Arhivă

Arhivă pentru mai, 2019

Conferinţa ANBPR de la Sibiu – o evaluare

Săptămâna trecută s-a desfăşurat Conferinţa Naţională ANBPR BiblioPublica. Tema întâlnirii a fost legată de bibliografia, istoria şi memoria locală, un subiect cu adevărat atractiv în formularea frumoasă găsită „Bibliotecile publice – teritorii ale cunoaşterii şi memoriei colective”, ce a beneficiat de un logo inspirat, realizat de artistul Dan Perjovschi. Conferinţa a reunit de la sesiuni în plen la sesiuni tematice, cursuri şi ateliere, demonstraţii practice şi expoziţii.

Partener al conferinţei a fost de această dată Ambasada SUA la Bucureşti, care a finanţat un program de instruire pe tema Biblioteci publice – agenţi de combatere a ştirilor false şi a dezinformării în România rurală, derulat în judeţele Suceava, Vaslui şi Galaţi, precum şi la Sibiu.  Prezentările dedicate combaterii ştirilor false şi instruirii bibliotecarilor cu noţiunile teoretice şi instrumentele utile pentru a discerne informaţiile amăgitoare au fost susţinute de doi specialişti şi experţi americani, profesoarele Joanna Burkhardt de la Universitatea Rhode Island şi Hermina Anghelescu de la Universitatea Wayne, Michigan. Definiţiile teoretice, însoţite de întrebări şi discuţii, precum şi exerciţiile practice au fost utile participanţilor, furnizând o pregătire într-un domeniu deficitar la noi.

Zilele conferinţei am auzit mereu reproşuri la adresa programului şi a lucrărilor, de slabă calitate. Nu am aceeaşi impresie, deoarece aproape din fiecare prezentare am aflat o idee interesantă şi am învăţat o experienţă utilă. Pentru mine, schimbul de idei a fost folositor. Tot aşa nu mi s-a părut că domină lucrările susţinute de colegii bibliotecari din biblioteci mici rurale. Am numărat din cele 40 de lucrări cuprinse în program doar 10 aparţinând bibliotecarilor din bibliotecile rurale. Dintre lucrări, audiate în sesiunile în plen şi tematice, aş menţiona  cele susţinute de Dragoş Neagu, Liviu Dediu, cu o caldă pledoarie pentru munca bibliotecarilor de referinţe, Paula Horotan despre proiectul albumului documentar al judeţului Satu Mare, un volum interesant, Loredana Stanciu cu o prezentare convingătoare al unui proiect creativ, Ramona Ioana Mezei despre evenimentele Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, Mariana Marian cu proiectul de educaţie financiară, Crina Popescu despre proiectele de la Pietrari, judeţul Vâlcea, Anca Badea de la Biblioteca Metropolitană şi Anca Sârbu de la Biblioteca Judeţeană Cluj, două colege erudite şi creative.

Per ansamblu, au fost multe lucrări şi puţine absenţe. Trebuie să menţionăm prezentările aparţinând sponsorilor tradiţionali, vendorilor de softuri de biblioteci (Ime România, Qulto, Softlink) şi partenerilor, precum ECDL România, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Şcoala de valori, Fundaţia EOS Timişoara. Au fost mai multe ateliere tematice despre programe de literaţie în biblioteci, despre proiectele Code Kids şi Ora să ŞTIM. Caracterul lucrărilor conferinţei a fost eterogen şi spre regretul meu puţine prezentări au onorat tema aleasă. Cu atât mai mult cu cât într-o anumită măsură nu am înţeles cum au fost grupate demonstraţii practice de printare 3D şi robotică cu expoziţia despre Julius Doppelreiter, arhitectul care a înnobilat Gorjul, realizată de Olimpia Bratu şi Biblioteca Judeţeană Gorj în parteneriat cu Uniunea Arhitecţilor din România. Aceasta se integra perfect în atelierul despre Iniţiative de memorie locală şi patrimoniu imaterial. O lucrare de la Arad despre Serviciile online ale bibliotecii era mai potrivită alături de lucrările lui Nicolae Constantinescu şi despre proiectul COLIBLITE.

Un alt regret este cel legat de gradul de participare al audienţei. Deşi faţă de alţi ani, am observat numărul mai mare de participanţi în asistenţă, totuşi obiceiul de a se retrage în valuri şi de a lăsa sălile goale mai ales la prezentările de după-amiază s-a păstrat din păcate. În comparaţie cu alţi ani, s-au pus mai multe întrebări decât de obicei. Însă managementul timpului a fost dezastruos, din cauza mai ales a lipsei moderatorilor, de preferat din rândul bibliotecarilor, mai atenţi la acest aspect. Nerespectarea timpului alocat a dat peste cap întreg programul. În sens invers, Adunarea generală a ANBPR s-a bucurat de alocarea a jumătate de oră, deşi merita mai mult. Şi culmea, am fost cei care am respectat timpul. Pe viitor, ANBPR şi mai ales bibliotecarii trebuie să se dovedească mai serioşi şi mai responsabili. Nu este posibil ca programul conferinţei să ajungă la versiunea 23 cu modificări şi să fie definitivă în 22 mai, iar în săptămâna 13-19 mai să se mai înscrie doritori să participe. Răspunsurile trebuie date în termen, altfel echipa bibliotecii organizatoare va munci îndoit, întreit, înzecit şi însutit. Această atitudine este bătaie de joc şi dispreţ faţă de colegii noştri sibieni.

De asemenea, completarea formularului de înscriere cu o lucrare la conferinţă este condiţionată de trimiterea unui rezumat. Nu văd de ani de zile aceste rezumate, la care muncim şi totuşi fără rost, cât timp lucrările nu au rezumatul alături, să poată fi evaluate de participanţi şi să aleagă în cunoştinţă de cauză, nu doar după titlu. De aceea sunt sălile goale, fiindcă nu ştiu la ce să se aştepte, aleg să stea doar la partea oficială. A mai fost spus că este nevoie să redevină activă Comisia ştiinţifică de selecţie a lucrărilor conferinţei. Insist şi de această dată să se revină la această practică. Aceeaşi neseriozitate am constatat şi în răspunsurile cu privire la târgul culinar. Lipsa de răspuns mai mult încurcă şi culmea este că se întâmplă în mijlocul specialiştilor informaţiilor, bibliotecarilor, profesionişti care trebuie să fie buni comunicatori prin fişa postului şi natura profesiei.

Personal, am fost încântată de cele două vernisaje ale elegantelor expoziţii care au agrementat conferinţa, precum şi de degustarea plină de … gust, la propriu şi la figurat, a unor vinuri din zonă, surpriză finală pregătită de gazde, care mi-a dat o dimensiune asupra a ceea ce înseamnă Sibiul capitala gastronomică europeană. Însă multe neajunsuri ale conferinţelor anterioare se păstrează şi nu este cazul să ne păcălim singuri. Avem mult de muncit la capitolul încredere şi seriozitate încât conferinţa să ajungă la înălţimea aşteptărilor noastre şi la un standard profesional decent.

Am scris acest text mereu cu gândul să fiu dreaptă şi să ajut să se îndrepte lucruri care nemulţumesc. Sper că nu am nedreptăţit, ci doar am reuşit să critic. Iar criticile nădăjduiesc să fie utile şi nu să facă rău, ci să corecteze. Aceasta a fost în intenţia mea, căci sunt recunoscătoare colegilor noştri sibieni pentru toate eforturile făcute, pentru care le mulţumesc sincer.

Agenda Conferinţei Naţionale ANBPR, Sibiu

Bibliotecile publice – teritorii ale cunoașterii și memoriei colective

Sibiu, 23-25 mai 2019

AGENDA

Interval orar

Program

Spațiu desfășurare

 

Miercuri, 22 mai

 

18:00-19:00

Ședință Birou executiv

Sala de consiliu (Corp B, et. 1)

19:00-20:00

Ședință Consiliu de conducere

Sala de consiliu (Corp B, et. 1)

 

Joi, 23 mai 2019

9:00 – 9:30 Înregistrarea participanților Foaier

(Corp A, parter)

09:30 – 10:00 Deschidere conferință – sesiune în plen

 

  • Daniela Câmpean, Președinte, Consiliul Județean Sibiu
  • Silviu Borș, Director, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu
  • Sorina Stanca, Președinte ANBPR
  • Carmen Mihaiu, Director General, Biblioteca Națională a României
Sala Festivă

(Corp A, et. 2)

10:00 – 11:00
  • Ambasada SUA
  • Hermina Anghelescu, Director, School of Information Sciences, Wayne State University, Detroit, Michigan Public Libraries Engaged Agents and Active Stakeholders in Countering Fake News and Disinformation in Rural Romania / Bibliotecile publiceagenți de combatere a știrilor false și a dezinformării în România rurală
  • Joanna Burkhardt, Director, University of Rhode Island Libraries, Kingston, Rhode Island Helping library users AVOID Fake news / Cum îi ajutăm pe utilizatorii serviciilor de bibliotecă să evite știrile false
Sala Festivă

(Corp A, et. 2)

11:00 – 11.30 Pauză de cafea Sala Festivă

(Corp A, et. 2)

 

 

Sesiune în plen

11:30 – 13:30
  • Dragoș-Adrian Neagu, Biblioteca Județeană Brăila Bibliotecile și transformarea digitală
  • Irinuca Vaduva, ECDL ROMANIA 3D Printing și competențe IT pentru bibliotecari
  • Pancza János –  director operațiuni internaționale – Qulto – Aplicația de recatalogare semantică în noua platformă pentru managementul colecțiilor Qulto 2
  • Dr. Liviu-Iulian Dediu  – IME ROMANIA, TINREAD în sprijinul gestionării memoriei colective
  • Adrian Jicu, Biblioteca Județeană ”Costache Sturza” BacăuBiblioteca și memoria colectivă. Sfârșitul utopiei?
  • Csaba Giras, SoftLink RomâniaO Bibliotecă Conectată cu Comunitatea – Soluția SoftLink
  • Ioan Pintea, Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița – Colecții și documente de patrimoniu
  • Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov – Vernisajul ExpozițieiOrașul Sibiu prin ochii unui brașovean – Desene de Felician Crișan”
Sala Festivă

(Corp A, et. 2)

13:30 – 15.00 Masa de prânz Restaurant Dobrun
 

  1. I.                   Bibliotecile publice – agenți de combatere a știrilor false și a dezinformării – sesiune în paralel
15:00 – 16:30
  • Hermina Anghelescu, Director, School of Information Sciences, Wayne State University, Detroit, Michigan, Joanna Burkhardt, Director, University of Rhode Island Libraries, Kingston, Rhode Island Bibliotecile publiceagenți de combatere a știrilor false și a dezinformării – partea I
 

 

Sala Festivă

(Corp A, et. 2)

 

16:30 – 17.00  

Pauza de cafea

 

17.00 – 18.30
  • Hermina Anghelescu, Director, School of Information Sciences, Wayne State University, Detroit, Michigan, Joanna Burkhardt, Director, University of Rhode Island Libraries, Kingston, Rhode Island Bibliotecile publice – agenți de combatere a știrilor false și a dezinformării – partea a II-a
 

  1. II.                Bibliotecile și transformarea digitalăsesiune în paralel

 

15:00 – 16:00
  • Mihai Peca, ECDL ROMANIA  – Atelier 3D Printing
Foaier (Corp B, parter)
16:00 – 17:00
  • Biblioteca Județeană Brăila și Helix Robotics – Prezentare și demo de robotică
17:00 – 17:30 Pauza de cafea
17:30 – 18:30
  • Nicolae Constantinescu, KossonBibliotecile ca spații ale datelor: rol, calificări, perspective
  • Mariana Lucia Marian Biblioteca Județeană „I.S. Bădescu” Sălaj,  Loredana Stanciu Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Prahova, Roxana Dascălu Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Prahova, Violeta Dumitrescu Biblioteca Ocnița, Dâmbovița, Claudia Șerbănuță Fundația ProgressCetățenia digitală se învață în comunitate – despre proiectul european COLIBLITE implementat de 9 biblioteci publice din țară
 
  • Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj – Vernisajul Expoziției Iulius Doppelreiter, arhitectul care a înnobilat Gorjul
 
19:00 Cina festivă Restaurant Dobrun

Vineri, 24 mai 2019

Sesiune în plen
09:00 – 10:30
  • Daniel Nazare, Biblioteca Județeană ”George Barițiu”, Brașov Târgul Internațional de Carte de la Leipzig – Marcă a Identității și a Memoriei Colective – Film documentar
  • Paula Horotan, Biblioteca Județeană Satu Mare –Proiectul Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini, o inițiativă ce a coalizat breasla bibliotecarilor sătmăreni
  • Loredana Stanciu, Biblioteca Județeană Nicolae Iorga” Prahova File din poveste: creativitate și performanță
  • Ioana Crihană, ANBPRANBPR – promotor de proiecte Erasmus+ pentru stimularea inovației în biblioteci
Sala Festivă

(Corp A, et.2)

10:30 – 11:00 Pauza de cafea Sala Festivă

(Corp A, et.2)

11:00 – 11:30 Adunarea Generală a Asociației Sala Festivă

(Corp A, et.2)

Sesiune în plen
11:30 – 13:30
  • Cosmin Popescu,  Serviciul de Telecomunicații Speciale – Aplicația APEL 112
  • Silvia Bogdan & Andrei Stupu, Școala de Valori Educația bazată pe valori
  • Florica Pop, Mariana Lucia Marian, Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” SălajOportunități oferite bibliotecilor publice prin asociații
  • Claudia Șerbănuță, Alin Grămescu, Fundația ProgressE Ora să ȘTIM în biblioteci – Teme STEM pe înțelesul copiilor
  • Cornelia Popescu, Fundația EOS TimișoaraBiblioteca digitală pentru toți
  • Elena Mariana Angheluță, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj Voluntariatul, o soluție sau o problemă?
  • Ramona Ioana Mezei, Florentina Dobrogeanu-Ipsilante, Biblioteca Metropolitană București – Servicii de impact – Biblioteca Metropolitană București
Sala Festivă

(Corp A, et. 2)

13:30 – 15:00 Masa de prânz Restaurant Dobrun
  1. I.                   Programe și proiecte de literație în biblioteci – sesiune în paralel
15:00 – 16:30
  • Monica Avram, Biblioteca Județeană Mureș – Clubul bebelușilor la Biblioteca Județeană Mureș
  • Raluca Istrate, Biblioteca Județeană Satu Mare – O oră de povești – atelier de storytelling
  • Mariana Marian, Biblioteca Județeană ”Ovid Densușianu” DevaFINLIT – Financial literacy through public libraries – un proiect pentru educația financiară a adulților prin intermediul bibliotecilor publice din Polonia, Bulgaria Slovenia și România
Foaier

(Corp B, parter)

16.30 – 17:00 Pauza de cafea Foaier

(Corp B, parter)

17.00 – 18:30  

  • Viorel Spaiuc, Biblioteca Comunală ”Timotei Popovici” Sacu Code Bags
  • Ramona Tintea, Biblioteca Valea Doftanei PrahovaPrichindeii și Ora să ȘTIM
    • Popescu Crina Steliana, Biblioteca Publică Locală Pietrari Coding makes me happy” sau cum proiectul „Code Kids” aduce evenimentele europene în micile biblioteci publice
    • Doina Țandără, Biblioteca Orășenească Prof. Ioan Buzea Măcin Code Kids – Copiii fac Coding în Bibliotecile publice
    • Marius Stoica, Biblioteca Județeană ”A. D. Xenopol” Arad – Servicii online ale Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad
Foaier

(Corp B, parter)

  1. II.                Inițiative de memorie locală și patrimoniu imaterial – sesiune în paralel
15:00 – 16:30
  • Ruxandra Nazare, Biblioteca Județeană ”George Barițiu” BrașovMemoria colectivă brașoveană online la Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov
  • Doru Sinaci, Biblioteca Județeană ”A. D. Xenopol” AradMonografiile de localitate, un pas fundamental în vederea predării elementelor de identitate și istorie locală la orele de curs
  • Dana Rădulescu, Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” VâlceaAventuri culinare în Vatra lui Bălcescu
  • Popescu Crina Steliana, Biblioteca Publică Locală Pietrari 100 de ani în 100 de postări
  • Anca Badea, Biblioteca Metropolitană București – Bucureștii vechi și noi
  • Anca Sârbu, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj-NapocaIstorie trăită, istorii repovestite
Secția Arte (Corp B, et. 2)
16:30 – 17:00 Pauza de cafea Foaier

(Corp B, parter)

 17:00 – 18:30
  • Dorin Cozan, Biblioteca Publică Cotnari – Astrofotografia – mijloc de promovare a turismului local
    • Florența Geanina Burcea, Biblioteca Județeană ”Marin Preda” Teleorman Biblioteca Județeană ”Marin Preda” Teleorman după 20 de ani
    • Ioana Frunte-Lată, Biblioteca Județeană ”Panait Cerna” Tulcea – Lectura publică tulceană în ”Anul Cărții”
    • Grancea Maria, Biblioteca Orășenească Avrig – Povești de la poalele Munților Făgăraș cu Șezătoarea de la Avrig
Secția Arte (Corp B, et. 2)
19:00         Cina Restaurant Dobrun

 

 

Sâmbătă, 25 mai 2019

11:00 – 14:00 Vizită la Muzeul Civilizației Populare ”ASTRA” Muzeul Civilizației Populare „ASTRA”

 

Categories: Evenimente Tags:

Conferinţa Naţională ANBPR – BiblioPUBLICA – Sibiu, 23-25 mai 2019

mai 24th, 2019 Fără comentarii

În perioada 23-25 mai 2019, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu este gazda Conferinței Naționale BiblioPUBLICA a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, cu tema “Bibliotecile publice – teritorii ale cunoașterii și memoriei colective”.

Abordând o temă de actualitate, Conferința ANBPR de la Sibiu creează un cadrul profesional optim pentru dezbateri, schimburi de bune practici și consfătuiri între profesioniștii bibliotecilor publice și liderii inovatori ai domeniului. De asemenea, evenimentul va aduce împreună toate părțile interesate de activitatea și evoluția bibliotecilor – autorități și instituții publice, organizații non-profit, reprezentanți ai mediului de business, dar și exponenți ai comunităților locale.

Bibliotecile, ca teritorii ale experiențelor colective, au devenit astăzi medii de testare și validare a celor mai noi paradigme de învățare, fiind totodată centre de inițiere complementare școlii, bazate pe mentorat și coaching. În plus, bibliotecile au capacitatea, încă insuficient explorată, de a deveni spații dinamice de difuzare a bunelor practici și de stimulare a inovației, cu participarea utilizatorilor serviciilor de bibliotecă.

Bibliotecile prezentului sunt nevoite să învețe din mers, să fie flexibile, să fie receptive la această reformă a informației, fără de care progresul și inovația nu ar fi accesibile. Digitalul este acum limba universală a tuturor profesiilor, iar bibliotecile sunt astăzi conectate la tehnologie și contribuie în mod consistent și structurat la promovarea tuturor formelor cunoașterii și la recuperarea memoriei colective, ca garant al unei evoluții sustenabile a generațiilor.

ANBPR a lansat invitații de participare cu lucrări bibliotecarilor membri, managerilor de biblioteci, dar și altor categorii de specialiști din instituții ale memoriei, centre culturale, precum și reprezentanți ai companiilor și ONG-urilor care colaborează cu bibliotecile.
Conferința ANBPR de la Sibiu se înscrie în seria manifestărilor dedicate Anului Cărții.

Evenimentul profesional se dorește a fi un spațiu autentic de experiment și inovație, oferind participanților posibilitatea de a reflecta asupra viitorului bibliotecilor și al profesiei de bibliotecar, în contextul următoarelor ateliere tematice:
1. Programe și proiecte de literație în biblioteci
2. Bibliotecile publice – agenți de combatere a știrilor false și a dezinformării
3. Inițiative de memorie locală și patrimoniu imaterial
4. Bibliotecile și transformarea digitală

Ediția de primăvară a Conferinței de la Sibiu este un eveniment profesional co-organizat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și ANBPR, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, cu suportul partenerilor și colaboratorilor tradiționali ai Asociației, precum și cu implicarea reprezentanților bibliotecilor publice la nivel național.

Agenda actualizată a lucrărilor înscrise poate fi consultată pe site-ul evenimentului: http://www.conferinta.bjastrasibiu.ro/

Categories: Diverse Tags:

Expoziţie ikebana – invitaţie la vernisaj

Biblioteca Judeţeană Braşov împreună cu organizatorii şi partenerii ei Asociaţia Musashino şi Ikebana – Flori de suflet vă invită la vernisajul expoziţiei de ikebana. Evenimentul va avea loc miercuri, 22 mai 2019, de la orele 17,30, la sediul central al Bibliotecii Judeţene Braşov (Livada Poştei), holul de intrare.
Exponatele de artă floristică japoneză au fost create de cursanţi ce au învăţat cum să facă aranjamente ikebana sub îndrumarea unui maestru florar la Centrul Cultural Japonez Musashino-Braşov. Micile bijuterii florale sunt expuse pentru public în perioada 22-25 mai 2019.
Sponsor: Paradisul Verde
Vă aşteptăm să admirăm împreună frumuseţea florilor şi arta aranjamentelor clasice ikebana, o combinaţie de gust, eleganţă, delicateţe, tradiţie şi inspiraţie ce sigur va face din vernisaj un moment cultural şi artistic excepţional.
Categories: Cultura, Evenimente Tags:

Proces verbal întrunire ANBPR, 15 mai 2019, Prejmer

mai 17th, 2019 Fără comentarii

PROCES-VERBAL Nr. 1/2019

Încheiat astăzi, 15 mai 2019, cu ocazia reuniunii semestriale a Filialei Brașov a ANBPR.
La întrunire au fost prezenți 27 de bibliotecari, 8 din Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov și 19 din bibliotecile publice din județ.
Reuniunea s-a desfășurat la Biblioteca Comunală Prejmer, respectiv Biblioteca Colegiului pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer.
Pe ordinea de zi a reuniunii s-au aflat următoarele teme și activități:

1. Cuvânt de bun venit, director adjunct al Colegiului pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer.
2. Cuvânt de deschidere, Ruxandra Nazare – vice-președinte ANBPR și Crina Buștenaru – președinte Filiala Brașov a ANBPR.
3. Scurt istoric al comunei Prejmer, prezentare PowerPoint realizată de Vornicu George, elev clasa a X-a, Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer.
Dezvoltarea valorilor culturale prin păstrarea obiceiurilor și tradițiilor sașilor din zona Prejmer – Portul popular săsesc, prezentare PowerPoint realizată de Brașoveanu Costin, clasa a X-a, Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer.
4. Concurs interactiv: “Cartea – ce și cât știu despre ea?”, susținut de elevii clasei a X-a, Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer.
5. Prezentări ale activităților de bibliotecă desfășurate în Biblioteca Județeană Brașov și bibliotecile publice din județ, în perioada octombrie 2018 – mai 2019.
6. Atelier de prezentare și utilizare a pixurilor 3D.
7. Stabilirea cotizației ANBPR în cuantum de 14 lei/an. (20)
8. Desemnarea Nicoletei Tudor ca reprezentant al Filialei Brașov a ANBPR, în cadrul Adunării Generale a ANBPR, ce va avea loc la Sibiu, cu ocazia conferinței de primăvară a ANBPR, 22-25 mai 2019.
9. Vizitarea Colegiului pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer.

BIROU FILIALĂ,

Crina Buștenaru – președinte
Johanna Haltrich – vice-președinte
Nicoleta Tudor – secretar
Melania Butnariu – membru
Elena Odăianu – membru

DATA,
15 mai 2019

Categories: Diverse Tags:

Recomandare de lectură

„Milioane de români au suferit greu în anii aceia. Dar poate cel mai dureros eveniment pentru mine a fost sistematica distrugere a trecutului nostru şi falsificarea voită a Istoriei. Indiferent de opţiunile pe care le avem pentru prezent şi viitor, trebuie să ne păstrăm Memoria. Independenţa ţării şi Unirea noastră s-au petrecut în monarhie. Carol I şi Ferdinand s-au născut în afara României, dar s-au dovedit buni patrioţi. Carol I a plătit cu banii proprii construirea casei Sale şi nu s-a mutat în „locuinţe naţionalizate”. Republica populară a fost impusă nouă de către o sumă de criminali susţinuţi cu baionetele sovietice. România a renăscut acum. Şi natural, fiecare e îndreptăţit să aibă preferinţe despre viitor. Dar nu vom avea viitor dacă nu avem curajul să privim trecutul.” – mărturisea Regele Mihai în aprilie 2005, în conversaţia purtată cu Stelian Tănase. Sinceritatea,evaluările rostite fără menajemente, realismul unui lider, care a avut drept cârmă în viaţă adevărul şi demnitatea, m-au impresionat profund. Iată de ce recomand să citiţi cartea Conversaţii cu Regele Mihai, înregistrări realizate de Stelian Tănase, volum apărut la editura Corint, în 2018.

Categories: Cultura Tags:

Programul întâlnirii Filialei ANBPR Braşov – Prejmer, 15 mai 2019

mai 7th, 2019 Fără comentarii

10.30 – 11.00 – Primirea invitaţilor

11.00 – 11.15 – Cuvânt de bun venit: Prof. dr. Foica Flavius-Mihai, Bibl. Băilă Mirela

Cuvânt de deschidere: Vicepreşedinte ANBPR Nazare Ruxandra, Metodist Buştenaru Crina

11.15 – 11.45 – Bine aţi venit la Prejmer!

Scurt istoric al comunei Prejmer – elev Vornicu George, cls. a X-a A

Dezvoltarea valorilor culturale prin păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor  saşilor din zona Prejmer – elev Braşoveanu Costin, cls. a X-a A

Concurs interactiv: “Cartea – ce şi cât ştiu despre ea?” – participă elevii clasei a X-a A

11.45 – 12.00 – Pauză de cafea

12.00 – 14.00 – Discuţii tematice

14.00 – 15.00 – Vizitarea Colegiului “Ţara Bârsei” Prejmer

Categories: Diverse Tags: