Arhivă

Arhivă pentru noiembrie, 2019

Sciefest – descrierea activităților și atelierelor

noiembrie 10th, 2019 Fără comentarii

1. Atelierul de evoluție este susținut de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) care explică teoria științifică a evoluției prin reprezentări grafice ale istoriei naturale a Terrei şi a apariţiei omului, discuţii, curiozităţi şi noutăţi, miniexpoziţie de cărţi. Programele și campaniile ASUR popularizează cunoașterea științifică și promovează gândirea critică. Calendarul Ştiințific 2020, aflat la ediţia a X-a, este un proiect ASUR şi unul dintre produsele informaționale şi educaţionale actuale, ce oferă 366 motive de a ne apropia de ştiinţă. Acesta sintetizează date mai vechi din trecutul cercetării științifice, dar și cele mai noi descoperiri din medicină, astronomie, tehnică, mediu etc. Distribuţie gratuită!

2. Expoziția de design de produs cuprinde proiectele studenților de la Facultatea de design de produs și mediu a Universității ”Transilvania” Brașov, una dintre cele mai noi facultăți, înființată în 2010 prin integrarea catedrelor de design de produs și robotică, chimie și mediu și ulterior de mecanică fină și mecatronică. Facultatea oferă programe moderne de studii, orientate spre lansarea de produse inovatoare și specialiști în domenii emergente, precum ingineria medicală sau energii regenerabile.

3. Atelierul de creativitate cu pixuri 3D şi imprimare 3D este susținut de echipa Bibliotecii Județene ”George Barițiu” Brașov și constă în crearea unui obiect cu ajutorul pixului alimentat electric. Se pot proiecta și realiza insigne, brelocuri, forme geometrice, ornamente de Crăciun, broșe, flori, animale ș.a. Scopul este inițierea într-o tehnică nouă și deprinderea utilității ei, de la educație la creativitate, de la producerea unui obiect util casnic la industrie. Durata activității: 15 minute pentru fiecare persoană. Vârsta: 14 – peste 60 ani.

4. Aplicaţii ale inteligenţei artificiale

IA – Primul asistent virtual muzeal din România bazat pe inteligenţă artificială

Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov, Universitatea „Transilvania” din Braşov şi Inspectoratul Şcolar al judeţului Braşov au realizat proiectul cultural omonim. Acesta propune o soluţie inovatoare de protejare şi promovare a patrimoniului cu ajutorul inteligenţei artificiale. IA este o prezenţă feminină de tip avatar, bazată pe un program informatic, vizualizată pe un ecran TV şi capabilă să furnizeze, la cerere, informaţii despre expoziţii, muzeu şi oraşul Braşov. Aplicaţia a fost realizată de un colectiv de cercetători din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov

Inteligenţa artificială – o nouă provocare pentru domeniul juridic

Studiul teoretic şi practic aparţine lui Dan-Radu Baraboi, masterand în anul I, Facultatea de Drept, Programul de studii Drept privat aprofundat la Universitatea „Transilvania” Braşov. Dacă partea teoretică repertoriază principalele aplicaţii ale inteligenţei artificiale în domeniul juridic la nivel național și internațional, abordând ulterior riscurile și problematica răspunderii ce pot apărea ca urmare a utilizării I.A., partea aplicativă constă în realizarea unui nou model de program informatic bazat pe I.A., conceput prin utilizarea unui sistem logic de interpretare și rezolvare a problematicii juridice.

5. Nutriție și știința alimentației cu nutriționist dietetician Felicia Constantin

Puteți afla cunoștințe utile despre nutriție și un stil de viață sănătos în discuțiile cu Felicia Constantin. În calitate de expert în nutriție și dietetică, invitata noastră va oferi informații de specialitate pe aceste teme, esențiale pentru noi toți în condițiile în care suntem asaltați de un torent de știri în domeniu, despre rețete, diete și cure de slăbire, care, fără o atentă selecție, pot fi contraindicate. Iată de ce doamna Felicia Constantin vă invită să completați un chestionar pe aceste teme, destinat cu precădere adolescenților și părinților lor, ce poate fi completat și de adulți. Educația pentru o alimentație sănătoasă este prioritară astăzi, dată fiind lipsa aproape totală de educație nutrițională în școli și nu numai. Un concurs de rețete ingenioase, delicioase și sănătoase, este surpriza finală rezervată participanților.

6. Terapii alternative – Medicina ayurvedică și Biorezonanţa
Ayurveda reprezintă sistemul de cunoștințe medicale indiene și o practică veche de medicină alternativă, care se bazează pe echilibrul dintre trup – minte și spirit. Dezechilibrul dintre acestea este cauza afecțiunilor și bolilor. Biorezonanța este unul dintre domeniile de avangardă ale medicinei alternative. Această metodă de investigare și testare relativ nouă se bazează pe cele mai noi descoperiri din fizica cuantică. Tratamentul constă în stimularea organismului cu unde electro-magnetice și măsurarea reacției lui la acești stimuli. Invitații noștri, specialiști cu experiență îndelungată în aceste terapii, vor prezenta, printre altele, metode de armonizare corporală (prin dietoterapie, fitoterapie, cromoterapie, meloterapie, masaj etc.),
metoda de înregistrare a câmpului electromagnetic personal prin folosirea unui aparat special (aparatul Egely), determinarea și observarea stării de sănătate fizică și psiho-emoțională folosind aparatul de biorezonanță.

7. Muzeul Pedagogic Brașov este o inițiativă menită să sprijine educația și cultura copiilor și tinerilor prin metode interactive și să dezvolte interesul pentru știință, artă și natură. Prin cursurile, atelierele, expozițiile inovatoare, Muzeul pedagogic Brașov reușește să mobilizeze energii, să reunească experți pedagogi și să ofere o alternativă practică și stimulatoare pentru educație și cultură.

Atelierul Pictura pe apă este o activitate fascinantă care implică atât arta cât și chimia, iar copiii își exersează creativitatea, imaginația și îndemânarea în același timp în care pot învăța despre densitatea lichidelor.

Locul, data şi orarul de desfăşurare

Coresi Shopping Resort – Joi, 21.11.2019, orele 13,30 – Ludotecă

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: elevi de școală primară

Atelierul Reacții spectaculoase oferă copiilor prilejul să vadă cum reacționează anumite substanțe chimice și cu siguranță vor fi uimiți de rezultatul combinației dintre ele.

Locul, data şi orarul de desfăşurare

Coresi Shopping Resort – Vineri, 22.11.2019, orele 17,00 – Ludotecă

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: elevi de gimnaziu

8. Fotografii astronomice româneşti – expoziţie virtuală a ASTROCLUB Braşov prezintă o selecţie din cele mai reuşite fotografii astronomice realizări ale astronomilor români din ultimii ani. Astrofotografia este o tehnică şi artă totodată ce a luat avânt în timpurile noastre. Fotografierea planetelor este o pasiune a astronomilor şi fotografilor amatori şi profesionişti în campanii de-a lungul anului, imaginile astronomice spectaculoase fiind obiectul unor prestigioase competiţii şi concursuri internaţionale.

Locul, data şi orarul de desfăşurare

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov – Livada Poştei, Sediul central, Joi-Vineri, 21-22.11.2019, orele 8,00-20,00, Sâmbătă, 23.11.2019, orele 8,00-12,00

9. Proiectul ”Zâmbete la microscop” al Asociației Carpaterra Brașov facilitează activităţi extraşcolare pentru copii din zonele rurale aflate în vecinătatea ariilor naturale protejate de interes național: Stejarul Secular de la Mercheașa, Rezervația avifaunistică Cotul Turzunului și Complexul Geologic Racoș.
Cursurile de microbiologie/microscopie, atelierele de desen/pictură cu tematica naturii, excursiile pe teren în ariile naturale protejate au mijlocit şi mijlocesc descoperirea mediului înconjurător şi a relaţiilor dintre diferitele elemente care îl alcătuiesc. Astfel asociaţia a vizat să transmită cunoştinţe din domeniile biologie, microscopie, ecologie, geografie, arheologie şi istorie, să experimenteze lucrul în echipă şi să stimuleze implicarea civică și activităţile în aer liber.

Prezentare coordonator

Asociaţia Carpaterra s-a înfiinţat în 2009 sub numele de Asociaţia Geopark Perşani, cu sediul la Racoş şi din 2014 are numele actual şi sediul la Braşov. Direcţiile principale de acţiune sunt protecţia mediului înconjurător, educaţia tinerilor şi dezvoltarea culturii, mai ales în aria Racoş, Homorod, Hoghiz, dar nu exclusiv. Acţiunile organizaţiei sunt concentrate în zona Sitului Natura 2000 Dealurile Homoroadelor (include Complexul geologic Racoş) şi a păşunii cu arbori seculari Mercheaşa. A organizat acţiuni şi a implementat proiecte inovatoare şi creative de educaţia mediului şi cultură. Pentru proiectul ”Zâmbete la microscop” coordonatoare este Mădălina Crişan.

Locul, datele şi orarul de desfăşurare

Biblioteca Județeană Brașov, Secția pentru copii și adolescenți (Strada Iuliu Maniu nr. 6) – Joi, 21.11.2019, orele 14,00-15,00

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: elevi de școală primară și gimnaziu

Proiectul este implementat de Asociaţia Carpaterra şi finanţat de Fondul Ştiinţescu Brașov, program al Fundaţiei Comunitare Braşov

10. Proiectul ”ProtoShop Live” își propune să organizeze un curs de design de obiect, centrat în jurul tehnologiei imprimării 3D, dedicat elevilor de liceu.
Proiectul este despre adaptabilitatea la solicitările unei societăţi în continuă mişcare prin învățarea de noi abilități, prin provocarea dată de crearea și testarea unui nou produs și prin spiritul antreprenorial pe care îl antrenează. În centrul proiectului stă învățarea tehnologiei 3D, a aplicațiilor ei și a modului de operare al imprimantelor.
”Dorim să îi stimulăm pe cursanți să găsească un beneficiar real pentru creația lor. Astfel, le vom angrena gândirea critică și îi vom stimula în rezolvarea problemelor. Ei vor înțelege de la sursă care este nevoia pe care ar putea să o rezolve obiectul creat și se vor antrena în a face cercetare, vor colabora în echipă și vor comunica atât în interiorul echipei, cât și cu beneficiarii.” – declară iniţiatorii proiectului.
Cursul include un modul de comunicare, iar elevii învață să proiecteze un material vizual. Abilitățile de comunicare scrise și orale vor fi antrenate atunci când elevii își vor susține creația în fața clasei și vor răspunde la întrebări, vor crea o descriere şi un slogan pentru produsul lor. De asemenea, ei sunt încurajați să realizeze un film de prezentare, primind și câteva noțiuni de editare video.
Proiectul este implementat de Asociaţia Laborazon în parteneriat cu Colegiul “Nicolae Titulescu” Braşov şi în colaborare cu Alexandru Dobre – 3D Dot Braşov.

Prezentare coordonatori

Absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării Universitatea Bucureşti, Alina Floroi a colaborat cu companii prestigioase de publicitate şi a creat campanii de comunicare. Reîntoarsă în Braşov, a iniţiat o serie de evenimente inovatoare, fiind co-fondator al Laborazon, primul maker space din Braşov. Este colaborator al Asociaţiei pentru Tehnologie şi internet şi s-a implicat în multe iniţiative culturale locale ce au punct comun tehnologia şi artele vizuale.
Alexandru Dobre are un master în sociologie şi în antreprenoriat şi inovare susţinute în Danemarca şi SUA. A lucrat în companii de imprimare 3D şi cu această experienţă s-a întors la Braşov, unde a deschis un start-up de creaţie şi imprimare 3D. Este deopotrivă interesat şi implicat în susţinerea unor evenimente inovative, precum Noaptea albă a galeriilor, dar şi în sprijinirea educaţiei tehnologice a copiilor, aplicând şi câştigând finanţări la Fondul Ştiinţescu Braşov. Permanent, manifestă disponibilitate de a disemina şi a fi mentor celor doritori să înveţe modelarea, prototiparea şi fabricarea cu ajutorul imprimantelor 3D.

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: elevi de liceu

Proiect implementat de Asociaţia Laborazon în parteneriat cu Colegiul “Nicolae Titulescu” Braşov şi în colaborare cu Alexandru Dobre – 3D Dot Braşov şi finanţat prin Fondul Ştiinţescu Brașov, program al prin Fundaţiei Comunitare Braşov

11. Roboţi industriali şi umanoizi – Centrul de Informatică Industrială, Virtuală și Robotică din cadrul Institutului de cercetare și dezvoltare al Universității „Transilvania” Braşov propune o viziune deschisă asupra informaticii industriale și a roboticii, concentrându-se pe robotica (fixă și mobilă) implementată în mediile industriale, cu ajutorul tehnologiilor virtuale.

Prezentare roboţi

Jaguar Mobile Robotic Platform este proiectat pentru aplicații interioare și exterioare care necesită manevrabilitate robustă. Este livrat cu două brațe articulate și este conectat complet fără fir 802.11N. Integrează GPS exterior și 9 DOF IMU (Giroscop / Accelerometru / Magnetometru) pentru navigare autonomă. Platforma Jaguar este rezistentă, ușoară (<25 kg) și compactă. Este proiectat pentru terenuri extreme și capabil să urce scările (până la un pas de 200 mm). Scanerul video / audio integrat de înaltă rezoluție și scanerul laser opțional oferă informații despre detaliile operatorilor de la distanță. Pe lângă software-ul de control și de navigare gata de utilizare, se oferă și un kit complet de dezvoltare (SDK).

Nao este un robot umanoid autonom, programabil dezvoltat de Aldebaran Robotics, o companie franceză de robotică. Nao este disponibil ca un robot de cercetare pentru școli, colegii și universități pentru a preda programarea și pentru a cerceta domeniul interacțiunilor om-robot. Un alt domeniu în care roboții Nao sunt utilizați este îmbunătățirea terapiilor copiilor cu autism.

Prezentare echipă

Universitatea „Transilvania” Braşov, Institutul de Cercetare şi dezvoltare, Centrul de Informatică Industrială, Virtuală şi Robotică, prin intermediul echipei formate din asistent cercetare Daniel Voinea, cercetător Eugen Butilă şi cercetător Răzvan Boboc.

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: tineri de vârsta gimnaziului şi liceului, adulţi

12. Proiectul ”Seminţe de ştiinţă” al Centrului de Educaţie pentru dezvoltare durabilă Schubz din Râşnov a vizat să înființeze Clubul săptămânal ”Semințe de științe”, cu un minim de 12 întâlniri cu activități specifice de grădinărit și experimente din sfera științelor naturii pe teme incluse în programa claselor III-IV. Experimentele vor răspunde curiozității copiilor despre cum respiră plantele, cum se hrănesc, cum comunică, ce univers întreg se ascunde într-un pumn de pământ, cum “reciclează” natura.
”Facem cunoștință cu microorganisme, observăm cicluri de viață, procese și lăsăm loc pentru a face alte investigații ale mediului natural, în funcție de întrebările și curiozitățile care vor apărea pe parcurs dinspre copii. Partea de grădinărit este valoroasă prin interdisciplinaritate, dar mai ales prin aplicarea principiilor de permacultură. Îngrijirea plantelor de la stadiul de sămânță cultivă responsabilitatea, răbdarea, curiozitatea; proiectarea și designul unei grădini antrenează imaginația și creativitatea, încurajează colaborarea și dezvoltarea de abilități de rezolvare a problemelor.”
Pe baza experimentelor dezvoltate și testate în cadrul clubului, vor fi elaborate 4 kituri educaționale care vor fi folosite pentru a desfășura ateliere interactive cu clasele a III-a și a IV-a, intrând în oferta permanentă a centrului Schubz.

Prezentare coordonator

Proiectul este implementat de echipa Centrului de educaţie pentru dezvoltare durabilă Schubz din Râşnov prin Asociaţia Mioritics. Schubz România este o iniţiativă a Centrului Schubz Lüneburg şi a Asociaţiei Mioritics în cadrul proiectului Centrul de educaţie ecologică Râşnov. Aici, la Râşnov, Centrul Schubz lucrează într-o reţea multinaţională de parteneri şi experţi, creează programe educaţionale pentru copii şi împărtăşeşte experienţe. Pentru proiectul ”Seminţe de ştiinţe” persoana responsabilă este Ioana Vaşoti, licenţiată în ştiinţa mediului şi absolventă de liceu pedagogic, pasionată şi doritoare de a disemina din cunoştinţele acumulate.

Locul, datele şi orarul de desfăşurare

Biblioteca Județeană Brașov, Secția pentru copii și adolescenți (Strada Iuliu Maniu nr. 6) – Vineri, 22.11.2019, orele 10,00-12,00, 12,00-14,00

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: elevi de nivel primar și gimnazial

Proiectul este implementat de Centrul de Educaţie pentru dezvoltare durabilă Schübz din Râşnov şi finanţat de Fondul Ştiinţescu Brașov, program al Fundaţiei Comunitare Braşov

13. Proiectul ”Experimentarium” este o iniţiativă în zona educaţiei STEM sprijinită de Fondul Ştiinţescu Braşov. Încercăm să îndrumăm copiii spre descoperirea ştiinţelor exacte prin metode nonformale, bazate pe experimentare. În cadrul ScieFest vom prezenta instalaţii şi experimente care ilustrează principii de optică, electricitate, magnetism, etc., împreună cu aplicabilitatea acestora în domenii noi: robotică, electronică, realitate augumentată, smart home etc.

Prezentare coordonator

Ciprian Branea activează în domeniul IT, dar abordează şi proiecte tehnologice în diverse domenii: instalaţii interactive, robotică, electronică etc. A cooperat în activităţi culturale (expoziţii interactive in diverse muzee şi evenimente precum Noaptea Muzeelor) şi ştiinţifico-tehnologice (Noaptea Cercetătorilor, ScieFest, etc). În ultimii doi ani, Ciprian Branea a fost implicat în activităţi de educaţie pentru şi cu tehnologie. Pentru proiectele de educaţie ştiinţifică derulate în ultimii ani, a câştigat 2 finanţări prin Fondul Ştiinţescu, acordate de Fundaţia comunitară Braşov. A antrenat 2 echipe pentru concursul internaţional de robotică WRO – faza naţională. Cu una dintre ele a obţinut locul 2 şi calificarea în etapa internaţională din Danemarca. În mai 2019 a fost co-organizator al fazei regionale a competiţiei, desfăşurată la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universităţii „Transilvania” Braşov, eveniment care s-a bucurat de o largă participare şi succes. Ciprian Branea este un spirit deschis, inventiv şi generos, implicat şi aplecat spre pragmatism. Este un campion al educaţiei pentru inovaţie şi un suporter al proiectelor comunitare inovative.

Locul, datele şi orarul de desfăşurare

Coresi Shopping Resort, Sâmbătă, 23.11.2019, orele 11,00-20,00 și Duminică, 24.11.2019, orele 12,00-17,00 – Piața cu copaci

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: tineri de vârsta gimnaziului şi liceului, adulţi

Proiect implementat de grupul de inițiativă format din Ciprian Branea, Sabina Ioana Crăciun și Tudor Petrican şi finanţat prin Fondul Ştiinţescu Brașov, program al Fundaţiei Comunitare Braşov

14. Proiectul Laboratorul de Știință și Artă este susţinut de echipa ,,ArtByte”. Inițiatorii proiectului Laboratorului de Știință și Artă declară că ”principalul nostru scop este să le stârnim celorlalți curiozitatea de a încerca pe cont propriu să realizeze mici invenții, ajungând să își descopere pasiunea pentru știință”. În cadrul atelierelor și evenimentelor publice, echipa invită pe oricine să redescopere arta cu ajutorul fizicii, informaticii, matematicii, folosind următoarele experimente: levitronul magnetic, levitatorul acustic, ceasul holografic, placa Chladini, proiector acustic, pian, joc trigonometric, bobina Tesla și un ”Mechanical show” surpriză!

Practic, în cadrul atelierului se vor prezenta mai multe proiecte realizate de echipa Artbyte și va avea loc un mic workshop în care copiii vor învăța cum să reproducă unele experimente.

”Nu poți spera să construiești o lume mai bună fără a perfecționa pe fiecare om în parte”.

Prezentare echipă

Ciubotaru Nicoleta Geanina – absolventă a Colegiului Național de Informatică ,,Grigore Moisil”, proaspătă studentă în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, profil automatică și informatică aplicată, Universitatea Transilvania din Brașov

Popa Alexandru – student la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universității Transilvania din Brașov

Barbu Alina – elevă la filologie, responsabil social media

Locul, datele şi orarul de desfăşurare

Coresi Shopping Resort– Sâmbătă, 23.11.2019, orele 11,00-13,00 – Ludotecă

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: elevi de nivel primar, gimnazial, liceal

Proiect implementat de grupul de inițiativă format din Nicoleta Ciubotaru, Popa Alexandru și Barbu Alina şi finanţat prin Fondul Ştiinţescu Brașov, program al prin Fundaţiei Comunitare Braşov

15. Proiectul AR-T implementat de Academia de informatică este un proiect de ARtă şi Tehnologie, care aduce arta mai aproape de tehnologie și pe amândouă mai aproape de elevi prin două activități principale:

Cum ar fi să ai un tricou interactiv, care ”prinde viață” atunci când este scanat cu un telefon mobil și îți transmite videoclipul pe acel telefon sau deschide un joc ori…te provoacă prin alte interacțiuni?! ”Tricouri Interactive” este activitatea în care participanții își vor însuși tehnologia software ce stă la baza realizarii tricourilor interactive, vor edita în mod creativ și artistic o personalizare tip ”imagine interactivă” pentru un tricou, își vor programa propria interacțiune, și în final vor imprima tricoul.

O altă activitate îndrăgită de tinerii de azi este explorarea realității virtuale (VR) cu ochelari VR. Dar cum ar fi nu doar să vizionezi, ci să îți poţi crea propria producție 3D în realitatea virtuală? Este ceea ce își propune cea de a doua activitate principală. Copiii filmează și editează în 3D și astfel creează producții VR în 3D pe care apoi le împărtășesc cu colegii și prietenii.

Ambele activități sunt multidisciplinare, implică creativitate, interactivitate, artă, tehnologie, activităţi hands-on”, lucru în echipă şi nu în ultimul rând distracție.

La SCIEFEST 2019 echipa va face demonstrații de realizare a tricourilor interactive AR-T, va prezenta videoclipuri 3D în VR realizate de cursanți și lupte Sumo cu roboti Lego

Prezentare coordonator

Răzvan Ardelean este psiholog, cu master în Consiliere psihologică și educațională, inginer electronist şi manager experimentat în variate proiecte europene și naționale în domeniul educației (Socrates, Leonardo da Vinci, POSDRU etc). Este cunoscut ca autor de carte educaţională și de orientare în carieră.

Locul, datele şi orarul de desfăşurare

Coresi Shopping Resort – Ludotecă
Sâmbătă, 23.11.2019, orele 17,00-20,00
Duminică, 24.11.2019, orele 16,00-19,00

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: elevi de nivel primar, gimnazial, liceal

Proiect implementat de echipa Academiei de Informatică, prin Fundația Partener Brașov şi finanţat de Fondul Ştiinţescu Brașov, program al Fundaţiei Comunitare Braşov

16. Viaţa în spaţiul cosmic este prezentarea susţinută de Asociaţia Ucenicul astronom, care porneşte de la prezentarea vieţii unui astronaut pe staţia spaţială internaţională, făcând referire treptat şi la elemente de astronomie ( planete, sistem solar ). Asociaţia Ucenicul Astronom este foarte activă în promovarea astronomiei, susţine educaţia prin activităţile organizate şi oferă posibilitatea de a cunoaşte misterele universului, membrii lor împărtăşind cu pasiune din cunoştinţele lor.
Observaţii astronomice de la orele 18,00 (dacă vremea permite)

Locul, data şi orarul de desfăşurare

Biblioteca Judeţeană Braşov, Secţia pentru copii şi tineret (Strada Iuliu Maniu nr. 6) – Sâmbătă, 23.11.2019, 16,00-17,00
Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: elevi între 8-14 ani

17. Să cunoaştem mai multe despre Lună este un grupaj de prezentări realizate de reprezentanţii Antares Club Braşov cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la aselenizare. Satelitul natural al Pământului va fi prezentat atât din perspectiva imaginii în mitologie şi folclor, cât şi ştiinţifică. La final, se va proiecta un filmuleţ despre cele două sonde spaţiale trimise de Carl Sagan în univers.
Clubul Antares Science-Fiction şi Fantasy a luat fiinţă în toamna lui 1981, fiind singurul club de gen din Braşov. Clubul se întâlneşte lunar şi este format dintr-o echipă solidară de scriitori de renume şi tinere talente, redactori, publicişti, eseişti, critici, artişti plastici şi susţinători pasionaţi de domeniu. Clubul a iniţiat şi organizat AntareSFest, un festival literar de gen, aflat la a III-a ediţie în 2019.

Locul, data şi orarul de desfăşurare

Biblioteca Judeţeană Braşov, Secţia pentru copii şi tineret (Strada Iuliu Maniu nr. 6) – Sâmbătă, 23.11.2019, 17,00-18,00

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: elevi de liceu

18. Școala de Vară Learnex 2019, proiect susţinut de Asociaţia Suport Regiunea Centru, coordonator Silvia Daniela Pohrib, îşi propune susţinerea educaţiei tehnologice a tinerilor şi a roboticii educaţionale, dezvoltarea creativității și a capacității antreprenoriale. Prin proiect s-a urmărit crearea unui context educațional interactiv, facilitat de kituri Lego, pentru realizarea unor proiecte ce au ca tematică îmbunătățirea calității vieții. Diversele aplicaţii şi proiecte concepute de membrii echipei Learnex au pornit de la conceptul Smart City şi au participat la diverse concursuri, evenimente şi prezentări interactive (competiţia WRO OPEN).
Descoperă împreună cu noi lumea fascinantă a tehnologiei!

Prezentare coordonator

Co-fondator al Learnex.ro și antreprenor de succes, Silvia Daniela Pohrib are peste 20 de ani de experiență în domeniul finanțelor, consultanței financiare și al educației. În prezent susține un concept educațional bazat pe lego-robotică, creativitate și antreprenoriat prin Centrul educațional de excelență Learnex pentru tineri, deschis la Brașov prin programul Start-Up Nation în 2017 și sprijinit activ de Asociația Suport Regiunea Centru.

Locul, datele şi orarul de desfăşurare

Coresi Shopping Resort – Duminică, 25.11.2019, orele 12,00-14,00 – Ludotecă

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: elevi de nivel primar, gimnazial, liceal

Proiect implementat de Asociaţia Suport Regiunea Centru, coordonator Silvia Daniela Pohrib şi finanţat prin Fondul Ştiinţescu Brașov, program al Fundaţiei Comunitare Braşov

19. Edu AS și Laboratorul de realitate virtuală (VR) sunt proiecte finanțate de Fondul Științescu Brașov în anul 2019, respectiv 2018, realizate de grupul de profesori de matematică și elevi șaguniști entuziaști reuniți în ClubMateȘaguna. Pasiunea pentru matematică și știință i-a făcut să își dorească mereu mai mult. Astfel, au făcut proiecte inovatoare, începând cu "Laboratorul Maths & Science", continuând cu "Laboratorul de realitate virtuală Maths&Science", al cărui site este conectat la pagina de internet a liceului. Astăzi echipa de proiect, profesori și elevi, dezvoltă platforma educațională EduAS, pe care au instalat mașini virtuale, Ubuntu și Moodle, cu diferite roluri, testând și învățând unii de la alții, mentori și elevi. Inițial, Moodle a fost instalată pe un server local în școală, urmând să fie salvată în cloud, iar următorul nivel … este doar imaginație, talent, muncă și creativitate.

EduAS și Laboratorul VR sunt garanția unor activități interactive interesante, în care vei învăța matematica intuitiv și prin joc, iar alături ai o echipă de profesori experimentați și elevi dedicați ce primesc adesea clase mici de la alte școli în laboratorul de realitate virtuală, inițiindu-i în tainele matematicii și științelor. Educația de calitate dă roade!

Prezentare coordonator

Profesorul Cătălin Ciupală predă matematică la Colegiul Național Andrei Șaguna, un mediu competent, exigent și deschis la nou. Doctor în geometrie, profesorul a fost și este preocupat mereu de comunicarea cu elevii, încercând să ofere din cunoștințele sale, să și-i apropie și să creeze legături, acoperind prăpastia creată între tineri și materiile școlare. Cu acest gând, a inițiat programe inovatoare, lansând clipuri video cu lecții practice de matematică pe youtube, creând laboratorul interdisciplinar de matematică și științe și organizând concursuri școlare, iar în ultimii ani a reușit să atragă finanțări și sponsorizări cu care a dotat liceul cu un laborator de realitate virtuală. Astfel, a schimbat felul de a face lecțiile, devenite interactive și interdisciplinare, în care accentul se pune pe ceea ce face elevul. Unul dintre cele mai active și dinamice cadre didactice șaguniene, Cătălin Ciupală își împlinește menirea de a fi profesor, făcând lucruri care să ajute pe ceilalți și construind împreună cu colegii și elevii săi.

Locul, datele şi orarul de desfăşurare

Biblioteca Judeţeană Braşov, Secţia pentru copii şi tineret (Strada Iuliu Maniu nr. 6) – Duminică, 24.11.2019, 12,00-14,00

Grupa de vârstă a participanţilor la prezentări: elevi de gimnaziu şi liceu, profesori

Proiect implementat de ClubMateȘaguna şi finanţat prin Fondul Ştiinţescu Brașov, program al Fundaţiei Comunitare Braşov

Categories: Evenimente Tags:

Program SCIEFEST – Festivalul de ştiinţă şi industrii creative, ediţia a treia, 21-24.11.2019

noiembrie 10th, 2019 Fără comentarii

Joi, 21.11.2019 – Coresi Shopping Resort

13,00-13,30 – Deschiderea oficială – Piaţa cu copaci

Expozanţi şi ateliere

13,30-20,00 – „Atelier de evoluţie” susţinut de Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR) – Să înţelegem procesul de selecţie naturală şi teoria ştiinţifică a evoluţiei. Distribuire gratuită a Calendarului ştiinţific 2020 realizat de ASUR (1)
13,30-20,00 – Design de produs – Proiecte ale studenţilor Facultăţii de Design de produs şi Mediu, Universitatea „Transilvania” Braşov (2)
13,30-20,00 – Atelier de creativitate cu pixuri 3D și imprimare 3D cu Biblioteca Judeţeană Brașov (3)
Programul de ateliere şi pauze: 13,30-14,30; 15,00-16,00; 16,30-17,30; 18,00-19,00; 19,30-20,00
Grupa de vârstă a participanţilor: de la 14 ani
13,30-20,00 – Aplicaţii ale inteligenţei artificiale (IA) la Muzeul Casa Mureşenilor şi Universitatea „Transilvania” Braşov (18,30-20,00) (4)
13,30-20,00 – Nutriție și știința alimentației cu nutriționist dietetician Felicia Constantin (5)
15,00-19,00 – Terapii alternative – Medicina ayurvedică și Biorezonanţa (6)
13,30-14,30 – Pictură pe apă – atelier cu Muzeul Pedagogic Brașov – Ludotecă (7)
Grupa de vârstă a participanţilor: elevi de școală primară

Joi, 21.11.2019 – Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov

8,00-20,00 – Fotografii astronomice româneşti – expoziţie virtuală a ASTROCLUB Braşov– Livada Poştei, Sediul central (8)
14,00-15,00 – Zâmbete la microscop – atelier susţinut de Asociaţia Carpaterra – Secția pentru copii și adolescenți (Strada Iuliu Maniu nr. 6) (9)
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

Vineri, 22.11.2019 – Coresi Shopping Resort

Expozanţi şi ateliere – Piaţa cu copaci

12,00-20,00 – „Atelier de evoluţie” susţinut de Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR) – Să înţelegem procesul de selecţie naturală şi teoria ştiinţifică a evoluţiei. Distribuire gratuită a Calendarului ştiinţific 2020 realizat de ASUR
12,00-20,00 – Design de produs – Proiecte ale studenţilor Facultăţii de Design de produs şi Mediu, Universitatea „Transilvania” Braşov
12,00-20,00 – ProtoShop Live – Ateliere de imprimare 3D cu 3D DOT SRL Braşov şi Asociaţia Laborazon (10)
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov
12,00-20,00 – Roboţi industriali şi umanoizi cu Centrul Informatică Industrială, Virtuală și Robotică din cadrul Institutului de cercetare-dezvoltare al Universităţii „Transilvania” Braşov (11)
12,00-20,00 – Atelier de creativitate cu pixuri 3D și imprimare 3D cu Biblioteca Judeţeană Brașov
Program de ateliere şi pauze: 12,00-13,00; 13,30-14,30; 15,00-16,00; 16,30-17,30; 18,00-19,00; 19,30-20,00.
Grupa de vârstă a participanţilor: de la 14 ani
12,00-20,00 – Aplicaţii ale inteligenţei artificiale (IA) la Muzeul Casa Mureşenilor
12,00-20,00 – Nutriție și știința alimentației cu nutriționist dietetician Felicia Constantin
15,00-19,00 – Terapii alternative – Medicina ayurvedică și Biorezonanţa
17,00 – Reacţii spectaculoase – atelier cu Muzeul Pedagogic Brașov – Ludotecă (7)

Vineri, 22.11.2019 – Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov

8,00-20,00 – Fotografii astronomice româneşti – expoziţie virtuală a ASTROCLUB Braşov– Livada Poştei, Sediul central
10,00-12,00 – Seminţe de ştiinţe – atelier susţinut de Centrul educaţional Schubz Râşnov – Secția pentru copii și adolescenți (Strada Iuliu Maniu nr. 6) (12)
12,00-14,00 – Seminţe de ştiinţe (seria a II-a)– atelier susţinut de Centrul educaţional Schubz Râşnov – Secția pentru copii și adolescenți (Strada Iuliu Maniu nr. 6)
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

Sâmbătă, 23.11.2019 – Coresi Shopping Resort

Expozanţi şi ateliere – Piaţa cu copaci

11,00-20,00 – „Atelier de evoluţie” susţinut de Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR) – Să înţelegem procesul de selecţie naturală şi teoria ştiinţifică a evoluţiei. Distribuire gratuită a Calendarului ştiinţific 2020 realizat de ASUR
11,00-20,00 – Design de produs – Proiecte ale studenţilor Facultăţii de Design de produs şi Mediu, Universitatea „Transilvania” Braşov
11,00-20,00 – ProtoShop Live – Ateliere de imprimare 3D cu 3D DOT SRL Braşov şi Asociaţia Laborazon
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov
11,00-20,00 – Roboţi industriali şi umanoizi cu Centrul Informatică Industrială, Virtuală și Robotică din cadrul Institutului de cercetare-dezvoltare al Universităţii „Transilvania” Braşov
11,00-20,00 – Atelier de creativitate cu pixuri 3D și imprimare 3D cu Biblioteca Judeţeană Brașov
Program de ateliere şi pauze: 11,00-12,00; 12,30-13,30; 14,00-15,00; 15,30-16,30; 17,00-18,00; 18,30-19,30.
Grupa de vârstă a participanţilor: de la 14 ani
11,00-20,00 – Proiect Experimentarium cu instalaţii care ilustrează principii de optică, electricitate, magnetism ș.a. împreună cu aplicabilitatea acestora în domenii noi: robotică, electronică, realitate augumentată, smart home etc. (13)
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov
11,00-20,00 – Aplicaţii ale inteligenţei artificiale (IA) la Muzeul Casa Mureşenilor
11,00-16,00 – Nutriție și știința alimentației cu nutriționist dietetician Felicia Constantin
15,00-19,00 – Terapii alternative – Medicina ayurvedică și Biorezonanţa
11,00-13,00 – Laboratorul de Știință și Artă cu Echipa ,,ArtByte” – Ludotecă (14)
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov
17,00-20,00 – AR-T implementat de Academia de informatică – Ludotecă (15)
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

Sâmbătă, 23.11.2019 – Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov

8,00-12,00 – Fotografii astronomice româneşti – expoziţie virtuală a ASTROCLUB Braşov– Livada Poştei, Sediul central
Secția pentru copii și adolescenți (Strada Iuliu Maniu nr. 6)
16,00-16,40 – Viaţa în spaţiul cosmic – prezentare de Asociaţia Ucenicul astronom (16)
16,40-17,00 – Prezentarea instrumentelor astronomice de Asociaţia Ucenicul astronom
17,00-18,00 – Să cunoaştem mai multe despre Lună – prezentări realizate de reprezentanţii Antares Club Braşov cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la aselenizare (17)
Antonela Lungu, Enciclopedia galactică și motivele tradiționale românești
Nicolae Dobre, Drumul de la ficțiune la realitate
Gheorghe Tănase, Luna, mare de necunoscute de … necunoscute
Mesajul Arecibo – răspunsul extratereștrilor la cele două sonde spațiale trimise de Carl Sagan în univers
18,00 – Observaţii astronomice cu Asociaţia Ucenicul astronom (dacă vremea permite)

Duminică, 24.11.2019 – Coresi Shopping Resort

Expozanţi şi ateliere – Piaţa cu copaci

12,00-17,00 – „Atelier de evoluţie” susţinut de Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR) – Să înţelegem procesul de selecţie naturală şi teoria ştiinţifică a evoluţiei. Distribuire gratuită a Calendarului ştiinţific 2020 realizat de ASUR
12,00-17,00 – Design de produs – Proiecte ale studenţilor Facultăţii de Design de produs şi Mediu, Universitatea „Transilvania” Braşov
12,00-17,00 – ProtoShop Live – Ateliere de imprimare 3D cu 3D DOT SRL Braşov şi Asociaţia Laborazon
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov
12,00-17,00 – Atelier de creativitate cu pixuri 3D și imprimare 3D cu Biblioteca Judeţeană Brașov
Program de ateliere şi pauze: 12,00-13,00; 13,30-14,30; 15,00-16,00; 16,30-17,00.
Grupa de vârstă a participanţilor: de la 14 ani
12,00-17,00 – Proiect Experimentarium cu instalaţii care ilustrează principii de optică, electricitate, magnetism ș.a. împreună cu aplicabilitatea acestora în domenii noi: robotică, electronică, realitate augumentată, smart home etc.
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov
12,00-17,00 – Aplicaţii ale inteligenţei artificiale (IA) la Muzeul Casa Mureşenilor şi Universitatea „Transilvania” Braşov (14,00-17,00)
12,00-17,00 – Nutriție și știința alimentației cu nutriționist dietetician Felicia Constantin
12,00-16,00 – Terapii alternative – Medicina ayurvedică și Biorezonanţa
12,00-14,00 – Școala de Vară Learnex 2019 – Proiect conceput şi susţinut de Asociaţia Suport Regiunea Centru, coordonator Silvia Daniela Pohrib – Ludotecă (18)
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov
16,00-19,00 – AR-T implementat de Academia de informatică – Ludotecă
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

Duminică, 24.11.2019 – Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov

12,00-14,00 – EduAS şi Laboratorul de realitate virtuală – Secția pentru copii și adolescenți (Strada Iuliu Maniu nr. 6) (19)
Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

Categories: Cultura, Evenimente Tags:

Lansare de carte – Stelian Tănase, Marele incendiator

noiembrie 10th, 2019 Fără comentarii

Editura Corint lansează la Braşov cea mai nouă carte de Stelian Tănase: Marele incendiator – cronica unui fapt divers. Lansarea va avea loc vineri, 15 noiembrie 2019, de la orele 18,00, la Sala de lectură. La eveniment va fi prezent scriitorul, care va oferi cititorilor autografe.

Volumul, ce relatează povestea de dragoste dintre un fotograf şi o jurnalistă, este filmul unei răzbunări ce porneşte de la „un fapt divers”, soarta unui câine în Bucureştii anului 2000.
Vor vorbi despre carte scriitorul, Adrian Lăcătuş, decan Facultatea de Litere Braşov şi Daniel Nazare, director Biblioteca Judeţeană Braşov.

Publicul cititor se va bucura de prezenţa autorului şi de magia poveştilor şi scrierii sale. Până atunci, urmăriți clipul video despre roman, disponibil pe youtube – https://www.youtube.com/watch?v=ADDDjQ3LXFM

Vă aşteptăm cu drag!

Categories: Cultura, Evenimente Tags: