Arhivă

Arhivă pentru noiembrie, 2018

Ovidiu Scridon – Lansare de carte şi concert

noiembrie 26th, 2018 Fără comentarii
Biblioteca Judeţeană Braşov vă invită la lansarea volumului de versuri „Tu ce-ai făcut astăzi?” şi concertul lui Ovidiu Scridon care va avea loc la joi, 29 noiembrie 2018, de la orele 18,00, la Secţia de copii şi tineret (Strada Iuliu Maniu nr. 6).
Născut la Târnăveni, judeţul Mureş, Ovidiu Scridon a fost atras de muzică şi chitară din copilărie, debutând în timpul studenţiei. Între 1994-1998 a avut o intensă activitate concertistică, a compus, interpretat şi participat la numeroase spectacole studenţeşti. După absolvire, a lucrat la Radio Total, grupul MediaPro şi grupul de presă Realitatea-Caţavencu.
Revenit pe scena muzicii, Ovidiu Scridon este plin de energie şi optimism, împărtăşind emoţiile sale publicului iubitor de muzică folk. A publicat în anul 2012 un volum de poezie „Portretul unui gând” la editura Tritonic, iar în 2017 a apărut o plachetă de versuri, intitulată „Tu ce-ai făcut astăzi?”.
Lansările de carte ale lui Ovidiu Scridon sunt de fapt un spectacol de muzică şi poezie, un adevărat eveniment, la care vă invităm cu bucurie să participaţi.  Înainte de a pleca în minivacanţa cu ocazia Zilei României şi Sărbătorii Centenarului, puteţi petrece momente de încântare. Notaţi data în agendă pentru întâlnirea cu muzica şi poezia. Vă aşteptăm cu drag!
Categories: Evenimente Tags:

CinEd la Braşov – Sesiune de formare în programul european de educaţie cinematografică

noiembrie 21st, 2018 Fără comentarii

Dragi profesori și bibliotecari,

CinEd, programul european de educație cinematografică pentru tineri, a ajuns la cel de-al patrulea an de activitate și va organiza în luna decembrie o serie de formări destinate facilitatorilor educaționali din țară. O astfel de sesiune va avea loc la Brașov, sâmbătă 15 decembrie 2018, în intervalul 10:00 – 17.00. Participarea este gratuită.

Sesiunea de formare va avea loc în Sala N14 din Corpul N al Universității Transilvania (Str. Politehnicii, nr.1 , etaj 1, Brașov) și va fi coordonată de criticul de film Andreea Mihalcea. La această formare sunt așteptați toți profesorii care doresc să organizeze pentru elevi activități de educație cinematografică în cadrul programului CinEd.

Formarea din 15 decembrie va cuprinde proiecția integrală a unui film din catalogul CinEd, care va fi punctul de plecare pentru o serie de discuții aplicate și exerciții practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziție de platformă. Toți cei prezenți la formare vor primi o diplomă de participare. Pentru a participa la această formare trebuie doar să trimiteți un email de înscriere la office@kunstadt.ro cu numele dvs, număr de telefon și denumirea școlii sau a bibliotecii. Înscrierile se primesc până pe 10 decembrie.

CinEd – European Cinema Education for Youth (http://event.institutfrancais.com/cined/ro/ ) este un program european de educație cinematografică, creat în 2015, dedicat tinerilor între 6 și 18 ani, care reunește parteneri instituționali din 9 țări europene – Franța, Spania, Italia, Portugalia, Finlanda, Cehia, România, Bulgaria, Lituania. În România proiectul este implementat de Societatea Culturală NexT.

Filmele din catalogul CinEd sunt disponibile în formate ce pot fi proiectate în spaţii diverse, inclusiv în săli de clasă sau biblioteci. Platforma online este ușor de folosit de către facilitatorii educaționali care doresc să participe la inițiativă și să organizeze proiecții pentru elevi. Accesul este gratuit atât pentru descărcarea filmelor, cât și pentru accesarea materialelor pedagogice.

Vă așteptăm,
Echipa CinEd- Societatea Culturală NexT

***

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes, EduCaB, Asociația Română a Profesorilor Francofoni

Parteneri locali: Asociația Culturală KunSTadt, Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov.

