Arhivă

Arhivă pentru octombrie, 2019

Lansare de carte – Album Valeriu Branişte

octombrie 30th, 2019 Fără comentarii

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov vă invită cu bucurie la lansarea albumului Valeriu Branişte, Diariul meu de septiman – Jurnal de licean (1885-1886) – ilustraţii de Felician Petru Crişan. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 2 noiembrie 2019, orele 12,30, la sediul central din Livada Poştei, etaj I, Sala de lectură.

Jurnalul de licean al lui Valeriu Branişte continuă să îşi croiască destinul. La 5 ani de la ediţia manuscrisului, apărută la editura clujeană Argonaut şi la 2 ani de la platforma media http://jurnaldelicean.qulto.ro/#/page/1, un nou produs cultural, inspirat de notiţele zilnice ale lui Valeriu Branişte, este lansat de Biblioteca Judeţeană Braşov. Pornind de la textul jurnalului, de o mare forţă evocatoare şi de la experienţa de ilustrator la aplicaţia media construită de Qulto, artistul Felix Crişan a ales să creeze o ilustraţie reprezentativă pentru fiecare zi din jurnal. Practic, a realizat o cronică în imagini a jurnalului pentru perioada cuprinsă între 25 iunie 1885 şi 17 aprilie 1886. Toate evenimentele relatate, vacanţe, lecţii, întâlniri, petreceri, lecturi, excursii şi picnicuri, au căpătat un chip.

Volumul este rezultatul a doi ani de muncă intensă, de documentare şi de redare personală a epocii în ilustraţiile realizate de un artist contemporan. Descoperim astfel Sibiul acelor timpuri şi oamenii lui, desenaţi cu talent şi cu respect pentru document şi istorie. Cartea cuprinde atât imagini, cât şi textul corespunzător zilei reprezentate grafic, accesibil prin intermediul codului QR. Astfel, liderul de proiect, Claudia Popescu a dorit să propună o modalitate inovatoare de a citi, combinând lectura cu arta şi tehnologia. Rezultatul este o carte apărută din pasiune, în condiţii grafice excelente, prin care un text vechi, din secolul al XIX-lea prinde viaţă nu numai prin litera scrisă, dar şi prin imagini ale trecutului construite de prezent şi este înviat pe ecranul unei tablete sau telefon mobil.

Volumul va fi prezentat de Ruxandra Nazare, Daniel Nazare şi Felix Crişan. Lansarea va fi însoţită şi de expoziţia de ilustraţii originale şi va fi urmată de sesiune de autografe. Cartea se va distribui gratuit participanţilor.

Lansare de carte Marcian Bleahu

octombrie 18th, 2019 Fără comentarii

Editura Paideia şi Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov au onoarea să vă invite la lansarea cărţii Ariile protejate şi protecţia naturii de Marcian Bleahu. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 19 octombrie 2019, orele 12,00, la sediul central, etaj I, Sala de lectură.

Născut la Braşov, geologul şi exploratorul Marcian Bleahu (1924-2019) a fost un cercetător pasionat al naturii, despre care a publicat atât studii ştiinţifice cât şi lucrări de popularizare. Şi-a început cariera la Catedra de Geologie de la Universitatea Bucureşti, dar în 1961 a fost epurat pe motive politice şi a continuat la Institutul geologic al României. A studiat ani îndelungi structura Munţilor Carpaţi şi s-a specializat în domeniul tectonicii globale. Este unul dintre fondatorii şi organizatorii Muzeului Naţional Geologic din Bucureşti şi mentor al multor promoţii de geologi din România.

Alături de studiile ştiiinţifice, a semnat numeroase lucrări de popularizarea ştiinţei. Implicat în protecţia naturii şi susţinător al unei atitudini responsabile, a inspirat prin cărţile şi conferinţele sale generaţii de tineri iubitori de natură, munte şi explorarea peşterilor. În 1990, împreună cu Dolphi Drimer, a înfiinţat Universitatea Ecologică din Bucureşti. Prin activitatea sa, Marcian Bleahu este una dintre personalităţile remarcabile ale celei de a doua jumătăţi a secolului al XX-lea.

Prin lansarea volumului Ariile protejate şi protecţia naturii, Marcian Bleahu este evocat ca model şi inspirator. Cartea cuprinde fotografiile originale ale autorului. La eveniment vor vorbi şi vor prezenta doamna Simona Bleahu din partea familiei, doamna Camelia Botezatu, directoarea editurii Paideia, dr. Daniel Nazare din partea bibliotecii şi cercetătorii Cristian Stoiculescu, Dănuţ Chira şi Şerban Dragomirescu.

Vă aşteptăm cu drag la o lansare deosebită de carte!

Categories: Diverse Tags: