Arhivă

Arhivă pentru aprilie, 2022

Din istoria tiparului braşovean – Johannes Honterus

aprilie 26th, 2022 Fără comentarii

Chemat de autorităţi Braşovului, după 1532 Johannes Honterus s-a reîntors în oraşul natal, unde este primit cu onoruri şi ales în demnităţi publice. A lucrat la instalarea tipografiei în Braşov, cea de a treia tiparniţă după cele din Târgovişte (1508) şi Sibiu (1529).

Sub îngrijirea sa, în tipografia braşoveană au apărut:
– primele cărţi laice din spaţiul românesc
– primele cărţi în limba latină şi greacă din România
– primele scrieri ale autorilor antici, printre care Aristotel, Seneca
– ediţia definitivă a cosmografiei sale, Rudimenta Cosmographica, în 1542, în versuri, lucrare reeditată mult în Europa
– prima tipăritură cu conţinut reformator religios din ţară, „Cartea Reformei” în 1543, apreciată de Martin Luther
– prima carte în limba germană din Transilvania, Cântece bisericeşti, a predicatorului braşovean Andreas Moldner în 1543
– cea mai veche lucrare juridică din România, o culegere de maxime din colecţiile de legi ale împăratului Iustinian
– Manualul de drept civil, pentru oraşele şi scaunele săseşti din Transilvania, în limba latină în 1544 şi tradus în 1545 în limba germană
– cea mai veche tipăritură muzicală din România, Odae cum harmoniis, din 1548

Cărţile tipărite de Honterus au ca emblemă a tipografiei stema Braşovului reprezentată de o coroană asupra unui trunchi de copac cu rădăcini, gravată în lemn chiar de Honterus. Emblema medievală a Braşovului, aşa cum o cunoaştem azi, a fost creată de Honterus.

La iniţiativa sa, se înfiinţa la Braşov moara de hârtie la 1545, având ca proprietari pe Johann Fuchs şi Johann Benkner, care a funcţionat până la 1600.

Ca urmare a influenţei gândirii umaniste şi activităţii şcolare a lui Honterus, braşovenii au hotărât ca Mănăstirea Ecaterinei, situată la S-V de Biserica Neagră, să fie transformată în şcoală în 1541. Astfel, apărea la Braşov primul gimnaziu umanist din ţară şi din S-E Europei, pentru care Honterus elabora în 1543 primul regulament şcolar Constitutio Scholae Coronensis. Potrivit acestuia, una dintre îndatoririle elevilor era prezentarea unor piese de teatru (două comedii anual), Honterus fiind iniţiatorul teatrului şcolar din ţara noastră, care a avut prima reprezentaţie atestată documentar la 1542. Elevii se puteau asocia şi organiza în “republica elevilor” (Schüller coetus). Din 1544 există şi prima menţiune a unei şcoli pentru fete întemeiată în urma reformei şcolare a lui Honterus. La 1547 la îndemnul său a fost instalată şi o bibliotecă şcolară într-o clădire proprie, cea dintâi construită în ţară pentru acest scop, situată azi la adresa Curtea Johannes Honterus nr 7-8. Biblioteca a fost distrusă aproape în întregime în marele incendiu din 21 aprilie 1689, fiind salvate doar 26 de volume, păstrate până în prezent.

La 23 ianuarie 1549 a închis ochii şi a fost îngropat în altarul Bisericii Negre. Statuia lui Honterus din faţa Bisericii Negre a fost turnată în 1898, la 400 de ani de la naşterea lui Honterus, şi îl arată pe marele reformator cu o carte în mână arătând spre şcoală. Pe soclul statuii sunt mai multe plăci în bronz, una dintre ele reprezentându-l pe Honterus în ipostaza de tipograf.

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

aprilie 26th, 2022 Fără comentarii

Sâmbătă, 23 aprilie, am sărbătorit Ziua internaţională a cărţii şi proprietăţii intelectuale şi Ziua naţională a celor care şi-au făcut din lucrul cu cartea o meserie, a bibliotecarilor. Nu se putea mai potrivită recomandare de carte decât romanul „Bibliotecara” de Gudule, pseudonimul unei scriitoare belgiene, cu ilustraţii de Anca Smărăndache (Ploieşti, Paralela 45, 2013), disponibilă la Secţia de împrumut, Sala de lectură şi filialele 2, 3 şi 5.

La prima vedere pare o carte pentru adolescenţi, dar citind-o veţi descoperi, aşa cum şi eu am descoperit la rândul meu, un foarte reuşit volum de mister, scris cu talent şi duioşie, cu iubire de carte şi de oameni.

Personajul principal este Guillaume, un elev curios de ce se întâmplă în jurul lui. Oare de ce bătrâna doamnă care locuieşte vizavi de el scrie în fiecare noapte? Și cine este fata care o vizitează doar după căderea serii? Intrigat, Guillaume porneşte în urmărirea tinerei, fără să bănuiască măcar că se va îndrăgosti… Dar cât de ciudată se dovedeşte a fi această tânără! Ida îşi petrece nopţile căutând grimoarul magic cu ajutorul căruia va deveni scriitoare…
Iar surprizele care îl aşteaptă pe Guillaume nu se opresc aici. Cine este de fapt Ida? Și unde se găseşte acest faimos grimoar? Din dragoste pentru fată, Guillaume se avântă într-o călătorie fantastică, în ţara cărţilor şi a literaturii. Şi a descoperit bibliotec….. Vă îndemnăm să descoperiţi singuri!

Plonjaţi alături de el în miezul poveştii cu o atmosferă seducătoare, bine scrisă, cu o tensiune dozată şi cu un final neaşteptat!

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Ofertă de formare

aprilie 19th, 2022 Fără comentarii

Categories: Cursuri Tags:

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

aprilie 18th, 2022 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni (18-24.04.2022) este „Figurine de Paşti” de Hiltrud Seibel, apărută la Budapesta în 2007 şi pe care o găsiţi la Secţia de muzică şi artă/Mediateca şi secţia noastră pentru copii şi tineret/Filiala 6.

Alegerea acestui titlu este motivată de perioadă sacră pe care o parcurgem şi trăim. Sărbătorile Învierii Domnului se cuvin a fi celebrate cu credinţă şi bucurie. De aceea recomandăm această carte, deoarece puteţi întâmpina marea sărbătoare a Paştilor într-un mod pe cât de plăcut, pe atât de util: modelând figurine din aluat.

Cele mai frumoase şi potrivite ornamente, respectiv cadouri de Paşti, sunt figurinele confecţionate din făină, apă şi sare. Inspirându-ne din culorile vii şi proaspete ale primăverii, le putem vopsi, creând efecte deosebite. Lăsaţi-vă inspiraţi de modelele propuse de autoare. Mult succes! Sărbători frumoase!

Carte recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la linkul http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Voluntar pentru citit – Vlad Babei recomandă

aprilie 12th, 2022 Fără comentarii

Recomandarea de săptămâna aceasta este volumul de articole „Imagini, litere și documente de călătorie”, semnat de Gheorghe Crăciun, care a fost publicat la editura Polirom în anul 2016. Acesta poate fi împrumutat de la biblioteca județeană din Brașov atât de la sediul central, cât și de la filialele 2, 3 și 5.

Am regăsit în articolele adunate în acest volum aceeași fragilitate și sinceritate dezarmantă din proza lui Crăciun, dublate, bineînțeles, de scriitura sa limpede, de alchimist al limbajului și de spiritul său teoretic, obsedat de problematica relației dintre trup și literă și de limitele cuvântului ca instrument de reprezentare a realității. În ciuda eterogenității sale (sunt reunite aici notații diaristice, prefețe la diverse volume – dintre care una foarte pasionantă ce are mai degrabă calitatea unui eseu complex despre substraturile ideologice ale unui fenomen relativ nou în România acelei perioade, graffiti-ul, cu trimiteri la poezia lui Cărtărescu -, emoționante portrete ale unor prieteni dispăruți, comentarii asupra mutațiilor survenite în câmpul literar sub asaltul globalizării, confesiuni, interviuri, răspunsuri la anchete culturale – din care aflăm, printre altele, că autorul nu îi înghite pe Eco și Rushdie -, percutante analize ale operelor unor artiști plastici etc.), volumul se simte neobișnuit de unitar și de coerent și asta, poate, mai ales datorită faptului că în tot ceea ce scrie, Gheorghe Crăciun caută în primul rând să se cunoască pe sine, să excaveze în straturile de profunzime ale ființei și să identifice acele elemente capabile să limpezească hățișurile existențiale. Și aceasta fără a lăsa vreodată impresia că ar fi un egotist, căci foarte multe dintre textele care compun volumul de față ni-l dezvăluie pe autor ca un intrepid și neobosit (iertată-mi fie exprimarea stângace) luptător al cauzei optzecismului, preocupat să asigure colegilor săi de generație un loc meritoriu pe scara de valori a literaturii și artelor în context românesc și european.

A recomandat Vlada Babei, voluntar pentru citit

Categories: Cultura Tags: , , ,

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

aprilie 12th, 2022 Fără comentarii

Cartea acestei săptămâni (11-17.04.2022) a fost aleasă potrivit cu anotimpul. Primăvara, natura renaşte şi toată lumea se aprovizionează cu seminţe, se îngrijeşte de grădini, de flori, pomi şi arbori. „Marea carte despre flori” de Yuval Zommer (de la editura Didactica, 2021) este titlul ales, ce vă iniţiază în această lume şi pe care îl găsiţi la filialele 1, 2, 4, 5 şi 6.

Marea carte despre flori este o introducere fascinantă în lumea unora dintre cele mai magnifice şi surprinzătoare plante cu flori din întreaga lume. Se adresează tuturor copiilor cu vârsta peste 7 ani.

În Marea carte despre flori, următoarea din seria de cărţi mari de mare succes, ilustraţiile lui Yuval Zommer aduc la viaţă unele dintre cele mai colorate, strălucitoare şi neobişnuite flori de pe tot globul. În paginile de început, cititorii vor învăţa totul despre botanică, inclusiv cum să recunoască diferite tipuri de flori. Paginile următoare ilustrează diferitele habitate care găzduiesc flora, cum ar fi plantele urcior, nuferii uriaşi şi floarea-soarelui. Cititorii vor descoperi ce flori sunt pe cale de dispariţie şi de ce unele flori sunt parfumate sau colorate, ca să nu mai vorbim despre detaliile fascinante ale florilor carnivore şi otrăvitoare. Acest titlu împerechează farmecul cărţilor ilustrate şi textul concis, informativ, pentru a crea o carte frumoasă la care copiii să se întoarcă. Ilustraţiile minunate ale lui Zommer îi vor încânta pe tinerii cititori, care vor savura aceste fapte distractive şi uimitoare despre cele mai incitante plante din lume.

Ce mănâncă o planta carnivoră? Cât de rezistent este nufărul uriaş? Oare cactusii înfloresc? Răspunsurile la aceste întrebări şi multe alte lucruri interesante le vei afla din Marea carte despre flori. De asemenea, în imagini se ascund bulbii aurii. Îi poţi găsi pe toţi? Descoperă tot felul de plante din întreaga lume colorate, carnivore, mai ciudate sau mai frumoase.

Yuval Zommer a absolvit Colegiul Regal de Artă cu un masterat în ilustraţie. A lucrat mulţi ani ca director creativ la agenţii de publicitate de renume, înainte de a deveni autor de non-ficţiune şi un ilustrator foarte apreciat. Uimitoarea serie Marea carte a fost publicată în 25 de ţări şi a fost selectată pentru numeroase premii, inclusiv UKLA Book Awards, The English Association’s Nonfiction Award şi Made for Mums Award. De asemenea, Yuval scrie şi ilustrează o serie de cărţi de sezon pentru Oxford University Press. Cu Marea carte despre bestii este câştigătorul premiului pentru cărţi ilustrate în anul 2018 la categoria non-ficţiune 4-7 ani. De asemenea, a fost nominalizat pentru medalia CILIP Kate Greenaway în anul 2018 cu aceeaşi carte. În cadrul Editurii Didactica Publishing House puteţi regăsi alte 3 cărţi minunate, ilustrate cu talent de către Yuval Zommer: Marea carte despre bestii, Pas cu pas spre adâncimi şi Pas cu pas spre înălţimi.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Consultaţi cu încredere catalogul nostru online disponibil la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

#carteasăptămânii, #bibliotecajudeţeanăbraşov, #lectură

Categories: Cultura Tags: , ,

Oferta de formare 2022

Serviciul de Informare şi Formare Continuă al Bibliotecii Judeţene Braşov pune la dispoziţia membrilor comunităţii braşovene următoarele programe de formare:

1. Asistenţă în autorecenzare 2022
2. Curs de alfabetizare financiară printr-o nouă abordare
3. Asistenţă în utilizarea de Servicii electronice din cadrul Sistemului Național Electronic de Plată (ghişeul.ro)
4. Sesiuni de iniţiere în modelare 3D
5. Curs de alfabetizare digitală pentru seniori (redactare documente în format digital, utilizare poştă electronică, navigare pe Internet)
6. Ştirile false şi dezinformarea

Doritorii se pot înscrie personal la sediul bibliotecii, mansarda Casei Baiulescu, din Livada Poştei, sau la numărul de telefon 0268419338, interior 107.

Seminţe cu suflet – piaţa de donaţii şi schimb de seminţe

Biblioteca Judeţeană Braşov găzduieşte Piaţa Seminţe cu suflet care constă în donaţii şi schimb de seminţe de flori şi legume tradiţionale, cu gustul cunoscut din copilărie, asigurate de această reţea de experţi pasionaţi de agronomie şi agricultură ecologică.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 9 aprilie 2022, între orele 10,00-12,00, la sediul central (Bd. Eroilor nr. 33-35, Livada Poştei, la etaj, hol şi sala de lectură).
Seminţe cu suflet este un spaţiu al prieteniei, destinat asigurării existenţei şi distribuirii gratuite a seminţelor reproductibile şi a plantelor. Acesta este un proiect al unor voluntari, agricultori, decişi să păstreze şi să perpetueze soiurile româneşti de fructe şi legume. Iniţiatorul şi sufletul acestui grup este doamna Rodica Meiroşu, fermier din Buzău pasionat. Vor participa agronomi din judeţele Alba, Braşov, Buzău (inclusiv din Râmnicul Sărat), Călăraşi, Prahova (Ploieşti), Sibiu şi din zona Bucureştilor, care vor expune şi vor da la schimb seminţe, precum şi plante şi răsaduri.
Organizată după același model ca până acum, piaţa ”Semințe cu suflet” permite celor care doresc să cultive legume sau fructe din soiuri vechi să primească gratuit semințe, material săditor, în limita stocului disponibil.
Subliniem că în cadrul pieţei ”Semințe cu suflet” nu se pot cumpăra semințele, iar semințele disponibile sunt limitate, astfel încât ele se distribuie în așa fel încât soiurile vechi să poată ajunge la un număr cât mai mare de persoane. Evenimentul se încheie în momentul în care se epuizează semințele, astfel încât este recomandat să fiți prezenți la ora deschiderii.
Accesul este liber.

Cartea săptămânii – Recomandarea bibliotecarului

Cartea acestei săptămâni (4-10.04.2022) este romanul „Ereditate” de Miguel Bonnefoy (Editura Trei), disponibilă la Secţia de împrumut la domiciliu şi la filialele 2, 3, 5 şi 6.

Volumul a fost distins cu Premiul Goncourt – Alegerea României (2020) şi Premiul librarilor francezi (2021).

Iată rezumatul cărţii:
Venit din Franţa, cu un butaş de viţă-de-vie într-un buzunar şi cu 30 de franci în celălalt, patriarhul familiei Lonsonier se stabileşte în Santiago de Chile la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aici, fiul său, Lazare, întors din infernul Primului Război Mondial, construieşte împreună cu soţia lui cea mai frumoasă volieră din Anzi.

Şi tot aici, fiica lor, Margot, visează să devină aviatoare şi se căsătoreşte cu un soldat apărut din negura trecutului, pentru ca mai târziu să-l aducă pe lume pe Ilario Da, care va deveni un faimos revoluţionar.
În această saga impresionantă, desfăşurată pe ambele ţărmuri ale Atlanticului, vreme de o sută de ani, Miguel Bonnefoy zugrăveşte magistral, în limbajul realismului magic, portretul unei familii dezrădăcinate. Singurul reper pe care generaţiile acestei familii îl moştenesc este legenda misterioasă a unui unchi dispărut.

O poveste despre exil şi căutarea avidă a locului de apartenenţă, despre eterna reîntoarcere la o patrie natală atât de aprig dorită, încât nicio regăsire reală nu se mai poate ridica la nivelul fanteziei.

Autorul mărturiseşte astfel ce înseamnă literatura pentru el personal:

„Vocaţia este, în opinia mea, această chemare pe care o avem pentru un anumit lucru, o algebră secretă, o geometrie misterioasă. Nu ştim exact de ce ne atrage şi spre ce ne poartă, aşa cum fluturii sunt atraşi spre lumină. Asta înseamnă scrisul pentru mine.“ – Miguel Bonnefoy

Aprecieri şi recenzii despre carte din presa franceză:

„Un roman dramatic, pitoresc despre exil şi despre moştenirea spirituală, lingvistică, socială.“ – Libération

„Un labirint în care nu te rătăceşti niciodată.“ – BibliObs

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă disponibil la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Colecţia lunii – Reţete culinare vegetariene şi de post

Pentru că ne aflăm încă în perioada postului de dinaintea Sărbătorilor Pascale și pentru că piețele au început să etaleze prospețimea primelor vegetale pe care primăvara ni le dăruiește, colecția pe care Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov v-o propune în luna Aprilie vă oferă o selecție de cărți cu rețete culinare bazate pe alimente de origine vegetală, mâncăruri nu doar gustoase, ci și sănătoase (pentru trup și pentru suflet).

“Rețete vegetariene și de post” este colecția pe care vă invităm să o consultați și apoi să împrumutați titlurile dorite, accesând catalogul nostru online, la link-ul: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do.

Lista de titluri a fost alcătuită de colega noastră Nicoleta Tudor de la Serviciul de catalogare şi dezvoltarea colecţiilor.

#colecţialunii
#bibliotecajudeţeanăbraşov
#reţetevegetarienepost

Categories: Diverse Tags: , ,