Arhivă

Arhivă pentru martie, 2022

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Potrivit cu evenimentul care tocmai a avut loc, Gala premiilor Oscar, a fost aleasă cartea acestei săptămâni (28.03. – 03.03.2022) şi anume „1001 de filme de văzut într-o viaţă”, coordonator de Steven Jay Schneider (Editura Rao, 2019, 960 pagini), pe care o avem la secţia de muzică şi artă/Mediatecă, dar şi în limba maghiară la biblioteca maghiară.

Vândută în peste 1.75 milioane de exemplare în toată lumea, în peste 30 de limbi, ”1001 de filme de văzut într-o viaţă” celebrează filme ce au transformat arta cinematografică, filme clasice şi de cult din toate timpurile, care trebuie văzute neapărat, oferind o comoară de informaţii provocatoare despre acestea. Acest volum acoperă peste un secol de cinema de primă mână, reuneşte unele dintre cele mai importante titluri din toate ţările şi din toate genurile. Proaspăt revăzută şi actualizată, această nouă ediţie a antologiei cuprinde 500 de afişe de film originale şi sute de imagini superbe din filme.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă – http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Expoziţie de carte despre Ucraina

Zilele acestea ne-am gândit să expunem cărțile despre Ucraina pe care le are biblioteca județeană brașoveană, incluzând lucrări de istorie, literatură, artă, ghiduri turistice, muzică. Împreună cu colegul meu Iulian Cătălui, am făcut selecţia titlurilor.

Expoziția este deschisă în sediul central al bibliotecii și vă invităm să descoperiți, să aflați și să cunoașteți cărțile despre țara vecină, azi confruntată cu războiul.

Ana Blandiana la 80 de ani

Poeta, eseista și prozatoarea Ana Blandiana (cu numele real Otilia Valeria Rusan), s-a născut în ziua de Buna Vestire (25 martie) a anului 1942, la Timișoara, fiind fiica preotului Gheorghe Coman și a Otiliei, originară din satul Blandiana, județul Alba, denumirea satului natal al mamei devenind și sursă de inspirație pentru alegerea pseudonimului.

Efectuează studiile liceale la Oradea iar apoi urmează cursurile Facultății de Filologie a Universității din Cluj Napoca.

Debutează editorial în anul 1964, cu volumul de versuri „Persoana întîia plural”, după care publică mai multe volume de poezie, inclusiv pentru copii. De asemenea, publică proză fantastică, eseuri, însemnări de călătorie și memorii, un roman, volume de interviuri.

Cărți ale autoarei au apărut, începând din anul 1982, la prestigioase edituri străine din Germania, Franța, Italia, Statele Unite la Americii, Olanda, Norvegia, Suedia, Albania, Marea Britanie, Rusia, Ungaria, Polonia, Letonia, Estonia, Serbia, Bulgaria, Israel, Spania, Portugalia, Slovenia, Macedonia, Vietnam, China, Coreea de Sud.

Activitatea sa creativă a fost încununată cu numeroase premii literare, românești și internaționale, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, Premiul Internațional „Gottfried von Herder”, Premiul Internațional „Vilenica”, Premiul „Poetul European al Libertății”.

Ana Blandiana s-a dovedit a fi o persoană incomodă pentru regimul comunist, fiindu-i luat dreptul de publicare în trei rânduri. După anul 1989 ea a demonstrat o mare responsabilitate civică, fiind una dintre cele mai reprezentative voci ale democrației. Împreună cu soțul ei, scriitorul Romulus Rusan, a pus bazele Fundației „Academia Civică” sub egida căreia funcționează Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței format din Muzeul de la Sighet și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului.

Miniexpoziţia aniversară de carte de la Secţia de Împrumut a bibliotecii a fost organizată de colega noastră Mariana Caloinescu şi este o invitaţie la (re)lectură şi reflecţie. Vă aşteptăm cu drag!

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni este „Greenlights – Undă verde” de Mathew McConaughey (Bucureşti, Editura Rao, 2021, 354 pagini), pe care o avem în limba română la Sala de lectură, Secţia de muzică şi artă, filialele 2, 3 şi 5, iar în limba maghiară la biblioteca maghiară.

