Arhivă

Arhivă pentru septembrie, 2017

Nocturna la Secția pentru Copii și Tineret

septembrie 21st, 2017 Fără comentarii

1La Brașov, Nocturna Bibliotecilor debutează în data de 29 septembrie, începând cu orele 18.00, cu activitățile organizate de Secția pentru Copii și Tineret.

Reunite sub titlul „Bucurii mari pentru copii mici … părinți… bunici”, activitățile pregătite de colegele noastre vă invită să descoperiți tărâmul magic al lecturii.

Creație și lectură, cântec și lectură, dans și lectură, sport și lectură sunt doar câteva dintre surprizele care vă așteaptă la Secția pentru Copii și Tineret, de Nocturnă.

Date importante

  • Intervalul orar: 18,00-22,00
  • Adresa: Str. Iuliu Maniu, nr.6
  • Ținuta: lejeră

 

Activitățile nocturnei vor continua sâmbătă, 30 septembrie, la sediul central și Casa Baiulescu (Bd. Eroilor, nr. 33-35), conform programului pe care îl găsiți aici.

Categories: Evenimente Tags: , ,

Despre proiectele şi aplicaţiile media ale bibliotecii la Nocturnă

septembrie 20th, 2017 Fără comentarii

Serviciul de Informare și Formare Continuă ne detaliază oferta pentru Nocturna Bibliotecilor 2017. Iată ce fel de activităţi şi prezentări despre toate proiectele şi aplicaţiile pe care le pregătesc vor avea pentru publicul Nocturnei, sâmbătă, 30 septembrie 2017, de la orele 18,00, în mansarda Casei Baiulescu:

 Program pentru Nocturna Bibliotecilor 2017 la Braşov – 30.09.2017

BOUTIQUE LITERAR

 IZILIT – Întâlnire Zilnică cu Literatura

–          Fărâme de…literatura – descoperă autorul din prăjiturelele cu răvaș

–          Expoziție de carte – Autori români contemporani prezenți pe platforma IZILIT

–          Atelier suport tehnic –  descărcare și utilizare aplicația IZILIT pe telefoane mobile IOS şi Android

2.       CRESC – Cultivăm România Egalității de Șanse pentru Copii – la bibliotecă

–          Expoziție de cărți poștale și scrisori din perioada Primului Război Mondial

–          Atelier de corespondență – scriere cu instrumente de început de secol  XX (toc cu peniţă)

–          Atelier de tehnica interviului – mini-interviuri pe tema Primului Război Mondial și a Centenarului

3.       NIHON-MADE – Cultură ilustrată pentru tineri

–          Expoziție de albume de bandă desenată și manga

–          Prezentare broșură Manga – o tehnică aparte de desen

4.       JURNALUL – Portal pentru cultură

–          Audiții – fragmente inregistrate din jurnalul din 1885-1886 al lui Valeriu Braniște

–          Expozitie de ilustrații  realizate pe baza jurnalului

Partener: RAT Braşov

Categories: Evenimente Tags:

Nocturna Bibliotecilor 2017 la Braşov – Program

septembrie 20th, 2017 Fără comentarii

Nocturna bibliotecilor este un eveniment antrenant, care de câţiva ani a devenit o campanie naţională de promovare a cărţii, cititului şi bibliotecii. Desfăşurată sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor şi Bibliotecarilor din România (ANBPR), manifestarea doreşte să se adreseze tuturor, publicului fidel de cititori, dar şi neutilizatorilor, încercând să atragă spre biblioteci şi lectură cât mai multă lume. Din acest motiv, bibliotecile au propus mereu evenimente interactive, care să stârnească interesul tuturor celor invitaţi să descopere altfel spaţiul cărţilor. În anul 2017 tema Nocturnei bibliotecilor este una generoasă, despre Bucuria lecturii, despre plăcerea pe care o descoperi în compania cărţilor tale favorite, despre emoţiile trăite pe care vrei să le împărtăşeşti. Vom avea de toate – de la lecturi publice la teatru, de la expoziţii la concerte, de la concursuri şi ateliere până la sesiuni de fotografiere a cititorilor cu cartea preferată, de la consultaţii oftalmologie gratuite pentru a citi mai bine până la aplicaţii şi proiecte inovatoare de recomandări de lectură pe smartphones, de la audiţii la ilustraţii în tehnica manga şi nu numai.

Nocturna Bibliotecilor la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov va avea loc sâmbătă, 30 septembrie 2017 (cu un scurt preambul vineri, 29 septembrie 2017), începând de la orele 18,00, va fi plină de surprize, cu final neaşteptat şi sperăm noi că publicul va aprecia programul divers. Iată detalii mai jos:

Vineri, 29 septembrie 2017, orele 

Filiala nr. 6 de copii şi tineret (Strada Iuliu Maniu nr. 6)

Ateliere de creaţie şi lectură, de cântec şi lectură, de dans şi lectură, de sport şi lectură (pentru copii, părinţi, bunici)

Ţinuta obligatorie: haine comode, de sport

Sâmbătă, 30 septembrie 2017

Sediul Central (Bd. Eroilor nr. 33-35 (Livada Poştei )

Şezătoare la Braşov– orele 13,00-18,00, etaj I, Mediateca (pentru adulţi, seniori, copii)

Spectacol de teatru de păpuşi al Teatrului Arlechino Braşov „Winnie de pluş şi prietenul lui, Guiţ” interpretat de Cecilia Negru – orele 18,30-19,30, etaj I, Mediateca (pentru copii şi părinţi)

Atelier demonstrativ de legătorie şi restaurare carte – orele 18,00-18,30, etaj I, hol

Turnul Babel – atelier multilingv de lecturi în limba engleză, franceză, japoneză, maghiară, spaniolă, estoniană, greacă şi italiană, urmate de traducere şi discuţii – orele 18,00 – 20,30, etaj I, Sala de lectură (pentru adolescenţi, adulţi, seniori, braşoveni, români şi rezidenţi străini)

Invitaţii noştri, vorbitori nativi dintre rezidenţii străini, dar şi scriitori, ce stăpânesc deopotrivă limba română, Ei vor citi şi comenta un fragment literar, după care se vor prezenta, vor traduce pe scurt textul  şi vor împărtăşi experienţa lor de a trăi în spaţiul lingvistic al României şi în oraşul Braşov. Atelierul multilingv de lecturi publice este o încercare de dialog şi de educaţie interculturală între secţiile de limbi străine, rezidenţii străini şi braşoveni.

Atelier de fotografiat şi citit „Eu şi cartea mea favorită” – orele 18,00-22,00, parter, Holul de intrare (pentru copii, adolescenţi, adulţi, seniori, bibliotecari şi cititori)

Sesiunile de fotografiere a cititorilor cu cartea favorită vor fi asigurate de o cabină foto profesionistă ce va realiza fotografiile şi tipărirea lor.

Concurs de descoperire Fii bibliotecar şi primeşte o carte în dar – orele 18,00-22,00, Secţia de Împrumut (adolescenţi, adulţi, seniori)

Casa Baiulescu

Expoziţie despre modă şi sport în revistele de acum mai bine de o jumătate de veac – orele 18,00-22,00, Secţia de reviste şi ziare

BibliotecAdolescenţilor – vernisajul expoziţiei de fotografii– orele 18,00, Mediateca Francofonă (adolescenţi, adulţi, seniori)

Să citim mai bine – Consultaţii oftalmologice gratuite pentru cititori – orele 18,30, Mediateca Francofonă (pentru public general)

Ateliere şi proiecte– Boutique literar– Atelier de corespondenţă istorică, Recomandare de lectură pe telefoane mobile IOS şi Android, aplicaţii media pentru colecţii de patrimoniu şi revista manga – orele 18,00 – 21,00, Mansarda Casei Baiulescu

Detalii pe blogul bibliotecii http://blog.bjbv.ro/?p=4438

Concert Maria Tănase + Ion Barbu = love de Corina Sucarov şi Valeriu Borcoş (Karpov, not Kasparov) – orele 21,00, Mansarda Casei Baiulescu

O relație stilistic improbabilă și istoric inexistentă devine posibilă într-un spațiu suspendat, atemporal, în care melodia întâlnește ezoterismul liric. Un happening muzical ce ia forma unei reverii. O invocație a tărâmurilor magice peste care zbura Păsărea Măiastră și a paradisurilor artificiale în care își trăia extazul creator Poetul Matematician.

Veți asculta interpretări surprinzătoare ale cântecelor Mariei Tănase și traduceri muzicale în primă audiție ale poeziilor lui Ion Barbu într-o manieră hipnotică, cu sonorități de dream-pop și folk-psihedelic.

Un performance de Corina Sucarov şi Valeriu Borcoş (Karpov not Kasparov).

Intrare liberă
Partener al evenimentului: RAT Braşov

Vă aşteptăm cu drag!

Liber la descărcat, liber la citit!

septembrie 19th, 2017 Fără comentarii

iZiLIT – Aplicația care îți aduce zilnic recomandări de lectură din literatura română contemporană este acum online si poate fi descărcată gratuit de pe Google Play sau App Store. (un proiect cofinanțat de AFCN)

Ma imulte informații la:

Categories: ANBPR, Cultura, Evenimente Tags:

Stația muzicală urbană – invitație

septembrie 14th, 2017 Fără comentarii

Invitatie-page-001

Categories: Evenimente Tags: , ,

Trei zile până la lansarea aplicației iZiLIT

septembrie 9th, 2017 Fără comentarii

Trei zile până la lansarea aplicației iZiLIT, o aplicație pentru telefoane mobile Android și IOS, de recomandare de lectură din literatura română contemporană.

Un proiect dezvoltat de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR și Uniunea Editorilor din România – UER, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Categories: ANBPR, Cultura, Evenimente Tags:

CRESC la bibliotecă – Atelier de instruire a bibliotecarilor

septembrie 6th, 2017 Fără comentarii

Atelierul de instruire a bibliotecarilor reprezintă prima activitate practică din cadrul proiectului „CRESC la bibliotecă”, proiect inițiat de către Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, beneficiar al co-finanțării AFCN. Scopul activității constă în instruirea bibliotecarilor din cadrul instituției beneficiare și din cadrul bibliotecilor partenere cu privire la desfășurarea activităților proiectului, precum și difuzarea materialelor auxiliare necesare.

Obiectivele propuse sunt:

  • Difuzarea materialelor auxiliare necesare desfășurării activităților din cadrul planului de implementare a proiectului.
  • Elaborarea unei strategii uniforme de desfășurare a activităților.
  • Discutarea problemelor și sugestiilor partenerilor.
  • Dezvoltarea și îmbunătățirea comunicării între partenrii implicați în proiect.

Atelierul s-a desfășurat în data de 31.08.2017, conform graficului de activități al proiectului. Durata atelierului a fost de 4 ore, începând cu ora 09.00. Responsabilul pentru desfășurarea atelierului a fost Irina Mastan, bibliotecar în cadrul Serviciului de Informare și Formare Continuă al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov, având, în cadrul proiectului, funcția de documentarist.

La activitățile desfășurate au participat:

  • Din partea Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov:
  1. Ruxandra Nazare – manager de proiect
  2. Alice Roman – responsabil atelier interviuri
  3. Daniela Banaurs – responsabil atelier corespondență
  • Din partea Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin
  1. Clara Maria Constantin – director
  2. Elena Voina – bibliotecar
  3. Valerica Laudoniu – bibliotecar
  • Din partea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj
  1. Alexandru Ionicescu – bibliotecar
  2. Sofia Lavinia Cercel – bibliotecar
  • Din partea Bibliotecii Județene „I. S. Bădescu” Sălaj
  1. Florica Pop – director
  2. Dalia Mintaș – bibliotecar
  3. Mariana Marian – bibliotecar

În cadrul atelierului participanții au fost informați cu privire la structura detaliată a proiectului „CRESC la bibliotecă”. Fiecare participant a primit o fișă de responsabilități cuprinzând indicatorii care trebuiesc colectați precum și instrucțiuni de bază cu privire la organizarea și desfășurarea activităților din cadrul proiectului.

Metoda aplicată a fost una interactivă și dinamică alcătuită prin alternarea prezentării cu dezbaterea deschisă a sugestiilor și întrebărilor. Toți participanții s-au implicat activ, demonstrând un real interes pentru realizarea proiectului la cele mai înalte standarde calitative.

Fiecare activitate a fost discutată în parte în funcție de: calendarul de desfășurare, structură / plan de activitate, conținut, colectare de indicatori și impact pe termen scurt și mediu. În urma discuțiilor au fost indicați următorii factori de risc:

  • Lipsa unor documente necesare partenerilor pentru a implementa activitățile. Acesta a fost remediat prin re-distribuirea și explicarea fișei de responsabilități, precum și prin distribuirea materialelor auxiliare.
  • Factorul temporal: Timpul până la implementarea efectivă a atelierelor este foarte scurt. Problema a fost soluționată în parte prin distribuirea materialelor auxiliare precum și a formatelor standard ale documentelor administrative. Pe viitor vor fi luate următoarele măsuri, convenite alături de parteneri:
    • Comunicare în cel mai scurt timp posibil a materialelor solicitate (format redactare scrisoare, machete materiale promoționale pentru a fi adaptate nevoilor specifice fiecărui partener, bibliografie istorică orientativă)
    • Eficientizarea procesului de comunicare pentru a evita întârzierile

În urma desfășurării atelierului, toți participanții s-au declarat mulțumiți, exprimându-și acordul asupra soluțiilor convenite.

Raport întocmit de Irina Mastan.

CRESC la Bibliotecă – Atelierul de corespondență Istoria citită

septembrie 6th, 2017 Fără comentarii

Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov vă aduce la cunoștință inițierea celui de al doilea segment de activități, „Istoria Citită”, în cadrul proiectului „CRESC la bibliotecă”, programat luni, 11 septembrie 2017. Proiectul este co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național și este implementat de către Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, în parteneriat cu bibliotecile județene Caraș-Severin, Dolj și Sălaj. Scopul proiectului nostru constă în conștientizarea unui grup de copii și tineri din medii defavorizate asupra semnificațiilor și valorilor Centenarului României Moderne.

Organizat în continuarea atelierului interactiv de istorie și a celui vizual (care au avut loc luni și marți, 4-5 septembrie 2017),  segmentul „Istoria Citită” are ca scop transmiterea experienței emoționale, umane din timpul Primului Război Mondial. Astfel, după fundamentarea informației istorice esențiale, tinerii participanți vor putea intra în contact cu aspecte personale legate de viața de pe front, drama războiului și de aspirațiile românilor de rând cu privire la Marea Unire. Segmentul cuprinde două activități: una de studiere a corespondenței istorice și cea de a doua, practică: participanții vor redacta scrisori legate de experiența lor la atelierele incluse în proiect și despre cum percep ei evenimentele Primului Război Mondial și Marea Unire.

În cadrul activității de studiere a corespondenței istorice, participanții vor avea ocazia de a cunoaște povești inedite și impresionante din scrisorile sau jurnalele de acum o sută de ani. Fie că au aparținut soldaților din tranșee, celor care îi așteptau acasă sau marilor actori politici ai vremii, aceste mărturii prezintă o altfel de istorie: istoria personală, așa cum rareori este ea prezentată la școală.

Prin redactarea scrisorilor, participanții vor transmite experiența lor grupurilor de tineri din celelalte 3 județe incluse în proiect. Ei vor avea ocazia să afle mai multe atât despre participanții din Caraș-Severin, Dolj și Sălaj, precum și despre posibilitățile de dezvoltare culturală și personală oferite de către cele 4 biblioteci partenere.

Împreună celebrăm Centenarul României Moderne, promovând diversitatea, toleranța și accesul liber la cultură!

Pentru mai multe detalii:

Persoană de contact: Irina Mastan, tel.: 0747.049.474, e-mail: mastan_irina@hotmail.com

 

Categories: Evenimente Tags: , ,