Arhivă

Arhivă pentru septembrie, 2018

Nocturna bibliotecilor 2018 – detalii

septembrie 14th, 2018 Fără comentarii

Nocturna bibliotecilor – 29.09.2018, orele 19,00 Povestea Flașnetarului

 Moment artistic de cântec și poezie – Povestitor: Matei Stîrlea

1. Flașnetarul – lied de Franz Schubert (interpretează: Andreea Gurguiatu, la pian: Sena Ducariu)

2. „Cucul” – poezie de Vasile Alecsandri (recită: Luca/Matei Bâgiu și Nectaria Stîrlea)

3. „Floricică de pe apă” – lied de Tiberiu Brediceanu (interpretează: Andreea Gurguiatu, la pian: Sena Ducariu)

4. „Pe sub flori, mă legănai” – lied de Tiberiu Brediceanu (interpretează: Andreea Gurguiatu, la pian: Sena Ducariu)

5. „Cântecul” – poezie (fragment) de Șt. O. Iosif ((recită: Luca/Matei Bâgiu)

6. „Ciobănașul” – poezie de Șt. O. Iosif. (recită: Luca/Matei Bâgiu)

7. „Știi tu bade” – lied de Gh. Dima (interpretează: Andreea Gurguiatu, la pian: Sena Ducariu)

8. „Cântec de leagăn” – lied de Johannes Brahms (interpretează: Andreea Gurguiatu, la pian: Sena Ducariu)

9. „Cântec sfânt” – poezie de Șt. O. Iosif (recită: Luca/Matei Bâgiu)

10. „Somnoroase păsărele” – cântec pentru copii (interpretează: Nectaria Stîrlea)

Categories: Cultura Tags:

Nocturna bibliotecilor 2018 la Braşov – program preliminar

septembrie 14th, 2018 Fără comentarii

Program Nocturna bibliotecilor la Braşov

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, orele 16,00-23,00

 Sediul Central

Avanpremieră Nocturnă – 13,00 -18,00 – Şezătoare la Braşov – etaj, Mediatecă

Orele 16,00 – 23,00 – Jocuri de realitate virtuală cu invitaţii noştri de la Virtuality – parter, hol intrare

Orele 16,00-23,00 – Concurs Fii bibliotecar şi primeşti o carte în dar – parter, Secţia de împrumut

Orele 16,00-23,00 – Expoziţia de fotografii a ANBPR – De la tradiţie la programare – Jocurile copiilor şi tinerilor – Galeria de pe scară

Orele 16,30-18,45 – Spirit tânăr în toamna vieţii – activităţi dedicate Zilei Internaţionale a vârstnicilor – 1 octombrie – etaj, Sala de lectură

  • Conferinţă susţinută de medic dr. Claudia Bularca – O alimentaţie sănătoasă
  • Expoziţia Asociaţiei Portavicum Săcele – prezintă artist fotograf Eugen Constantin Moga
  • Recital corul Zestrea Săceleană – instructor artistic Ştefan Lupu

Melodii: Ciobănaş cu 300 de oi; Cucuruz cu frunza-n sus; Ce s-ar face inima; Alba-i cămaşa pe mine; Treceţi batalioane române Carpaţii; Când vii bade-n şezătoare; Imnul Săcelelor; Se înalţă până sus la ceruri.

  • 19,00-20,00 – Moment artistic de cântec şi poezie „Povestea flaşnetarului” – Recital Andreea Gurguiatu (artist liric Opera Braşov) şi Trupa Nectar. La pian: Sena Ducariu  – etaj, Sala de lectură (detalii la http://blog.bjbv.ro/?p=4700)
  • 20,00-21,00 – Seminar de cultură şi literatură organizat de Biblioteca engleză – etaj, Sala de lectură
  • 21,00-22,30 – Provocarea muntelui: Proiecție de film Touching the Void. Cu o introducere pe baza cărții omonime, de Joe Simpson. Prezintă ghid montan Marian Anghel – etaj, Sala de lectură

Orele 16,00-20,00 – Prezentarea celor mai noi proiecte ale bibliotecii  CLIPLIT, CAROL, Jurnal – acces spre cultură,  „Și animalele sunt oameni!” care unesc domenii ale cunoașterii și pe cititori cu acestea, unesc patrimoniul românesc cu cel european – etaj, holul de primire

 Casa Baiulescu

  • Orele 16,00-23,00 – expoziția de desene „Prietenie pe o sfoară” organizat de Filiala nr. 6 de copii şi tineret a bibliotecii, care a unit anul acesta 100 de biblioteci și peste 10.000 de participanți.
  • Orele 17,00 – dezbaterea „De ce să citesc?” organizată de Biblioteca maghiară – parter, Biblioteca Maghiară
  • Orele 18,00 –  „Savoir vivre francais” (seminar şi atelier) organizat de Biblioteca franceză – parter, Mediateca francofonă

Orele 21,0022,00 – Concert de folk Trupa Om bun & Iulia Caraiman – Curtea Casei Baiulescu

Filiala 5, Bd. Griviţei nr. 51

Orele 17,00 – Teatrul de copii: piesa „Trei iezi cucuieţi” cu actorii păpuşari ai Teatrului Strada

Categories: Cultura Tags:

Bibliobicicleta – campanie de informare, conștientizare și diseminare despre importanța ciclismului

septembrie 10th, 2018 Fără comentarii
Biblioteca Județeană Brașov are plăcerea sa va invite la o activitate inedita. Este vorba de o campanie de conștientizare asupra importanței ciclismului, a regulilor cărora li se supune și pe care trebuie să le respectăm. Este un ciclu de conferinte si prezentari despre bicicleta si ciclism la care vom avea invitati voluntari si ciclisti pasionati, cu expertiza in domeniu.
Evenimentul va avea loc joi, 20 septembrie 2018, de la orele 14,00, la Mediateca francofona (Casa Baiulescu, parter, lângă Școala 6, în Livada Poștei).
Vor fi alaturi de noi Laura Istrate si Nicolae Cioc de la Centrul de Voluntariat Brasov, Mihai Tatu de la Asociatia Visum din Codlea care ne va prezenta Bicicleta ca parte din mobilitatea urbana – modele si bune practici europene, Agentia Metropolitana Brasov ce va vorbi despre proiecte si strategii in ciclism la Brasov.
Este o activitate inedita, dar ar trebui sa fie fireasca in biblioteci. Bibliobicicleta este o campanie de constientizare a rolului ciclismului in viata noastra, ca stil de viata, practica sanatoasa, mijloc de transport, mod de a proteja natura, chiar metoda de a face o afacere. Bibliotecile ar trebui sa fie in fruntea unei asemenea campanii, sa disemineze informatii, sa constientizeze si sa educe publicul sa deprinda nu numai ciclismul ca stil de viata, dar si regulile de purtare in trafic. Este ceea ce încercăm să facem prin acest prim pas.
Numarul de participanti este limitat (20 de persoane) si inscrierea este obligatorie. Înscrierea se face la adresa electronica ruxandramoasanazareatyahoo.com pana luni, in data de 17 septembrie, orele 12,00.
Vă așteptăm cu drag!

Ziua internațională a cafelei – 29 septembrie

septembrie 10th, 2018 Fără comentarii

Rece, fierbinte, decafeinizată, cu diferite arome, instant, filtru sau ibric, cafeaua este sărbătorită în fiecare an la data de 29 septembrie. Ziua internaţională a cafelei marchează, la nivel global, atât drumul boabelor de cafea de la plantaţie până la magazinul local, cât şi activitatea oamenilor implicaţi în acest proces.

Etiopia este considerată a fi locul de naştere al cafelei. Se pare că arborele de cafea a fost descoperit în jurul anului 850 d.Hr., de către un păstor de capre, Khalid, care a remarcat că animalele din turma sa erau mult mai active după ce mâncau fructele roşii ale unui arbust. Le-a încercat şi el, remarcând un efect asemănător. Khalid le-a povestit despre descoperirea sa unor călugări, care, reticenţi iniţial, au descoperit destul de repede efectele cafelei şi au folosit-o pentru a rămâne treji în timpul slujbelor. Băutura a fost denumită qahwa, cuvânt care în arabă înseamnă revigorant.

Astăzi arborele de cafea este cultivat în peste 70 de ţări, în principal în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa.

Consumată în cantităţi moderate, cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătăţii datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, fiind unul dintre cele mai consumate produse care conţin cafeină.

Curiozități despre cafea:

  • Este nevoie de 42 de boabe de cafea pentru a prepara un espresso.
  • Primul espressor a fost introdus în 1882 de francezi, însă italienii au fost cei care l-au făcut cunoscut la scară largă.
  • Mirosul cafelei se află printre primele zece cel mai uşor de recunoscut.
  • Aroma boabelor de cafea şi multe dintre caracteristicile sale de gust sunt diferite în fucţie de ţara de provenienţă, regiune, temperatură, atitudine, precipitaţii, sol.
  • Cafeaua are cel mai ridicat grad de consum zilnic (60%-65%) din toate băuturile, mai puţin apa (89%).
  • Una din trei băuturi zilnice este cafeaua, a doua după apă.
  • Cafeaua instant a fost inventată în 1906 de G. Washington, un englez care trăia în Guatemala

Vă invităm să savurați, alături de o cafea, microexpoziția de carte dedicată acestei aniversări internaționale a băuturii care este pretutindeni apreciată și consumată. Expoziție este organizată de colegele noastre de la Secția de Împrumut, Valentina Mihăilă și Ioana Popa-Răduțoiu.

Categories: Cultura Tags:

În amintirea Iuliei Hașdeu

septembrie 10th, 2018 Fără comentarii
Iulia Haşdeu a fost o tânără intelectuală supradotată, scriitoare şi poetă inclusiv de limba franceză. S-a născut la Bucureşti, la 14 noiembrie 1869, fiind fiica savantului şi scriitorului Bogdan Petriceicu Haşdeu.
Primele semne ale genialităţii Iuliei au apărut la vârsta de doi ani. La vârsta la care copiii obişnuiţi abia învăţau cuvintele în limba maternă, geniala Iulia Haşdeu începuse deja să citească. La vârsta de doi ani învăţa limba franceză, iar la patru ani deja desluşise tainele scrisului. La cinci ani crea nuvele, iar la şapte ani scria naraţiuni precum Mihai Vodă Viteazul sau poeme precum Domnia lui Ţepeş Vodă, Oasele lui Ţepeş Vodă.
Când părinţii şi învăţătorii şi-au dat seama că au în faţă un copil genial, pentru Iulia s-a făcut o excepţie care nu se mai făcuse până atunci în învăţământul românesc: a susţinut examenele de absolvire a ciclului primar la 8 ani. Genialitatea fiicei lui Haşdeu a continuat să se manifeste şi la vârsta adolescenţei, Iulia absolvind gimnaziul în vara anului 1881 cu rezultate strălucite şi terminând Conservatorul la secţia de canto şi pian.
La numai 16 ani, în 1886, Iulia Haşdeu a devenit prima româncă înscrisă la Universitatea Sorbona. În timp ce se afla la Paris, au apărut primele semne ale tuberculozei. Tânăra, preocupată prea mult de studiu şi prea puţin de starea sănătăţii, a ignorat primele semne ale acestei boli. Totuşi, în aprilie 1888, este nevoită să întrerupă studiile din cauza agravării stării de sănătate. S-a stins din viaţă la 29 septembrie 1888.
Tatăl Iuliei nu s-a resemnat nicioadată cu pierderea celei mai dragi fiinţe. Foarte afectat, a construit, în memoria ei, un castel la Câmpina. Vă invităm să vizitați acest muzeu, nu înainte să vedeți expoziția aniversară în memoria Iuliei Hașdeu, organizată de colegele noastre, Valentina Mihăilă și Ioana Popa-Răduțoiu, de la Secția de Împrumut.
Categories: Cultura Tags:

CLIP[L]IT – o lună până la lansare

septembrie 8th, 2018 Fără comentarii

Afis_CLIPLIT_A2-page-001Pentru că în fix treizeci de zile  lansăm concursul cu premii de realizare de booktrailere, organizat în cadrul proiectului CLIP[L]IT – carte în 7Arte, ne-am gândit să venim în sprijinul tuturor tinerilor pasionați de literatură și/sau cinematografie, și nu numai, cu o colecție de trailere de carte realizate după cărți aparținând literaturii române contemporane.

Am selectat pentru dumneavoastră șase dintre booktrailere existente deja pe internet, realizate în maniere diferite.

Sperăm ca exemplele oferite să vă inspire și să vă ajute să creați cele mai convingătoare și artistice trailere de carte.

Mult succes tuturor!

1. Lampa cu căciulă, Florin Lăzărescu

Cartea reprezintă o selecție din povestirile scrise de autor în ultimii zece ani, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre acestea, Lampa cu căciulă, care a fost ecranizată în 2006, în regia lui Radu Jude și care a obținut peste 30 de premii la festivaluri internaționale, printre care trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sundance, SUA.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=1HQFkgUI-rQ

2. Viața lui Kostas Venetis, Octavian Soviany

Kostas Venetis, care în copilărie a ucenicit într-o mănăstire din Grecia, cunoaște o spectaculoasă „schimbare la față”: invertit demonic, călătorește mult – cunoaște mizeria și farmecul Istanbulului, pitorescul unui București ce amintește de atmosfera Principelui, efervescența Parisului revoluționar, splendoarea Vienei și melancolia Veneției – și întâlnește oameni din cele mai diferite medii, de la drojdia societății la cercurile nobiliare. Pe măsură ce evenimentele se complică, povestea sa, în care violența, crima, înșelătoria și complexele oedipiene se împletesc strâns, capătă accente tot mai întunecate, devenind o mărturie cutremurătoare despre inițierea întru Rău.

Link: https://www.iqads.ro/creatie/32752/octavian-soviany-viata-lui-kostas-venetis

3. Lunetistul, Marin Mălaicu-Hondrari 

Apariția unei familii misterioase în oraș schimbă ireversibil destinul Cristinei și al lui Constantin, doi tineri pasionați de literatură care trăiesc o poveste de dragoste. Ea se căsătorește cu Jim, fiul nou-veniților, iar Constantin devine mercenar. Însă relația din tinerețe îi urmărește și, deși porniți pe drumuri diferite, cei doi se reîntâlnesc grație lui Carlos, un orfan sărac adoptat la distanță de Cristina.

Link: https://www.iqads.ro/creatie/32749/marin-malaicu-hondrari-lunetistul-book-trailer

4. Seria Nemuritor, Oana Arion

Ultimul viking este o cutie a misterelor: ridici capacul și nu știi ce vei descoperi. La început scormonești timid, dar cu cât înaintezi în căutare devii dependent. Deși relaxant, amuzant și ironic „Ultimul viking“ este în esență bazat pe o documentare minuțioasă, Oana Arion reușind să creeze un fantasy fascinant.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=NJLMNLJsals

5. Povestiri din garaj, Goran Mrakić

„În prozele lui Goran Mrakić descoperi o Timișoară aparte, recognoscibilă și, totuși, extraordinară. Ai putea sta la o bere cu personajele sale, te-ai putea avânta cu ele în peripețiile lor prin oraș sau în afara sa, ați putea locui pe aceeași stradă. Nimic din ceea ce-ți povestește Mrakić nu poate fi pus sub semnul întrebării sau al îndoielii. Lucrurile par că se întâmplă pur și simplu, iar ție îți vine să le dai mai departe, să le împărtășești altora, de parcă le-ai fi trăit odată cu personajele.“ (Eli Badică)

Link: https://www.youtube.com/watch?v=DJjc0vIq20U

6. Bijutierul, Valeriu Mircea Popa

Retras din agitația contemporană, Valeriu Mircea Popa rememorează traseul personal (muzică, poezie, copilărie, Revoluție) într-un puzzle care recompune atmosfera unui model spiritual. Bijutierul (titlul unui volum de versuri) se reinventează la o vârstă la care speranța de viață și de creativitate rămâne în afara granițelor. Un altfel de „privește cerul“, prin care ne intersectăm cu seninătatea unui om liber. Lucrurile și obiectele devin personaje, iar pianul urcă și coboară scările destinului creator.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=u3rzF9pzT5Y.

REGULAMENTUL concursului poate fi consultat aici.

Categories: Cultura, Evenimente, Film Tags: , , ,