Arhivă

Arhivă pentru decembrie, 2022

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

decembrie 19th, 2022 Fără comentarii

Ce carte poate fi mai interesantă de recomandat din partea bibliotecii decât un atlas al tradiţiilor de Crăciun?! Cartea săptămânii este „The Atlas of Christmas: the merriest, tastiest, quirkiest Holiday traditions from around the world” de Alex Palmer, apariţie editorială new-yorkeză a anului 2020, disponibilă pentru împrumut la secţia engleză a bibliotecii.

În acest compendiu festiv, descoperiți moduri fascinante (și uneori de-a dreptul ciudate!) în care oamenii și națiunile sărbătoresc sezonul sărbătorilor de Crăciun și împărtășesc tradițiile lor unice, împreună cu familia și prietenii.
Știați că în Guatemala există o tradiție de a arde Diavolul de Crăciun pentru a începe sezonul acestei sărbători, când, într-o mare petrecere se dă foc unei pinata ce întruchipează spiritul răului? În Suedia, o figură populară în tradițiile de Crăciun este Capra de Yule, un personaj zbuciumat, amenințător, care cere cadouri. Și în Japonia, un vas mare de pui fript a la Kentucky a devenit sărbătoarea clasică de Crăciun. Acestea și multe alte tradiții globale de Crăciun sunt prezentate aici în această carte încântătoare. De la decorațiuni și activități până la sărbători și delicii speciale, există o gamă largă de tradiții atât minunate, cât și neobișnuite de pe tot globul.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Câștigătorii concursului de videoclipuri „Ghid pentru o zi în localitatea mea”

decembrie 13th, 2022 Fără comentarii

Cu bucurie vă anunțăm câștigătorii concursului de videoclipuri „Ghid pentru o zi în localitatea mea”.
Vă mulţumim pentru interesul manifestat faţă de concursul de videoclipuri. Din videoclipurile pe care le-am primit, am observat dorința voastră de a vă promova localitatea în care locuiți.
În competiţie au concurat 5 videoclipuri și 6 candidați. Am apreciat strădania voastră, însă, desigur, noi a trebuit să evaluăm.
După ce am verificat respectarea specificaţiilor tehnice (full HD), am evaluat documentarea, creativitatea, originalitatea, atractivitatea, dar și calitatea tehnică, exact cum a fost specificat în regulamentul concursului.

În urma notării juriului, premiile au revenit următorilor câştigători:

Premiul I – Neagoe George Alexandru – „Ghid pentru o zi în Vama Buzăului”
Premiul II – Bordaș Timeea – „Ghid pentru o zi în Vama Buzăului”
Premiul III – Bodean Tudor – „Ghid pentru o zi în Dumbrăvița”

Videoclipurile pot fi vizualizate pe canalul youtube al bibliotecii.

Felicitări, încă odată, câștigătorilor!

Categories: Diverse Tags:

Bibliotecarul recomandă cartea săptămânii

decembrie 12th, 2022 Fără comentarii

Crăciunul este una dintre cele mai vesele sărbători, care aduce bucuria întâlnirilor în familie, a colindelor şi darurilor şi a împodobirii bradului. Pregăîtirile încep din timp: ieri s-a cumpărat bradul, azi apar luminiţele, mâine se va face ghirlanda, poimâine se confecţionează decoraţiunile festive pentru masă etc.

Continuăm seria recomandărilor de cărţi pentru Crăciun: este rândul unei cărţi tot de la editura orădeană Casa, „Un Crăciun auriu” de Susanne Hoffmann, ediţie a anului 2009, disponibilă la filiala 6. Cartea conţine recomandări, soluţii, modele şi planşe de ilustraţii cu ceea ce se poate confecţiona în familie pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului. Iată cum prezintă editorii volumaşul:

Crăciunul se lasă aşteptat an de an, iar pregătirile sunt întotdeauna în toi pentru cea mai frumoasă sărbătoare a anului. În perioada dinaintea Crăciunului toată lumea încearcă să creeze în cămine o atmosferă festivă. În această încercare vă va veni în ajutor prezenta carte din care radiază strălucirea şi căldura aurie a decoraţiunilor: globuri, mese festive, tăvi cu arome de sărbătoare. Se poate lucra cot la cot cu copiii, chiar şi ei pot realiza uşor anumite modele. Amintirea momentelor petrecute în familie lucrând la decoraţiunile de Crăciun vă vor fura un zâmbet chiar şi peste ani.

Spor la lucru şi distracţie plăcută!

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Diverse Tags: , ,

Patrimoniu salvat – o carte despre conservare

decembrie 10th, 2022 Fără comentarii

În toamna acestui an, la Editura Muzeului de artă Braşov, a apărut cartea intitulată „Muzeul de artă Braşov – Patrimoniu salvat” de Radu-Constantin Tătaru, scriere despre restaurarea unui număr de lucrări din colecţia muzeului. De la început se cuvine să salutăm publicarea acestui album de 40 de pagini intr-un domeniu mai rar reprezentat, conservarea şi restaurarea bunurilor culturale. Disciplină discretă, adesea rezumată la spaţiul laboratorului, restaurarea lucrărilor de artă este esenţială atât pentru memoria culturală şi patrimonială, cât şi pentru istoria artei. Exegeza artistică are nevoie şi contează pe sprijinul acestei specialităţi pandante care este restaurarea, ce îşi propune de fapt recuperarea şi aducerea cât mai aproape de original a vechilor lucrări, menţinerea şi îmbunătăţirea stării lor de conservare. Într-o oarecare măsură, condiţia restauratorului se aseamănă cu aceea a traducătorului, ambii obligaţi profesional să traducă atent şi să păstreze fidel mesajul lucrărilor asupra cărora intervin, mai precis pe care încearcă să le tălmăcească, estetic, respectiv literar. La fel, ambii sunt condamnaţi la condiţia semi-anonimatului. Practic, prin implicarea restauratorului, lucrările de artă primesc şansa la o nouă viaţă, revenind în circuitul de expunere şi vizitare al galeriilor.

Cartea a pornit de la documentaţia vastă de restaurare şi nevoia de a expune acest material, cu scopul de a informa şi educa publicul. Selecţia cuprinde 16 picturi în ulei (dintre care 15 ale muzeului, una retrocedată), prezentate în etapele ante şi post restaurare, ordonate cronologic din punctul de vedere al succesiunii intervenţiilor şi este reprezentativă pentru vechimea şi problemele de conservare-restaurare întâmpinate. Piesele sunt însoţite de scurte notiţe informative despre artist şi personajele reprezentate, multe dintre ele personalităţi ale vieţii publice braşovene şi nu numai, întocmite de istorici şi experţi (Radu Popica, Radu-Constantin Tătaru, Gernot Nussbächer). Alături de artişti anonimi, semnatarii tablourilor sunt nume care au marcat istoria artei din Braşov, precum Anton Fiala, Henri Trenk, Sockl Teodor, Constantin Leca, Mișu Popp, István/Ștefan Csillági, Arthur Coulin, Friedrich Miess, Hans Mattis-Teutsch, Eduard și Hermann Morres. Ca tematică şi formulă artistică, lucrările sunt variate, de la portrete şi autoportrete (12 la număr) la peisaje („Oltul la Cârlige” de Henri Trenk şi „Peisaj din Baia Mare” de Hermann Morres) şi episoade istorice („Lupta de la Feldioara” de Anton Fiala), ajungând până la compoziţii personale („Flori sufleteşti” de Hans Mattis-Teutsch). Dorim să menţionăm numele celor portretizaţi, în rândul cărora se regăsesc notabili din Braşov (români, saşi, maghiari), precum şi personalităţi istorice: Samuel Herbert von Herbertsheim, Bethlen Pál, Eduard Morres (autoportret), soția lui Theodor Sockl, Zrinyi Miklos – Nikola (pictor Arthur Coulin), împăratul Franz Josef (pictor Arthur Coulin), Ottokar Czernin (artist Friedrich Miess), Barbu Știrbey (pictor Mişu Popp), Costică Oteteleșanu (de Constantin Leca), Ioan Prișcu și soția sa (de István Csilági), ultimii aleşi sugestiv de altfel pentru a ilustra coperta 1.

Prezentarea sobră, acompaniată de imagini din timpul restaurării, este convingătoare. Pentru înţelegerea termenilor de specialitate de către cititori autorul a redactat şi un glosar la final. Albumul de restaurare permite analogii pe acest eşantion redus de lucrări, relevând importanța portretelor și portretului istoric, permiţând, pentru cunoscători, compararea detaliilor de vestimentație din portretul lui Costică Oteteleșanu cu cele apropiate ale lui Oprea Ţârcă, tablou aflat de asemenea în colecţia muzeului braşovean, sugerând posibila identitate a pictorului chipului lui Samuel Herbert de Herbertsheim și al Sarei Elisabeth, dedusă din aspectul stilistic apropiat. Cu alte cuvinte, cartea permite cititorilor explorarea universului restaurării, dar şi deschide drumuri noi posibile pentru istoria artei, pentru relectură şi exegeză.

Remarcăm în mod special designul grafic, eleganţa editorială a acestui mic album, deoarece nu am văzut niciodată până acum o lucrare îngrijită la acest nivel, în Braşov. Alături de caracterul informativ concentrat al lucrării, până la a fi asemenea unei esenţe tari, condiţiile grafice merită toată aprecierea noastră. Felicitări şi ne dorim mai multe asemenea scrieri într-un domeniu care, suntem convinşi, că trebuie reprezentat mult mai generos, poate chiar şi într-un salon braşovean de restaurare, fiindcă avem experţi şi beneficiem de roadele muncii lor. Putem trece pe o listă a specialiştilor pe experţii restauratori de la muzeele braşovene de artă, etnografie, istorie, de la Casa Mureşenilor, dar şi pe cei care refac bunurile pe cont propriu, în mediu privat (de pildă, Victoria Ţăroi ori Georgiana Gămălie) şi pe cei care probabil îşi desfăşoară activitatea în mediul universitar ori în biserici şi mănăstiri. Ar fi îmbucurător pentru educaţia pentru patrimoniu a comunităţii braşovene şi pentru funcţionarea normală a conservării-restaurării patrimoniului, exigenţă firească în orice societate.

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

decembrie 5th, 2022 Fără comentarii

Când se apropiau sărbătorile, mă apuca brusc cuminţenia, fiindu-mi frică să nu vină Moşul pe la mine. Eram cuminte preţ de o lună pe an, în copilărie. În rest, nu îmi păsa. Suntem în săptămâna cu Sărbătoarea Moşului cu nuieluşă, adică a Sfântului Nicolae. Iar cartea aleasă pentru această săptămână este, bineînţeles, în ton cu sărbătoarea săptămânii: Conni şi Moş Nicolae de Liane Schneider (Oradea, Editura Casa, 2020) care se află la filialele 1, 2, 4, 5 şi 6.

Natural, cărticica este povestea unei surprize, fiind rezumată astfel: Conni este entuziasmată, știind că mâine vine Moș Nicolae! Acum mai trebuie doar să-și curețe repede
cizmele și să le pună lângă ușă! Seara, din cauza emoțiilor, Conni nu poate adormi, dar până la urmă o cuprinde somnul. A doua zi dimineață primul drum al lui Conni este la cizmulițele pregătite pentru Moș Nicolae… Oare va găsi cadouri în ele?

Şi voi sunteţi la fel de nerăbdători cu cadourile de sărbători? Atunci sigur veţi citi cartea, să aflaţi ce a primit Conni.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,