Arhivă

Arhivă pentru octombrie, 2022

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

octombrie 31st, 2022 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni este „Viscolul copiilor” de Melanie Benjamin(Humanitas Fiction, 2022, traducere de Irina Bojin). Volumul este disponibil la secția de împrumut și filialele 2, 3, 5 și 6.

Cartea pornește de la un eveniment real, tragic, care a marcat comunitatea americană. De aici s-a inspirat scriitoarea care a creat o carte despre confruntarea oamenilor cu forța naturii și despre cât de schimbătoare este soarta. Dăm mai jos cuvântul editorilor:

„12 ianuarie 1888. Vremea neobișnuit de caldă îi păcălește pe imigranții stabiliți în Marile Câmpii din centrul Statelor Unite, intrați astfel fără voie în istorie ca eroi ai unei tragedii americane. O zi ce părea să anunțe primăvara se transformă într-un coșmar. Două surori, învățătoare, niște copile ele însele, sunt nevoite să ia hotărâri de care depinde viața elevilor pe care îi au în grijă. Deciziile lor sunt opuse, schimbând dramatic soarta celor din jur. Pornind de la evenimente reale petrecute în Nebraska și Teritoriul Dakota, Melanie Benjamin creează un roman de neuitat, o galerie de figuri remarcabile pe care le plasează într-un context istoric surprinzător. „Viscolul copiilor” este o carte despre slăbiciunea și totodată despre forța omului în fața naturii, cu atât mai tulburătoare în această vreme a devastatoarelor schimbări climatice și a fenomenelor meteo extreme”.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesați cu încredere catalogul nostru online la un clic distanță http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Bibliotecarul recomandă cartea săptămânii

octombrie 24th, 2022 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni (24-30.10.2022) este un volum de la editura Baroque Books & Arts şi are un titlu îndemn pe placul inimii oricărui bibliotecar: „Citeşte! Te rog, citeşte!” de Felicitas von Lovenberg. Volumul este disponibil la Secţia de împrumut, filialele 2 şi 5.

Prezentarea cărţii este şi mai frumoasă, pe măsura titlului care provoacă la lectură:

„Nu e nevoie să arzi cărţile pentru a distruge o cultură, este suficient să-i faci pe oameni să nu le mai citească“, spunea Ray Bradbury. Avem nevoie de cărţi mai mult ca oricând, iar cărţile au nevoie de noi. Datorăm lecturilor noastre nu numai o mare parte din ceea ce suntem, ci în primul rând recunoaşterea a ceea ce suntem capabili să fim. Pentru că nu ne transpunem viaţa în cărţi, ci o descoperim în ele, iar o carte devine cu adevărat bună doar dacă are parte de cititori buni.
Scriitoarea canadiană distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură, Margaret Atwood nota inspirată:
„Scriitor, carte şi cititor – un triunghi în care cartea reprezintă mesagerul. Şi toţi trei fac parte dintr-un act de creaţie.“

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Dublă lansare de carte – 14 octombrie

octombrie 11th, 2022 Fără comentarii

Vineri, 14 octombrie 2022, Catalina Hasotti și Carmen Tania Grigore își vor prezenta volumele de poezii: „La cules de flori și oase” și „Taina în care locuiesc”, în Sala de lectură, de la ora 14.30.
Cu un titlu inspirat, și anume, La cules de flori și oase, Cătălina Hașotti publică la Editura Neuma, sub coordonarea semnată de Andrea Hedeș, un volum de poeme care se adaugă celor ce fac din anul 2022, pentru cunoscuta editură clujeană, un timp dedicat, în mare parte, poeziei contemporane. „Am pornit de la zicala, “ce semănăm, aceea și culegem”. Poezia, ca și viața nu este numai un câmp cu flori. Poezia este bucurie, dar este și tristețe și suferință, dar o suferință frumoasă”, spune Cătălina Hașotti.
De asemenea, cu volumul „Taina în care locuiesc”, apărut la editura clujeană Neuma, foarte productivă în ultimul timp și bine orientată în promovarea literaturii de calitate, poeta Carmen Tania Grigore nu este la prima sa apariție editorială, ceea ce se și remarcă în felul cum concepe discursul liric, în ușurința asocierilor semantice și chiar în crearea unor imagini capabile să rămână în memoria cititorului avizat. Pe coperta a IV-a Horia Gârbea o caracterizează drept o poetă matură, în timp ce despre volumul mai sus menționat afirmă că este cel mai bun al autoarei, adevăr de care ne convingem printr-o lectură atentă și critică, în sensul revelării originalității, tonusului și atmosferei intimiste asumate de autoare.
Întâlnirea de vineri cu cititorii, din Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi prezentată de scriitoarea și realizatoarea TV Evelyne Croitoru și moderată de scriitoarea Rodica Bretin.

Categories: Cultura Tags: ,

Centenarul încoronării regilor României la Alba Iulia

octombrie 11th, 2022 Fără comentarii

În 15 octombrie se împlinesc o sută de ani de la Încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand. Regina Maria a fost iubitoare și colecționară de artă, dar şi a costumului tradiţional românesc. Personalitatea sa puternică ne-a inspirat să realizăm o mini-colecţie de articole brodate pentru care am ales două motive:
– Rombul, unul dintre cele mai vechi ornamente de pe teritoriul țării noastre, un simbol feminin care este semnul sacru al fertilității solului dar reprezintă şi înţelepciunea, dragostea, armonia.
Am cules şi prelucrat motivul de pe o ie expusă pentru o singură zi la Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov, în ianuarie 2018, la vernisajul expoziţiei „Regina Maria, ambasador irezistibil al artei populare românești”.
– Floarea de portocal, care în Antichitate era simbolul purităţii şi o podoabă nelipsită din coroniţele mireselor, iar în religia ortodoxă apare adesea ca simbol al purităţii şi generozităţii Maicii Domnului.
Ideea a provenit din cartea „Regina Maria. Flori de portocal” în care editoarea Mihaela Simina spune că „Este aproape imposibil să nu îţi rămână întipărită în memorie (mie mi-a rămas) imaginea florilor de portocali din camera Reginei Victoria, imagine pe care Regina Maria o descrie în memoriile sale în mai multe rânduri, ca fiind o adevărată fascinaţie a copilăriei. Imaginea şi da, desigur, aroma! Mai mult de atât, un alt cadru dublează valoarea acestei amintiri parfumate din copilarie, cel din ziua nunţii Reginei Maria cu Regele Ferdinand, când mireasa a purtat o coroniţă în care erau prinse gingaşe flori albe de portocal dulce.” Astfel, după o fotografie, am desenat în format digital o floare de portocal, în două variante şi apoi am cusut-o.
Prin obiectele pe care am ales să le confecționăm din pânză şi să le ornamentăm cu cele două motive, am dorit să realizăm o adaptare a valorile tradiţionale la actualitate:
– Săculeţ ¬– constituie un ambalaj deosebit pentru cadouri mici, pentru lavandă sau petale de trandafiri;
– Set format din brăţară şi gherdan – înfrumuseţează ţinuta doamnelor şi sunt accesorii uşor de purtat;
– Papion pentru domni şi pentru doamne – atrage atenţia imediat, fiind un accesoriu neobişnuit;
– Cravată după modelul săsesc – reînvie un port pe cale de dispariţie, care însemna eleganţă, măiestrie şi culoare;
– Guler pentru doamne – dă eleganţă unei bluze sau unei rochii simple, uni;
– Semn de carte – contribuie la plăcerea lecturii;
– Copertă pentru agendă – face activitatea zilnică mai plăcută;
– Napron – adaugă un plus de stil servirii mesei.
La realizarea exponatelor au participat doamnele Rafila Săracu, Diana Radu, Sofia Ionescu, Marinela Ciobotaru, Maria Marcu, Melinda Puskás și Antonela Lungu.
Alături de obiectele confecţionate, Biblioteca Judeţeană Braşov a expus cărţi despre încoronarea Regilor României la Alba Iulia la 15 octombrie 1922, despre Casa regală a României şi despre regele Ferdinand I Întregitorul şi regina Maria a României.
Mulțumim Bibliotecii Județene „George Barițiu” pentru găzduirea expoziției.

Comunitatea Motive tradiţionale din Ţara Bârsei şi împrejurimi, coordonată de Antonela Lungu

Categories: Cultura Tags:

Bibliotecarul recomandă cartea săptămânii

octombrie 10th, 2022 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni (10-16.10.2022) este romanul „Anul meu cu Salinger” de Joanna Rakoff (Editura Trei, 2021), pe care o aflaţi la Secţia de împrumut, Sala de lectură şi filialele 2, 3, 5 şi 6.

Construită ingenios, cu imaginaţie, cartea este „un memoir irezistibil de amuzant, plin de observații pertinente despre viața literară din New York de la sfârșitul anilor 1990, o lume de dinainte de era digitală, surprinsă la apusul ei. După ce se lasă de școală pentru a-și împlini visul de a deveni poetă, Joanna Rakoff se angajează ca asistentă la legendara agenție literară care îl reprezintă pe J.D. Salinger. Aflată într-un echilibru precar între sărăcie și extravaganță, Joanna își petrece zilele într-un birou somptuos, cu pereții acoperiți cu lambriuri,– în care dictafoanele și mașinile de scris încă domnesc, iar agenții moțăie după un prânz copios -, apoi se duce acasă, în apartamentul ei sărăcăcios din Brooklyn și la iubitul ei socialist.
Joanna e însărcinată să se ocupe de corespondența voluminoasă primită de la admiratorii lui Salinger, fiindcă faimosul autor refuză categoric să aibă de-a face cu aceștia. Pe măsură ce citește scrisorile emoționante sosite din toată lumea, Joanna ezită să trimită răspunsul formal din partea agenției și, dintr-un imbold, începe să le răspundă personal. Urmările sunt deopotrivă nostime și tulburătoare, fiindcă în timp ce își atribuie vocea faimosului scriitor, Joanna și-o descoperă pe a sa.”

Critica literară este unanimă în aprecierea cărţii:

„Un splendid tribut adus forței perene a literaturii.” (Chicago Tribune)

„Un memoir tulburător despre maturizare. Rakoff încadrează cu măiestrie povestea ei despre Salinger într-una mai largă, universală, despre cum să-ți găsești propriul drum pe parcursul unui an fundamental, al trecerii la vârsta adultă.” (The Washington Post)

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

ErasmusDays 2022

octombrie 7th, 2022 Fără comentarii

Erasmus Days 2022 este un eveniment care se desfășoară la nivel european, pe parcursul a trei zile, și are drept scop celebrarea programului Erasmus +. Cu acest prilej, vă invităm joi, 13 octombrie, începând cu ora 12.00, la Mansarda Casei Baiulescu, să participați la atelierul susținut de colegii noștri. Dacă sunteți interesați de programele de formare pentru adulți oferite de bibliotecă sau doriți să discutați cu beneficiarii proiectului de mobilități nu ratați această întâlnire!


			

Jacques Hérold în ediții bibliofile – O Călătorie

octombrie 6th, 2022 Fără comentarii

Biblioteca Județeană Brașov vă invită marți, 11 octombrie 2022, orele 14,00, la masa rotundă intitulată Jacques Hérold în ediții bibliofile – o călătorie. Vor participa curatoarea și galerista Cristina Simion, prof. univ. dr. Rodica Ilie (Facultatea de litere, Universitatea „Transilvania” Brașov), prin intermediul filmului reprezentanți din partea Muzeului Național al Literaturii Române București (director Ioan Cristescu, muzeograf Alina Niculescu), Muzeului Național de Artă Timișoara (muzeograf Andreea Foanene Petcu), precum și din partea asociației Artessentia și bibliotecii județene brașovene.

Expoziția itinerantă Jacques Hérold va fi surprinsă în fotografii, filme, prezentări, aprecieri în periplul său din Brașov la București, Timișoara și Cluj, în perioada 2021-2022.

Vă așteptăm cu drag!

Categories: Cultura Tags: ,

DigiPrior – întâlnire de lucru

octombrie 6th, 2022 Fără comentarii

În perioada 29-30 septembrie a avut loc cea de-a treia întîlnire transnațională din cadrul proiectului DigiPrior – Priorities in the digitization of books, documents and photos (DigiPrior – Priorități în digitizarea cărților, documentelor, fotografiilor și abordări moderne pentru promovarea materialelor digitizate). Întâlnirea a fost găzduită de Direcția Generală a Patrimoniului Cultural, la Palatul Național din Mafra, Portugalia.

Obiectivul proiectului DigiPrior este acela de a crește capacitatea bibliotecarilor, arhiviștilor, colecționarilor și managerilor de biblioteci în sfera prioritizării articolelor pentru digitizare și promovării atractive a artefactelor digitale, prin crearea de materiale de instruire adecvate și instrumente de formare pentru grupurile țintă, precum și pentru formarea viitorilor formatori.

Au fost prezentate și s-a discutat pe baza produselor deja realizate, s-au stabilit pașii pentru următoarea etapă a proiectului, s-au discutat aspecte organizaționale, legate de management și de diseminarea rezultatelor.

Palatul Național din Mafra a fost ridicat, potrivit tradiției, în urma promisiunii făcute în anul 1711 de regele João V (1683-1754) călugărului franciscan António de S. José – aceea de a ridica o biserică pentru ordinul franciscan dacă regina, Maria Ana de Austria, îi va dărui urmași. Planul inițial al mănăstirii, acela de a adăposti 18 călugări, a fost extins, într-un final, cu spații pentru 300 de călugări, un palat regal și o bazilică.

Biblioteca, organizată pentru prima dată de călugărul João de Santa Ana, ocupă cel mai impunător dintre holurile palatului. Podeaua e pavată cu marmură de diferite culori, în centru cu un dom susținut de patru arcade. Rafturile sunt sculptate în lemn, în stil rococo. Biblioteca deține 30 000 de volume, din sec. XV-XIX, din diverse domenii: teologie, cărți de predici, canoane și drept civil, istorie, geografie, călătorie, matematică, muzică, artă, medicină etc. Biblioteca deține o serie de cărți rare, o colecție de incunabule, o impresionantă colecție de Biblii și 750 de cărți interzise (posesia acestora fiind autorizată de papă), al căror conținut variază de la  politică socială și pînă la cabală și alte texte religioase.

Categories: Evenimente Tags:

Bibliotecarul recomandă cartea săptămânii

octombrie 3rd, 2022 Fără comentarii

Cartea săptămânii 03-09.10.2022 este romanul „Până nu se răceşte cafeaua” de Toshikazu Kawaguchi (Bucureşti, Editura Litera), disponibilă la Secţia de împrumut, filialele 1, 2, 3, 5 şi 6.

Pentru iubitorii de cafea şi de călătorii în timp, pentru cei ce ar vrea să schimbe ceva, iată ce vă oferă cartea:

Pe o alee dosnică din Tokyo, într-un subsol răcoros, se află o micuță cafenea în care, de mai bine de o sută de ani, se servește o cafea pregătită cu artă. Clienții sunt mai mereu aceiași, ocupă mereu aceleași locuri și își petrec timpul în același fel. Dar tihna și cafeaua nu sunt singurele experiențe pe care cafeneaua le are de oferit. Dacă te așezi pe un anumit scaun, poți să te întorci în timp, într-un moment anume. Există însă anumite reguli. Cea mai importantă este să bei cafeaua până nu se răcește, altfel rămâi blocat în afara timpului. Iar regula cea mai crudă este că, orice ai face în acele câteva minute, prezentul nu poate fi schimbat. Atunci, la ce bun să te mai întorci acolo? se întreabă rând pe rând personajele care decid să facă scurta călătorie. Adevărul este că refacerea momentului, recuperarea unui gest, a unui cuvânt ratat în trecut schimbă fundamental ceva: modul de înțelegere, de raportare la prezentul neschimbat, valorizarea unui om, a unei relații, poate a întregii vieți. Există încă șansa de a schimba viitorul.

Până nu se răcește cafeaua, romanul de debut al lui Toshikazu Kawaguchi, aduce în scenă personaje complexe, convingătoare, emoții intense și o viziune particulară asupra vieții și destinului.

În mod cert lectura va fi o aventură şi ghicim deja o plăcere garantată! Carte recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Branding şi comunicare în industrii creative

octombrie 3rd, 2022 Fără comentarii

Biblioteca Județeană Brașov, Centrul Multicultural al Universității „Transilvania” Brașov și Muzeul de Artă Brașov, ca parteneri, organizează un curs practic Branding și comunicare în industrii media susținut de Cristina Simion, curator și galerist, la care au plăcerea să vă invite să luați parte. Evenimentul va avea loc luni, 10 octombrie 2022, de la orele 16,00 și va fi găzduit de Centrul Multicultural al Universității „Transilvania” Brașov. Evenimentul va avea loc în cadrul SCIFEST – Festival de ştiinţă şi industrii creative.

Cu o experiență îndelungată în comunicare și marketing în media, precum și cu o activitate susținută de promovare a artiștilor, Cristina Simion va aborda următoarele chestiuni în prezentarea sa:

Industrie creativă și profesie liberală – importanța valorii intangibile. De ce contează brandingul. Imaginea profesională și imaginea personală a creatorului. Reputație, leadership, clivajul imaginii și al încrederii. Succesul profesional și impactul social

Ce și cui comunicăm. Viziune, elemente relevante, elemente de diferențiere sau unicitate, recunoașterea spontană și cea asistată. De la creatorul-absent la creatorul-comunicator (influencer). Publicul și partenerii creatorului. Comunicarea directă și comunicarea intermediată. Avantaje și dezavantaje. Prezentul disruptiv, șocul viitorului și responsabilitatea socială a creatorului.

Detalii despre Cristina Simion aflați mai jos.

Cunoscând interesul și activitatea dvs. în domeniul industriilor creative, vă invităm să luați parte și vă rugăm să vă înscrieți completând formularul disponibil la linkul de mai jos

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe66rBPNKh5uwd9qnH9Maa5BYRRg-emi_ncxBPm9XH4w5XmvA/viewform?usp=sf_link

După seminarul practic, Muzeul de Artă vă oferă un tur ghidat în expoziția Magdalena Rădulescu, găzduită pe simezele Centrului Multicultural, o expoziție a unei artiste talentate și boeme, care a surprins exoticul, mișcarea și dansul în tușe grațioase și puternice.

Vă așteptăm cu drag!

Despre Cristina Simion:

În lumea jurnalismului, Cristina Simion a fost și este un nume reputat, azi fiind mai cunoscută în lumea artei. A condus mult timp grupul de presă Edipresse, o poziție de mare responsabilitate. A început munca în mass media scrisă încă din studenţie, urcând ierarhic, pas cu pas, de la postul de corector, la jurnalist de teren, editor de ştiri, redactor-șef, director de marketing până la postul de director general. A construit o carieră solidă, în care a învăţat, a experimentat, a lansat proiecte, a lucrat în publicitate, distribuţie şi marketing, a fost director editorial.

În urmă cu aproape zece ani, a făcut o alegere, renunţând la cariera din România şi stabilindu-se în Germania. Aici s-a gândit ce i-ar plăcea să facă şi a decis să-şi împlinească visul de a avea o galerie de artă şi de a promova artişti. A făcut cursuri de curatoriat, a organizat expoziţii în galeria proprie, Tiny Griffon, din Nürnberg, şi în afara ei, scrie cărţi şi albume de artă, cataloghează colecţii private de artă, coordonează parteneriate transfrontaliere între Germania şi România în domeniul artistic. A fost co-curator la cele două ediţii ale Bienalei Internaţionale de Arte Vizuale (Bienala Albastră) din Braşov. În ultimul deceniu, a colecţionat cu pasiune şi interes lucrările unui artist de origine română, Jacques Hérold, afirmat ca unul dintre cei mai importanţi suprarealişti târzii în Franţa. În 2021-2022, a itinerat expoziţia colecției de gravură şi ediţii bibliofile Jacques Hérold, la Braşov (Biblioteca Judeţeană Braşov), Bucureşti (Muzeul Național al Literaturii Române), Timişoara (Muzeul Național de Artă) şi Cluj-Napoca (Muzeul Naţional de Artă), curatoriind, la Brașov, şi expoziţiile altor artişti români: Roland Pangrati și Gabriela Bodin.

Cu un doctorat în managementul industriilor nestandardizate, cursuri de curatoriat internațional și de managementul colecțiilor de artă la NODE Curatorial Center Berlin și un curs de Arts and Finance la Sothebys Institute of Art New York.

Îmbinând experienţa de jurnalist, de marketer, de galerist şi curator, Cristina Simion susține seminarii de branding şi comunicare pentru mediul artistic.

Categories: Evenimente Tags: