Arhivă

Arhivă pentru septembrie, 2022

Din expoziţiile lunii septembrie – Ziua mondială a păcii

septembrie 28th, 2022 Fără comentarii

Ziua Mondială a Păcii este marcată anual, din 2002, în data de 21 septembrie. Organizația Națiunilor Unite invită toate națiunile și oamenii ca să onoreze această zi prin încetarea ostilităților și să comemoreze ziua prin educație și conștientizare publică cu privire la problemele legate de pace.
Sărbătorirea păcii reprezintă un demers public de a atrage atenţia guvernelor lumii asupra renunţării la utilizarea armamentului în rezolvarea disputelor, precum şi o invitaţie publică pentru asumarea angajamentului de coabitare în armonie la nivel local, regional sau internaţional.
„Pacea este mai mult decât o lume fără război. Înseamnă societăţi stabile şi reziliente, în care fiecare poate beneficia de libertăţi fundamentale şi poate prospera mai degrabă, decât să se lupte pentru satisfacerea nevoilor de bază”, declara într-un interviu secretarul general al O.N.U., Antonio Guterres.
Pacea se naște în fiecare dintre noi, iar pentru a reuși să promovăm pacea mondială, trebuie să promovăm mai întâi de toate, pacea interioară. Însă, în acest stres existențial, pacea își găsește cu greu loc în sufletele noastre. De multe ori, nu mai gândim colectiv, ci gândim egoist, individual, de parcă am putea ține singuri pe umeri această planetă. Astfel, Ziua Internațională a Păcii devine un memento inspirat despre ceea ce putem crea împreună: PACE!
Expoziția de la Sala de Lectură organizată cu această ocazie își propune să sublinieze importanța înfăptuirii păcii în lume, o preocupare des întâlnită și în literatura universală.

Categories: Cultura Tags: ,

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii (26.09.-02.10.2022)

septembrie 26th, 2022 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni este antologia lui Pierdomenico Baccalario, „40 de cărți de citit ca să crești mare”, de la editura Litera, disponibilă la Secția de Împrumut, filialele 1, 2, 5 și 6.

De ce această carte? Utilă pentru părinți și educatori, selecția este un ghid cuprinzător pentru copii pe drumul descoperii bucuriei și plăcerii de a citi. Editura explică motivele alegerii astfel:

„În lume există o mulţime de cărţi interesante, dar unele merită să fie citite mai mult decât altele. Nu pentru că așa spun părinţii sau profesorii, nici pentru că sunt mai importante sau pentru că personajele lor te vor însoţi toată viaţa. Sunt cărţi care, odată terminate, te fac să-ţi dorești să citești mai mult.
Volumul conceput de Pierdomenico Baccalario, unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani italieni, reprezintă un fel de „busolă literară“ care ne ajută să ne orientăm mai ușor în bogata lume a literaturii pentru copii și să le cultivăm acestora pasiunea pentru lectură.”

Vă invităm să vă aventurați în lumea cititului! Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesați cu încredere catalogul nostru online la un clic distanță la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Nocturna bibliotecilor la Brașov – program

septembrie 22nd, 2022 Fără comentarii

Share location@Bibliotecă este sloganul din acest an al Nocturnei Bibliotecilor, o campanie națională de activare nocturnă a bibliotecilor publice sub egida Asociației Naționale a bibliotecarilor și bibliotecilor publice (ANBPR). Evenimentul va avea loc în intervalul 30 septembrie – 1 octombrie 2022, data exactă fiind la alegerea bibliotecilor participante.

La Biblioteca Județeană Brașov, Nocturna bibliotecilor va avea loc vineri, 30 septembrie 2022, între orele 16,00-24,00 și va cuprinde un program variat. De la întâlniri cu și impresii despre cărți la lecturi multiculturale, de la teatru la filme, de la jocuri tradiționale la jocuri de societate și realitate virtuală, până la ateliere de creativitate, expoziții și tururi ghidate, descoperiți biblioteca și împărtășiți experiențe.

SEDIUL CENTRAL AL BIBLIOTECII – BD. EROILOR NR. 35

Întâlnire pe nevăzute cu o carte – Acceptați provocarea?

Bibliotecarii Secției de împrumut vă propun și vă invită la o întâlnire pe nevăzute cu o carte. Veți avea posibilitatea să împrumutați o carte al cărei titlu nu îl cunoașteți, dar despre care veți primi câteva mici indicii. Poate veți avea parte de o întâlnire plăcută sau de un date misterios. Vă dăm ÎNTÂLNIRE PE NEVĂZUTE CU O CARTE vineri, 30 septembrie 2022, între orele 16,00-24,00 (Sediul central, Livada Poștei, Bd. Eroilor nr. 35, parter)

Cartea cărților citite la Secția de împrumut

„Ceea ce este muzica pentru suflet, este cititul pentru minte. Cititul provoacă, întărește, vrăjește, îmbogățește”. Pornind de la cuvintele lui Steven Roger Fischer, și anul acesta, de Nocturna bibliotecilor, Secția de Împrumut vă propune o acțiune cu scopul de a stimula lectura de calitate. Sunteți invitați să împărtășiți părerea voastră despre cartea sau personajul care v-au impresionat cel mai mult ori despre domeniile care vă trezesc interesul, într-o carte a cărților citite. Opiniile dvs. vor fi de folos pentru cunoașterea intereselor de lectură ale utilizatorilor serviciilor de bibliotecă. Vineri, 30 septembrie 2022, între orele 16,00-24,00 (Sediul central, Livada Poștei, Bd. Eroilor nr. 35, parter)

Teatru cu și pentru copii

De Nocturna bibliotecilor vă invităm să vedeți sceneta dramatică „Vrăbior ochi-treaz, vindecat cu Brahms” de Andreea Condei la Sala de lectură, vineri, 30 septembrie 2022, de la orele 18,00 (Sediul central, Livada Poștei, Bd. Eroilor nr. 35, etajul 1)

Citirea scenetei se va face alături de Matei și Nectaria Stîrlea, Luca, Matei și Pavel Bâgiu, iar intervenția muzicală este asigurată de soprana Iuliana Stîrlea. Inspirate din viețile compozitorilor, poveștile Andreei Condei îmbină literatura cu muzica și folosesc teatrul ca mijloc de educație și cultură, apropiind copiii de muzică.

Sub semnul jocurilor

Pentru început, vineri, 30 septembrie 2022, la Nocturna bibliotecilor, vă propunem o sesiune cu jocurile tradiționale ale copilăriei, din Țara Bârsei, în fața bibliotecii între orele 16,00-17,00, dacă ne permit condițiile meteo. După care, în continuare vă dăm întâlnire la Nocturna bibliotecilor cu băieții de la Tricksters club și cu cele mai noi jocuri de societate accesibile pentru toate categoriile de vârstă. Vom descoperi tainele jocurilor Coatl, Ligretto și Carcassonne în Sala de lectură, între orele 19,00-22,00. În același timp, sunt deschise ateliere de creativitate unde sunteți invitați să colorați semne de carte, să desenați personajul favorit, să creați coperte de carte și bibliocărticele, ghirlande și ornamente din pagini de cărți, să dezlegați jocuri de cuvinte, să creați povești. (Sediul central, Livada Poștei, Bd. Eroilor nr. 35, etajul 1)

Vă așteptăm alături de familie, prieteni și colegi în minunata lume a jocurilor! Activitate desfăşurată în cadrul SCIFEST – Festival de ştiinţă şi industrii creative

Vânătoare de comori/cărți. Descoperă în bibliotecă cele 7 minuni ale lumii cu ochelarii virtuali

Vă pregătim o surpriză alături de Edutech VR la Noaptea bibliotecilor, vineri, 30 septembrie, între 18,00-21,00. Veți afla despre cele șapte minuni ale lumii din vizita cu ochelarii virtuali, după care veți porni în căutarea indiciilor în diferite colțuri ale lumii ….bibliotecii. Participă echipele de câte 5 membri care s-au înscris. (Sediul central, Livada Poștei, Bd. Eroilor nr. 35)

Vino și descoperă lumea virtuală și reală la Bibliotecă! Împărtășește experiența ta la Bibliotecă! Activitate în cadrul SCIFEST – Festival de ştiinţă şi industrii creative

Tururi ghidate

Pentru cei ce doresc să viziteze biblioteca, să afle mai multe despre secțiile, colecțiile și serviciile ei, sunteți așteptați la tururile ghidate organizate la orele 16,00, 17,00 și 18,00. Înscrieri la adresa biblgb[at]rdsmail.ro, subiect mesaj Tur ghidat Nocturna bibliotecilor. Comunicați ora aleasă pentru tur, numele și un telefon mobil pentru contact. (Sediul central, Livada Poștei, Bd. Eroilor nr. 35, parter)

Seară de Filme

O selecție de scurtmetraje curatoriată de CineClub Brașov, diversă și proaspătă, oferă spre vizionare 90 de minute de filme scurte din jurul lumii și din varii genuri, de la animație sau documentar, la Sci-Fi și care dorește să aducă tema cărții si a bilbliotecii în centrul discuției. Te așteptăm să le descoperi și vizionezi la Nocturna bibliotecilor la Brașov de la orele 22,00, în Sala de lectură (Sediul central, Livada Poștei, Bd. Eroilor nr. 35, etajul 1)

Activitate în cadrul SCIFEST – Festival de ştiinţă şi industrii creative

CASA BAIULESCU – BD. EROILOR NR. 33

Lecturi multiculturale la Turnul Babel

Cu prilejul Nocturnei bibliotecilor, Biblioteca engleză, Mediateca francofonă și Biblioteca maghiară organizează evenimentul „Multiculturalitate în spațiul bibliotecii”, cu tema „Biblioteca la răscruce – Tranziția de la offline la online”, în cadrul căruia trei utilizatori ai bibliotecii vor realiza o prezentare-dezbatere despre schimbările survenite odată cu pandemia de COVID-19 – cum au fost afectați în viața de zi cu zi, urmând a se raporta la relaționarea lor cu biblioteca în cei doi ani de pandemie. Din partea Bibliotecii engleze invitată este Modesta Peralta Sosa, din partea Mediatecii francofone – Marie Elisabeth Samoilă, iar din partea Bibliotecii maghiare – Ambrus Attila. Vineri, 30 septembrie 2022, la Mediateca Francofonă între orele 17,30-19,00 (Livada Poștei, Casa Baiulescu, Bd. Eroilor nr. 33, parter)

Expoziție și atelier de fotografie

În cadrul Nocturnei bibliotecilor, elevii clasei a XI-a B de la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea”, profil producție media, coordonați de profesoara Raluca Filimon, vor realiza un atelier de fotografie și o expoziție, constând în fotografii arhitecturale, de tip portret și din natură. Fotografiile, create în scop didactic, redau forma, culoarea, punctul și volumul – elemente plastice expresive în fotografie. Vineri, 30 septembrie 2022, la Mediateca Francofonă de la orele 19,00 (Livada Poștei, Casa Baiulescu, Bd. Eroilor nr. 33, parter)

CENTRUL DE EXCELENȚĂ PENTRU COPII ȘI TINERET (strada Iuliu Maniu nr. 6)

Povești și poezii la ceas de seară! pentru copii și părinți (orele 16,00-18,00) și pentru cadrele didactice (orele 19,00-21,00).

Fiecare participant va veni pregătit cu o poveste, o poezie…., de citit, de povestit, de recitat….
Ținută obligatorie: …comodă (se va sta pe pernuțe sau pe covoraș…).
LOCURI LIMITATE!

Bibliotecarul recomandă cartea săptămânii 19-25.09.2022

septembrie 19th, 2022 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni este romanul „Oameni mari” de Maria Orban, disponibilă la sala de lectură, secția de împrumut și filialele 2, 3 și 5.

Despre carte, Eli Bădică scrie astfel:

„Oameni mari este o carte incomodă, dar deloc încrâncenată. Maria Orban își construiește propriul playlist, scrie relaxat despre cele mai profunde dileme umane, despre punctele de cotitură din viețile noastre, acumulează episoade cinematografice, cu mult umor și (auto)ironie, într-un stil care te va cuceri pe loc.
Oameni mari poate fi o carte despre maturizare, despre proiecții și despre călătoriile interioare. Despre asumarea eșecurilor pentru a face un pas înainte. Despre a te accepta. Oameni mari poate deveni cartea unei generații. O generație în derivă, într-o permanentă tranziție. O generație sufocată de tipare, de traume și de abuzuri. O generație care își caută constant reperele, echilibrul și normalul. Generația 30+, căreia Maria Orban îi dă voce prin Rucsandra Radu, protagonista romanului.” (Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor).

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesați cu încredere catalogul nostru online la un clic distanță la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Întâlnire cu Ana Blandiana

septembrie 13th, 2022 Fără comentarii

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov găzduieşte întâlnirea Anei Blandiana cu cititorii, organizată de Asociaţia Brassoi Lapok. Evenimentul va avea loc marţi, 20 septembrie 2022, de la orele 18,00 la Sediul central, etaj 1, Sala de lectură a bibliotecii.

Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viaţă a poetei şi activistei Ana Blandiana, Asociaţia culturală Brassoi Lapok a editat o selecţie de versuri şi eseuri în limbile maghiară şi română. Cartea, lansată la Bucureşti, este un gest de preţuire a vieţii şi activităţii scriitoarei. Ediţia bilingvă va fi la dispoziţia braşovenilor la întâlnirea cu autoarea.

Vă aşteptăm cu drag!

Categories: Cultura Tags:

Concurs de fotografie BiblioBicicleta 2022

septembrie 13th, 2022 Fără comentarii

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov vă invită să participaţi la concursul de fotografii BiblioBicicleta, concurs cu premii, ce se va desfăşura între 12 septembrie – 14 noiembrie 2022.

Tema

Concursul BiblioBicicleta are drept scop promovarea bibliotecii, lecturii şi ciclismului şi doreşte să stimuleze participanţii să descopere relaţiile dintre bibliotecă şi natură, dintre cultură şi ciclism, din unghiuri inedite. Imaginile trebuie să surprindă în acelaşi cadru atât cărţi ori aspecte dintr-o bibliotecă, precum şi biciclete.

Cine poate participa

Concursul se adresează tinerilor, de nivel liceal şi adulţilor pasionaţi de lectură şi ciclism, din judeţul Braşov.
La concurs nu pot participa membrii organizatorului şi rude de gradul I al acestora (soş/soţie, frate/soră, fiu/fiică, mamă/tată).

Premii

Premiul I – 400 lei sumă net
Premiul II – 300 lei sumă net
Premiul III – 200 lei sumă net

Reguli şi condiţii de participare

Participarea înseamnă acceptarea regulamentului.

Fotografiile vor fi trimise online la biblgb@rdsmail.ro, subiect Concurs BiblioBicicleta până la data de 14 noiembrie, orele 16,00, inclusiv.

Fotografiile trebuie să fie clare, de bună calitate, să respecte tema concursului (incluzând cele două elemente, cartea şi Bicicleta, în aceeaşi imagine) şi condiţiile tehnice.

Fiecare participant poate trimite maxim 2 fotografii.

Participanţii vor comunica numele complet, adresa de e-mail şi un număr de telefon şi vor insera formularele completate.

Este interzisă trimiterea de imagini pentru care participanţii la concurs nu au drept de autor şi proprietate, neaparţinându-le.

Specificaţii tehnice

Dimensiunea minimă a imaginii 3,5 MB

Rezoluţie: minim 3000 px pe latura mare, latura mică să fie proporţională.

Fotografiile trebuie să fie la rezoluţie de print, calitate 300 dpi

Formatul de fişier: jpg. Fotografiile pot fi color sau alb-negru
Prelucrarea pozelor se acceptă la nivel de corecţii de bază (contrast, levels, unsharp, wb. etc.) cu condiţia să nu se îndepărteze mult de aspectul de bază.

Intervenţiile creative asupra fotografiilor, de tip colaje, se acceptă atâta timp cât se respectă tematica concursului.

Pe fotografii nu se vor aplica însemne ce indică proprietatea (©, watermark), nici rame sau alte efecte vizuale/filtre care modifică aspectul natural al imaginii.

Fotografiile vor fi însoțite de:

Formularul de înscriere completat – Anexa 1
Declarația pe proprie răspundere – Anexa 2
Declarația de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal semnate de titular/părinte/tutore legal (pentru cei sub 18 ani), scanate şi atașate e-mail-ului de înscriere.

Validitate

Pentru ca participarea să fie considerată validă, fotografiile trimise trebuie să respecte tema concursului, respectiv cerinţa să conţină ambele elemente – cartea ori biblioteca şi bicicleta – în aceeaşi imagine, să întrunească criteriile tehnice și să se încadreze în termenul limită de trimitere, respectiv 14 noiembrie 2022, orele 16.00.
Nu vor fi acceptate fotografiile care:
• Au caracter violent, obscen, ofensator sau calomniator
• Promovează orice fel de discriminare, consum de substanțe interzise, tutun și alcool
• Includ persoane identificabile (au fața vizibilă) care nu și-au oferit consimțământul pentru a apărea în imagini
• Nu aparţin concurentului
• Conțin publicitate

Drepturile și obligațiile organizatorului:

– Organizatorul își rezervă dreptul de a nu aproba în concurs fotografiile care nu se încadrează în tema impusă sau care nu respectă regulile și condițiile de înscriere;
– Organizatorul îşi rezervă dreptul de a realiza un album cu fotografiile din concurs pe contul său de facebook, făcându-le cunoscute într-o expoziţie online;
– Organizatorul se obligă să păstreze fotografiile în arhiva sa pentru scopuri educaţionale şi necomerciale;
– Organizatorii nu îşi asumă nicio responsabilitate cu privire la eventuale încălcări ale dreptului de autor. Responsabilitatea revine exclusiv celui care a trimis fotografia.

Drepturile și obligațiile participanților:

– Să se înscrie în concurs folosind date de contact valide și complete (nume persoană, e-mail și mobil), astfel încât să poată fi contactați de organizator în cazul câștigării concursului;
– Să fie de acord să primească mesaje informative legate de concurs din partea organizatorului;
– Să fie de acord să cedeze exclusiv în favoarea organizatorului toate drepturile de autor asupra fiecărei fotografii trimise, pe o perioadă de 9 luni, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare, cesiunea fiind nelimitată teritorial, înțelegând prin aceasta că își produce efecte în orice teritoriu de pe mapamond;
– Să fie de acord ca, după expirarea acestei perioade de 9 luni, să cedeze în favoarea organizatorului drepturile de difuzare, neexclusiv, pentru scopuri educaţionale şi necomerciale.

Calendar concurs:

– Lansare concurs: 12 septembrie 2022
Perioada de realizare și înscriere a fotografiilor în concurs: 12 octombrie – 14 noiembrie 2022, orele 16,00
Jurizare: 15-17 noiembrie 2022
– Anunțarea câștigătorilor: 18 noiembrie 2022
– Confirmarea acceptării premiului: 23 noiembrie 2022
– Anunțarea oficială a câștigătorilor pe site-ul bibliotecii: 24 noiembrie 2022
– Difuzarea fotografiilor: 25 noiembrie 2022

Jurizare:

Juriul va fi compus din membrii organizatorului.
Juriul va evalua fotografiile înscrise în concurs pe baza următoarelor criterii:
– respectarea tematicii şi cerințelor impuse de regulamentul concursului (50%);
– originalitate şi creativitate (30%);
– elementele tehnice ale fotografiilor (20%)

Acordarea și anunțarea premiilor

Premiile concursului se vor acorda în urma jurizării din perioada 15-17 noiembrie 2022.
Rezultatele vor fi anunțate la data de 18 noiembrie 2022 și vor fi comunicate tuturor participanților.
Câștigătorii vor trebui să confirme acceptarea premiului până la data de 23 noiembrie 2022 inclusiv.
Pe site-ul bibliotecii se vor anunța câștigătorii pe data de 24 noiembrie 2022. Câștigătorul care nu poate fi contactat telefonic va pierde premiul. În acest caz, premiul va fi acordat participantului care urmează în clasament.
După confirmarea acceptării premiului, câștigătorul va trebui să trimită organizatorului o copie a buletinului/cărții de identitate. Câștigătorul va intra în posesia premiului în cel mult 30 de zile calendaristice de la data când i-a fost adus la cunoștință că este câștigător, în baza actului de identitate și în urma semnării în original a unui proces verbal de predare-primire. Predarea premiului poate fi un eveniment public. Prin participarea la acest concurs, participanții sunt de acord ca, în cazul în care vor câștiga, numele și prenumele, localitatea în care domiciliază și fotografia lor să poată fi făcute publice și folosite în scopuri publicitare de către organizator în diverse materiale de presă, audio, video, fără nici un fel de plată aferentă. Câștigătorul premiului va semna o declarație în acest sens, conform celor solicitate de către organizator.

Prelucrarea datelor cu caracter personal

1. Prin participarea la prezentul concurs, participanţii sunt de acord ca datele lor cu caracter personal să fie prelucrate de către organizator şi/sau partenerii acestuia cu respectarea prevederilor Regulamentului 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi a abrogării Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – denumit în continuare „GDPR”).
2. Categoriile de date personale ce vor fi prelucrate de către organizator sunt: nume, prenume, adresă, data naşterii, telefon, e-mail, CNP, naţionalitate, semnătură olografă, cont bancar, iar datele vor fi procesate în legătură cu organizarea prezentului concurs şi acordarea premiilor.
3. Destinatarii datelor personale ale participanţilor la campanie pot fi:
• autorităţile statului (inclusiv autorităţi fiscale, autorităţi de protecţie a consumatorilor, organele abilitate prin lege, ca urmare a unei obligaţii legale a organizatorului, bănci)
• departamentul de contabilitate
4. Datele cu caracter personal vor fi păstrate cel puţin pe durata de valabilitate a concursului, precum şi ulterior, pe durata necesară executării obligaţiilor de către oricare dintre părţi. Datele personale vor fi stocate atât timp cât este necesar pentru scopurile menţionate mai sus sau pe perioada de timp prevăzuta de dispoziţiile legale.
5. De asemenea, vă informăm că:
1) aveţi dreptul de a vă retrage, în orice moment, consimţământul privind prelucrarea datelor cu caracter personal cu privire la datele prelucrate, fără a afecta legalitatea prelucrării bazate pe consimţământ înainte de retragerea lui;
2) aveţi dreptul de acces la datele personale (articolul 15 din GDPR), la rectificarea datelor personale (articolul 16 din GDPR), la ştergerea datelor personale (articolul 17 din GDPR), dreptul la restricţionarea prelucrării datelor personale (art. 18 din GDPR), dreptul la portabilitatea datelor personale (articolul 20 din GDPR) şi dreptul de a vă opune prelucrării datelor personale (articolul 21 din GDPR);
3) în situaţia în care consideraţi că datele dvs. personale sunt prelucrate în mod ilegal, aveţi dreptul de a depune o plângere la: Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal Web site http://www.dataprotection.ro/ E-mail: anspdcp[at]ataprotection.ro
Adresa: B-dul General Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, cod poştal 010336, Bucuresti, România
Telefon fix: +40.318.059.211, +40.318.059.212

Taxe şi impozite

Premiile sunt scutite de taxe si impozite, întrucât sunt sub 600 lei.
Încetarea/Întreruperea concursului
Concursul poate înceta înainte de data de 14 noiembrie 2022 în cazul producerii unui eveniment ce constituie forţă majoră ori în cazul intervenirii oricărei situaţii ce poate periclita desfăşurarea lui, inclusiv în cazul apariţiei oricărei imposibilităţi a organizatorului (independent de voinţa lui) de a asigura continuarea în cele mai bune condiţii a concursului. Concursul mai poate înceta înainte de data de 14 noiembrie 2022 ori poate fi suspendat oricând în baza deciziei organizatorului, cu condiţia ca acesta să anunţe în prealabil o astfel de situaţie. Înscrierea în concurs înseamnă înţelegerea şi acceptarea regulamentului concursului, nefiind admise contestaţii cu privire la desemnarea câştigătorului din partea participanţilor. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a modifica sau schimba prezentul Regulament Oficial, urmând ca astfel de modificări să intre în vigoare în termen de 24 (douăzecişipatru) ore de la anunţul prealabil de prezentare a acestor modificări pe site-ul oficial al bibliotecii.

Organizator: Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov

Finanțator: Consiliul Județean Brașov

Daniel Nazare
Director

Pentru informații suplimentare și detalii, pentru lămuriri vă rugăm să vă adresaţi la biblgb[at]rdsmail.ro, cu un mesaj cu titlul Concurs BiblioBicicletă

MULT SUCCES!

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

septembrie 12th, 2022 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni (12-18.09.2022) este romanul „Paradis” de Abdulrazak Gurnau (Editura Litera, 2022), disponibilă la sala de lectură, secţia de împrumut, filialele 1, 2, 3, 5, 6.

Rezumată de editura, cartea relatează o experienţă: „Yusuf duce o viață liniștită cu familia sa într-un orășel din Africa de Est, iar când e înștiințat că urmează să plece departe de casă primește vestea senin. Nu-i trece prin minte să întrebe de ce trebuie să-l însoțească pe unchiul Aziz și de ce a fost organizată atât de rapid expediția; nu întreabă nici măcar când se va întoarce. Adevărul este că „unchiul“ e un negustor bogat și puternic, iar Yusuf i-a fost încredințat drept zălog pentru datoriile tatălui său. (Editura)

Romanul este apreciat în presa scrisă astfel:

„Gurnah își descrie lumea într-o proză poetică deopotrivă pură și lucidă – un mic paradis în sine… Desenate cu un penel fin, plăcerile, tristețile și dorul din fațetele splendide ale acestei cărți rămân mult timp în memoria cititorului.“ (Guardian)

„Un bildungsroman cu meandrele leneșe ale unui fluviu din Africa.“ (Spectator)

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Ziua europeană a patrimoniului la Biblioteca Judeţeană Braşov

septembrie 7th, 2022 Fără comentarii

În fiecare an, luna septembrie este dedicată patrimoniului cultural european şi cetăţenii sunt invitaţi să viziteze monumente istorice şi să ia parte la evenimente, cu ocazia Zilelor europene ale Patrimoniului. Iniţiativă comună a Consiliului Europei şi Uniunii Europene, la care s-a raliat şi România din 1992, această perioadă este un prilej de apropiere şi descoperire a patrimoniului, stimulând sentimentul identitar, îmbogăţind cunoaşterea, contribuind la înţelegerea interurmană, accentuând incluziunea socială şi culturală. Scopul acestor evenimente este de a sensibiliza cetăţenii cu privire la cunoaşterea, respectarea şi protejarea patrimoniului. În 2022, sub egida Patrimoniu sustenabil, Consiliul Europei a ales drept temă „Împreună, în simbioză cu patrimoniul cultural”. Sâmbătă, 10 septembrie 2022, este Ziua europeană a Patrimoniului.

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov, prin Mediateca sa, a ales să prezinte publicului o expoziţie intitulată „Artişti plastici din patrimoniul bibliotecii”, expunând lucrări ale creatorilor braşoveni şi români din pinacoteca sa, în cele mai felurite stiluri şi tehnici. Expoziţia se poate vizita sâmbătă, 10 septembrie 2022, între orele 9,00-12,00, la sediul central din Livada Poştei/Bd. Eroilor nr. 35, Galeria de pe scară.

Selecţia expoziţiei cuprinde numeroşi artişti, braşoveni şi din ţară, dintre care menţionăm: Zina Blănuţă (cu tabloul „Portret de copil”), Friedrich Bömches (cu lucrările „Baladă maramureşeană” şi „Peisaj din Bran”), Iacob Brujan (cu creaţia „Toamna”), Alexandru Iacubovici (cu „Retablul înflorind”), Irén Lukász („Pe malul Oltului”), Gabriela Marica („Oraşul”), Ştefan Mironescu („Stradelă din Şchei” şi „Iarna pe Strada De Mijloc”), Eftimie Modâlcă („Peisaj de toamnă”), Renate Müller („Lanţul slăbiciunilor”), Mihai Petrescu („Faclele Junilor”), Aurelia Stoie Mărginean („Biblioteca Judeţeană”), Angela Tomaselli („Aripi şi flori” şi „Deal cu amintiri”), Dinu Vasiu („Zi de toamnă”) şi alţi artişti.

Publicul doritor este aşteptat cu drag la expoziţie şi va avea la dispoziţie albumul pinacotecii, pentru a cunoaşte mai amplu colecţia, precum şi alte materiale promoţionale gratuite. De asemenea, vizitatorii sunt invitaţi să acceseze aplicaţia Culorile oraşului, unde un număr de tablouri din pinacoteca noastră au fost încărcate şi completate cu gif-uri, serviciu suplimentar oferit de bibliotecă pentru iubitorii de artă, patrimoniu şi tehnologie, făcând dovada creativităţii şi inovaţiei. Aplicaţia este accesibilă la https://culorileorasului.weebly.com/lucrari.html

Categories: Cultura Tags: ,

Bibliotecarul recomandă cartea săptămânii (5-11.09.2022)

septembrie 5th, 2022 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni este volumul de interviuri intitulat „Cum să modelăm oraşele din România. Idei şi soluţii pentru schimbarea la faţă a comunităţilor urbane din România”, coordonat de Graţian Mihăilescu. Apariţie a Casei de Pariuri literare din 2022, cartea se poate consulta la Sala de lectură şi împrumuta de la Secţia de artă şi muzică (Mediatecă) şi de la filiala 5 a bibliotecii.

Graţian Mihăilescu explică elocvent preocuparea pentru acest subiect: „Oraşul este parte a vieţii noastre. Ne naştem în oraşe şi ne scriem poveştile în aceste ecosisteme pe care mai târziu le vom numi „acasă”. Această carte inovativă şi interdisciplinară prin perspectiva abordării subiectului, a expertizei adunate şi a modului în care interviurile realizate sunt interpretate, vine cu viziuni noi asupra oraşelor din România. Această carte îşi propune să aducă o schimbare în status-quo-ul guvernării locale, în relaţia dintre local şi central, dar şi în conturarea unor ecosisteme locale colaborative care să producă schimbarea şi dezvoltarea în oraşele din România. Pentru că doar „Împreună putem modela viitorul oraşelor”.

Cartea prezintă oraşe ca Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Oradea, Petroşani, Reşiţa, Slatina, Timişoara şi altele prin prisma diferitelor caracteristici de ţin de dezvoltare.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la linkul http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

AntareSFest 2022

septembrie 2nd, 2022 Fără comentarii

Asociația „Antares Science-Fiction & Fantasy Club Brașov”, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Barițiu” și Consiliul Județean Brașov, organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului de literatură și artă science-fiction și fantasy, AntareSFest 2022. Evenimentul va avea loc de vineri până duminică, în perioada 2-4 septembrie 2022, la Biblioteca Judeţeană Braşov (sediul central în Livada Poştei). Tema acestei ediţii este despre „Schimbările climatice, sfârşitul omenirii?”

Programul oferit este pe măsura aşteptărilor şi cuprinde lansări de carte şi sesiuni de autografe, dezbateri, filme şi animaţii, observaţii astronomice, întâlnire cu banda desenată şi Dodo Niţă, scenetă, parada cosplay. Invitatul special este Alexandru Mironov, care va vorbi despre Politique-fiction, un subiect nou în domeniu.

Ca în fiecare an, organizatorii au ales o mascotă. Anul acesta mascota festivalului este dinozaurul Dino, care a supravieţuit dispariţiei speciei sale şi ne împărtăşeşte din secretele supravieţuirii, acum, într-o perioadă de provocări climatice şi nu numai.

Proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov, partener oficial Biblioteca Județeană „George Barițiu”

Categories: Cultura Tags: ,