Mathew McConaughey este un actor carismatic, care transmite veselie şi optimism, un actor care excelează în comedii şi în crearea unei atmosfere pline de viaţă, un actor pe care îl apreciez pentru că şi-a păstrat atitudinea şi simţul umorului în ciuda vârstei. Faptul poate fi o garanţie că scrierea sa are aceleaşi calităţi precum jocul său actoricesc.

Editura prezintă astfel volumul:

Greenlights. Unda verde – precum un semafor cu toate culorile verzi – adună primii cincizeci de ani ai lui Matthew McConaughey: „un album, o antologie, o poveste a vieţii mele de până acum… o scrisoare de dragoste. Adresată vieţii”. Dar şi „cum să obţii mai mult Da într-o lume plină de Nu şi cum să recunoşti momentele în care un Nu ar putea să fie de fapt un Da”. Pentru că lumina roşie devine în cele din urmă verde. Pentru că cel care juca mereu fără cămaşă în comedii romantice a devenit în cele din urmă un actor câştigător de Oscar.

În Greenlights. Undă verde, McConaughey dezvăluie că a făcut sex pentru prima dată după ce a fost şantajat când avea 15 ani şi a fost molestat la 18 de un bărbat în interiorul unei dube, după care a fost bătut până şi-a pierdut cunoştinţa. Fraze ce impresionează, dar adevărul este că, odată ce le-ai citit, îţi dai seama că memoriile actorului texan vorbesc despre altceva. Aceste două fraze nu sunt detaliate în restul cărţii. Pentru că, un caz rar în panorama de astăzi, McConaughey nu suferă de victimizare patologică: „Nu m-am considerat niciodată o victimă”, se grăbeste el sa precizeze. „Am multe dovezi care arată că lumea conspiră ca eu să fiu fericit.”

Greenlights. Undă verde a devenit imediat un bestseller. În SUA, s-au vândut peste 500 000 de exemplare vândute într-o lună. De mai mult de un an, volumul continuă să fie printre cele mai bine vândute şi cele mai citite cărţi de pe Amazon şi să strângă comentarii pozitive. O biografie pe care el însuşi o defineşte ca un manual pentru a învăţa cum să gestionezi dezamăgirile, ceva care poate ajuta alţi oameni care au nevoie de un umăr, de un prieten sau de un sfat.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă
http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

#bibliotecajudeţeanăbraşov, #carteasăptămânii, #recomandaredelectură

Categories: Cultura Tags: , ,

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni este romanul „Poliţia memoriei” de Yoko Ogawa (Editura Humanitas, 2021, traducere din japoneză de Raluca Nicolae, 294 pagini) pe care îl găsiţi în aproape toate secţiile noastre: Sala de lectură, Secţia de împrumut, filialele 1,2, 3, 5 şi 6.

Editura prezintă astfel cartea:

‘Romanul distopic al lui Yōko Ogawa – povestea unei tinere femei care, luptând să-și continue cariera de scriitoare pe o insulă unde obiectele dispar, ajunge să pună în aplicare un plan nebunesc de salvare a editorului ei, vânat de Poliția Memoriei – a fost o revelație pe mai multe continente prin traducerea în engleză din 2019. Câștigător al American Book Award 2020, finalist la premii prestigioase precum National Book Award 2019 și International Booker Prize 2020, nominalizat la Best Translated Book Award 2020 și World Fantasy Award 2020, s-a aflat vreme îndelungată în topul celor mai bune cărți ale anului 2020. Amazon Studio urmează să-l ecranizeze, cooptându-i în echipă pe Charlie Kaufman, deținător al Oscarului pentru scenariu, și pe regizoarea Reed Morano, cunoscută pentru serialul Povestea Slujitoarei. Până în prezent, Poliția Memoriei a apărut în traducere în 30 de țări.

Încă de la primele rânduri, cititorul este pus în gardă că pe insulă ceva nu este în regulă. Pălărie, panglică, pasăre, trandafir… Rând pe rând, lucrurile încep să dispară. Și, odată dispărute, încetează să mai aibă vreo semnificație în mintea locuitorilor. Ele urmează să fie arse, aruncate în râu sau predate Poliției Memoriei. În scurtă vreme, insula și oamenii de pe ea vor uita complet de existența lor. Însă oricine se încumetă să păstreze un lucru declarat dispărut este în primejdie. În și mai mare pericol este cel care încă își amintește de el, căci Poliția Memoriei veghează din umbră ca nimeni să nu se abată de la legile amneziei colective. Aflând că editorul ei are memoria intactă, o tânără romancieră, încă traumatizată de moartea, cu mulți ani în urmă, a mamei sale, se hotărăște să-l ascundă.
Înscriindu-se între marile distopii, romanul dezvoltă, printre altele, o temă mereu actuală — puterea memoriei și trauma pierderii ei. Poliția Memoriei a apărut în Japonia în 1994, dar trecerea timpului nu a diminuat semnificația mesajului, dimpotrivă, l-a făcut și mai relevant pentru zilele noastre”.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la linkul http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Webinar DigiPrior – Open Education Week 2022

Mai multe informatii aici.

Categories: Atelier Web 2.0 Tags:

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Luna martie este luna dedicată femeilor şi alegerea noastră pentru această săptămână (07-13.03.2022) s-a oprit la „Alfabetul doamnelor: de la doamna B. la doamna T.” de Ioana Pârvulescu (Bucureşti, editura Humanitas, ediţie revăzută şi adăugită, 2021, 253 pagini). Volumul poate fi consultat şi împrumutat de la Sala de lectură, Secţia de împrumut şi filialele 1, 2, 3 şi 5.

Autoarea prezintă astfel scrierea:

„Această carte e liberă. De aceea o dedic tuturor celor care se mai bucură să exploreze în voie spaţiul dintre coperte, doamnelor şi domnilor deopotrivă, studentelor şi studenţilor de la Litere, cititoarelor şi cititorilor care dau sens (şi sensuri noi) efortului unui scriitor. Ştiu că asemenea oameni vor exista şi în vremurile cele mai puţin propice cititului. Cartea oferă o tipologie a personajelor feminine din literatura română, de la doamna B. a lui Negruzzi la doamna T. a lui Camil Petrescu. Combină critica şi istoria literară cu istoria mentalităţilor, sociologia cu istoria culturală, experienţa de viaţă cu cea de bibliotecă: în fond cam tot ce folosim când citim şi judecăm literatura, fără mânie şi părtinire. Alfabetul doamnelor nu se doreşte, desigur, a fi exhaustiv (oricum, nu trece de Interbelic). Fiecare dintre noi are cu siguranţă unul propriu, bazat pe afinităţi. Acesta este al meu. Nu-l impun, il propun”.

Carte recomandată de Bibliotecar!

Consultaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la următorul link: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Categories: Cultura Tags: , ,

Colecţia lunii martie – Personalităţi din cinematografie

În 25 februarie, în Franța, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor César (cea mai înaltă distincție franceză în domeniul cinematografiei), în cadrul căreia actrița de origine română, Anamaria Vartolomei, a obținut premiul pentru Cea mai bună speranță feminină.

Peste ocean, Academia Americană de Film a făcut cunoscute nominalizările pentru mult râvnitele premii Oscar. În așteptarea galei americane, ce va avea loc la sfârșitul lunii martie, vă oferim o colecție de biografii ale unor personalități din cinematografia românească și mondială, regizori, scenariști, actrițe și actori renumiți, iubiți și premiați.

Alfred Hitchcock, Anthony Quinn, Sophia Loren, Woody Allen, Robert De Niro, Meryl Streep, Ion Popescu-Gopo, Toma Caragiu, Gina Patrichi, Maia Morgenstern sunt nume care se regăsesc în colecția “Viața și filmul”, pe care Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov v-o propune în luna martie și care poate fi accesată pe pagina catalogului on-line al bibliotecii, la link-ul: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do