Arhivă

Arhivă pentru mai, 2021

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Recomandarea de săptămâna aceasta (31.05. – 6.06.2021) este cartea Noile aventuri ale lui Habarnam de I. P. Nosov (traducere din rusă de Gabriela Russo, ilustraţii de A. Borisenko, Bucureşti, Humanitas Junior, 2020, 144 p.) pe care o găsiţi la toate filialele noastre.

Credeaţi că aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi s-au terminat după ce prichindeii au ajuns pe Lună? Nici vorbă!

Locuitorii din Oraşul Florilor o iau de la capăt! De data asta, sunt cu toţii cum nu se poate mai hotărâţi să-i găsească ceva de făcut lui Habarnam cel neîntrecut la pozne, doar-doar nu-i va mai încurca pe ceilalţi. Dar Habarnam nu se lasă cu una, cu două şi face ce ştie el mai bine: se apucă să dreseze broaşte ca să-şi deschidă un parc acvatic, dă buzna pe scenă în toiul unui spectacol de teatru, îl uită pe prietenul lui, Gogoaşa, în roată la bâlci, îşi construieşte o bicicletă cu roţi pătrate şi câte şi mai câte. Norocul lui că scapă de fiecare dată din încurcături şi norocul nostru că avem încă o carte plină de peripeţii de citit!

Dacă vreţi să citiţi o carte plină de umor şi imaginaţie, sigur este o recomandare fantastic de bună! Este cel mai plăcut mod cu putinţă de a începe luna iunie şi mai ales de a face faţă ploilor şi norilor.

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă
http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+b9e73c58c0a8011424c9b3ae01785f99&operator=OR&_open=1

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Voluntar pentru citit – Vlad Babei recomandă

Recomandarea de săptămâna aceasta este volumul „Prin România. Carnete de drum”, scris de sociologul și antropologul Mirel Bănică, și publicat în anul 2020 la editura Polirom, în prestigioasa colecție „Plural M”. Cartea este disponibilă în cadrul bibliotecii județene „George Barițiu” din Brașov la sediul central și la filialele 2 și 5.

A citi în vreme de pandemie cartea lui Mirel Bănică despre călătoria pe care a întreprins-o în vara anului 2019 prin România la volanul unei Dacii Logan poate trezi sentimente dintre cele mai diverse: amărăciune, nostalgie, curiozitate, recunoștință, liberare, ba chiar teamă, având în vedere faptul că perindările prin spații publice arhipline par mai curând o amintire difuză și anxiogenă. Este vorba despre România noastră cea de toate zilele și, cu toate acestea, despre o Românie pe care prea puțini dintre noi putem pretinde că o cunoaștem, la care se adăugă, iată, imaginea unei Românii care, privită de astăzi, prin prisma experienței pandemice, pare ireal de îndepărtată.

Cercetător de profesie, Mirel Bănică expune cu meticulozitate și rigoare profesională în introducerea volumului obiectivele călătoriei, tehnicile etnografice pe care le utilizează, principalele influențe ale scriiturii sale (Nicolas Bouvier, Andrzej Stasiuk, Dominique Fernandez, Romulus Rusan și Geo Bogza), precum și câteva date tehnice ale călătoriei. Principalul obiectiv al acesteia îl reprezintă încercarea de a identifica urmele comunismului în orașele mai mari sau mai mici ale țării la treizeci de ani după prăbușirea lui – ce s-a ales de monumentele de artă socialistă, de faimoasele hoteluri, de fostele case de cultură și de muzee, de căminele muncitorești, fabrici sau cinemauri etc. –, precum și rămășițele acelor epoci în comportamentul oamenilor. Acest obiectiv prim al cărții este dublat de o componentă foarte personală – împlinirea de către autor a vârstei de 50 de ani, moment ce marchează „despărțirea simbolică de maturitatea deplină” –, astfel că, departe de a fi lucrarea academică a unui cercetător, volumul constituie mai ales jurnalul unui autor care caută să înțeleagă în permanență modul în care este modelat de către călătorie, precum și relația sa cu România cea de acum, influențată atât de experiența traiului în comunism, cât și de cea a studiului și a muncii în străinătate.

Rezultatul celor 45 de zile pe drum în iulie-august 2019 este o imagine panoramică, foarte lucidă, a așa-zisului „necunoscut apropiat”: începând cu stațiunea balneoclimaterică Amara și sfârșind pe undeva în apropiere de Scornicești, după peste 3300 de kilometri parcurși, Mirel Bănică ne-a fost pe durata lecturii un ghid inteligent, întotdeauna simpatetic și curios, înzestrat cu perspicacitate impresionantă și o curiozitate intensă (spre exasperarea multor muzeografi întâlniți în cale, prea puțin răbdători cu străinul curios, care e privit frecvent cu ostilitate în numeroase dintre aceste spații ghidate încă după o înțelegere perimată a conservării și comunicării patrimoniului cultural).

În cazul în care nu era evident deja din scurta prezentare pe care am făcut-o, am să fiu direct: cartea lui Mirel Bănică mi s-a părut de-a dreptul remarcabilă și am convingerea că voi reveni asupra ei. Dialogul despre România are tendința de a se limita la două extreme: discursul kitsch despre minunățiile nesecătuite ale țării și cel plumburiu, de înfierare totală a acesteia. Prospețimea cărții lui Mirel Bănică vine tocmai din dragostea prudentă cu care se raportează la tot ceea ce întâlnește în drumul său: textul autorului este în mod clar cel al unui îndrăgostit de propria țară – chiar și când întâlnește diferite obstacole pe drumul său –, dar problemele reale cu care se confruntă țara și senzația de bricolaj, de provizorat resimțită aproape la tot pasul nu îl lasă indiferent, provocându-i acestuia mâhnire și chiar o stare echivalentă cu agonia. „România este casa mea. A fost și va fi!”, încheie resemnat autorul.

Categories: Cultura Tags: , , ,

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni este Citirea feţei: cum să descifrezi o persoană după trăsăturile chipului de Eric Standop (traducere din engleză de Ianina Marinescu, Bucureşti, Lifestyle Publishing, 2020, 328 pagini). Este disponibilă pentru lectură la Sala de lectură, Secţia de împrumut la domiciliu şi filialele 3, 5 şi 6.

Limbajul corpului este limitat. Limbajul feţei dezvăluie totul!

Cu toţii suntem cititori de feţe înnăscuţi şi, încă din prima zi de viaţă, ne orientăm instinctiv privirea spre trăsăturile faciale ale celor din jur. Nu există persoana care să nu aibă capacitatea intuitivă de a descifra sentimentele celorlalţi în expresiile lor.

Îmbinând trei şcoli diferite de citire a feţei cu identificarea ştiinţifică a celor mai subtile microexpresii, Eric Standop este capabil să citească emoţiile, caracterul, ba chiar şi starea de sănătate a unei persoane — doar uitându-se la faţa ei.

Cartea conţine ilustraţii ce permit cititorilor să vadă trăsăturile interpretate de Standop şi este împărţită în secţiuni care se concentrează asupra unor domenii precum sănătatea, dragostea, comunicarea şi succesul în afaceri. Partea finală a cărţii explică semnificaţia a zeci de forme şi expresii faciale, astfel încât cititorii să-şi poată perfecţiona propriile capacităţi de citire a feţei şi să le aplice în viaţa lor de zi cu zi.

„Fascinanta carte a lui Eric Standop prezintă într-un mod accesibil şi convingător vechea şi neconvenţională tehnică a citirii feţei”.- Phil Houston, veteran CIA şi coautor al cărţii Spy the Lie

Eric Standop este unul dintre cei mai mari experţi internaţionali în citirea feţei, susţinând conferinţe în peste douăzeci de ţări pentru antreprenori, manageri, profesori şi ofiţeri de poliţie. Este fondatorul Academiei de Citire a Feţei şi are clienţi care activează în domenii foarte variate, de la finanţe şi tehnologie la sănătate şi wellness.

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă – http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+da516b26c0a801147269b0470040c6be&operator=OR&_open=1

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni este Manualul bicicletei: utilizare, întreţinere, reparaţii de James Witts şi Mark Storey, traducător Ligia Şendrea (Bucureşti, M.A.S.T, 2018, 192 p.) şi o găsiţi la Secţia de împrumut, filialele 5 şi 6.

Cel mai bine vândut „Manual al bicicletei“ conține prețioase îndrumări pas-cu-pas cu privire la toate aspectele îngrijirii bicicletei, iar această nouă ediție a fost revizuită în amănunt și actualizată astfel încât să cuprindă progresele de ultimă oră din domeniul construcției bicicletelor. Conținând peste 1000 de fotografii color acest „Manual al bicicletei“ este liderul de necontestat de pe piață în privința îngrijirii bicicletei și un îndrumător esențial pentru orice biciclist. Având „Manual al bicicletei“ și puțină îndemânare, toți bicicliștii pot fi încrezători că vor reuși să se ocupe de întreținerea regulată, reparațiile necesare și chiar reviziile generale ale bicicletelor lor.

În această nouă ediție a manualului veți găsi:
– informaţii despre bicicletele de munte, şosea şi de navetă;
– sfaturi amănunțite despre cum să alegeți bicicleta care vi se potrivește, de la biciclete de anduranță la biciclete de munte și chiar biciclete de triatlon;
– date despre operațiunile de reparare și întreținere clasificate după dificultatea lor, durata de execuție și sculele de care este nevoie;
– îndrumări esențiale referitoare la modul în care se demontează și se înlocuiesc cauciucurile fără cameră (tubeless);
– cum se înlocuiește din ce în ce mai popularul butuc pedalier PF30;
– informaţii despre biciclete electrice, grupuri electronice și furci cu suspensie pneumatică;
– cum să mențineți bicicleta în parametrii optimi, arătându-vă care sunt verificările ce trebuie făcute lunar și cele care trebuie făcute înaintea fiecărui drum;
– cum se realizează traseul cablurilor de frână și viteză;
– un capitol detaliat despre îmbrăcămintea și accesoriile ciclistului;
– specificații actualizate despre biciclete: dimensiuni de cauciucuri, momente de strângere, standarde pentru butuci pedalieri și headset-uri.

Detalii în catalogul nostru online la un clic distanţă – http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+64c61cbfc0a801147269b0470228bebe&operator=OR&_open=1

Călătorie şi … lectură plăcută! Recomandare de Bibliotecar!

Categories: Diverse Tags: , ,

Voluntar pentru citit – Vlad Babei recomandă

Recomandarea de săptămâna aceasta este „Vineland”, cel de-al patrulea roman al scriitorului american Thomas Pynchon, disponibil la secția engleză în sediul central al Bibliotecii Județene „George Barițiu” din Brașov.

Publicat în 1990, după un hiat de 17 ani de la apariția „Curcubeului gravitației” – una dintre operele de referință ale literaturii postmoderniste, o carte care se dovedește în continuare o veritabilă mină de aur pentru exegeții scrupuloși, interesați să descopere toate referințele sădite în text și să scoată la suprafață alte și alte cărări interpretative –, romanul „Vineland” a fost întâmpinat cu rezerve, confuzie, ba chiar frustrare. Cum este posibil ca după o pauză atât de îndelungată, de-a lungul căreia în secta admiratorilor lui Pynchon se vehiculau felurite zvonuri referitoare la revenirea autorului cu un proiect și mai ambițios decât tot ceea ce scrisese până atunci, acesta să reapară cu o carte după toate aparențele atât de modestă? O carte nu doar mai scurtă decât impozantul și deopotrivă terifiantul roman anterior, ci și mai optimistă, mai ludică, mai accesibilă, abandonând enciclopedismul, ermetismul și viziunea acaparatoare din „Curcubeul gravitației” sau chiar din romanul său de debut, „V.”, în favoarea unei perspective mai intime, centrată în mare parte pe tema familiei, care recunoaște și celebrează importanța comunității în viața individului (în treacăt fie spus, romanul este dedicat chiar părinților săi).

Citind pentru prima dată romanul anul trecut, mi-a fost greu să înțeleg mare parte din lamentațiile primilor cititori ai cărții: într-adevăr, „Vineland” n-are nici complexitatea istorică, nici cea stilistică a romanului precedent, însă aceasta nu este nici pe departe scrierea unui autor secătuit de resurse, care nu s-a mai putut dezmetici după ce a terminat de scris „Curcubeul gravitației”. Departe de a fi un roman convențional sau anemic, „Vineland” concentrează energic, cu multă măiestrie numeroase fire epice, salturi în timp și spațiu, conspirații, istorii de familie, referințe culturale, având drept rezultat o panoramă percutantă a Americii întinsă de-a lungul anilor ’60-’80. În ciuda predilecției lui Pynchon pentru formele culturii de masă, pentru ironie și parodie (cititorul va putea întâlni în paginile acestui roman comunități de femei ninja retrase în munți care își pot ucide inamicii dintr-o simplă atingere sau chiar comunități de zombie hrănindu-se cu ceea ce le oferă televizorul, aflați în așteptarea unei reajustări a nivelului karmic, polițiști care evadează din centre de dezintoxicare pentru dependența de TV, teroriști-extratereștri care deturnează avioanele în timpul zborului sau laboratoare japoneze distruse de nimeni altcineva decât de… Godzilla), „Vineland” rămâne la bază un roman politic, scris cu evidentă amărăciune, despre modul în care visul revoluționar, idealismul anilor ’60 și mișcările stângiste au fost sfărâmate și înlocuite brutal de conservatorismul și materialismul favorizat de alegerea unora ca Nixon sau Reagan. Iar ceea ce mi se pare cu adevărat remarcabil este că Pynchon investighează toate aceste transformări turbulente și complexe din societatea americană prin intermediul poveștii unei adolescente, Praire, care se află în căutarea mamei sale, Frenesi Gates, o fostă revoluționară, membră a unei grupări underground de cineaști, care și-a trădat cauza fugind alături de un polițist fascist, Brock Vond, probabil unul dintre cele mai diabolice personaje imaginate de autor. Cu alte cuvinte, avem aici un soi de Odisee reactualizată, cu elemente feministe, în care – cu toată distanțarea ironică afișată și asumată – familia este văzută ca având un adevărat potențial regenerator.

A recomandat Vlad Babei, voluntar pentru citit.

Categories: Cultura Tags: , , ,

Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea săptămânii 10-16.05.2021 la Biblioteca Județeană Brașov este Povestea banilor de Charles Wheelan (București, Editura Humanitas, traducere din engleză de Simona Drelciuc, 2020, 405 p.) și se găsește la Sala de lectură, Secția de împrumut la domiciliu, filialele nr. 3 și 5.

Iată rezumatul volumului:

Folosim banii în fiecare zi. Cu toatea astea, obiceiul de a oferi bucăți de hârtie pentru a cumpăra bunuri și servicii pare, în fond, complet absurd. O bancnotă de 20 de dolari, de exemplu, nu valorează mai mult, ca simplă bucată de hârtie, decât banii folosiți în jocul de Monopoly. Cum se face astfel că 20 de dolari valorează de fapt 20 de dolari? Plecând de la această întrebare simplă, Charles Wheelan ne dezvăluie universul surprinzător de viu din spatele banilor și al sistemului bancar și ne oferă răspunsuri la multe alte dileme ale lumii financiare: De ce există bani de hârtie (sau monede fiduciare, ca să folosim un termen sofisticat) și de ce unele țări, precum Zimbabwe în anii ’90, au tipărit atât de mulți, încât au ajuns să fie folosiți ca hârtie igienică? Cum utilizează băncile centrale puterea de a crea bani pentru a gestiona crizele financiare? De ce mare parte din țările europene au aceeași monedă, iar acest lucru provoacă atât de multe probleme? Este Bitcoin soluția pentru toate aceste dispute? În Povestea banilor, Charles Wheelan ne arată cum ar trebui să funcționeze băncile și sistemul monetar, precum și efectele devastatoare pe care le pot avea asupra societății inflația, deflația, ilichiditatea și alte fenomene monetare.

„Wheelan este un fel de anti-Midas. Tot ce atinge prinde viață.” (Burton G. Malkiel, profesor emerit al Universității Princeton)

„O lectură captivantă, care explică principiile de bază ale economiilor mondiale.“ (DARTREVIEW.COM)

„Politica monetară le poate părea unora un domeniu ezoteric. Dar la fel ni se păreau și produsele derivate pe care cei de pe Wall Street le tot învârteau la începutul anilor 2000. Și oare cum s-a încheiat totul? Atunci când politicile financiare funcționează cum trebuie, nu acordăm o atenție prea mare unor asemenea lucruri. Ne vedem liniștiți de viața noastră de zi cu zi, folosim bani pe care-i luăm ca atare și ne bucurăm de un sistem financiar stabil, veșnic nemulțumiți de autoritățile care parcă vor să complice inutil situația. Lucrurile nu merg însă întotdeauna atât de bine. Utilizarea greșită a banilor poate distruge atât țări, cât și vieți nevinovate.” (Charles Wheelan)

Pentru mai multe detalii accesați cu încredere catalogul nostru online … la un clic distanță: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+ba6ab062c0a8011441d19cc302ae35b3&operator=OR&_open=1

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Categories: Cultura Tags: , ,

Lista lunii mai – Bani, buget personal, educație financiară

Lista lunii mai are ca temă Bani, buget personal, educație financiară. O selecție de titluri despre acest subiect dificil din viața noastră și incitant în același timp. Mai jos găsiți câteva cărți recomandate de către colega noastră, Nicoleta Tudor.

“Tu și banii : cum să-ți controlezi relaţia cu banii” (Emmanuelle Daviet, Marc Levy-Davila)
„Aurul Gospodăriei : cum să convertiţi cheltuielile gospodăriei în venituri pentru gospodărie şi totodată să deveniţi stăpâni pe viaţa dumneavoastră” (Dr. Steve W. Price)
“Păstrează-ți banii” (Marius Manic)
„Povestea banilor” (Charles Wheelan)
„Înţelepciunea banilor” (Pascal Bruckner)
„Banii pe înţelesul copiilor” (Ligia Georgescu-Goloşoiu)
„Copii născuţi sub o stea norocoasă : ce pot face părinţii de succes pentru a creşte copii responsabili” (Eileen Gallo, Jon Gallo)
Sunt câteva titluri din colecția „Bani. Buget personal. Educație financiară”, pe care Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov v-o propune în luna mai.
Găsiți întreaga selecție de titluri pe pagina catalogului nostru on-line, printr-un click pe link-ul: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

Recunosc că m-au atras volume care se ocupă de relația dintre lectură și bunăstare, dintre educație și succesul financiar și chiar antologii de maxime care conduc la profit maxim. Dar vă las să descoperiți singuri această bibliografie.

Expoziție despre Napoleon Bonaparte la Sala de lectură

Napoleon Bonaparte (1769-1821), militar şi om politic, primul împărat al Franței între anii 1804-1814, a fost una din personalitățile cele mai mari ale istoriei universale, acțiunile sale au influențând puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea. Om politic de excepție, a pus bazele organizării moderne a statului, ducând o politică de consolidare a instituțiilor și promovând o serie de reforme administrative, financiare și legislative. A rămas în istorie și datorită creării codului napoleonian, de la care s-au inspirat mai târziu majoritatea țărilor Europei de Vest.

Tactician militar și excelent strateg, a condus armata imperială franceză împotriva fiecărei puteri europene care i s-a opus, remarcându-se prin cuceriri teritoriale în bătălii celebre ca: Austerlitz, Jena, Auerstadt, Wagram, devenind stăpânul Europei Centrale și punând capăt Imperiului Romano-German, dar și suferind o serie de răsunătoare înfrângeri la Trafalgar sau Waterloo. Campaniile sale militare sunt studiate și azi la academii militare din întreaga lume, deși conflictele cu statele Europei au dus la o perioadă de război total de-a lungul continentului și s-au soldat cu uriașe pierderi umane. Fire taciturnă, depresiv şi coleric, emotiv și ezitant, în schimb cu o memorie prodigioasă și putere de decizie pe măsură, Napoleon a avut o viață extrem de tumultoasă, în două decenii reușind de la „micul caporal” să ajungă primul împărat al Franței, câștigând o glorie nemuritoare.

Toate acestea dar și multe alte detalii despre acest fascinant personaj istoric pot fi găsite în cele peste 70 de volume pe care Sala de lectură a bibliotecii județene brașovene le pune la dispoziția cititorilor săi şi care constituie expoziția lunii mai a secției.

Ziua Adolescentului

În 1994 actorul George Mihăiță a propus Parlamentului României proiectul de lege privind Ziua adolescentului, care s-a sărbătorit începând cu anul 1997.
Ziua adolescentului este marcată, anual, în a doua duminică a lunii mai. În 2021 această zi este sărbătorită la data de 9 mai.

Legea 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei adolescentului prevede:

Cu prilejul sărbătoririi Zilei adolescentului se organizează activități cultural-artistice și sportive și se difuzează, prin mijloace de informare în masă, materiale publicistice vizând problematica fenomenului adolescentin.
Autoritățile centrale și locale din domeniile învățământului, culturii, cercetării, tineretului, sportului și turismului, precum și fundațiile pentru tineret acordă sprijin material, financiar și organizatoric sărbătoririi Zilei adolescentului.

Adolescența e cea mai frumoasă perioadă din viața noastră. Bineînțeles că fiecare perioadă are ceva bun, dar adolescența are ceva deosebit. Poate din acest motiv ea trece cel mai repede. În această perioadă ni se pare că putem face orice, că nu există limită posibilităților.
În adolescență ne îndrăgostim prima oară, tot în adolescență viața ne pare mai ușoară și mai interesantă. Adolescenții se simt mai liberi, este perioada iubirii, a distracțiilor, dar și o perioadă decisivă, în care se definește scopul vieții noastre. De ceea ce vom face și ce vom alege în adolescență, depinde viața noastră în perioadele următoare ale vieții.

Este posibil ca adolescența să fie și perioada suferințelor, pentru că atunci putem fi răniți cel mai ușor, e o perioadă a emoțiilor puternice. Relaţionarea cu ceilalţi poate întâmpina şi ea dificultăţi în etapa adolescenţei. Cauzele care conduc la dificultăţi de relaţionare între adolescent şi părinte sau alte persoane sunt diverse. De cele mai multe ori, ele sunt greu de descoperit de părintele care este asaltat şi îngrijorat de acestă problemă. Aceste emoții mai puțin plăcute, devin , totuși, o amintire frumoasă peste ceva timp.

Cu această ocazie, Serviciul Împrumut Carte vă propune o expoziţie tematică ce cuprinde cărţi cu şi despre adolescenţi.

Categories: Evenimente Tags: , ,

Napoleon Bonaparte – 200 de ani de la moarte

General francez, prim-consul (1799-1804), împărat al Primului Imperiu Francez (1804-1814/1815), Napoleon Bonaparte (15.08.1769-05.05.1821) a fost una dintre cele mai importante figuri din istoria Europei Occidentale. A revoluţionat organizarea şi pregătirea militară, a iniţiat Codul ce i-a purtat numele, aflat la baza codurilor civile de mai târziu, inclusiv a celui din spațiul românesc, a reorganizat sistemul de învăţământ şi a încheiat un Concordat de lungă durată cu papalitatea.

În cartea “Napoleon – omul mai puţin cunoscut” Docteur Cabanes relata: Îi plăcea baia fierbinte în care rămânea, când nu avea treburi urgente, şi o oră. După ce ieşea din baie se rădea singur, apoi, se spăla pe mâini cu o pastă de migdale şi cu săpun de trandafiri şi îşi freca faţa cu bureţi mici, foarte fini.
Bonaparte mânca mult şi foarte repede şi nu mesteca alimentele. Imediat ce termina de mîncat se ridica şi ieşea din sufragerie. Era foarte sobru şi nu avea predilecţie pentru vreun aliment anume. Aşezându-se la masă, lua dintr-un platou şi numai din el, tot timpul cât rămânea pe scaun. Napoleon bea puţin: o jumătate de sticlă de vin, în care punea apă rece. Împăratul dormea cinci sau şase ore, dar, deseori, scurta acest răgaz. Aţipea uneori un sfert de oră sau o jumătate de oră chiar şi pe câmpul de luptă. În 1813, la Bautzen, în timpul bătăliei a adormit pe panta unei râpe, în toiul zgomotului făcut de bateriile generalului Marmont, şi udat până la piele de o ploaie torenţială.

Napoleon citea mult. Găsea cartea ca pe ceva de folos intelectului şi ca pe o destindere a spiritului. Îi plăcea şi lectura în grup: când nu citea el cu voce tare, punea pe altcineva să citească ceva care-l interesa. Era obişnuit să citească având creionul în mână şi notând ce-l interesa. Dacă un vers sau o tiradă îi plăceau, se oprea şi comenta pasajul care-l impresionase. Uneori, urma o discuţie literară, la care luau parte toţi cei care-l înconjurau.
Napoleon a avut un mare rol în istoria ştiinţei. A participat la răspândirea unei metode profilactice care a permis salvarea a milioane de oameni: vaccinul antivariolic. Fiecare mare spital din imperiu avea o sală de vaccinare gratuită, frecventată cu regularitate, de copii şi de oamenii maturi. Ceea ce a făcut adoptarea noii metode foarte rapidă a fost hotărârea luată de împărat de a-l vaccina pe propriul său fiu, continuatorul dinastiei, în care îşi pusese toate speranţele.

Expoziția aniversară de carte organizată de colega noastră Nicoleta Grigoraș de la Secția de Împrumut la domiciliu celebrează 200 de ani de la moartea acestei personalități care a schimbat cursul istoriei europene.