Arhivă

Arhivă pentru august, 2022

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii (29.08. – 04.09.2022)

Cartea săptămânii 29 august – 4 septembrie 2022 este „Puşculiţa de vânătoare: carte de educaţie financiară pentru copii şi părinţi” de Iulian Tănase (Bucureşti, Editura Pandora M, 2021). Volumaşul este disponibil şi se poate împrumuta de la filialele 2, 4, 5 şi 6.

Oricând este nevoie de educaţie financiară, la orice vârstă şi pentru orice vârstă. Iată cum prezintă editura cartea aleasă:

”Am rugat-o într-o zi pe mama să-mi cumpere o puşculiţă în care să strâng bani, dar să nu fie un porc. Nu am înţeles niciodată de ce majoritatea puşculiţelor sunt porci.
Mi se pare ciudat şi cuvântul puşculiţă. Puşculiţa vine de la puşcă. Puşca este o armă cu care mergi la vânătoare sau la război. Nu e ciudat să strângi banii într-o puşcă?!
Când am întrebat-o de ce chestia aia în care economisim bani se cheamă puşculiţă, mama a zis să mă duc să-l întreb pe tata, iar tata mi-a spus că nu şi-a pus niciodată întrebarea asta. Există o grămadă de întrebări pe care oamenii mari nu şi le pun.”

V-am stârnit interesul?! Carte recomandată de Bibliotecar!

Împrumută cartea accesând cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la linkul http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Cartea săptămânii 22-28 august – Bibliotecarul recomandă

Realitatea confirmă mereu că soluţiile cele mai bune şi practice sunt cele creative, care vin din afara cutiei, adică din afara mediului ce se confruntă cu problema, cu reflexe încete şi prizonier uneori al blocajelor şi clişeelor împământenite. Cu alte cuvinte este nevoie să gândeşti diferit, să te abaţi de la drumul bătut. Ilustrând această idee, cartea săptămânii 22-28 august 2022 este un volum special: „Poveşti pentru copiii care au curajul să fie altfel: 100 de istorii adevăratze despre copii şi tineri remarcabili care au schimbat lumea” de Ben Brooks. Apariţie editorială din anul 2021 la Grupul media Litera (Litera mică), volumul este disponibil la filialele pentru copii ale bibliotecii (filialele 1, 2, 4 şi 6).

Editura prezintă astfel cartea:

„Băieții se poartă ca băieții, iar fetele se poartă ca fetele, nu? Ei bine, nu și în această carte. 100 de povești adevărate despre fete și băieți extraordinari, despre femei și bărbați care au ieșit din tipare și au schimbat lumea în bine. Dacă ai curajul să fii tu însuți, visele tale vor deveni realitate!” (Editura)

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Expoziţia Stil de viaţă organizat

Aceasta este tema unei microexpoziţii de carte propusă şi oferită de Secţia de împrumut la domiciliu pentru luna august. Cum în jurul nostru, auzim mereu despre ordine şi organizare, despre managementul timpului, socotim ideea binevenită.

O viață organizată ne poate aduce numai beneficii. Pornind de la ideea că simplul fapt de a fi ordonat și a-ți organiza spațiul în care trăiești înseamnă să ai o minte mai organizată și idei mai clare, colega noastră a selectat în prezenta expoziție câteva cărți care ne răspund la întrebarea: Ce ar trebui să facem pentru a avea un stil de viață organizat?

Japoneza Marie Kondo, în revoluționara carte Magia ordinii, ne provoacă să facem din organizarea locuinței o artă. „Toți cei care au urmat metoda KonMari au reușit să mențină ordinea în casă cu rezultate deosebite. Ordinea acasă afectează pozitiv și celelalte aspecte ale vieții oamenilor, inclusiv munca și familia.”

„Scopul minimalismului nu este doar crearea unui spațiu de locuit mai primitor ci și transformarea gândirii ca să ai o viață mai împlinită și mai productivă.” ne spune Joshua Becker în Casa minimalistă.

Arhitecta Lu Wei, în cartea Cum să ai loc în casă ne învață cum să aranjăm locuința de așa manieră încât să ne simțim cu adevărat acasă, dar totodată ne împărtășește ideea că „Apartamentul nu e totul. Noi, cei care trăim în el suntem cei care contează cel mai mult.”

În Arta simplității, Dominique Loreau definește simplitatea ca fiind „uniunea perfectă dintre ceea ce este frumos și ceea ce este practic și potrivit” iar Shunmyo Masuno ne dă de înțeles, în Zen. Arta de atrăi simplu, că „Un stil de viață simplu
este frumos”.

Nu numai organizarea spațiului în care trăim duce la creșterea calității vieții ci și felul în care ne organizăm timpul!
Am selectat, de asemenea, câteva lucrări care încearcă să răspundă la întrebarea: Cum putem folosi cât mai eficient această prețioasă resursă? Octavian Pantiș, în Musai List, ne arată că dacă îi citești cartea vei câștiga timp, „ca să te bucuri mai mult de viață. Poate și bani, devenind mai productiv și
conștientizând mai bine ce anume îți dorești cu adevărat.”

Metoda Bullet Journal, a lui Ryder Caroll, prezintă un sistem de organizare extrem de popular. Autorul ne spune cum să folosim metoda lui pentru a urmări trecutul, a organiza prezentul și a proiecta viitorul.

Idee, documentare, realizare, selecţie şi prezentare de bibliotecar Mariana Caloinescu, Secţia de împrumut la domiciliu.

Ziua internaţională a tineretului

Ziua internaţională a tineretului, sărbătorită anual în 12 august încă din 1999, este promovată drept oportunitate de a face auzite vocile, acțiunile și inițiativele tinerilor, precum și implicarea lor în luarea deciziilor care îi vizează în mod direct.

Tinerii au un entuziasm aparte și un rol important în ceea ce privește schimbarea în bine a lumii. Sunt vocali, creativi, implicati, iar cand apare o problemă în jur, se mobilizează rapid și-si fac vocea auzită pe toate canalele sociale pe care le cunosc foarte bine. Nu este greu de observat că tinerii din România şi din întreaga lume s-au aflat în fruntea unor mişcări recente din ţările lor, creionând, astfel, tendinţe reale şi exprimând nevoia de schimbare, în diverse domenii.

Ce este, de fapt, tinerețea? … poate o stare de spirit ce dorești să nu se mai termine; este perioada în care simți că ai “imunitate” în ceea ce privește bătrânețea, bolile și chiar moartea. Tinerii au o mulțime de dorințe, își fac iluzii și speranțe în legătură cu viitorul; își doresc să schimbe lumea și, plini de energie, fac tot posibilul ca să reușească în viață. Cu toții avem nevoie de optimismul, bucuria și încrederea lor, dar, cel mai important, avem nevoie de implicarea lor activă în găsirea celor mai bune soluții, în promovarea unor valori și principii corecte.

Expoziţia cuprinde cărţi despre tinereţe şi tineret, antologii literare ale tinerilor creatori, reflecţii ale unor personalităţi despre vârsta tinereţii.

Documentare, realizare şi montare expoziţie bibliotecar Cristina Baciu, Sala de lectură

Marin Preda – 100 de ani de la naştere

Pe 5 august se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, cel pentru care timpul n-a mai avut răbdare, dar care a lăsat moştenire literaturii române adevărate capodopere literare, pe care le-a publicat în scurta lui viață.

Scriitorul s-a născut la Siliştea Gumeşti, în Teleorman. Părinții lui Marin Călăraşu, cum era trecut la școală, nu acordau foarte multă importanță studiului, motiv pentru care acesta a terminat cu greu clasele primare. Micul Marin lipsea frecvent de la şcoală din pricina muncilor gospodărești la care trebuia să ia parte. Chiar și așa, era cel mai bun din clasă. Ulterior, familia, satul unde a copilărit, frații și surorile, învățătorul său devin, la un moment dat, personaje în cărțile sale. În jurul lor se vor clădi schițe, nuvele, romane de succes.

În anul 1941, Marin Preda şi-a găsit un post de corector la ziarul “Timpul”, unde a debutat un an mai târziu cu schiţa “Pârlitu”. Frecventează des și cenaclul “Sburătorul” condus de criticul Eugen Lovinescu, acolo unde nuvela sa, “Calul”, face o bună impresie celor prezenți.

Marin Preda trece prin redacțiile mai multor ziare și abia în 1955 publică “Moromeții”, la insistențele primei soții, Aurora Cornu, care a găsit manuscrisul din întâmplare, într-un sertar.

După o viaţă care ar fi putut fi subiect de roman, cu iubiri, decepţii, neîmpliniri, temeri şi premoniţii despre sfârşit, Preda a avut parte de o moarte învăluită în mister, la numai câteva săptămâni de la apariția romanului “Cel mai iubit dintre pământeni”, în ale cărui pagini prezintă ororile comunismului din perioada anilor ’50. Romanul a fost retras imediat de pe piață; nici nu ar fi văzut lumina tiparului dacă nu ar fi apărut chiar la editura Cartea Românească, condusă de Marin Preda.

În centrul destinului lui Preda s-a aflat mereu literatura, considerată ”Singura soţie şi iubită a lui Marin, care nu l-a trădat niciodată – nedezminţită, fidelă şi după moarte, veşnic răsplătitoare“ , așa cum recunoaşte Aurora Cornu în cartea „Scrisori pentru Aurora”, publicație postumă prezentă și în expoziția Sălii de Lectură, alături de “Albastra zare a morții” și “Scrieri de tinerețe”, apărute tot după dispariția scriitorului.

În expoziție se regăsesc și: “Moromeții”, “Delirul”, “Cel mai iubit dintre pământeni”, “Risipitorii”, “Marele singuratic”, “Intrusul”, “Viața ca o pradă”, “Imposibila întoarcere”, romane scrise de Marin Preda în timpul vieții, dar și nuvele, ca: “Întâlnirea din pământuri”, “Ana Roșculeț”, “Desfășurarea”, “Ferestre întunecate”, “Îndrăzneala”, “Friguri”. Nu lipsesc nici publicațiile dedicate vieții și operei lui Preda, ale criticilor literari: Mihaela Bumbac, M. Ungheanu, Stan Cristea, Ion Bălu, Marin Iancu. De asemenea este şi un colaj de imagini.

Documentare şi realizare bibliotecar Cristina Baciu, Sala de lectură

Categories: Diverse Tags:

Festivalul tomatelor şi al biodiversităţii – Seminţe cu suflet

Sîmbătă, 20 august 2022, între orele 10,00-13,00 Biblioteca Judeţeană Braşov şi grupul Seminţe cu suflet vă invită la Festivalul tomatelor şi al biodiversităţii, constând în expoziţia, donaţia şi schimbul de seminţe şi mostre de tomate şi alte legume. Manifestarea va avea loc la sediul central din Livada Poştei (Bd. Eroilor nr. 35), sala de lectură, etaj 1.

Calendarul agricol îşi urmează propriul ritm. Grupul de voluntari Seminţe cu suflet revine la Braşov. Luna august este o sărbătoare a tomatelor şi a biodiversităţii. Alături de Biblioteca Judeţeană Braşov, grupul Seminţe cu suflet vă invită şi vă aşteaptă la o nouă întâlnire cu piaţa de seminţe, mostre de roşii şi de diferite alte legume.

Evenimentul, conceput de comunitatea “Seminţe cu suflet”, constă în expoziție, donație și schimb de semințe ale producătorilor agricoli participanţi, din multe judeţe ale României. Organizată după același model ca până acum, Piaţa ”Semințe cu suflet” permite celor care doresc să cultive legume sau fructe din soiuri vechi să primească gratuit semințe, material săditor, în limita stocului disponibil.

Comunitatea “Seminţe cu suflet” se adresează agricultorilor şi fermierilor, agronomilor şi absolvenţilor învăţământului liceal de profil agricol, grădinarilor etc. Piața ”Semințe cu suflet” promovează cultivarea de semințe de produse românești, ca parte a patrimoniului vegetal și a biodiversității, înscriindu-se ca un eveniment sustenabil. Proiectul susţine agricultura ecologică, durabilă şi sustenabilă. Producătorii şi experţii agronomi din această reţea oferă donaţii şi schimb de seminţe tuturor celor interesaţi de plante tradiţionale sănătoase, cu singura condiţie să le cultive fără să le trateze chimic şi să dea mai departe din seminţele primite, contribuind la răspândirea culturii lor.

Vă aşteptăm cu drag!

Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 8-13.08.2022

În această săptămână recomandăm o carte pentru perioada estivală: „O călătorie prin Europa – 15 dintre cele mai frumoase orașe” de Amelie Laffaiteur. Selecția de recomandări turistice apărută în 2021 este disponibilă și se poate împrumuta de la filialele 1 (cartier Craiter – strada Anghel Saligny), 2 (cartier Noua – strada Prunului), 4 (strada Berzei), 5 (Bd. Griviței) și 6 (strada Iuliu Maniu).

Potrivit editorilor, cartea este un imbold să purcedem într-o călătorie:”Pleacă în călătorie în 15 dintre cele mai frumoase orașe din Europa și descoperă de ce fiecare loc este unic! Plimbă-te pe străzile acestor orașe, admiră locurile lor interesante… Străbate Europa în imagini!”

Acesta este și îndemnul nostru, să descoperiți în această carte lumi diferite, să călătoriți mai întâi prin cuvinte și imagini.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesați cu încredere catalogul nostru online la un clic distanță: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Expoziția Familia regală la Iași. Suveniruri din cea de a doua capitală

Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Arhivele Naţionale ale României – Filiala Iaşi vă invită vineri, 12 august 2022, de la orele 13,30, în Sediul central al bibliotecii, la Sala de lectură, la evenimentul dedicat aniversării celor 100 de ani de la încoronarea lui Ferdinand I și a Mariei ca Regi ai României Întregite.

Programul manifestărilor cuprinde vernisarea expoziţiei foto-documentare Familia Regală la Iaşi. Suveniruri din cea de a doua capitală consacrată relației dintre familia suverană și orașul Iași de-a lungul timpului, şi o conferinţă ştiinţifică, susținută prin participarea unor reputați specialiști, dedicată momentului încoronării de la Alba Iulia, contextului intern și internațional, implicațiilor pe care acest important eveniment istoric le-a avut asupra societății românești, precum și rolului jucat de regii României în formarea și consolidarea statului român.

Expoziţia ilustrează modul în care evenimentele importante din istoria Iaşului, marcate de prezenţa şi susţinerea membrilor familiei regale, s-au reflectat în presa vremii, în lucrări memorialistice şi în volume cu caracter istoriografic. Sunt expuse fotocopii ale unor articole şi fotografii din perioada cuprinsă între 1866 şi 1940, publicate în ziare şi reviste locale şi naţionale (Vocea Naţională, Era nouă, Evenimentul, Opinia, Mişcarea, Curierul, Glasul Bucovinei, Noutatea, Prutul, Lumea, Universul, Realitatea ilustrată, Ilustraţiunea română), precum şi fotocopii sau documente originale de arhivă din colecţiile Arhivelor Naţionale ale României – Filiala Iaşi.

Evenimentul va fi deschis de cuvântul de salut al lui Daniel Nazare, managerul Bibliotecii Județene Brașov, și de prezentarea doamnei Carmen Voroneanu din partea Bibliotecii Centrale Universitare Iași. Conferințele vor fi susținute de dr. Narcis Dorin Ion, manager al Muzeului Naţional Peleş și conf. univ. dr. Ionuţ Nistor de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

La realizarea documentării pentru expoziţie au contribuit: conf. univ. dr. Ionuţ Nistor (Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi), Rodica Iftimi, arhivist în cadrul Arhivelor Naţionale ale României – Filiala Iaşi și Iana Balan, muzeograf în cadrul Muzeului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Grafica evenimentului a fost realizată de Claudia Andreea Plian.

Curatorii expoziției organizate la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” sunt Carmen Voroneanu și Simona Sînzianu.

Parteneri media: Zile şi Nopţi, Radio România Braşov FM, NewsBv.ro, Iubesc Braşovul, Asociaţia Visum, revista Wigo.

Vă aşteptăm cu drag!

Cartea săptămânii 1-7 august 2022 – Bibliotecarul recomandă

Cartea primei săptămâni din luna august este dedicată vacanţei, fiind ghidul turistic despre insulelor greceşti scris de Carole French şi apărut la editura Litera.

Disponibil la secţia de împrumut, ghidul vă oferă posibilitatea de a descoperi un paradis terestru minunat pentru petrecerea vacanţei.

Oricum aţi călători, la clasa întâi sau cu un buget limitat, acest ghid turistic vizual vă conduce spre minunatele locuri pe care vi le pot oferi insulele greceşti.

Listele diferite de Top 10, de la atracţiile palatului din Cnossos la cele mai frumoase plaje, festivaluri şi sate, vă furnizează toate informaţiile necesare. Iar pentru a vă economisi timpul şi banii, puteţi consulta şi o listă cu lucruri de evitat.

Consultând hărţile detaliate de pe clapetele ghidului, precum şi pe cele din interior, găsiţi simplu şi rapid itinerariul dorit.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă
http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,