biblioteca engleză.

Recenzie scrisă de Teodora Nagy

Categories: Cultura Tags: , ,

Expoziţia Fără cuvinte – Limbajul trupului în comunicarea interpersonală

aprilie 10th, 2023 Fără comentarii

Încă de la naștere putem să comunicăm, fără să folosim cuvinte. Mamele, de pildă, înțeleg foarte bine plânsul diferit al copiilor, în funcție de nevoile pe care aceștia le au. Chiar și mesajele foarte complexe pot fi transmise nonverbal. Cercetătorii spun că peste 60% din comunicarea dintre persoane se realizează astfel, în funcție de circumstanțe putând ajunge până la 100%. Expresia chipului, privirea, felul în care stăm, tonul vocii, modul în care ne mișcăm, hainele pe care le purtăm, de exemplu, pot spune despre noi mai multe decât cuvintele pe care le rostim iar, uneori, mai multe decât ne-am dori.

Limbajul trupului, ca formă de comunicare nonverbală, ne poate oferi indicii prețioase despre adevăratele gânduri, sentimente, intenții ale semenilor noștri. Prin „citirea” corectă a semnalelor pe care le transmite corpul uman prin poziție, mișcări, gesturi sau expresii faciale reușim să ne cunoaștem mai bine, să comunicăm mai ușor, să interpretăm anumite mesaje ori chiar să le transmitem noi. Acesta este și rolul prezentei expoziții, de a ne ajuta, prin cărțile care ne sunt puse la dispoziție, să aprofundăm acest fascinant domeniu al comunicării fără cuvinte.

Dar, cu toate că, în general, reușim să ne exprimăm în tăcere, uneori chiar mai bine decât prin vorbe, valoarea acesteia nu trebuie absolutizată; pentru a putea dialoga eficient și profund, pentru a înțelege cu exactitate ce vrea să ne spună celălalt, pentru a nu greși în decodarea mesajelor transmise, e totuși necesar să găsim un echilibru între cele două forme de comunicare, verbală și nonverbală.

Microexpoziţia cuprinde o selecţie de titluri şi vă invităm să le consultaţi şi citiţi, alături de alte publicaţii din domeniul psihologiei pe care le avem. Expoziţia este organizată şi propusă cititorilor de colega noastră, Mariana Caloinescu, de la Secţia de împrumut la domiciliu.

Cartea săptămânii 10-16.04.2023

aprilie 10th, 2023 Fără comentarii

Alegerea din această săptămână este potrivită cu sfintele sărbători pe care le trăim. Recomandăm cartea Ouăle încondeiate din cele Şapte Sate săcelene, rodul muncii mai multor colaboratori (artist popular Barkó Etelka, etnograf Veres Emese-Gyöngyvér, responsabil istorie locală Kovács Lehel István, desene motive Tomos Tünde, fotografi Juhász Melinda, Csiki Edmond, Gyrás István), apărută în Săcele în 2019 şi disponibilă în limbile maghiară şi română la secţia de împrumut şi la secţia maghiară ale bibliotecii noastre.

Tipărit în cadrul Programului de promovare a regiunii Ţara Bârsei, numit Pro Terra Barcensis, albumul este dedicat memoriei artistei populare Barkó Etelka şi cuprinde informaţii despre încondeierea ouălelor de Paşti, simbolistica motivelor şi tehnica de decorare în cele Şapte Sate, artişti populari şi evenimente din zonă, reuşind să informeze şi să promoveze tradiţiile specifice acestei sărbători şi patrimoniul imaterial al zonei.

Publicaţia face parte din seria Caiete săcelene, cu care de altfel debutează această colecţie.

Carte recomandată de Bibliotecar!

Lectură plăcută!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Autorii editurii Pavcon – Lansări de carte la Biblioteca Judeţeană Braşov

Biblioteca Judeţeană Braşov găzduieşte un eveniment marca Editura Pavcon şi vă invită la lansarea cărţilor sâmbătă, 8 aprilie 2023, orele 12,30 (Livada Poştei, sediul central, sala de lectură, etaj 1).

Vor fi lansate 15 volume semnate de mai mulţi scriitori, dintre care menţionăm pe Dan Apostol, Anamaria Borlan, Rodica Bretin, Alexandra Gold, Alexandru Lamba, Constantin Pavel, Dodo Niţă. Sunt cărţi de literatură SF, dar nu exclusiv, alături de ele întâlnind şi volume de proză, bandă desenată, legende şi poveşti ilustrate. Editura Pavcon va oferi publicului braşovean noutăţi editoriale, dar şi reeditări precum Războinicii lumii de dincolo de Dan Apostol. O apariţie a anului 2022 este culegerea de proză fantastică Ziua Victoriei dedicată spiritului de luptă al poporului ucrainean, inspirată de o idee a lui George Lazăr şi al cărui profit este donat copiilor ucrainieni pentru rechizite şcolare. Alte titluri ce se vor lansa sunt Axa timpului de Anamaria Borlan, Ultima frontieră de Rodica Bretin, Extra-Terestrul şi Arta de a trăi de Constantin Pavel. Pe lângă acestea vor fi Nopţi albe la Leningrad de Dodo Niţă, benzile desenate intitulate Poveşti din lumi şi timpuri, scenariul de Alexandru Lamba şi cu ilustraţiile de Alexandra Gold, Legenda Florii Soarelui de Ion Dragoslav, carte pentru copii cu ilustraţii de Alexandra Gold. Volumul de poveşti are un cod QR care, citit fiind, derulează cartea audio (voce Antonela Lungu).

Lansările de carte vor fi urmate de sesiuni de autografe.

Intrarea liberă

Vă aşteptăm cu drag să descoperiţi cărţi şi autori interesanţi, la o sărbătoare a creatorilor de SF şi fantasy, braşoveni şi nu numai!

Bibliotecarul recomandă Cartea Săptămânii

O reclamă a unui post naţional de radio afirmă că lectura, muzica, gastronomia, călătoriile, ştiinţa laolaltă formează cultura. Astăzi alegerea bibliotecarului este o carte de reţete. Recomandăm Mâncăruri delicioase pentru toţi de Martha Stewart (Grup Editorial Art, 2017), disponibilă la Secţia de împrumut, filialele 2 şi 5.

Editura prezintă volumul astfel: Pentru că schimbările de temperatură ne afectează atât felul în care gătim, cât şi ceea ce gătim, reţetele din această carte sunt ordonate după anotimpuri. Astfel, primăvara veţi putea pregăti mâncăruri care nu presupun prea mult timp petrecut în jurul aragazului: salate servite drept fel principal, pui sau somon poşat; vara veţi putea frige rapid pe grătar cei mai buni burgeri sau veţi putea prepara sosuri pentru paste numai din ingrediente proaspete; toamna este anotimpul supelor groase şi săţioase şi al cărnurilor bine înăbuşite; iarna vă oferă ocazia să pregătiţi câte un singur fel de mâncare săţios, fripturi sau tocăniţe delicioase. Iar la finalul cărţii există un capitol care reuneşte reţete de bază ce vă vor fi de folos tot anul, cum ar fi risotto, cuşcuş sau pui la cuptor. Nu vă rămâne decât să vă hotărâţi asupra căreia să vă opriţi.

Indiferent cât de ocupaţi suntem, la sfârşitul zilei ne dorim nişte mese proaspete, pline de savoare, pe care le putem pregăti uşor. Şi ne dorim să avem o sumedenie de opţiuni, reţete cu ingredientele noastre preferate sau cu produse excelente gata preparate. În această carte veţi găsi toate aceste lucruri: 250 de reţete uşoare pentru mese delicioase, uşor de gătit în orice zi a săptămânii, în orice moment al anului.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,