Arhivă

Arhivă pentru mai, 2022

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea săptămânii 23-29.05.2022 este volumul „Nu ne mai înţelegem deloc. Cum să trecem cu bine prin perioada uşilor trântite, de la 12 la 17 ani” de Isabelle Filliozat (Bucureşti, Editura Trei, 2020), disponibilă la Sala de lectură, Secţia de împrumut, filialele 2 şi 5.

Adolescenţii nu sunt toţi la fel. Unii stau toată ziua ascunşi în camera lor; alţii sunt mai tot timpul plecaţi de acasă. Unii lenevesc pe canapea, alţii se implică, riscându-şi chiar viaţa, în activităţi sportive. În fine, unii trag din joint-uri de la prima oră, iar alţii nici nu vor să se atingă. Însă toţi au ceva în comun: ei au de parcurs o perioadă critică, marcată de transformări şi rătăciri. Şi, mai ales, au nevoie de grija şi sprijinul părinţilor. Pericolele sunt la tot pasul: alcoolul, sexul, drogurile, viteza la volan, tulburările de comportament şi dezinteresul brusc faţă de învăţătură. Pentru a traversa cu bine această perioadă, adolescenţii au nevoie de părinţii lor – să le fie alături, şi nu să-i tragă de mână. Cunoscută pentru promovarea parentingului pozitiv, autoarea explorează în cartea de faţă psihologia adolescenţilor, dar şi anumite aspecte biologice şi fiziologice care pot pune într-o nouă lumină motivaţiile adolescenţilor, ce rămân adesea necunoscute atât pentru părinţi, cât şi pentru cei tineri.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la următorul link: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni este volumul „Analgezice naturale: ameliorează durerea cu remedii naturale şi exerciţii fizice” de Yann Rougier şi Marie Borrel (Bucureşti, Editura Litera, 2021, 128 pagini). Cartea este disponibilă la Secţia de împrumut la domiciliu şi filialele 1. 2, 3 şi 5.

Despre volum editorii spun că este un ghid esenţial pentru combaterea durerii pe cale naturală. Știai că ananasul are proprietăți antiinflamatoare sau că banana combate stresul? Că menta poate ameliora durerile de cap? Că poți alina durerile articulare masând anumite puncte de pe încheietura mâinii? De la migrene la osteoartrită, durerea face parte, sub diferite forme, din viața noastră, dar o putem combate și prin tratamente pe care le avem sau le putem pregăti de cele mai multe ori în casă, fără multe complicații.

Combinând tehnici de respirație și de relaxare, reguli de alimentație, exerciții de yoga și masaj cu noțiuni științifice despre durere și despre cauzele ei, această carte este ajutorul ideal de care ai nevoie pentru a face față celor mai des întâlnite dureri din viața de zi cu zi.

Ți-ai pregătit arsenalul natural? Fii gata să pornești într-o călătorie care-ți va ușura majoritatea durerilor comune în mod sigur și durabil!

Citind această carte vei descoperi:

ce este şi cum se transmite durerea;
care sunt cauzele celor mai frecvente dureri cu care ne întâlnim în viaţa de zi cu zi;
regulile de bază ale unui regim alimentar care ameliorează durerea;
zece alimente cu efect antialgic şi relaxant: varza, ananasul, turmericul…
tehnici de respiraţie profundă şi de relaxare pe care le poţi practica acasă;
modalităţi naturale de a alina durerile de cap, de dinţi, de spate, de gât şi de urechi, aftele şi gingivita, arsurile, entorsele, umflăturile şi vânătăile, durerile menstruale, tendinita, osteoartrita, gastrita şi alte tipuri de suferinţe comune;
remedii pe bază de plante pe care ţi le poţi prepara singur în gospodărie: comprese, cataplasme, băi aromate, masaje, ceaiuri şi uleiuri esenţiale.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la linkul http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Lansare de carte de Simona Mihuţiu

SIMONA MIHUȚIU vă așteaptă cu drag la Biblioteca Județeană ”George Barițiu” din Brașov, în 14 mai 2022 de la ora 15, la lansarea celei mai recente cărți și la o cupă de șampanie! Evenimentul va fi întregit de muzica anilor evocați în carte, printr-un miniconcert folk al artiștilor Magda Puskas și Rareș Suciu.

Brașoveanca SIMONA MIHUȚIU revine ACASĂ, pentru lansarea celei de-a 5-a cărți scrisă de ea: ”PUTEAM FI EU”. Povestea romanului se desfășoară chiar în orașul de suflet al scriitoarei: Brașovul.

A studiat la Liceul Andrei Șaguna, apoi medicina la Cluj-Napoca, iar acum locuiește în Oradea, unde alină și vindecă o boală necruțătoare și totodată pregătește, la Universitatea din localitate, generații de viitori medici. Antidotul unei astfel de meniri – în care ai de-a face la fiecare pas cu durerea semenilor – pare a-l fi găsit în pasiunea pentru scris, redescoperită după ani și ani, într-un ungher ascuns al ființei.

Așadar, iat-o pe Simona reîntorcându-se în fața brașovenilor, a foștilor profesori și colegi, pentru a le dărui cel mai nou roman al său, mirosind a cerneală proaspăt ieșită de sub tipar și a nostalgia vremurilor când așternea povestiri, pentru a împlini visul vizionar al tatălui ei, de a deveni scriitoare.

Vor vorbi despre carte filolog Carmen Man, conferențiar dr. la USAMV București, filolog Andrada Fătu-Tutoveanu, lector universitar dr. Universitatea Babeș-Bolyai, Paul Adrian Marcu, director editură Total Publishing House și autoarea Simona Mihuțiu.

La eveniment, publicul doritor va putea să obțină cartea împreună cu autograful autoarei.

Tidal Wave – Fortăreaţa Ploieşti – lansare de bandă desenată

Biblioteca Judeţeană Braşov vă invită la lansarea benzii desenate „Tidal Wave – Fortăreaţa Ploieşti. Istoria unei zile – 1 august 1943”, desene şi texte de Felix Crişan, editată şi publicată sub egida bibliotecii judeţene braşovene în anul 2021. Evenimentul va avea loc joi, 12 mai 2022, la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene Braşov (Bd. Eroilor nr. 35 – Livada Poştei), de la orele 14,00.
Pasionat deopotrivă de istorie şi artă, autorul prezintă cititorilor în cele 65 pagini istoria unei zile frământate, bombardarea Ploieştilor şi a instalaţiilor petrolifere de către aviaţia americană în 1 august 1943. Pentru aceasta, Felix Crişan s-a documentat atent şi îndelungat, citind cărţi mai vechi şi mai noi, scotocind în reviste, fotografii şi documente din biblioteci şi arhive, inclusiv private, purtând discuţii cu cunoscătorii subiectului, ce au întreprins şi căutări pe teren, consultându-se şi dovedindu-se extrem de scrupulos.

De la Cornel Marandiuc, Radu Theodoru şi Ioan Grigorescu până la Christian Greiner, Dan Melinte şi Marius Simion, Felix Crişan a trecut în revistă, a analizat, a cernut, a ales şi a ilustrat fapte dovedite istoric, surprinzând exact dramatismul şi tensiunea acelui moment. Astfel, un episod din cel de al doilea război mondial în România capătă chip prin benzile desenate, informând publicul şi făcând accesibilă istoria prin medierea acestei arte şi tehnici speciale.

Se cuvine să menţionăm că lucrarea se înscrie în seria colaborării autorului cu Biblioteca Judeţeană Braşov, având la activ proiecte şi produse în care a ilustrat documente istorice din fondurile bibliotecii.

Publicaţia se va distribui gratuit celor prezenţi la lansare.

Intrare liberă

Vă aşteptăm cu drag!

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni este romanul „Bunul doctor din Varşovia” de Elisabeth Gifford,care poate fi împrumutat de la Secţia de împrumut, filialele 2, 3 şi 5.

Povestea doctorului Korczak a cunoscut numeroase ecranizări de-a lungul timpului, probabil cea mai reuşită fiind realizată în 1990 de Andrzej Wajda.

Ne aflăm în anul 1940, în Varşovia. Ghetoul evreiesc se află sub teroarea nazistă. Între zidurile acestuia, nenumăraţi oameni au de suferit privaţiuni inimaginabile. Printre ei, şi copiii de la orfelinatul de acolo. Şi totuşi, în acest întuneric al disperării, un om aduce o licărire de speranţă copiilor. E vorba de dr. Janusz Korczak, directorul orfelinatului, o personalitate de marcă a timpului.

„Nu abandonezi copiii în asemenea vremuri”, obişnuia el să spună. Ceea ce a şi făcut, apărându-i până în ultima clipă. El e ajutat în lupta sa pentru binele micuţilor de doi tineri, Mişa şi Sofia, povestea lor de dragoste împletindu-se în mod dramatic cu cea a celorlalţi evrei încercaţi de destin şi de tăvălugul istoriei. Mărturiile lor i-au folosit drept sursă de inspiraţie autoarei pentru crearea acestui tulburător roman-document, în care realitatea şi ficţiunea fuzionează extraordinar. Tema principală a acestuia e viaţa care, în ciuda ororilor războiului, renaşte permanent prin iubire şi jertfă.

Astfel prezintă editura cartea pe care o recomandăm spre lectură!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,