Arhivă

Arhivă pentru martie, 2023

Recenzie de carte – The mist de Stephen King

Teodora Nagy este o elevă de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Ioan Meşotă Braşov, pasionată de lectură şi interesată de o carieră în domeniul cărţilor şi publicaţiilor editoriale. Biblioteca noastră i-a propus să îşi încerce talentul şi să îşi perfecţioneze abilitatea de a rezuma, descrie, prezenta, critica cărţile citite. Aceasta este a doua recenzie a voluntarei secţiei engleze a bibliotecii noastre, despre un mic roman de Stephen King, The Mist, pe blogul nostru:

Cine ar fi crezut că într-o carte atât de scurtă se pot întâmpla atât de multe lucruri înfricoșătoare!? În urma unei furtuni ciudate, David Drayton, fiul său Billy şi vecinul lor Brent Norton se alătura multor altor vecini și se îndreaptă către supermarket-ul local, pentru a reface stocul de provizii. Odată ajunși însă acolo, sunt prinși de o ceață nenaturală care a învăluit orașul. Forțe violente ascunse în ceață încep să apară, alături de un pericol neașteptat – un grup de supraviețuitori, conduși de o nebună religioasă, cer un sacrificiu. David şi fiul său trebuie să evadeze. Dar ce se află afară ar putea fi chiar mai periculos.

Această carte explorează ororile atât ale unui inamic pe care îl cunoști cât şi ale unuia pe care nici nu ți-l poți imagina. Nu este prima scriere citită de acest autor, însă a fost prima care m-a speriat. Când citești un roman horror, indiferent cât de senin este peisajul, nu te poți abține – simți pericolul venind, calmul este prea calm, fiecare descriere pare relevantă.
Exact așa m-am simțit citind The mist, de Stephen King.

Nu este, bineînțeles, o carte perfectă. Există teme si acțiuni care mi-au displăcut enorm, replici şi decizii ale personajului principal care nu mi-au fost pe plac. Însă trecând cu vederea aceste greșeli des întâlnite în cărțile acestui autor, mi-a plăcut foarte mult scurtul roman. Titlul de the ultimate storyteller i se potrivește perfect lui King. În nici 200 de pagini, autorul reușește să creeze o lume nouă, specii noi, personaje de care te atașezi și să descrie modul în care mintea umană funcționează în momente de meximă criză. Prefer să vă las să descoperiți singuri această poveste. Cu cât stiți mai putine informații, cu atât cartea va fi mai interesantă!

Puteți împrumuta cartea din sectia de carte engleză. Recomand totuși ca cititorii să aibă peste 16 ani, deoarece numeroasele scene de omor sunt descrise explicit. Limbajul licențios şi episoadele de violență nu sunt potrivite pentru o audiență tânără!

Recenzie de Teodora Nagy

Categories: Cultura Tags: ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Cartea acestei săptămâni este un interesant volum medical Jumătatea mai bună: despre superioritatea genetică a femeilor de Sharon Moalem, apariţie a editurii Trei în anul 2021, disponibilă la secţia de împrumut, sala de lectură şi filialele 2 şi 5.

Titlul original este Jumătatea mai bună; un argument pentru superioritatea genetică feminină şi prezintă tema abordată, cu adevărat revoluţionară, în mod convingător şi captivant. Editura rezumă astfel volumul: Încă de la naştere, persoanele cu structură genetică feminină combat mai eficient virusurile, infecţiile şi cancerul. Supravieţuiesc în condiţii mai bune epidemiilor şi foametei. Trăiesc mai mult şi văd lumea într-o varietate mai mare de culori. Aceasta este realitatea; pur şi simplu, sunt mai puternice decât bărbatii în toate etapele vieţii. De ce? Bazându-se pe experienţa sa variată şi cercetările de vârf realizate ca medic, genetician şi specialist în boli rare, dr. Sharon Moalem încearcă să înţeleagă de ce femeile au sensibil mai multe şanse să prospere. Răspunsul, ne dezvăluie el, se afla în structura genetică: cei doi cromozomi X le oferă femeilor un avantaj solid în privinţa supravieţuirii.
Cu o scriitură limpede şi captivantă, care aduce laolalta cercetări revoluţionare, studii de caz şi exemple care merg de la comportamentul albinelor până la aventurile pionierilor americani, precum şi situaţii din viaţa lui şi a pacienţilor lui, Moalem explică de ce femeile îi depăşesc pe bărbaţi când vine vorba de rezistenţă, intelect, vitalitate, imunitate şi multe altele.

În recenzia sa, The Guardian atrage atenţia asupra importanţei ideii autorului, concluzionând „În timp ce bărbaţii ajung mai repede decât femeile la morgile cu victimele Covid-19, Moalem încearcă să atragă atenţia întregii lumi asupra unui instrument cromozomial de care s-ar putea să avem nevoie.”

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Recenzie de carte – Istoria secretă de Donna Tartt

Teodora Nagy este o elevă de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Ioan Meşotă Braşov, pasionată de lectură şi interesată de o carieră în domeniul cărţilor şi publicaţiilor editoriale. Biblioteca noastră i-a propus să îşi încerce talentul şi să îşi perfecţioneze abilitatea de a rezuma, descrie, prezenta, critica cărţile citite. Vom prezenta pe blogul bibliotecii cărţile citite şi recenzate de voluntara secţiei engleze a bibliotecii noastre. Intenţia noastră este să încurajăm capacitatea de sinteză, discernământul şi spiritul critic al tinerei. Îi mulţumim pentru implicare şi publicăm prima ei prezentare.

The secret history, sau Istoria secretă, scrisă de Donna Tartt, este un roman clasic modern care a devenit popular în ultima perioadă datorită fenomenului literar dark academia. Am împrumutat această carte în luna aprilie a anului trecut, cu intenția de a afla de ce toată lumea iubea aceasta poveste atât de abitir. Și sunt foarte mândră să spun că acum fac parte din acest grup de fani! Auzisem bineînțeles despre autoare, aceasta a scris și cartea Sticletele, care a fost ecranizată, însă The secret histoy a fost prima carte pe care am citit-o (și de altfel singura, dar intenționez să le încerc și pe restul cât de curând).

Volumul descrie aventurile unor studenți la o facultate specială, care, sub influența carismaticului lor profesor de greacă veche, descoperă o noua modalitate de a trăi, complet diferită de monotonia vieților lor obișnuite. Personajul principal, Richard Papen, vine dintr-o familie săracă. Nemulțumit cu situația sa și cu studiile sale, acesta decide să aplice pentru o universitate extravagantă. Ajuns acolo, este atras de grupul de protejați ai profesorului de greacă veche, Julian.

Cartea debutează astfel: The snow in the mountains was melting and Bunny has been dead for several weeks before we came to understand the gravity of our situation./Pe munte se topea zăpada, iar Bunny era deja mort de câteva luni, şi abia atunci am început să înţelegem gravitatea situaţiei în care ne aflam. Aceste informații și prima propoziție a romanului consider că sunt îndeajuns pentru a stârni interesul cititorului.

Prefer să las cititorii să decopere singuri restul cărții, însă vreau să vă vorbesc despre câteva lucruri interesante pe care le-am descoperit. Fiind profund atrasă de esteticul dark academia, am început să îi studiez originile, efectele și chiar ideile transmise. Cartea Donnei Tartt a fost scrisă cu scopul de a critica clasicismul, puterea persoanelor albe privilegiate şi accesul liber al acestora la orice fel de educație, fără a ține cont însă de forme de educație care le-ar putea aduce un venit şi un loc de muncă. Precum mulți dintre noi știu, educația superioară era posibilă doar acestor persoane venite din familii înstărite. Hainele, casele, mașinile, chiar activitățile personajelor reprezintă semne ale statutului lor, pe care de-a lungul întregii cărţii, Richard încearcă să le imite. Interesantă de urmărit este, de asemenea, dezumanizarea personajelor pe măsură ce avansează acţiunea cărţii. Cu cât personajele sunt din ce în ce mai presate de cei din jur, de acțiunile lor și chiar de către propriile angoase, gândurile și deciziile lor devin din ce în ce mai întunecate și controversate.

The secret history este o carte care merită citită si recitiă, absorbită și analizată de la o pagină la alta. Recunosc, nu este o lectură potrivită pentru toată lumea. Însă, dacă cititorul este atras de o carte bazată mai degrabă pe personaje decât pe acțiune, cu capitole lungi și personaje care îsi pierd inocenţa morală odată cu înaintarea poveștii, recomand cu drag cartea scrisă de Donna Tartt.

Puteți împrumuta cartea de la Biblioteca engleză, Secția Împrumut în limba română din Sediul central, Filialele 2, 3, 5 şi 6.

Recenzie scrisă de Teodora Nagy

Categories: Diverse Tags: , ,

Jocul de educaţie ecologică Agenda 2030

Vineri, 17 martie 2023, am făcut un test. Am jucat noi bibliotecarii jocul de educaţie ecologică Go Goals, creat şi proiectat de Centrul regional de informare al Naţiunilor Unite (UNRIC) în parteneriat cu artistul Yacine Ait Kaci (YAK), creator al Elyx. Iniţiativa traducerii în limba română şi folosirii lui în scop educaţional aparţine colegei noastre, Daniela Banaurs de la Filiala 4. Cu acest joc, colega noastră a aplicat la un proiect intitulat „Campionii Planetei 2023” şi a câştigat finanţarea oferită de Fundaţia Noi Orizonturi. Valoarea grantului este de 1400 lei si va fi implementat cu ajutorul voluntarilor din cadrul Clubului IMPACT – Filiala 4.

Tipărirea planşelor de joc despre Obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda ONU pentru anul 2030 s-a făcut în cadrul SCIFEST – program de ştiinţe şi industrii creative al bibliotecii. Suntem mândri că pionii de joc au fost tipăriţi la imprimantele 3D ale bibliotecii, sub îndrumarea competentă a Evei Dinu. Jocul este destinat copiilor cu vârste între 8-10 ani şi întrebările sunt concepute în consecinţă. Se poate juca însă şi de alte categorii de vârstă, adaptând discursul potrivit vârstei jucătorilor.

Jocul este creativ, colorat şi atractiv. Cei şase bibliotecari care s-au jucat vineri au constatat cât de distractiv şi accesibil este, cât de mult stimulează spiritul de echipă şi ce atmosferă prietenoasă creează. Este ceea ce foarte probabil şi-au dorit creatorii, au vizat învăţarea prin joc. Cu acest joc suntem deschişi să organizăm evenimente şi sesiuni interactive de joc, în biblioteci, la şcoli, în parcuri, în grupuri, în familii etc. Îl vom testa la nivel primar, gimnazial şi liceal.

Pentru noi bibliotecarii a fost o oră excelentă, în care am câştigat cu toţii, iar experienţa o vom repeta fiindcă jocul este propus şi la întâlnirea filialei ANBPR Braşov din viitorul apropiat, vineri. Până atunci marţi va fi ziua când un grup de liceeni se vor juca şi vor învăţa despre SDG (Sustainable Development Goals). Go Goals!

Seminţele cu suflet din primăvara 2023

Sâmbătă, 11 martie 2023, ne-am întâlnit din nou cu grupul de fermieri voluntari Seminţe cu suflet. A fost un eveniment aşteptat de braşoveni şi de prietenii de pe facebook al grupului, unii dintre ei venind din alte localităţi. Participarea a fost atât de numeroasă încât la deschidere oamenii au făcut zid compact în dreptul standurilor şi meselor cu seminţe dăruite gratuit. Interesul a fost evident nu numai în numărul mare al vizitatorilor, dar şi în faptul că stocul disponibil de seminţe s-a terminat cu o jumătate de oră înainte de ora anunţată a închiderii. Dincolo de aceasta, am observat lucruri noi care m-au bucurat. Întâi de toate, celor doi fermieri fideli braşoveni care au participat la fiecare ediţie li s-au alăturat alţi trei noi fermineri braşoveni, reuşind să crească grupul contributorilor braşoveni. Al doilea lucru priveşte comportamentul publicului consumator. Am remarcat vizitatori ai pieţii şi schimbului Seminţe cu suflet care au adus propriile seminţe recoltate şi le-au donat, urmând îndemnului adoptat de grup, Primiţi, înmulţiţi, dăruiţi – Păstraţi fondul genetic al României. Totodată am fost martora revenirii unor vizitatori anteriori, care sigur au apreciat şi cărora le-a folosit experienţa. Adesea, vizita pieţii şi schimbului de seminţe a însemnat şi consum cultural, participanţii vizitând expoziţiile de carte şi expoziţia de artă plastică şi cumpărând revistele ASTRA. Nu ştiu dacă este neapărat legat de evenimentul Seminţe cu suflet, dar ziua de sâmbătă a înregistrat un număr mare de actualizări permise de bibliotecă abonaţi vechi şi de înscrieri noi la bibliotecă. Ne bucurăm pentru semnele bune şi ne dorim în continuare evenimente şi întâlniri de impact.

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Martie fiind luna femeilor, alegerea noastră din această săptămâna s-a oprit asupra romanului Femei imperfecte de Araminta Hall (apariţie a editurii Trei, 2022), disponibilă la Secţia de împrumut şi filialele 2, 3 şi 5.

Editura prezintă astfel volumul: Când Nancy Hennessy e ucisă, lasă în urmă două prietene bune, o fiică și un soț, dar și un iubit secret. Nancy a fost superbă, bogată și apreciată de cei care o cunoșteau – din afară, viața ei părea perfectă. În cursul anchetei apar detalii întunecate care arată cât de puține știau prietenele lui Nancy despre ea sau una despre cealaltă, și poate și cât de puțin se cunoșteau chiar pe ele.
Un roman captivant despre așteptări imposibile și secrete care mocnesc și devin letale, Femei imperfecte este povestit de trei femei fascinante. Prietenia lor complexă este nodul care trebuie descurcat pentru a răspunde la întrebarea: cine a ucis-o pe Nancy? Araminta Hall explorează vinovăția și răzbunarea, dragostea și trădarea, dar și compromisurile pe care le facem și care ne schimbă irevocabil viața, realizând un tur de forță care te pune pe gânduri.

„Deși în miezul romanului se află o crimă, (…) adevăratele mistere se referă la dragoste, prietenie, obligații și dezamăgirile care vin odată cu trecerea timpului.” (New York Times)

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online pentru toate resursele pe care le oferă, disponibil la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Dacă este luni, este cartea săptămânii, alegerea bibliotecarului. Ioana Nicolaie este poetă şi scriitoare de literatură de copii, mama lui Arik şi al altor poveşti pline de imaginaţie. Azi este rândul cărţii „Călătoria lui Medilo” (apărută la Chişinău, editura Cartier, colecţia Codobelc, 2018, cu ilustraţii de Sidonia Călin), disponibilă la filialele 1, 2, 4, 5 şi 6.

Cine este Medilo? Vă puteţi închipui un băiat … cârlig de rufe? Oare cum se joacă Medilo? Ce prieteni are? Cum creşte el într-un loc în care nu i se poate întâmpla nimic rău? De ce pleacă în cea mai mare aventură? Ca să alungaţi mirarea, e destul să-l însoţiţi în călătorie şi descoperiţi toate răspunsurile. Pregătiţi-vă de tot felul de surprize, precum ajutorul dat de-o doamnă păpădie. Veţi înţelege pe parcurs cum dragostea fiecărei mame mută lumea din loc. (Coperta a IV-a)

Citind, descoperiţi o lume plină de imaginaţie şi de sensibilitate, o adevărata aventură. Orice carte de Ioana Nicolaie este garantat o aventură, plină de peripeţii şi minuni.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Categories: Cultura Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Dacă este luni, este Cartea săptămânii. Fiindcă vom sărbători în curând Ziua internaţională a femeii, alegerea bibliotecarului s-a oprit asupra unui titlu mai mult decât interesant: Citizen Women: an illustrated history of the women’s movement de Jane Gerhard şi Dan Tucker (Londra şi New York, Editura Prestel, 2020, 250 pagini), disponibilă pentru împrumut la secţia engleză a bibliotecii noastre.

Obţinerea dreptului de vot în SUA a fost un pas mare în mişcarea feminină pentru drepturi şi un impuls puternic pentru activistele de pretutindeni. Pentru prima dată, un volum în imagini arată această mişcare socială şi politică în imagini revelatoare. Cele şase capitole acoperă teme semnificative din lupta civică a femeilor: dreptul de vot, libertatea de reproducere, drepturile de proprietate şi maritale, egalitatea de tratament la locul de muncă, combaterea clişeelor faţă de femeie şi noţiunea opresivă de frumuseţe, egalitatea rasială, drepturile lesbienelor. Cartea permite cititorilor să compare situaţiile diferite ale femeilor în funcţie de meridianul, cultura şi societatea în care trăiesc.

Textul fiecărui capitol este bogat ilustrat cu fotografii, material de arhivă şi documente care furnizează o imaginea cuprinzătoare asupra luptei femeilor şi realizărilor înregistrate şi ilustrează că schimbarea este posibilă.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,