Arhivă

Arhivă pentru iunie, 2021

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni (28.06.-04.07.2021) la Biblioteca Judeţeană Braşov este romanul „Degustătoarele” de Rosella Postorino (Bucureşti, Editura Trei, traducere din limba italiană de Beatrice Cristina Baciu, 2020, 352 p.). Volumul se găseşte la Secţia de împrumut la domiciliu (2 exemplare), filialele 2, 3 şi 5.

Germania, 1943. Rosa Sauer rămâne fără părinţi în urma bombardamentelor asupra Berlinului. Hotărăşte să se refugieze în satul socrilor ei, care se află la mică distanţă de Bârlogul Lupului — ascunzătoarea lui Hitler. Într-o dimineaţă, câţiva soldaţi SS o anunţă că a fost aleasă drept una dintre degustătoarele lui Hitler: de acum, de trei ori pe zi, ea şi alte nouă femei vor merge într-o cazarmă şi vor gusta mâncărurile pregătite pentru Fuhrer, ca să se asigure că nu sunt otrăvite.

Obligate să înfrunte zilnic moartea, Rosa şi celelalte degustătoare se împart în prietene şi rivale, se consolează şi se trădează, se îndrăgostesc şi aşteaptă sfârşitul războiului. Dar care dintre ele va supravieţui? Inspirându-se din povestea reală a lui Margot Wolk, Rosella Postorino relatează încercările prin care trece o femeie fragilă confruntată cu violenţa istoriei.

Rosella Postorino (n. 1978), scriitoare şi traducătoare italiană, a debutat în 2007 cu romanul La stanza di sopra. Cel de-al doilea roman al ei, L’estate che perdemmo Dio (2009), a obţinut Premiul Benedetto Croce, iar Il corpo docile (2013), Premiul Penne.
Succesul de public şi de critică l-a dobândit în 2018, odată cu publicarea celui de-al patrulea roman, Degustătoarele, care s-a vândut în peste jumătate de milion de exemplare în 46 de ţări şi a obţinut cele mai prestigioase distincţii literare italiene: Premiul Campiello, Premiul Luigi Russo, Premiul Rapallo şi Premiul Lucio Mastronardi.

Pentru detalii şi recenzii despre carte accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă – http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+ba001680c0a8011441d19cc302acb57b&operator=OR&_open=1

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Categories: Cultura Tags: , ,

Voluntar pentru citit – Vlad Babei recomandă

Recomandarea de săptămâna aceasta este cel de-al optulea roman al lui Salman Rushdie, „Shalimar clovnul” (2005), publicat în traducerea Danei Crăciun la editura Polirom în anul 2006 și reeditat șapte ani mai târziu la aceeași editură. Romanul este disponibil în cadrul bibliotecii județene din Brașov atât la sediul central, cât și la filialele 2, 3 și 5.

Scriitura lui Salman Rushdie se naște dintr-o facultate imaginativă hipertrofiată: există în operele sale o robustețe creatoare nesecătuită, o pornire demiurgică impetuoasă, o iscusință spectaculoasă de fachir ce concură spre plămădirea unor universuri ficționale monumentale, înzestrate cu o forță de sucțiune ce-l absoarbe pe cititor cu violență în spațiul și timpul lor.

În „Shalimar clovnul”, Rushdie își poartă cititorii de-a lungul și de-a latul a trei continente – America, Asia și Europa –, fiecare dinte acestea fiind surprinse în momente de aparentă (și doar temporară) stabilitate și mai ales în perioade de criză: ocuparea Franței de către naziști din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sângerosul conflict dintre Bangladesh și Pakistan și războiul indo-pakistanez din a doua jumătate a secolului trecut, urmat de invazia Cașmirului, manifestări stradale violente în Los Angeles și atacuri teroriste în New York, conflicte etnice și religioase între hinduși și musulmani etc. Toate aceste conflicte de-o amploare înfricoșătoare sunt filtrate prin experiențele a celor patru protagoniști ai romanului: Maximilian Ophuls, un evreu din Strasbourg, fost luptător, spion și falsificator în Rezistența franceză, devenit strălucit ambasador al SUA în India, fiica acestuia de 24 de ani, pe numele ei India, regizoare de film documentar în Los Angeles, Boonyi Kaul, o tânără dansatoare hindusă din satul cașmirez Pachigam și Noman Sher Noman, cunoscut drept Shalimar clovnul, la fel de tânărul musulman iscusit în arta mersului pe funie, vecinul și iubitul lui Boonyi.

