Arhivă

Arhivă pentru august, 2019

Recomandare de lectură

„Vrăjitorul dinţos” de Călin Torsan este recomandarea noastră de lectură pentru săptămâna aceasta, un roman pentru copii şi adolescenţi, câştigător al Concursului de manuscrise Polirom Junior în 2018. Ţi s-a întâmplat să te laşi atras şi prins de un joc, să nu mai poţi să te desprinzi, să fii complet absorbit, să te laşi cuprins cu totul de joc şi să nu mai poţi ieşi din vârtejul lui?! Ei bine, când începi să citeşti această carte, cunoşti această senzaţie şi nu te poţi dezlipi de volum. Alături de Pit, personajul principal, trăieşti toate aventurile până la capăt … când descoperi… Dar mai bine vă las să citiţi şi să aflaţi singuri.

Categories: Cultura Tags:

Analfabetismul funcţional

Din 2011 citesc săptămânal la Spitalul judeţean de copii din Braşov. Joi, 8 august, am fost la spitalul de copii şi am citit la secţia de Chirurgie. Au fost trei copii – o fetiță (clasa I, 6 ani, care mi-a spus încântată că poate citi literele, din Braşov probabil), un băiețel (5 ani, nu a ştiut să îmi spună unde locuieşte) şi un băiat mai mare (10 ani, clasa a IV-a, Şinca veche).
Am citit Mog, o pisică uitucă de Judith Kerr. Este o carte cu ilustraţii, tare nostimă. Am citit, le-am arătat desenele de la fiecare pagină, am întrebat şi discutat. Copiii au fost în general atenţi, fiind uneori distraşi de cele două mame prezente în camera de joc, dintre care una se juca cu fetiţa şi aceasta mai plângea uneori. În anumite momente era destul de mult zgomot şi trebuia să citesc tare. Dar povestea i-a atras, ţineau minte ce se întâmplă, răspundeau, observau desenele. Chiar şi băiețelul care probabil ştia mai puţin limba română, reacţiona, remarca atent detaliile din ilustraţia de carte, repeta cuvintele şi răspunsurile, spunea mereu Da! Fetița era foarte isteaţă, atentă, receptivă şi chiar deducea răspunsurile. La un moment dat, i-am invitat să spunem în cor Miau şi mai timid am mieunat cu toţii. Dar destul de tare astfel încât fetiţa micuţă care se juca şi era gălăgioasă, să devină mută brusc.
Însă un moment m-a descurajat complet. Băiatul cel mare era şi el activ. Ştiu din experienţă că uneori copiii mai mari vor să citească ei, le este ruşine că le citeşte altcineva şi vor să arate că pot şi ei.  Cu gândul acesta, l-am întrebat dacă ar vrea să citească. M-a refuzat. Am citit mai departe, dar la următoarea pagină l-am invitat să citească numele pisicii,  MOG, pe farfuria de mâncare din ilustraţiile corespunzătoare la acea pagină. A avut dificultăţi să citească cuvântul scurt, spunea fără voce literele înainte. Fetița de6 ani l-a ajutat. Ea a citit.
Am plecat demoralizată fiindcă eu cunosc situaţia din Şinca veche. Este o localitate fără bibliotecă publică funcţională. Biblioteca se află în centru, vizavi de primărie, în Căminul Cultural, la etajul I, lângă Centrul Papi. Dar majoritatea timpului este închisă, are cărţi vechi acoperite de praf, şi computere nefuncţionale. Bibliotecara a absolvit Asistenţa Socială şi este reţinută în primărie să facă în primul rând asistenţă socială. L-am întrebat pe băiat dacă are bibliotecă în şcoală şi a răspuns că nu există bibliotecă şcolară. Copiii din Şinca Veche nu au ajutor la citit fiindcă biblioteca publică nu este activă şi şcoala nu este ajutată de bibliotecar. Nu există obişnuinţa de a citi, nu pot descifra un cuvânt scurt, elementar, recunosc cu greu literele. Copilul acesta este viitorul adult necititor, bolnav de analfabetism funcţional, care nu va ştii să citească un anunţ de angajare, un act de plată a impozitelor, nu îşi va găsi de lucru, nu va fi independent, ci va fi sigur abonat al serviciilor de asistenţă socială.
Mă simt inutilă şi demoralizată. Simt că lucrez în gol, iar lectura nu are viitor.
Categories: Cultura Tags:

Recomandare de lectură

„Igiena asasinului” de Amélie Nothomb este cartea asupra căreia ne-am oprit azi. Personajul principal este un scriitor celebru, Pretextat Tach, laureat al Premiului Nobel pentru literatură. Bolnav, mai are de trăit doar 2 luni. Când ştirea ajunge la cunoştinţa publică, presa îl asaltează cu cereri de interviu. Autorul acceptă doar 5 solicitanţi atent selectaţi de impresar. Volumul constă în relatarea interviurilor. Primii patru jurnalişti eşuează în întâlnirea cu scriitorul. Ultima persoană, jurnalista Nina, profundă cunoscătoare a operei sale, este cea care atrage atenţia şi izbuteşte să înfrângă mizantropia bătrânului, dezvăluind cele mai ascunse secrete şi descifrând taina originară a scrisului lui Tach: o crimă. Dialogurile sunt alerte, replicile sunt inteligente, tăioase, o combinaţie rară de cinism şi duritate. Stilul este scânteietor şi crud, fără milă, arătând o construcţie sigură, un simţ al nuanţelor şi cunoaştere adâncă a firii omeneşti. Cartea este o experienţă intensă. Lectură recomandată de bibliotecar!

Cititul este o abilitate de viaţă, pentru viaţă şi pe toată viaţa.

Categories: Cultura Tags:

Constantin Brâncoveanu (1654-1714) – 305 ani de la moartea domnitorului

Constantin Brâncoveanu s-a născut în familia lui Matei Brâncoveanu și a Stancăi, sora lui Șerban Cantacuzino, acesta din urmă oferindu-i o educație aleasă nepotului său, mai ales că la vârsta de un an rămâne orfan de tată. Viitorul domn va învăța, printre altele, limbile greacă, latină și slavonă.

A fost căsătorit cu doamna Marica şi au avut împreună patru fii şi şapte fiice. A înaintat repede în ierarhia boierească, ajungând să dețină însemnate dregătorii în stat, fiind mare agă, mare postelnic, mare spătar și mare logofăt.

Sprijinit de unchii săi, urcă pe tronul Țării Românești în anul 1688. Domnia lui s-a caracterizat prin stabilitate internă, iar Țara Românească a cunoscut o perioadă de progres economic, prin dezvoltarea agriculturii, a meșteșugurilor și a comerțului, dar și cultural-artistic, în timpul său, în arhitectură conturându-se stilul ce îi va purta numele. A fost unul dintre cei mai importanți ctitori de biserici și mănăstiri din țările române. De asemenea, a fost un mare protector al şcolilor şi tiparului (a fost unul dintre donatorii de carte de la Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului).

Pe plan extern, el a reușit să mențină autonomia Țării Românești și a întreținut legături strânse cu principalele capitale europene. De asemenea, a avut relații strânse cu toate patriarhiile răsăritene, cărora le-a acordat și sprijin material și financiar. Același sprijin l-a primit și Biserica Ortodoxă din Transilvania, supusă presiunilor protestante, calvine și catolice.

Fiind acuzat, printre altele, de relaţii ascunse cu duşmanii Porţii Otomane, a fost mazilit la data de 4 aprilie 1714 și a fost dus la Istanbul şi închis la Edicule, împreună cu familia sa.

În data de 15 august, chiar când împlinea 60 de ani, a fost executat, împreună cu cei 4 fii și cu sfetnicul Ianache Văcărescu, după ce au refuzat cu fermitate să accepte credința musulmană – condiție pentru a fi lăsați în viață. Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe toți, la data de 16 august, sub numele de Sfinții martiri brâncoveni.

Documentare, selecţie cărţi şi organizare expoziţie de Mariana Caloinescu, bibliotecar la Secţia de Împrumut

Categories: Evenimente Tags:

Donaţie de cărţi pentru Biblioteca de munte Mălăieşti

Cum deja ştiţi despre Apelul nostru pentru Carte de munte (detalii aici http://blog.bjbv.ro/?p=4913), vrem să cunoaşteţi că ne ocupăm în continuare şi am ales câteva titluri interesante, numai bune de cumpărat, citit şi donat pentru colţul de lectură de la cabana Mălăieşti. Iată titlurile noastre:

1. Peter Wohlleben, Viaţa secretă a copacilor, Bucureşti, Editura Publica, 2017
În volum, pădurarul Peter Wohlleben dezvăluie detalii uimitoare despre arbori. Copacii au memorie, comunică şi se ajută reciproc, simt durerea, iar pe măsură ce îmbătrânesc, încep să le apară riduri.
2. Peter Wohlleben, Pădurea – Instrucţiuni de folosire, Bucureşti, Editura Publica, 2018
Pasionat pădurar şi scriitor, autorul ne ghidează în descoperirea pădurii, o lume aparte, învăţându-ne cunoştinţe utile şi practice, cum să deosebim speciile de arbori, cum să ne orientăm în pădure, care sunt hainele potrivite, reguli de comportament civilizat în traseele montane făcute, cum să iubim şi să respectăm mediul.
3. Reinhold Messner, Dincolo de limită – o autobiografie, Bucureşti, Editura Humanitas, 2018
În dialog cu Thomas Huetlin, exploratorul şi alpinistul Reinhold Messner vorbeşte despre ţinuturile natale din Tirolul de Sud, despre familie, prietenie şi  egoism, despre reuşită şi eşec, despre învăţare, iubire şi perseverenţă.
4. Bill Bryson, Călătorii prin Europa, Iaşi, Editura Polirom, 2015
În anii ’90, autorul a repetat experienţa călătoriei în Europa, pornind de la cel mai nordic oraş al continentului şi ajungând până la Istanbul. Povesteşte despre locurile vizitate, despre oameni şi monumente, muzee şi hoteluri, restaurante şi obiceiuri, clişee şi prejudecăţi. Nimic nu îi scapă şi relatează despre aventura călătoriei cu un umor netulburat de incidente.
5. Mircea Noaghiu, Avalanşa. Întâmplări adevărate pe creasta Făgăraşilor
Este povestea reală a unui grup de alpinişti români într-o tură iarna în Munţii Făgăraş, unde îi surprinde o avalanşă, care îi mătură şi îi îngroapă sub creasta Negoiului. După eforturi supraomeneşti, sunt salvaţi de un elicopter după câteva zile de trăit la limită minimă a subzistenţei.
6. Marian Anghel, Drumeţie montană în familie. Trasee accesibile şi persoanelor cu dizabilităţi
7. Jamie Andrew, Alpinistul fără mâini şi … fără picioare
8. Sir Edmund Hillary, Provoarea înălţimilor, Preda Publishing, 2015
9. Ken Jones, Prizonier în Carpaţi, Preda Publishing, 2014
10. Beck Weathers, Stephen G. Michaud, Abandonat pe Everest, Editura Preda Publishing, 2016
Ultimele trei titluri sunt un pachet promoţional pe e-mag şi toate cărţile spun povestea atât a supravieţuirii unor alpinişti care au suferit accidente pe munte, cât şi triumful spiritului uman în aventura montană, cum a fost Sir Edmund Hillary, un explorator îndrăzneţ, dar şi un filantrop vizionar, cel care a ajutat şi militat pentru dezvoltarea zonei Nepalului, iniţiind un program de construire de şcoli, aerodromuri şi spitale în zonă.
Categories: Evenimente Tags: ,