***

Pentru informații suplimentare despre activitățile CinEd dedicate profesorilor și elevilor, ne puteţi scrie la: cined@nextproject.ro

SCIEFEST – un festival pentru toţi

noiembrie 21st, 2018 Fără comentarii

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov şi Coresi  Shopping Resort, ca organizatori, vă anunţă şi vă invită la SCIEFEST – Festival de ştiinţă şi industrii creative, ediţia a doua, care va avea loc între 22-25 noiembrie 2018, în Coresi Shopping Resort şi în spaţiile Bibliotecii Judeţene Braşov (Livada Poştei şi strada Iuliu Maniu nr. 6). SCIEFEST este un proiect ce face parte din Strategia de dezvoltare a sistemului judeţean de biblioteci publice (disponibilă online pe pagina noastră de internet), unul dintre obiectivele instituţiei noastre fiind acela de a încuraja şi susţine inovaţia.

Gândim şi concepem acest eveniment anual, ca un eveniment capabil să susţină agenda dezvoltării locale, a regenerării urbane, a antreprenoriatului inclusiv cultural, educaţiei şi inovaţiei. Proiectul este destinat tinerilor şi antreprenorilor, iar scopul nostru este de a aduce ştiinţa mai aproape de tineri pentru a învăţa, în mod distractiv, despre ştiinţă, tehnologie şi mediu. În 2018 am ales câteva teme prioritare: Protecţia mediului şi patrimoniul natural, Educaţia pentru sănătate, Industriile creative şi Designul de produs – perspective de dezvoltare în Braşov.

Festivalul se adresează tuturor vârstelor (elevi de nivel primar, gimnazial şi liceal, cadre didactice, tineri, antreprenori, adulţi, seniori). În Coresi Shopping Resort avem standuri şi ateliere ale partenerilor noştri cu experimente, imprimare 3D, realitate virtuală, robotică educaţională, holograme de reconstituire istorică a bisericilor fortificate săseşti, sesiune de tragere cu arcul haptic în ţinte din realitate virtuală cu ajutorul ochelarilor virtuali, reciclare creativă cu hârtie şi CD-uri vechi, creând noi şi ingenioase obiecte. Veţi cunoaşte iniţiative inovatoare precum proiectul eHERITAGE (Universitatea „Transilvania” Braşov), veţi pătrunde în „magazinul de prototipuri” şi în „ţara experimentelor” (Protoshop şi Proiect Experimentarium), în laboratorul de realitate şi experimente virtuale de la Colegiul Naţional Andrei Şaguna ori veţi descoperi atelierele de iniţiere în minicontrollere Arduino cu Academia de Informatică Braşov. Toate aceste idei sunt susţinute prin Fondul Ştiinţescu de Fundaţia Comunitară Braşov. Totodată Academia de Informatică oferă ateliere de robotică educaţională pentru cei mici, de nivel primar. Vă veţi exersa creativitatea cu pixurile şi imprimanta 3D puse la dispoziţie şi de Biblioteca Judeţeană Braşov sau vă veţi delecta descoperind atelierul de fotografie clasică ori cum puteţi crea ingenioase obiecte din CD-uri vechi şi hârtie reciclată.

Pentru toţi cei interesaţi să depisteze dacă au probleme cu vederea, se oferă screening vizual de o echipă a Laboratorului de optometrie aplicată de la universitatea braşoveană, Facultatea de Design de produs şi mediu. În scop de informare şi de educaţie pentru sănătate, Biblioteca Judeţeană Braşov propune şi găzduieşte conferinţa „Vaccinarea – şansa la o viaţă sănătoasă” susţinută de medic Claudia Bularca, o prezentare cu argumente medicale a ceea ce presupune vaccinarea.

Filiala de copii şi tineret nr. 6  a bibliotecii (str. Iuliu Maniu nr. 6) găzduieşte ateliere despre mediu (Călătoria apei cu Asociaţia Mioritics) şi un curs interactiv pentru învăţători  susţinut de Learning by Teaching. Astronomia se bucură de o atenţie specială: pe durata festivalului va rula filmul despre Constelaţii româneşti tradiţionale şi vom avea o expoziţie de fotografie astronomică la sediul bibliotecii, joi asociaţia Ucenicul Astronom va prezenta astronomia pe înţelesul tuturor la Coresi, iar sâmbătă, 24.11.2018, vom avea o prezentare despre asteroizi, riscurile şi impactul lor asupra lumii noastre realizată de un pasionat al domeniului, Lucian Curelaru, de la Astro Club Braşov, la Filiala nr. 6.

La bibliotecă  vom avea  întâlniri speciale: o dezbatere despre Designul de produs la Casa Baiulescu şi o discuţie despre cum influenţează tehnologia meseriile viitorului cu clubul Antares Braşov la Filiala nr. 6.

Împreună cu parteneriii noştri (ASUR, 3D DOT Braşov, Fundaţia Comunitară Braşov, Universitatea „Transilvania” Braşov, Asociaţia Ucenicul Astronom, Academia de Informatică Braşov, Clubul Antares Braşov, Astro Club Braşov) am conceput un program divers. Acesta este disponibil şi online pe blogul bibliotecii la http://blog.bjbv.ro/?p=4733. Vă aşteptăm cu drag!

Categories: Evenimente Tags:

Program SCIEFEST – Festivalul de ştiinţă şi industrii creative, ediţia a doua, 22-25.11.2018

noiembrie 6th, 2018 Fără comentarii

Joi, 22.11.2018 Coresi Resort Shopping

13,00-13,30 – Deschiderea oficială – Piaţa cu copaci

Expozanţi şi ateliere

13,30-20,00 – „Atelier de evoluţie” susţinut de Asociaţia Secular Umanistă din România – Să înţelegem procesul de selecţie naturală şi ce înseamnă teoria ştiinţifică a evoluţiei. Distribuire gratuită a Calendarului ştiinţific 2019 realizat de ASUR

13,30-16,00 – Experienţe de neuitat cu Street Box Camera (Atelier de fotografie clasică) cu Laurent Jouault

13,30-20,00 – Protoshop – Ateliere de imprimare 3D cu 3D DOT SRL Braşov

Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

Aplicaţii, invenţii şi proiecte inovatoare de la Universitatea „Transilvania” Braşov

13,30-20,00 – Proiectul eHERITAGE – Stand holografic şi Arcul haptic – Holograme şi reconstrucţie 3D a 6 biserici fortificate săseşti din Ţara Bârsei şi trageri cu arcul haptic în ţinte din realitate virtuală cu ajutorul ochelarilor virtuali

16,00-19,00 – Screening vizual realizat cu aparatură profesională de o echipă a Laboratorului de optometrie aplicată al Facultății de Design de produs și mediu

13,30-20,00 – Atelier și stand de prezentare Asociația Ucenicul Astronom

13,30-20,00 – Atelier de creativitate cu pixuri 3D și imprimare 3D cu Biblioteca Judeţeană Brașov

13,30-15,30 – Atelier de reciclare creativă cu CD-uri vechi, susţinut de Biblioteca Judeţeană Braşov – Ludotecă

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov – Livada Poştei

Expoziţia outdoor ASTROCLUB Braşov de fotografie astronomică – sediul central

Constelaţii Româneşti Tradiţionale – proiect realizat de Complexul Astronomic Baia Mare, cofinanţat de AFCN – sediul central, parter – orar 8,00-19,45

Expoziţia de carte Ştiinţa în colecţiile Bibliotecii Judeţene Braşov – sediul central, etaj I – orar 8,00-19,45

10,00-12,00 – Atelierul Călătoria Apei (întâlniri cu plante, animale, oameni şi substanţe magice) susţinut de Asociaţia Mioritics – Filiala 6 (Strada Iuliu Maniu nr. 6)

Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

17,00-19,00 – dezbaterea Designul de produs – perspective și dezvoltare în Brașov. Moderator: Mara Oprişiu – Livada Poştei, Casa Baiulescu, Mediateca francofonă, parter

Vineri, 23.11.2018 – Coresi Resort Shopping

Expozanţi şi ateliere – Piaţa cu copaci

12,00-20,00 – „Atelier de evoluţie” susţinut de Asociaţia Secular Umanistă din România – Să înţelegem procesul de selecţie naturală şi ce înseamnă teoria ştiinţifică a evoluţiei. Distribuire gratuită a Calendarului ştiinţific 2019 realizat de ASUR.

16,00-17,00 – Improvizaţie teatrală „Povestea vieţii pe Pământ” (clasa de artă dramatică Şcoala populară de arte Braşov)

12,00-16,00 – Experienţe de neuitat cu Street Box Camera (Atelier de fotografie clasică) cu Laurent Jouault

12,00-20,00 – Protoshop – Atelier de imprimare 3D cu 3D DOT SRL Braşov

12,00-20,00 – Proiect Experimentarium cu instalaţii experiment: generator Van Den Graaf, bec care levitează, picături de apă care levitează, instalaţia Bloom, instalaţie care vizualizează undele sonore, piramida holografică etc.

Proiecte în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

Aplicaţii, invenţii şi proiecte inovatoare de la Universitatea „Transilvania” Braşov

12,00-20,00 – Proiectul eHERITAGE – Stand holografic şi Arcul haptic – Holograme şi reconstrucţie 3D a 6 biserici fortificate săseşti din Ţara Bârsei şi trageri cu arcul haptic în ţinte din realitate virtuală cu ajutorul ochelarilor virtuali

16,00-20,00 – Screening vizual realizat cu aparatură profesională de o echipă a Laboratorului de optometrie aplicată al Facultății de Design de produs și mediu

12,00-20,00 – Atelier de creativitate cu pixuri 3D și imprimare 3D cu Biblioteca Judeţeană Brașov

12,00-15,30 – Atelier de reciclare creativă pe bază de hârtie cu Biblioteca Judeţeană Braşov – Ludotecă

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov – Livada Poştei

Expoziţia outdoor ASTROCLUB Braşov de fotografie astronomică – sediul central

Constelaţii Româneşti Tradiţionale – proiect realizat de Complexul Astronomic Baia Mare, cofinanţat de AFCN – sediul central, parter – orar 8,00-19,45

Expoziţia de carte Ştiinţa în colecţiile Bibliotecii Judeţene Braşov – sediul central, etaj I – orar 8,00-19,45

10,00-12,00 – Atelierul Călătoria Apei (întâlniri cu plante, animale, oameni şi substanţe magice) susţinut de Asociaţia Mioritics – Filiala 6 (Strada Iuliu Maniu nr. 6)

Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

13,30-15,30 – Cursul interactiv CriSTEM – Magneţii pentru profesorii din învăţământul primar susţinut de Asociaţia Learning by Teaching, unde se va discuta despre abordareea integrată Cărţi şi experimente – proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov – Filiala 6 (Strada Iuliu Maniu nr. 6)

18,00-20,00 – Conferinţa Vaccinarea – șansa la o viață sănătoasă susţinută de medic Claudia Bularca – Sediul Central, etaj I, Sala de lectură

Sâmbătă, 24.11.2018 Coresi Resort Shopping

Expozanţi şi ateliere – Piaţa cu copaci

10,00-20,00 – „Atelier de evoluţie” susţinut de Asociaţia Secular Umanistă din România – Să înţelegem procesul de selecţie naturală şi ce înseamnă teoria ştiinţifică a evoluţiei. Distribuire gratuită a Calendarului ştiinţific 2019 realizat de ASUR

16,00-17,00 – Improvizaţie teatrală „Povestea vieţii pe Pământ” (clasa de artă dramatică Şcoala populară de arte Braşov)

10,00-16,00 – Experienţe de neuitat cu Street Box Camera (Atelier de fotografie clasică) cu Laurent Jouault

10,00-20,00 – Protoshop – Atelier de imprimare 3D cu 3D DOT SRL Braşov

10,00-20,00 – Proiect Experimentarium cu instalaţii experiment: generator Van Den Graaf, bec care levitează, picături de apă care levitează, instalaţia Bloom, instalaţie care vizualizează undele sonore, piramida holografică etc.

Proiecte în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

Aplicaţii, invenţii şi proiecte inovatoare de la Universitatea „Transilvania” Braşov

10,00-20,00 – Proiectul eHERITAGE – Stand holografic – Holograme şi reconstrucţie 3D a 6 biserici fortificate săseşti din Ţara Bârsei

10,00-14,00 – Screening vizual realizat cu aparatură profesională de o echipă a Laboratorului de optometrie aplicată al Facultății de Design de produs și mediu

10,00-20,00 – Atelier de creativitate cu pixuri 3D și imprimare 3D cu Biblioteca Judeţeană Brașov

12,00-14,00 – Laboratorul de realitate virtuală „Maths & Science” (Colegiul Național Andrei Șaguna) – Prezentare de experimente virtuale de astrofizică, biologie, chimie, fizică, matematică și interacțiune cu publicul – Ludotecă

Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

14,00-16,00 – Atelier de reciclare creativă cu CD-uri vechi, susţinut de Biblioteca Judeţeană Braşov – Ludotecă

17,00-21,00 – Ateliere de robotică educaţională pentru clasele I-IV susţinute de Academia de Informatică – Ludotecă

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov – Livada Poştei

Expoziţia outdoor ASTROCLUB Braşov de fotografie astronomică – sediul central

Constelaţii Româneşti Tradiţionale – proiect realizat de Complexul Astronomic Baia Mare, cofinanţat de AFCN – sediul central, parter – orar 8,00-11,45

Expoziţia de carte Ştiinţa în colecţiile Bibliotecii Judeţene Braşov – sediul central, etaj I – orar 8,00-11,45

17,00-19,00 – Dezbatere Club Antares Braşov Tehnologia şi meseriile viitorului  şi Prezentare Asteroizii – impactul şi riscurile lor susţinută de Lucian Curelaru – Filiala 6 (Strada Iuliu Maniu nr. 6)

Duminică, 25.11.2018 – Coresi Resort Shopping

Expozanţi şi ateliere – Piaţa cu copaci

12,00-18,00 – „Atelier de evoluţie” susţinut de Asociaţia Secular Umanistă din România – Să înţelegem procesul de selecţie naturală şi ce înseamnă teoria ştiinţifică a evoluţiei. Distribuire gratuită a Calendarului ştiinţific 2019 realizat de ASUR

16,00-17,00 – Improvizaţie teatrală „Povestea vieţii pe Pământ” (clasa de artă dramatică Şcoala populară de arte Braşov)

12,00-16,00 – Experienţe de neuitat cu Street Box Camera (Atelier de fotografie clasică) cu Laurent Jouault

12,00-18,00 – Protoshop – Atelier de imprimare 3D cu 3D DOT SRL Braşov

12,00-18,00 – Proiect Experimentarium cu instalaţii experiment: generator Van Den Graaf, bec care levitează, picături de apă care levitează, instalaţia Bloom, instalaţie care vizualizează undele sonore, piramida holografică etc.

Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

Aplicaţii, invenţii şi proiecte inovatoare de la Universitatea „Transilvania” Braşov

12,00-18,00 – Proiectul eHERITAGE – Stand holografic – Holograme şi reconstrucţie 3D a 6 biserici fortificate săseşti din Ţara Bârsei

12,00-15,00 – Screening vizual realizat cu aparatură profesională de o echipă a Laboratorului de optometrie aplicată al Facultății de Design de produs și mediu

12,00-18,00 – Atelier de creativitate cu pixuri 3D și imprimare 3D cu Biblioteca Judeţeană Brașov

12,00-14,00 – Atelier de reciclare creativă pe bază de hârtie cu Biblioteca Judeţeană Braşov – Ludotecă

14,00-18,00 – Atelier de iniţiere microcontrollere Arduino susţinut de Academia de Informatică – Ludotecă

Proiect în cadrul Fondului Științescu al Fundației Comunitare Brașov

Categories: Evenimente Tags:

Cugetări de înţelepciune

noiembrie 6th, 2018 Fără comentarii

De Ziua mondială a filosofiei, expoziţia de carte de la Secţia de Împrumut  a ales mai multe citate celebre de filosofi: 

  1. Înţelepciunea este pentru suflet ceea ce sănătatea este pentru trup –  La Rochefoucauld
  2. Adevărata fericire aparţine înţeleptului pentru că, dintre toţi oamenii, el este cel căruia soarta îi poate lua cel mai puţin – Jean Jacques Rousseau
  3. Înţelepciunea nu este altceva decît ştiinţa fericirii – Diderot
  4. Înţelepciunea este cea dintâi sursă de fericire – Sofocle
  5. Înţelepciunea în lume este obârşia realităţii, iar mintea în unire cu ştiinţa este căpetenia sufletului – Asad Tusi
  6. Dacă înţeleptul nu are argint şi aur nu-l numi cerşetor, că în inima lui plină de ştiinţă el e stăpânul mării şi uscatului – Giami
  7. Cel mai de seamă semn al înţelepciunii este bucuria netulburată – Michel de Montaigne.
  8. Înţelepciunea dă strălucire oricărui om, fiindu-i unica şi adevărata podoabă – Johan Oxenstiern
  9. Este sarcina înţelepciunii să armonizeze diferite căi ale lumii acesteia.                           Tiru-Valluvar
  10. 10.  Înţelepciunea? Este o stare sau un demers, în speţă unul de armonie, echilibru, măsură. Se poate vorbi de esenţa, firea, natura ei, dar nu de adevărul ei – Constantin Noica

11. Copilul râde: Înţelepciunea şi iubirea mea este jocul. Tânărul cântă: Jocul şi înţelepciunea mea e iubirea. Bătrânul tace: Iubirea şi jocul meu e înţelepciunea – Lucian Blaga

12. Înţelepciunea este întru tot strălucitoare şi nu se ofileşte; cu uşurinţă o văd acei ce o iubesc, iar cei ce o cauta o află – Solomon

13. Tăcerea înseamnă înţelepciune, dar să taci tot timpul nu e înţelept – Proverb evreiesc

  1. 14.  Înţelepciunea e un bine, căci face buni pe cei ce o au, şi niciodată răi – Platon
  2. 15.  Înţelepciunea constă mai ales din acea calitate a spiritului, care dă posobilitate individului să aibă o atitudine dreaptă, discretă şi inimoasă în faţa împrejurărilor practice ale vieţii, de aceea oamenii culţi şi cu experienţă sunt întotdeauna răbdători, în timp ce ceilalţi sunt meschini şi netoleranţi – Samuel Smiles
Categories: Diverse Tags: