Arhivă

Arhivă pentru ianuarie, 2023

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

ianuarie 30th, 2023 Fără comentarii

1 februarie 2023 este Ziua internanţională a cititului împreună (ZICI) şi în legătură cu acest eveniment a fost aleasă şi cartea săptămânii: „Cum să creşti un cititor” de Pamela Paul şi Maria Russo, cu ilustraţii de diferiţi artişti, apărută la editura bucureşteană Didactica şi disponibilă la sala de lectură, secţia de împrumut la domiciliu, secţia de copii şi filialele 2 (cartier Noua) şi 5 (Bd. Griviţei).

Combinând sfaturi clare și practice cu idei pentru inspirație, trucuri și liste de cărți recomandate, Cum să crești un cititor îți arată cum să te bucuri, alături de copiii tăi, de momente de lectură nesfârșite și cum să-i ajuți să citească cu plăcere. Împărțită în patru secțiuni – de la bebeluși la adolescenți –, fiecare secțiune fiind ilustrată de câte un alt grafician, această carte îți oferă idei utile la fiecare pagină, posibilități de a dezvolta o rutină a lecturii în familie, modalități de realizare a unei biblioteci a familiei sau cum îi poți implica în momente de lectură pe copiii tăi. A cincea parte, „Alte cărți care merită iubire: clasificare în funcție de temă și vârsta cititorului“, constituie recomadări aparte ale autoarelor. Sfaturile din această carte sunt neprețuite pentru orice părinte care dorește să crească un cititor adevărat, pentru că vei îmbogăți viața copilului tău cu lucruri minunate.

Vă îndemnăm să profitaţi de sfaturile şi recomandările autoarelor, care au experienţă în jurnalism cultural, în munca de edictor şi redactor de cărţi pentru copii la o publicaţie de specialitate: The New York Times Book Review.
Despre autor:

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

ianuarie 25th, 2023 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni este volumul „Oamenii istoriei: personalităţi şi trecut” de Margaret Macmillan (Bucureşti, Editura Trei, 2020, traducere din engleză de Smaranda Câmpeanu), existentă la Sala de lectură, Secţia de împrumut la domiciliu şi filialele 1, 2, 3, 5 şi 6.

Cartea este un volum de istorie unde amănuntul biografic revelator se îmbină cu evenimentele istorice la scară mondială, arătând rolul oamenilor, elitelor şi factorilor de decizie politică şi militară în viaţa societăţii. Autoarea evită cronologia seacă şi aduce în faţă oamenii care modelează istoria, mânată de curiozitatea de a descoperi în ce fel au influenţat mecanismele de funcţionare ale societăţii.

Editura prezintă astfel alegerea acestui titlu: „Margaret MacMillan propune o selecţie inedită de personalităţi, unele faimoase, altele mai puţin cunoscute, care şi-au lăsat amprenta asupra trecutului. Unele au schimbat cursul istoriei şi chiar au dat tonul epocilor în care au trăit. MacMillan analizează conceptul de leadership, aşa cum este acesta reprezentat de personaje precum Otto von Bismarck, William Mackenzie King sau Franklin Delano Roosevelt. Observă, de asemenea, cum pot comite unii conducători greşeli enorme, cu consecinţe devastatoare, aşa cum s-a întâmplat cu Hitler, Stalin sau Thatcher. Richard Nixon şi Samuel de Champlain sunt infăţişaţi ca exponenţi ai caracterelor temerare, care şi-au asumat riscuri, urmându-şi cu încăpaţânare propriul drum şi sfidând adesea societăţile din care proveneau. Apoi sunt descrişi visătorii, exploratorii şi aventurierii, oameni ca Fanny Parkes şi Elizabeth Simcoe, care au înfruntat sau ignorat limitările impuse de societăţile lor. În cele din urmă, sunt trecuţi în revista observatorii, personaje asemeni lui Babur, fondatorul dinastiei indiene a mogulilor, sau Victor Klemperer, un supravieţuitor al Holocaustului, care a ţinut jurnale şi memorii ce readuc la viaţă trecutul. Oamenii istoriei prezintă relaţia complexă şi deosebit de importantă dintre biografie şi istorie, indivizi şi epocile în care au trăit.”

Despre autoare: De origine canadiană, Margaret MacMillan este un istoric de renume mondial, profesor emerit de istorie internaţională la Universitatea Oxford şi profesor la Universitatea din Toronto. Şi-a obţinut doctoratul la St Antony’s College, Oxford, unde mai târziu a ocupat poziţia de rector. Anterior a mai fost rector al Trinity College din cadrul Universităţii din Toronto, precum şi la Universitatea Ryerson. Eminent expert în istorie şi relaţii internaţionale, MacMillan este şi un frecvent comentator în mass-media. Este autoarea unor lucrări de mare succes, traduse în mai multe limbi şi incununate cu premii prestigioase, precum Războiul care a pus capăt păcii: Drumul spre 1914 şi Făuritorii păcii: Şase luni care au schimbat lumea.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere şi rapid catalogul nostru online la un clic distanţă: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Mihai Eminescu ilustrat de Aurel Bordenache, pictor al Casei Regale

ianuarie 11th, 2023 Fără comentarii

Duminică, 15 ianuarie 2023, de Ziua Culturii Naţionale, Biblioteca Județeană “George Barițiu” Braşov îl omagiază pe Mihai Eminescu, în ilustraţiile lui Aurel Bordenache.

Brașovenii și turiștii sunt invitaţi şi au ocazia în 15 ianuarie 2023 să admire volumul de poezii al lui Mihai Eminescu, apărut în 1944 la Cartea Românească sub îngrijirea lui Menny Toneghin, pentru care pictorul și graficianul Aurel Bordenache a realizat o sută cincizeci de desene în tuș. Albumul, aflat în colecția bibliotecii, face parte dintr-un tiraj limitat azi, din care s-au păstrat foarte puține exemplare deoarece la sfârșitul celui de-al doilea război mondial depozitul Cartea Românească a fost bombardat și mare parte din exemplare au fost distruse.

Prezentarea va avea loc în 15 ianuarie 2023, de la orele 17,00, la Banca de Cultură Apollonia Hirscher (fosta Bancă Săsească de pe strada Republicii).

Aurel Bordenache (n. 17 septembrie 1902, Huşi – d. 1987) a fost un pictor, sculptor şi grafician român. Din memoriile sale aflăm că era rudă, din partea mamei, cu poetul Mihai Eminescu. Artistul a studiat la Iaşi, Bucureşti şi la Şcoala Naţională Superioară de Arte Frumoase din Paris, Franţa. Bordenache a lucrat ca pictor şi gravor pentru Casa Regală a României.

Despre cartea deţinută de bibliotecă şi artistul care a ilustrat-o veţi afla mai multe informaţii de la Daniel Nazare, ce le va oferi publicului şi va răspunde curiozităţilor şi întrebărilor, în cadrul unui eveniment dedicat poetului, organizat de Primăria Braşov, în cadrul Băncii de cultură Apollonia Hirscher.

Vă așteptăm cu drag!

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

ianuarie 9th, 2023 Fără comentarii

În ultimul timp se transmit tot mai multe ştiri îngrijorătoare despre mediu şi despre climă, ceea ce arată practic cât de mult ne afectează ceea ce se întâmplă cu natura din jurul nostru. Unele lucruri depind chiar de noi şi putem să le schimbăm. Cartea săptămânii 9-15.01.2022 nu este neapărat o carte despre mediu, ci despre cum putem trăi mai adânc, cu bucurie, fără să avem multe în jur. Volumul ales este „Iubeşte oamenii, foloseşte lucrurile, pentru că invers nu funcţionează niciodată” de Joshua Fields Millburn şi Ryan Nicodemus, în traducerea Dianei Morăraşu (Bucureşti, Editura Litera, 2021, 400 pagini), disponibilă la secţia de împrumut şi filialele 2 şi 5.

Editura prezintă astfel cartea: ”Minimaliștii ne arată cum să ne deconectăm de la starea noastră condiționată de aspectele materiale și să ne reconectăm la adevărata noastră natură: iubiți oamenii și folosiți lucrurile. Aceasta nu este o carte despre cum să trăiești cu mai puțin, ci despre cum să trăiești mai profund și mai deplin”. (Jay Shetty)
”Cum ar putea fi viața ta mai bună cu mai puțin?
Imaginați-vă o viață cu mai puțin: mai puține lucruri, mai puțin stres și mai puţine datorii, mai puține nemulțumiri – o viață cu mai puține distrageri. Acum, imaginați-vă o viață cu mai mult: mai mult timp, relații mai semnificative, mai mult progres și contribuție și mulțumire – o viață plină de sens și de pasiuni, necondiționată de capcanele lumii haotice din jurul vostru. Ceea ce vă imaginați este o viață intenționată. Și pentru a ajunge acolo, va trebui să renunțați la dezordinea care vă stă în cale.
Cum învățăm să trăim încrezători fără lucrurile materiale de care ne-am convins singuri că avem nevoie? Cum să avem o viață mai satisfăcătoare și mai plină? Cum învățăm să ne redefinim prioritățile? Cum schimbăm modul în care ne privim pe noi înșine? Și cum obținem ceea ce ne dorim de la viață?
În ”Iubește oamenii, folosește lucrurile”, Joshua Fields Millburn și Ryan Nicodemus trec peste etapa organizării și a curățeniei pentru a ne arăta cum minimalismul face loc pentru reevaluarea și vindecarea celor șapte relații esențiale din viața noastră: lucruri, adevăr, sine, bani, valori, creativitate și oameni. Ei ne prezintă propriile experiențe – și pe cele ale oamenilor pe care i-au întâlnit de-a lungul călătoriei minimaliste –, ca să ne ofere un model pentru a trăi o viață mai plină, mai semnificativă.
Pentru că, odată ce ai mai puțin, poți face loc pentru lucrurile cu adevărat importante”. (Editura)

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: ,