Arhivă

Arhivă pentru ianuarie, 2020

Expoziția ARS AMANDI, ediția a II-a

ianuarie 31st, 2020 Fără comentarii

Cea de a II-a ediție a expoziției virtuale ARS AMANDI, 10+1 despre dragoste în poezia și arta contemporane reunește zece poeme semnate de: Jesica Baciu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Cristina Ispas, Angela Marinescu, Krista Szocs, Grete Tartler, Ioana Vintilă, Elena Vlădăreanu și Anca Zaharia.

În secțiunea artă, descoperiți unul dintre cei mai importanți tineri artiști activi pe scena internațională: Mircea Cantor.

Și în acest an, sunteți invitați să contribuiți cu poezia preferată sau lucrarea de artă care se înscrie în tema expoziției.

Categories: Evenimente Tags:

De la unitatea de neam la unitatea politică

ianuarie 28th, 2020 Fără comentarii

Secția de copii și tineret a Bibliotecii Județene Brașov va găzdui lansarea cărții „Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor”. Volumul a apărut în anul 2018 și cuprinde studii dedicate Centenarului Unirii, sub egida Asociației europene Dimitrie Cantemir, fiind coordonat de istoricii militari Mircea Dogaru și Viorel Ciobanu.

Prezentarea publică a cărții va avea loc joi, 30 ianuarie 2020, orele 12,00, la sediul secției de copii (Strada Iuliu Maniu nr. 6) și face parte dintr-un turneu de promovare a volumului în țară. Vor vorbi coordonatorii. Lansarea va fi precedată de o scurtă prezentare a semnificației actului politic de la 24 ianuarie 1859, susținută de Ruxandra Nazare.

Dimitrie Cantemir (1673-1723) a fost domn al Moldovei în două rânduri (1693, 1710-1711) și un cărturar erudit și umanist. Instruit de învățatul profesor grec Ieremias Cacavelas, tânărul Dimitrie a petrecut ani îndelungi la Istanbul, prilej folosit pentru a-și adânci cunoștințele, a-și lărgi cultura, deprinde limbi străine și construi relații. A însoțit armata otomană și a asistat la bătălia de la Zenta (1697), unde aceasta a fost înfrântă de austrieci și astfel a căpătat convingerea că Imperiul Otoman se va destrăma în curând. Numit domn al Moldovei de către turci, cu misiunea de a controla și supraveghea pe Constantin Brâncoveanu, suspectat de Poartă pentru trădare, Dimitrie Cantemir a trecut de partea Rusiei și s-a ridicat împotriva otomanilor. A făcut acest gest nu înainte de a încheia un tratat secret de alianță cu țarul rus Petru cel Mare prin care asigura autoritatea domniei și ereditatea familiei sale la tronul Moldovei. Dar înfrânt la Stănilești în 1711, părăsea pentru totdeauna Moldova și se retrăgea în exil în Rusia, unde țarul i-a dat proprietăți și funcții.

A publicat o lucrare de reflecții religioase intitulată Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea (Iași, 1698), a scris, printre altele, o carte de muzică turcească, când era la Istanbul (între 1705-1709), fiind și compozitor, o altă lucrare despre religia musulmană, în latină și rusă și Istoria creșterii și descreșterii Imperiului Otoman (1714-1716). Totodată a compus Descriptio Moldaviae (1714-1716) la cererea Academiei din Berlin, al cărei membru devenea în 1714, precum și Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor (1719-1722), o erudită istorie a românilor și o lucrare argumentată despre romanitatea românilor. Argumentele din această ultimă lucrare au fost cunoscute și propagate de corifeii Școlii Ardelene și astfel ideile despre unitatea de neam au impulsionat conștiința națională și au contribuit la nașterea proiectului de unitate politică a românilor.

Categories: Evenimente Tags: ,

Despre cultura informației în epoca informațională

ianuarie 27th, 2020 Fără comentarii

Biblioteca județeană Brașov are bucuria de a vă invita la lansarea și prezentarea cărții Collaboration in Designing a Pedagogical Approach in Information Literacy de Anne Landoy, Daniela Popa și Angela Repanovici.

Evenimentul va avea loc joi, 30 ianuarie 2020, orele 13,00, la Biblioteca județeană Brașov, sediul central, etaj 1, secția Mediatecă.

Volumul, publicat în acces deschis, in seria Springer Texts in Education, combină expertiza in cultura informației cu expertiza in educație și predare, urmărind să împărtășească bune practici și să stimuleze dezvoltarea metodelor de instruire în cultura informației, in universități și biblioteci.

Cartea a apărut prin cooperarea interdisciplinară a autoarelor, cu specializare în biblioteconomie şi ştiintele informării, psihologie și educație, prin colaborarea internațională dintre facultăți și cu sprijinul financiar al Universității din Bergen, Norvegia.

Prezintă: Daniel Nazare, Mariana Norel, Ruxandra Nazare

Link-ul spre text îl găsiți aici
https://link.springer.com/book/10.1007%2F978-3-030-34258-6

Maeștrii benzii desenate SF românești (1960-1989)

ianuarie 23rd, 2020 Fără comentarii

Informații suplimentare aici.

Categories: Evenimente Tags: , ,

Margareta Pâslaru la Biblioteca Judeţeană Braşov

ianuarie 16th, 2020 Fără comentarii

Artista Margareta Pâslaru se va afla la Braşov la o întâlnire cu publicul, oferind autografe pe cartea „Eu şi timpul”, apărută la Editura Curtea Veche. Evenimentul va fi joi, 16 ianuarie 2020, orele 13,00, la Biblioteca Judeţeană Braşov, Sediul central, Sala de lectură, etaj 1.

Numele Margareta Pâslaru ne trimite cu gândul la cuvântul superlativ, fiindcă personalitatea ei artistică a avut o carieră plină de împliniri. Margareta Pâslaru s-a lansat in muzică in 1958, cucerind publicul și critica muzicală prin vocea aparte, gravă. Impresionați de acest timbru, multi compozitori români au creat cântece special pentru Margareta Pâslaru, devenite rapid șlagăre. Astfel, au fost inspirați compozitori clasici ai muzicii ușoare românești: Florin Bogardo, Ion Cristinoiu, Camelia Dăscălescu, George Grigoriu, Horia Moculescu, Temistocle Popa, Vasile Veselovschi și alții. A susținut recitaluri pe versuri de George Bacovia, Lucian Blaga, Ana Blandiana, Constanța Buzea, Virgil Carianopol, Mihai Eminescu, Ion Minulescu, Adrian Păunescu. La rândul ei, este compozitoare și textieră, semnând și interpretând propriile creații.

A apărut în emisiunile și spectacolele lui Valeriu Lazarov, a jucat în teatru și filme, a colaborat cu radioul in piese de teatru radiofonic şi cu televiziunea în programe muzicale şi de divertisment. Pentru munca și prestația ei artistică, a fost răsplătită cu numeroase premii, dar mai ales de recunoștință publicului. Margareta Pâslaru este o artistă pentru toate vârstele, fiind recunoscută grație inconfundabilei voci ce interpretează deopotrivă melodiile Lasa-mi toamnă, pomii verzi și Veronica.

Probabil este mai puţin cunoscută în calitate de filantrop fiindcă, fapt foarte important, Margareta Pâslaru susţine cu burse tinerele talente. Astăzi se află în mijlocul nostru la bibliotecă pentru a vorbi despre cartea Eu şi timpul şi a oferi autografe publicului prezent. Astfel, veţi avea prilejul să descoperiţi în scris o persoană care a scris istorie în muzică, astfel Margareta Pâslaru va continua să „cânte” prin povestea personală din carte.

Categories: Diverse Tags:

Concurs

ianuarie 16th, 2020 Fără comentarii

Formularul pentru concurs este disponibil aici.

Categories: Cultura, Evenimente Tags: ,

O altfel de poveste

ianuarie 14th, 2020 Fără comentarii

2Cum ar fi dacă unii dintre cei mai buni scriitori contemporani din România ar primi fiecare misiunea de a cerceta viața și scrierile câte unui autor clasic (de manual), și ar reconstitui o biografie ușor romanțată, din care tu, cititorul, ai afla tot ce n-ai știut niciodată despre cele mai mari nume din literatura română? Dacă ți-ai pus această întrebare, te invităm miercuri, 15 ianuarie 2020, de Ziua Culturii Naționale, să afli răspunsul.

Răsfoiește la Secția pentru Copii și Tineret a bibliotecii din Brașov colecția de cărți „Scriitori de poveste”, un proiect al Muzeului Literaturii Române Iași, participă la atelierul de lectură „Povestea lui Eminescu”, după volumul semnat de Florina Ilis sau câștigă o carte aparținând literaturii române contemporane, participând la concursul nostru.

Ne vedem de la ora 14.00!