Azi, 29 iunie 2020, „Țara mea inventată” de Isabel Allende este cartea săptămânii, un volum de memorii scrise cu iubire, tandrețe, umor, nostalgie. În viziunea scriitoarei, Chile apare ca o țară populată de amintirile din copilărie, atât de vii la celălalt capăt al lumii. Descoperim astfel căminul familiei, universul interior, dar și istoria tragică și zbuciumată a țării natale a autoarei. Titlul nu este întâmplător ales, fiindcă Allende conștientizează schimbarea adusă de exil și distanțe, astfel că țara din memorii este evident o țară ce există și trăiește doar în memoria afectivă a scriitoarei, o țară reconstituită și inventată. Dar nu mai puțin adevărată deoarece deține adevărul autoarei. Este o carte de căutări și explorări, care pur și simplu îndeamnă cititorii să își facă bagajele pentru a prinde avionul spre Santiago de Chile. Iar noi bibliotecarii vă recomandăm această carte ca fiind cel mai sigur pașaport către călătorii în descoperirea unor locuri minunate pe harta literaturii.
Urmăm șirul săptămânal al recomandărilor noastre de lectură. Azi, 22 iunie, cartea săptămânii este romanul Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafón. În Barcelona anului 1945, un anticar își duce fiul la Cimitirul Cărților Uitate, un edificiu plin de cărți aduse acolo de oameni pentru a le feri de uitare sau părăsire. Cine intră în această clădire uriașă, trebuie să adopte o carte. Fiul anticarului alege o carte, Umbra vântului, pe care o citește acasă dintr-o suflare. Din acel moment, viața lui se schimbă și el este antrenat într-o aventură, în căutarea autorului enigmatic și apărarea cărții sale. Citește cartea și aventura va intra în viața ta! Lectură recomandată de bibliotecari!
Azi, 15 iunie 2020, cartea săptămânii este un volum scris de o autoare despre o prietenie între două fete curajoase, care se iau la trântă cu viața, într-un stil aparținând unui bărbat. De altfel, scriitoarea Elena Ferrante, căci despre ea este vorba, recunoaște că atunci ”Când eram mică – pe la doisprezece-treisprezece ani -, eram absolut convinsă că o carte bună trebuie să aibă un bărbat drept erou şi lucrul ăsta mă întrista foarte tare. Dar dupa vreo doi ani faza aceea s-a încheiat. La cincisprezece ani, am început să scriu poveşti despre fete curajoase aflate în situaţii dificile. Însă am rămas cu convingerea – e adevărat, tot mai accentuată – ca cei mai mari povestitori sunt bărbaţii şi că, dacă vrei să scrii, trebuie să înveţi să povesteşti ca ei.
Cartea ”Prietena mea genială”, primul volum din ciclul Tetralogia napolitană, este o capodoperă modernă a uneia dintre scriitoarele italiene cele mai apreciate. ”Prietena mea genială” este o poveste complexă şi emoţionantă despre două prietene, Elena şi Lila. Acţiunea romanului este plasată în anii 1950, în mahalalele unui Napoli cenuşiu. Elena şi Lila cresc împreună pe străzile pe care se duc războaiele între bande rivale şi învaţă să aibă încredere deplină una în cealaltă. Prietenia lor rămâne profundă, în ciuda drumurilor diferite pe care le va purta destinul.
O carte precisă despre provocări, despre sfidări, despre curaj, despre reușită și eșec, o carte pătrunzătoare și profundă, întunecată și plină de lumină, de iubire și de ură, despre putere și delicatețe. Lectură recomandată de bibliotecari!
Romanul Ruslan cel credincios: povestea unui câine de pază de Gheorghi Vladimov este alegerea noastră pentru această săptămână, ce debutează în 8 iunie. Cartea este povestea unui ciobănesc folosit drept câine de pază într-un lagăr de concentrare sovietic. Viaţa lui e condusă de reguli stricte şi, mai presus de orice, de devotament. Odată cu închiderea lagărului, pentru că partidul nu mai are nevoie de el, stăpânul (unul dintre gardieni), deşi i s-a ordonat, refuză să-l ucidă şi-i dă drumul în taigaua siberiană. În cele din urmă, după ce rătăceşte într-un orăşel din apropierea lagărului, Ruslan va realiza cu durere că stăpânul l-a trădat; găseşte însă un alt stăpân, o siluetă zdrenţăroasă care se dovedeşte a fi un fost prizonier din lagăr.
Gheorghi Vladimov a fost un scriitor rus dizident, lider al secțiunii moscovite Amnesty International în 1977 și care a emigrat în 1983 în Germania de Vest. Romanul său, Ruslan cel credincios, a circulat mai întâi în regim de samizdat, înainte de a fi publicat în 1975 în Republica federală germană.
Un roman cu tentă alegorică, un roman concentraţionar, Ruslan cel credincios este povestea unui popor incapabil să se desprindă din ghearele persecuţiei.
„Roman al disidenţei, Ruslan cel credincios este o capodoperă a ironiei, a umorului negru.” (The Guardian)
„Povestea lui Gheorghi Vladimov e formidabilă, o parabolă a cinismului şi a speranţelor false în epoca poststalinistă.” (The New York Times)
„Un roman care ar trebui să fie la fel de cunoscut ca O zi din viaţa lui Ivan Denisovici, pe nedrept ignorat până acum.” (The Weekly Standard)
Lectură recomandată de bibliotecari! Folosește cu încredere catalogul online http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do…
Cu prilejul Săptămânii copiilor, începută la 1 iunie, vă recomandăm o carte pentru copiii mici și mari deopotrivă. A fost și este una dintre cele mai citite cărți din lume: o poveste care a făcut milioane de copii și de oameni mari din întreaga lume să viseze, să zâmbească, să plângă. Este povestea unui adult care-și întâlnește copilul din sine sub înfățișarea Micului prinț. Plecat de pe asteroidul său să descopere lumea, un băiețel vizitează mai multe planete, unde, într-o serie de întâlniri extraordinare, i se revelează tot felul de ciudățenii ale adulților, culminând cu aventurile pe planeta Pământ.
Votată cea mai bună carte a secolului al XX-lea în Franța, Micul prinț este cea mai tradusă carte din lume după textele religioase și una dintre cele mai bine vândute cărți publicate vreodată. Aș spune că este și una dintre cele mai iubite, frumoase și înduioșătoare cărți, ce vorbește despre inocența copilăriei și ne învață să vedem dincolo de aparențe, lucrurile esențiale, cele care se văd … doar cu sufletul.
Cartea Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry, cu ilustrațiile autorului, în traducerea Justinei Bandol (București, Editura Litera, 2018) vă este recomandată cu drag de Bibliotecă!
Ultimele comentarii