Asemeni „copiilor din miez de noapte” (sintagmă ce dă titlul unui alt roman scris de Rushdie), aceștia din urmă – Boonyi și Shalimar – s-au născut în noaptea în care India și-a cucerit independența, detaliu care subliniază predilecția autorului pentru zugrăvirea destinelor individuale pe pânza vastă a istoriei; de altfel, la Rushdie nimic nu pare să fie arbitrar, relația dintre istorie și individ este una organică, chiar și cele mai mărunte decizii personale capătă un sens și dau naștere unor consecințe la scară largă. Astfel, iubirea mistuitoare, dar sortită unui deznodământ tragic (din cauza unor forțe inexorabile precum religia, tradiția, istoria însăși) a celor doi tineri din Cașmir, superb ilustrat de Rushdie drept un paradis terestru, declanșează acțiuni distructive de o amploare înspăimântătoare, ca într-un nimicitor efect de domino.

Roman al dragostei și al trădării, al răzbunării și al morții, al trecutului și al prezentului, al istoriei și al mitului, al credinței pure și al extremismului, al raiului și al infernului, „Shalimar clovnul” merită cu prisosință citit pentru talentul acestui prestidigitator al cuvântului care este Salman Rushdie.

A recomandat Vlad Babei, voluntar pentru citit.

Categories: Cultura Tags: , ,

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea recomandată în această săptămână (21-27.06.2021) la Biblioteca Judeţeană Braşov este „Doamna Nobel” de Lisa Stromme (Bucureşti, Humanitas, 2020, traducere din engleză şi note de Carmen Paţac). Se găseşte la filialele 2, 3, 5 şi 6 pentru împrumut.

Autoarea bestsellerului „Fata cu fragi” revine cu un roman impresionant, inspirat de fapte reale – povestea de dragoste dintre Alfred Nobel și Sofie Hess. După o documentare minuțioasă, pornind de la corespondența celor doi, Lisa Strømme ne dezvăluie suișurile și coborâșurile unei iubiri de-o viață, precum și luminile și umbrele personalității chimistului și filantropului suedez. Bazat pe scrisorile secrete dintre Sofie Hess și Alfred Nobel, romanul Doamna Nobel ne arată cum puterea dragostei poate duce la acte de o imensă generozitate, care schimbă lumea noastră pentru totdeauna și ne redă încrederea în umanitate.

Sofie Hess lucrează la florăria lui Frau Schiegl în Baden, un mic oraș balnear de lângă Viena, unde își petrec verile oameni bogați din toată Europa. Înconjurată de frumusețe, tânăra nu este fericită: pentru ea, florăria e o închisoare, deoarece nu a ajuns aici de bunăvoie, iar Frau Schiegl îi face viața grea. Dar când celebrul Alfred Nobel, „regele dinamitei“, o cunoaște din întâmplare, viața lui Sofie se schimbă. Nobel îi promite să o ajute și o însoțește la Paris, unde o instalează în lux și îi oferă accesul la educație, nebănuind că tânăra are un secret, pe care, îndrăgostită fără speranță de el, încearcă să-l ascundă.

Bântuit de vinovăție pentru accidentele și victimele provocate de invenția lui, Alfred Nobel se luptă cu propria conștiință și cade adeseori pradă depresiei, iar Sofie îl înconjoară cu afecțiune. Pe măsură ce relația lor trece prin încercări și despărțiri, dragostea lui Sofie, bunătatea și sprijinul ei constant sunt cele care îl inspiră pe celebrul chimist să dăruiască omenirii cea mai importantă invenție a lui: o fundație care va încununa, an de an, cele mai strălucite minți.

„Timp de doi ani am călătorit și m-am documentat asupra vieții lui Alfred Nobel, discutând cu experți din Suedia și din Italia și vizitând Viena și Parisul ca să mă asigur că informațiile mele sunt exacte. Sunt fascinată de Alfred Nobel și am considerat că povestea lui și a lui Sofie Hess trebuie neapărat spusă.“

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+f8af795fc0a801147269b04700a8d143&operator=OR&_open=1

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Categories: Cultura Tags: , ,

Expoziţia Viaţa cotidiană a saşilor transilvăneni în secolul XX

Biblioteca Județeană „George Barițiu” are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției: Viaţa cotidiană a saşilor transilvăneni în secolul XX în fotografii de familie.

Inițiativa organizării expoziției aparține Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania, ȋn parteneriat cu Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas e. V. an der Ludwig-Maximilians-Universität München, Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu și Brașov, Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov și Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov.

Vernisajul va avea loc la Brașov, ȋn curtea Bisericii Negre (Curtea Johannes Honterus), duminică, 20 iunie 2021, orele 11.15.

Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului Romȃniei.

Vă aşteptăm cu drag!

Categories: Cultura Tags:

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni este volumul „Cum să fii o mamă bună & Cum să fii o fiică bună: cum să vă menţineţi relaţia trainică de-a lungul anilor adolescenţei” de Sil Reynolds şi Eliza Reynolds (Bucureşti, Univers, 2019, 400 p., traducere de Carmen Scarlet), pe care îl găsiţi la secţia de împrumut, filialele 2, 4, 5 şi 6.

„Aceasta e o carte necesară și revelatoare pentru toate mamele de viitoare adolescente, dar și pentru fiicele lor. Pentru prima oară, perspectiva mamei și cea a fiicei se întâlnesc într‑o carte scrisă sincer, direct și pe alocuri dureros de o mamă și de o fiică, împreună. Partea întâi a cărții, Cum să fii o mamă bună, ajută mamele să oprească cercul vicios al anxietății de separare de fiicele lor, pentru a le putea asculta, iubi și ghida nu ca pe copiii mici care au fost odată, ci ca pe femeile incredibile în care au început să se transforme.

În partea a doua a cărții, Cum să fii o fiică bună, fetele vor afla de la o adolescentă furioasă și derutată cum să‑și găsească propriul drum fără a‑și pierde mama pe parcurs, despre hormoni, corp, iubire și intuiție. Legătura dintre tine și fiica ta e unică, specială și pentru totdeauna. Află cum o poți hrăni în vremurile tulburi ale adolescenței, pentru ca relația voastră să rămână onestă, caldă și indestructibilă și să vă aducă pentru tot restul vieții sprijin, bucurie și recunoștință.

Autoarele acestei cărți sunt Sil Reynolds, psihoterapeut, și fiica ei, Eliza. Împreună, ele organizează în SUA ateliere și conferințe pentru cupluri mamă‑fiică, iar cartea lor, pe care o ții acum în mână, a ajutat deja zeci de mii de mame și de fiice să treacă împreună cu bine prin furtuna adolescenței. Mă bucur mult că avem această carte și în limba română!” (Ioana Chicet‑Macoveiciuc, Coordonator al colecției Educație cu blândețe)

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+2c087d3cc0a801147269b0470171ef53&operator=OR&_open=1

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Categories: Cultura Tags: , ,

Lansare de carte: „Arta grafică a cărților românești vechi tipărite la Brașov (1805 – 1827)”

Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov vă invită vineri, 11 iunie 2021, ora 13.00, la lansarea volumului „Arta grafică a cărților românești vechi tipărite la Brașov (1805 – 1827)”, autori Anca Elisabeta Tatay și Cornel Tatai-Baltă, reputați specialiști în cartea veche românească. Evenimentul va avea loc în sala de lectură a Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov.

Cartea își propune un studiu minuțios al graficii brașovene de la începutul secolului XIX. Autorii tratează grafica de la Brașov, important centru tipografic românesc, ținând cont de cronologia cărților, făcând comparații cu lucrări românești sau din spațiul european, decodând simboluri și depistând posibile surse de influență. Abordarea volumului este interdisciplinară, analiza iconografică și stilistică a gravurilor împletindu-se cu noțiuni de teologie, literatură sau mitologie.Temele abordate sunt adeseori religioase, românești, dar și laice.

Anca Elisabeta Tatay, doctor în istoria artei cu teza „Gravura din cartea românească veche tipărită la Buda (1780 – 1830)”, are funcția de bibliotecar la Biblioteca Academiei Române din Cluj. A scris 9 cărți și a publicat peste 75 de articole științifice în țară și peste hotare. Cornel Tatai-Baltă, prof. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a scris 18 cărți și a publicat peste 140 de articole științifice în țară și în străinătate. Subiectul tezei sale de doctorat a fost gravura din cartea românească veche tipărită la Blaj între 1750 – 1830.

Volumul „Arta grafică a cărților românești vechi tipărite la Brașov (1805 – 1827)” a fost publicat de Editura Mega, la Cluj-Napoca, 2020.

Accesul se va face numai pe bază de invitație sau legitimație de jurnalist.

Detalii: https://www.facebook.com/events/476710893559601/

Contact:
Dr. Anca Elisabeta Tatay, Autor
Tel. 0745 260 770, ancatatai@yahoo.com

Dr. Ruxandra Nazare, Bibliotecar – secția Colecții Speciale
Tel. 0729 101 779, ruxandramoasanazare@yahoo.com

Alexandra Ardelean, Referent de specialitate – Comunicare și PR
Tel. 0772 076 588, muzeuldeartabrasov@gmail.com

Categories: Evenimente Tags: , ,

Instruire gratuită IT, Inovaţie, Antreprenoriat – Apel selecţie 70 de beneficiari

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) anunță selecția unui grup de minimum 70 de adulți, la nivel național, în vederea implicării ca beneficiari ai sesiunilor de instruire gratuite în domeniul IT (56 de ore), Managementul inovației & Colaborare în rețea (35 de ore) și Antreprenoriat & Leadership (35 de ore), organizate în format online sau în format hibrid (online și față-în-față), în acord cu condițiile și restricțiile existente la momentul desfășurării activităților, pe fondul situației pandemice COVID-19.

Această activitate face parte din demersurile de formare a adulților din cadrul proiectului PREDĂ PENTRU VIITOR – transformarea educațională a adulților prin inovație, tehnologie și antreprenoriat (TEACH FOR FUTURE), finanțat în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 2, Parteneriate strategice, având cod de identificare proiect: 2019-1-RO01-KA204-063888.
Grupul ţintă vizat este reprezentat de minimum 70 de adulți din România, adică persoane cu vârsta minimă de 18 ani. Baza de selecție va cuprinde membrii rețelei de angajați, colaboratori și voluntari ai Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, dar și persoane adulte recrutate din rândul utilizatorilor serviciilor de bibliotecă, la nivel național.
Grupul-țintă va fi selectat de o comisie desemnată prin decizie a managerului de proiect, în baza evaluării dosarelor de înscriere.
Criterii de selecţie:
Se vor avea în vedere completarea completă, corectă și conformă a documentelor de înscriere, precum și respectarea termenului de depunere a dosarului.
Criterii de eligibilitate:
Adulți, cetăţeni cu domiciliul sau reşedinţa legală în România, care aparțin grupului țintă al proiectului și corespund criteriilor specifice ale prezentului apel (adulți cu competențe reduse, din care minimum 15% vulnerabili).
Criterii de relevanţă:

Încadrarea în grupul ţintă; disponibilitatea de participare; intenție şi motivaţie; apartenenţa la categoria grupului ţintă al proiectului. În cazul în care mai multe aplicaţii îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru selecţie, se va aplica principiul “primul venit, primul servit”, în funcţie de data şi ora primirii dosarului de înscriere.

Conținut dosar candidatură participanți adulți:

 Formular înscriere; Copie CI; Declarație pe proprie răspundere privind apartenența la grupul țintă; Declarație angajament participare; Declaraţie privind prelucrarea datelor personale.

Cei 70 de beneficiari adulți vor avea oportunitatea de a susține, din bugetul proiectului, examenele de certificare ECDL pe cele 4 competenţe IT abordate în cadrul sesiunilor de instruire (câte un examen/competență/participant), și anume: modelare şi imprimare 3D, editare de imagini, marketing digital și respectiv instrumente de colaborare online.

La finalul sesiunilor de instruire pe cele 3 domenii de expertiză (IT, Managementul inovației & Colaborare în rețea și Antreprenoriat & Leadership), cei 70 de participanți adulți vor avea ocazia să propună, în cadrul unei competiții de idei, câte o idee creativă privind aplicabilitatea cunoștințelor dobândite în mediul real de muncă aferentă unui domeniu de interes dintre cele menționate.

Ideile finaliste vor fi selectate pe bază de vot. Primii 10 cei mai bine plasați participanți adulți pe fiecare domeniu, în urma evaluării și a votului, vor avea oportunitatea să acceadă într-o nouă etapă de implementare a activităților, și anume organizarea de mobilități mixte de tip campusuri de mentorat.

În urma selecției bazate pe rezultatele evaluării și ale votului, cei mai buni 10 participanți pe componenta IT vor participa la un campus de mentorat subvenționat din proiect în domeniul IT, cu durata de 7 zile (5 zile de activități + 2 zile transport), desfășurat la București, în cadrul Centrului de Excelență în domeniul IT din Biblioteca Națională a României.

Cei mai buni 10 participanți pe componenta Managementul inovației & Colaborare în rețea vor participa la un campus de mentorat subvenționat din proiect în acest domeniu, cu durata de 7 zile (5 zile de activități + 2 zile transport), desfășurat la Centrul de Excelență din Salonic, Grecia.

Cei mai buni 10 participanți pe componenta Antreprenoriat & Leadership vor participa la un campus de mentorat subvenționat din proiect în acest domeniu, cu durata de 7 zile (5 zile de activități + 2 zile transport), desfășurat la Centrul de Excelență din Vidin, Bulgaria.

Aplicând o serie de principii pedagogice moderne, centrate pe nevoile specifice ale cursanților adulți, inclusiv persoane aparținând grupurilor vulnerabile, sesiunile de training găzduite în România vor beneficia de implicarea consistentă a celor 4 facilitatori TEACH FOR FUTURE români, instruiți în cadrul proiectului. Sesiunile de formare vor include metode interactive de predare/evaluare, simulări și jocuri pentru a capta atenția și pentru a motiva cursanții adulți să participe la instruire.

În vederea depunerii candidaturii pentru recrutarea ca beneficari în proiect, adulții interesați vor transmite un email cu subiectul Candidatură Beneficiar Adult ANBPR – TEACH FOR FUTURE, până cel târziu marți, 15 iunie 2021 (inclusiv), la adresa: anbpr_ro@yahoo.com

Formularele sunt disponibile şi se află online spre descărcare la
https://anbpr.org.ro/index.php/selectie-70-beneficiari-adulti-pentru-sesiuni-teach-for-future-gratuite-in-domeniul-it-managementul-inovatiei-colaborare-in-retea-si-antreprenoriat-leadership/

Categories: Cursuri Tags: ,

Voluntar pentru citit – Vlad Babei recomandă

Recomandarea de săptămâna aceasta este volumul de reportaje al lui F. Brunea-Fox, intitulat „Reportajele mele: 1927-1938”, apărut inițial în 1979 și reeditat anul trecut la editura Polirom. Acesta poate fi împrumutat de la Biblioteca județeana „George Barițiu” din Brașov, fiind disponibil la sediul central și la filialele 2 și 5.

Cu foarte puține excepții, reportajele și anchetele jurnalistice realizate în prezent au ajuns să fie percepute mai degrabă în sens negativ; lipsa de profesionalism, superficialitatea, propagarea de informații false sau eronate, absența unui veritabil interes față de subiectul abordat și predominarea limbajului tern, fără o încărcătură stilistică antrenantă reprezintă mai curând norma decât excepția. Bineînțeles, acest declin al jurnalismului nu trebuie pus doar pe seama reporterului; finanțarea deficitară și problemele care există la nivel instituțional fiind câteva dintre adevăratele cauze ale acestei situații. F. Brunea-Fox (pe numele său real Filip Brauner) și-a desfășurat activitatea profesională într-o perioadă în care jurnalismul se bucura de un foarte mare prestigiu și în care majoritatea celor care îl practicau vedeau în acesta un instrument capabil să genereze transformări pe plan social.

O întrebare care s-ar putea pune (în mod just, de altfel) ar fi: ce relevanță mai are astăzi o colecție de reportaje scrise în interbelic? Întrucât reportajul are prin natura sa un caracter perisabil, se adresează prezentului imediat, consemnează fapte cotidiene care sunt îngropate rapid de iureșul timpului, ne mai poate vorbi oare un reportaj scris cu decenii în urmă? Textele lui Brunea-Fox ne demonstrează că da: reportajele sale nu doar că se citesc cu același viu interes, mirare și consternare și astăzi, ba chiar ne arată că foarte puține lucruri s-au schimbat cu adevărat de atunci și până acum. De altfel, autorul însuși pleda pentru reconfigurarea statutului reportajului, condamnat de la începuturi să aibă o identitate echivocă, considerând că acesta ar trebui mai degrabă asimilat memorialisticii, deoarece reporterul e mai „memorialist decât memorialiștii-sadea”, aflat într-o stare de vigilență permanentă ce nu permite nicio clipă de răgaz în surprinderea întâmplărilor „încă năclăite de vâscozitățile nașterii” (p. 7).

Având în spate experiența activării în cadrul avangardei interbelice, scriind texte de factură constructivistă și mai apoi integralistă, Brunea-Fox preia ceva din spiritul contestatar, din violența expresivă și din imaginarul izbitor ale acestor mișcări, oferind mereu prin reportajele sale un spectacol grotesc, dement, terifiant și totodată încărcat de compasiune, dar niciodată patetic al vieții de la marginile societății sau chiar din putregaiul inimii orașului. „Senzaționalul” (cuvânt depreciativ, asociat în mod eronat cu Brunea-Fox, după cum remarcă și soția sa în postfața volumului) reportajelor sale nu are nimic de-a face cu goana reporterului însetat de cancan și scandaluri mărunte; în textele sale, „senzaționalul” este furnizat de materia brută, necosmetizată a realității: tragicomedia caragialescă din culisele alegerilor electorale, drama tulburătoare a leproșilor de la lazaretul din Lărgeanca, sărăcia lucie a locuitorilor insulei Ada Kaleh, aflați la mila unui afacerist corupt, Ali Kadri, care se lăfăie în excese pantagruelice, situația deplorabilă a spitalelor românești, cerșetoria instituționalizată de pe străzile Bucureștiului sunt doar câteva dintre subiectele abordate de acest lucid observator al vieții de zi cu zi.

Pe scurt, volumul lui F. Brunea-Fox reprezintă o infuzie remarcabilă de critică socială percutantă, vitriol pamfletar, neobosit spirit investigativ și luciditate dezarmantă, totul redat într-un strălucit limbaj literar ce poate rivaliza oricând cu cei mai de seamă mânuitori ai condeiului de aici și de aiurea. Nimic nu-i scapă privirii iscoditoare a lui Brunea-Fox, acest reporter-poet al perifericului și voce pentru cei mai puțini norocoși (săraci, bolnavi, cerșetori, prostituate, victime ale înșelăciunilor și furtișagurilor, în genere toți cei umiliți și obidiți), ajunși bătaia de joc a unui sistem din cale afară de putred. O colecție de reportaje ce servește drept instantaneu incomod al unei epoci adesea idealizate pe nedrept, în care cititorul de azi va regăsi numeroase paralele stingheritoare cu prezentul.

Categories: Cultura Tags: , ,

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni (7-13.06.2021) este un volum de o scriitoare română, Veronica D. Niculescu, Toţi copiii librăresei, apărut recent la editura Polirom, în anul 2020. Se află la Secţia de împrumut, filialele 2 şi 5. O carte ce reconstituie o lume cu relaţiile şi sentimentele ei, cu problemele şi micile ei victorii, cu durerile şi bucuriile ei. Cu migală, talent, simţ al nuanţelor şi înţelegere, autoarea redă un întreg univers.

Silvia Albu este o tânără librăreasă întoarsă de curând în oraşul natal, după o absenţă forţată de aproape cinci ani. Suntem în România anului 1983. Mâncarea e raţionalizată, nu se mai găseşte aproape nimic în magazine, lumina se ia timp de o oră pe zi, avorturile sunt interzise şi metodele de contracepţie inexistente, dragostea vine laolaltă cu ameninţarea morţii. În cartierul de la marginea Piteştiului, Complexul este un întreg univers, planetele ce se rotesc în jurul propriilor axe sunt Alimentara, Măcelaria, Cofetăria, Merceria, Librăria, Ceasornicăria, Poşta.

În viaţa librăresei, marcată de traumă pe când avea doar 17 ani mişună o mulţime de copii. De-a lungul verii, o idilă se înfiripă între ea şi ceasornicar, un bărbat cu şapte ani mai în vârstă. Apariţie atrăgătoare, ceasornicarul pare să-i promită că o va duce cu el către alte orizonturi – dar poţi să crezi în promisiuni sau totul e scânteiere fugară?

Toţi copiii librăresei este un cântec al însingurării şi-al dragostei care poate fi aducătoare de moarte, din vremurile trăite de cei ce-au fost tineri în anii ’80. Un cântec pe-al cărui fundal este etalat un întreg evantai de poveşti cu copii.

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la următoarea legătură http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+03d992cbc0a801146adb7fb104aa4821&operator=OR&_open=1

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Categories: Cultura Tags: , ,

Cartea audio

Cartea audio, sau audiobook, este o înregistrare a lecturii cu voce tare a unui text pe un mediu purtător de informaţie : disc audio clasic, bandă magnetică, DVD, disc compact. Ideea acestor cărţi s-a născut în 1931 în Statele Unite, o data cu lansarea proiectului “Cărţi pentru nevăzători”. În 1932 a apărut primul exemplar.

Cartea audio a apărut o data cu dezvoltarea şi popularizarea mijloacelor de înregistrare şi de reproducere a sunetelor şi a fost frecvent utilizată pentru a veni în ajutorul nevăzătorilor sau a celor cu probleme de vedere.

Utilizatorii moderni ai cărţilor audio sunt cei care efectuează o activitate manuală automata şi monotonă, cum ar fi şofatul pe şosele aglomerate. De mult succes s-au bucurat înregistrările unor poezii sau piese de teatru în lectura unor autori sau mari actori. Cărţile vorbite sunt deosebit de utile pentru învăţarea limbilor străine.

Cărţile audio au avantajele lor: unele persoane au memoria auditivă mai bine dezvoltată, fiindu-le mai uşor să înveţe ascultând, nu citind; alţii pot asculta o carte audio în timp ce îşi ocupă timpul cu activităţi care nu necesită o concentrare prea mare (gata cu scuza “Nu am timp să citesc”…); precum cititul, şi ascultarea unei cărţi audio are ca efect îmbunătăţirea vocabularului; iar cei care vor să îşi protejeze vederea pot apela la cărţile audio; naratorii, de obicei actori, însufleţesc personajele din cărţi într-un mod în care mintea noastră nu o poate face întotdeauna, astfel lectura devine mai vie.

Dintre proiectele care au ca subiect cartea audio menţionăm “LECTURA RISIPEŞTE ÎNTUNERICUL”, iniţiat în anul 2007 de Fundaţia “Cartea călătoare” împreună cu Biblioteca Judeţeană Vrancea; ulterior a fost extins în toată ţara. Fundaţia oferă nevăzătorilor playere Daisy şi cărţi audio Daisy imprimate pe CD sau copiate pe memorie SD. Un mare avantaj al acestor playere este că permit lectura selectivă. Standardul Daisy este unul international şi se găseşte în toate marile biblioteci din lume.

În România, aproape fiecare editură de renume, printre care Humanitas Multimedia, Curtea Veche, Cartea Românească, Casa Radio pune la dispoziţia cititorilor cărţi audio. Există şi site-uri româneşti care oferă cărţi audio gratuit, dar calitatea sunetului este inferioară celor puse la vânzare pe suport CD.

La Biblioteca Judeţeană Braşov există o colecţie de cărţi audio Daisy şi cele produse de editurile româneşti, la Secţia de împrumut la domiciliu şi la Mediateca – secţia de artă şi muzică. Microexpoziţia organizată de colega noastră Ioana Popa Răduţoiu de la Secţia de împrumut la domiciliu are drept scop să vă arate colecţia deţinute, aceste noi resurse pe care le puteţi folosi.