Arhivă

Arhivă pentru iulie, 2017

Bibliotecile despre adolescenţi – Expoziţia colectivă anuală de fotografie a bibliotecilor publice din România

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov,  împreună cu partenerii ei, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor publice din România (ANBPR) şi Biblioteca Naţională a României, are bucuria de a vă invita la vernisajul expoziţiei BibliotecAdolescenţilor. Evenimentul va avea loc vineri, 4 august 2017, orele 14,00, la Biblioteca Naţională a României, parter.

Expoziţia „BibliotecAdolescenţilor” este expoziţia anuală colectivă de fotografii a ANBPR şi oglindeşte activităţile şi proiectele desfăşurate de bibliotecile publice pentru şi cu adolescenţii. Această expoziţie face parte dintr-un proiect drapel al asociaţiei, prin care se urmăreşte să se pună în lumină activitatea bibliotecilor publice pe diferite paliere şi să arate, vizual si imagistic, contribuţia lor în viaţa utilizatorilor şi comunităţilor. Se spune adesea că o fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte. De aceea, ANBPR a dorit să facă din aceasta expoziţie un proiect permanent, prin care bibliotecile publice să devină mult mai vizibile şi să se înţeleagă rolul lor în societate. Ediţia din anul 2017 este ediţia a treia a acestui eveniment şi este disponibilă şi virtual la următoarea adresă https://expozitiaanbpr.wordpress.com/2017/07/20/galerie-foto-2017/

Bibliotecile publice din România sunt active şi fac proiecte şi  servicii pentru diferite categorii de public. În ultimii ani, s-au diversificat serviciile destinate adolescenţilor, atât prin înfiinţarea Centrului de excelenţă pentru servicii de bibliotecă pentru adolescenţi de la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj cât şi prin  efortul multor biblioteci publice de a crea spaţiu de exprimare pentru tineri. O expoziţie despre această activitate multiplă se impunea şi ea reflectă varietatea programelor de bibliotecă şi intereselor speciale ale acestei categorii de vârstă, aflată în curs de definire şi maturizare, fluidă, deschisă inovaţiei, plină de energie şi dinamism, care are nevoie de sprijinul nostru al bibliotecarilor.

Expoziţia tematică este deschisă participării tuturor bibliotecilor publice, de la cele judeţene la cele municipale şi orăşeneşti până la cele comunale. De la an la an, bibliotecarii au devenit tot mai implicaţi şi pro activi, răspunzând la apelul de colectare imagini pentru expoziţie şi respectând cerinţele tehnice şi subiectul ales. Este motivul pentru care sunt prezente în expoziţie fotografii de la aproape toate bibliotecile care au trimis imagini despre activitatea lor cu adolescenţii: din 35 de biblioteci respondente au fost selectate 32. Participanţii sunt atât vechi cât şi noi: biblioteci din judeţele Argeş, Brăila, Caraş Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sălaj, Sibiu, Vrancea. Privind fotografiile, se remarcă efortul bibliotecilor de a răspunde nevoilor tinerilor, de a le crea spaţiu de exprimare, de a veni în întâmpinarea dorinţelor lor. Dincolo de acestea, sunt evidente profesionalismul bibliotecarilor şi performanţele bibliotecilor, adesea instituţii extrem de dinamice, devenite adevărate centre comunitare, ale adolescenţilor în cazul de faţă, inspirându-i să viseze şi să se formeze ca adulţi responsabili.

Dacă e august, e Grădinița de vară!

afis_gradi
Ce este Grădinița de vară?
Un  proiect al Secţiei pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov care:
  • oferă copiilor preşcolari un cadru potrivit pentru socializare, învăţare activă şi joacă;
  • oferă o alternativă sigură şi potrivită de petrecere a timpului copiilor preşcolari pe perioada vacanţei de vară;
  • dezvoltă cunoştinte minimale în diferite domenii prin intermediul jocului (limba română, istorie, geografie, mediu)
Unde se desfășoară ?
Secţia pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene Braşov
Adresa: Str. Iuliu Maniu, nr. 6
Telefon: 0268474081,
Mobil: 0766623473

Cui se adresează?
Copiilor născuți între anii 2011-2012.
 
Mod de desfășurare
O serie pe săptămână. Numărul de locuri disponibile în cadrul unei serii este de 15.

Care este programul unei serii?
  • Sport pentru menținerea sănătății
  • Jocuri tradiționale pentru copii
  • Ora de poveste – ,,Atlasul Tărâmurilor Fermecate și al Locurilor din Basmele Românești
  • Știința pe înțelesul celor mici
  • Ateliere creative

Mijloacele de realizare a temelor:

Lectură poveşti, mișcare, experiment, activități creative, jocuri educaționale.
La sfărşitul săptămânii de activităţi, fiecare participant va primi o mapă, care va conţine toate fişele şi lucrările pe care le-a realizat.

Cum pot participa?

Înscrierea se va realiza personal, la sediul Secţiei pentru Copii şi Tineret, în limita locurilor disponibile impuse de normele de protecţie şi siguranţă.

Actele necesare înscrierii sunt:
  • fişa de înscriere – formular tipizat pe care îl primiţi la secţie
  • convenţie părinţi – formular tipizat pe care îl primiţi la secţie
  • copii după buletinele părinţilor/tutorilor
  • copie după buletinul persoanei însoţitoare (unde este cazul)
  • copie după certificatul de naştere al copilului
  • adeverinţă de la medicul de familie din care să rezulte că preşcolarul este « clinic sănătos »
Categories: Diverse Tags:

Înscriere Ciclobiblio 2017 – Ne u(r)nim bicicletele

În perioada 28 august – 1 septembrie 2017 haideți să ne urnim bicicletele la prima ediție CicloBiblio – un tur pentru cei care iubesc bibliotecile și ciclismul. Timp de cinci zile pe traseul Brașov – Sibiu în cadrul #CicloBiblio2017 vom pedala împreună, roată la roată, pentru a aduce în atenția publicului importanța bibliotecilor și a lecturii în dezvoltarea sănătoasă a fiecăruia dintre noi și a comunităților noastre.

Timp de cinci zile vom avea ocazia să ne împărtășim experiențele personale și profesionale legate de lectură și biblioteci. Vom trece prin Brașov, Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Sibiu și vom face asta în grup compact – nu lăsăm pe nimeni în urmă!

Vom trece pragul bibliotecilor din calea nostră și pe traseu vom vizita biserici-fortărețe săsești și alte obiective turistice.

Ce trebuie să știi înainte de a te apuca de pedalat la CicloBiblio:

  • Pe perioada turului ai nevoie de o bicicletă adecvată și în stare tehnică bună (Bicicleta poate fi a ta sau poate fi închiriată).
  • Să ai suficientă experiență (și motivație) pentru a te deplasa în siguranță pe bicicletă alături de grup. Traseul este pe drumuri publice și prin urmare participanții trebuie să respecte reglementările rutiere.
  • Să ai echipament corespunzător deoarece deplasarea pe traseu se va face chiar și în condiții de vreme rea și vizibilitate redusă.
  • Deoarece traseul propus este de aproximativ 350 km (pe care îi vom parcurge în 5 zile), e necesar să ai un minim de pregătire fizică.
  • Deși legea nu ne obligă, te încurajăm ca în acest tur să porți cască de protecție.

Participanții minori, dar cu vârsta minimă de 14 ani împliniți, vor putea participa numai dacă sunt însoțiți de părinți.

Ne vom bucura dacă cei care susțin cauza lecturii și a bibliotecii ni se vor alătura pentru a pedala împreună pe distanțe mai mici. Pentru susținători nu este însă necesară înscrierea în tur.

Înscriere și taxe

Vă puteți înscrie completând următorul formular: https://goo.gl/forms/gJaPtZnUW90xJOwb2

Înscrierea în tur este confirmată doar după achitarea taxei de înscriere. Înscrierea se va încheia când limita de 50 de locuri va fi atinsă dar nu mai târziu de 10 August 2017.

Taxa de înscriere pentru participare la CicloBiblio, ediția I, este de 500 lei. Ea va acoperi pachetul de start și cheltuielile de cazare (în condiții de cămin școlar) și masă (mic dejun și prânz).

Achitarea taxei se poate face prin virament bancar în contul RO 02RNCB0090000508350001(LEI) sau RO 88RNCB0090000508350005 (EURO), cod de identificare(CIF) 10211897, deschise la Banca Comercială Română, Bucureşti, sucursala Lipscani, pe numele Asociaţia Bibliotecarilor din România. La descriere trebuie menționat CICLOBIBLIO si numele participantului. Vă rugăm să ne trimiteți apoi o copie după ordinul de plată la adresa ciclobiblio@gmail.com.

Evenimentul este inițiat și organizat de un grup de bibliotecari din România, cu sprijinul asociațiilor profesionale: ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România) și ABR (Asociația Bibliotecarilor din România).

Startul va fi dat la ora 10.00, din fața Bibliotecii Județene Brașov. Numărul locurilor este limitat!

Vă aşteptăm cu drag alături de noi!

Echipa de organizare CicloBiblio2017 Romania și partenerii

Categories: Evenimente Tags: , ,

Lecturi în aer liber – Întâlnire cu literatura contemporană română și scriitorul Caius Dobrescu

Dacă duminica trecută am avut lecturi din literatura francofonă, acum hamacul cititor aduce lecturi din literatura română contemporană. Duminică, 23 iulie 2017, între orele 11,00-13,00 ne întâlnim din nou în curtea Casei Baiulescu, la lecturi în aer liber. Tema este literatura contemporană română. Vă place să citiți scriitorii actuali? De ce? Care sunt tendințele literare în România actuală? Dar reușitele autorilor români? Aveți un top al preferaților? Ce rol joacă revistele literare și editurile în stimularea scrisului contemporan? Literatură în format tipărit sau online? Ce șanse asigură traducerile literaturii române contemporane? Acestea și multe altele le vom discuta cu invitatul nostru, scriitorul și eseistul Caius Dobrescu. Ne bucurăm că va fi prezent în mijlocul nostru și vă invit să vă alăturați lecturilor noastre publice. Vă așteptăm cu drag!

Conferinţele secţiei Periodice – al doilea eveniment

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” are bucuria să vă invite la conferinţa „Regele Ferdinand – ofiţer al armatei române” susţinută de invitaţii săi, Nicolae Pepene şi Horia Vladimir Şerbănescu. Evenimentul va avea loc joi, 20 iulie 2017, de la orele 18,00, la Mansarda Casei Baiulescu.

Tema conferinţei susţinută la invitaţia bibliotecii vizează biografia regelui Ferdinand în calitatea sa de militar în rândurile Armatei României. La 100 de ani de la marile bătălii din 1917 pe frontul Moldovei şi la 90 de ani de la moartea Regelui României Mari, a celui sub care s-au unificat teritoriile locuite de români cu regatul român, prelegerea se vrea o întoarcere în trecut cu scopul de a arăta un model uman, istoric, de conducător şi de politician implicat şi alături de idealurile statului şi elitei politice româneşti. În vremea regelui Ferdinand s-au petrecut evenimente care au schimbat fundamental statul român de atunci, au provocat societatea românească să-şi concentreze energiile şi să se unească pentru a depăşi greutăţile şi a croi un viitor în limitele constituţionalismului, demnităţii şi prosperităţii.
Date despre conferenţiarii invitaţi:

Nicolae Dorin Pepene s-a născut în 1971, la Moieciu. Absolvent al Facultăţii de Istorie Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu. Muzeograf la Muzeul Naţional Castelul Bran, profesor în învăţământul preuniversitar, redactor şef al revistei ASTRA, serie nouă, din 2010, director al Direcţiei de cultură a Primăriei Râşnov, director la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, din 2014. Dintre lucrările publicate menţionăm: Inima reginei Maria (2005), Râşnov. O istorie în imagini (2006), Legendele Ţării Bârsei (2011).  A organizat expoziţia “Regina Maria – Portrete” la Balcic, prima expoziţie dedicată reginei Maria în Bulgaria, precum şi alte expoziţii. Interesele sale de studiu se concentrează asupra istoriei locale şi istoriei regalităţii, îmbinând popularizarea istoriei cu o abordare turistică din perspectiva marketingului, reuşind să scoată şi să promoveze pe piaţă izbutite produse editoriale şi culturale (Festivalul de reconstituire istorică “În numele trandafirului”, Festivalul de film istoric de la Râşnov).

Horia Vladimir Şerbănescu este absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, promoţia 1980. A devenit muzeograf în cadrul Muzeului Militar Naţional “Regele Ferdinand” din Bucureşti unde şi-a urmat pasiunea şi s-a specializat în istoria uniformelor şi echipamentului militar. Şef al secţiei de colecţii din muzeu, a coordonat reorganizarea expoziţiei permanente a acestuia şi a contribuit la numeroase expoziţii temporare în ţară şi străinătate. Bun cunoscător al istoriei armatei şi al imaginii ei în iconografie, Horia Vladimir Şerbănescu este coautor la sinteze de istorie militară, volume despre uniformele, decoraţiile şi ordinele militare româneşti.

Manifestarea face parte din ciclul Conferinţele secţiei Periodice, organizate de Departamentul de ziare şi reviste al Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov. Conferinţa va fi însoţită de o expoziţie tematică de cărţi şi reviste din fondurile bibliotecii şi ilustrată de interesante imagini vechi, publicaţii şi alte documente din colecţia particulară aparţinând inginerului Vasile Aldea, cititor şi colecţionar braşovean împătimit.

Vă aşteptăm cu drag la un eveniment ce promite că va fi cu siguranţă interesant!

Categories: Evenimente Tags: , ,

Lecturi estivale – Întâlnire cu literatura francofonă

Lecturile estivale continuă şi în această duminică. În semn de omagiu faţă de Franţa, a cărei zi naţională va fi vineri, 14 iulie, această nouă întâlnire va fi dedicată literaturii francofone. Literatura de expresie franceză este foarte bogată, diversă tematic, un adevărat caleidoscop de formule literare, experimente, reuşite memorabile. Dincolo de toate acestea, biblioteca judeţeană braşoveană invită pe toţi doritorii să (re)descopere cărţi şi autori francofoni, să asculte muzica franceză, să savureze cititul în hamac, să discute cu noi bibliotecarii, să împărtăşim pasiunea lecturii în orice anotimp şi să se delecteze în compania invitatei noastre ce va anima personajul istoric Maria Baiulescu.

Unde altundeva decât în curtea casei Baiulescu, a acelei familii de intelectuali preocupaţi de literatură, de traduceri şi adaptări din dramaturgia franceză şi germană, de muzică, ştiinţă şi tehnică?!

Vă aşteptăm cu drag duminică, 16 iulie 2017, între 11,00-13,00, în curtea Casei Baiulescu!

Categories: Evenimente Tags:

Mai citim ziare şi reviste? – Lecturi în aer liber

Biblioteca Judeţeană Braşov are plăcerea sa va invite la o discutie pe tema mass mediei, în cadrul Lecturilor în aer liber de duminica, 9 iulie 2017, intre orele 11,00-13,00.

Continuăm sezonul estival la bibliotecă cu Lecturi în aer liber. Duminică, 9 iulie, între orele 11,00-13,00, în curtea Casei Baiulescu, vom discuta pe tema Mai citim ziare şi reviste? Vă vom oferi cele mai felurite ziare şi reviste recente din colecţia bibliotecii, vom avea un panou interactiv cu întrebări la care vă invităm să răspundeţi, vom avea un invitat care va anima personajul istoric George Bariţiu, un mare jurnalist român şi patronul spiritual al bibliotecii noastre, un model în ziaristica timpului.

Iata cateva dintre intrebarile si aspectele pe care ne gandim sa le abordam: Ce preferaţi sa cititi – ziarul tipărit, arhiva lui electronică sau portalul de ştiri? Radio, TV, blogurile, mobilul, tableta? Informatiile vehiculate de retelele de socializare? Care sunt avantajele si dezavantajele lor? Cum educam cititorul de stiri si presa in general, indiferent de suport (tiparit, electronic), sa devina un cititor informat si cu gandire critica? Care este rolul bibliotecilor si al bibliotecarilor in educatia media si in formarea atitudinii independente a cititorilor? Cum contribuie mass media la un comportament responsabil al cititorului fata de informatie? Sunt invitaţi cititori, ziarişti, bloggeri, bibliotecari, cetăţeni activi la o discuţie despre resursele de informaţie folosite. Vă aşteptăm în curtea Casei Baiulescu, în cortul bibliotecii, la o discuţie care promitem ca ne vom stradui să fie interesantă.

Vă aşteptăm cu drag!

Echipa Biblioteca Judeteana Brasov

Categories: Evenimente Tags: ,