Arhivă

Arhivă pentru aprilie, 2017

Cititorii şi utilizatorii fideli ai bibliotecii pe anul 2016 – Felicitări!

aprilie 24th, 2017 Fără comentarii

În luna aprilie sărbătorim pe cititorii şi utilizatorii noştri loiali, care ne vizitează, citesc publicaţiile noastre, apelează la serviciile şi spaţiile noastre, pe scurt pentru care a citi/a se informa în şi prin bibliotecă este o abilitate şi un stil de viaţă. Fiecare secţie şi filială a ales câştigătorii. Felicitările noastre campionilor lecturii şi bibliotecii! Iată numele cititorilor şi utilizatorilor noştri fideli pe anul 2016:

Secţia de împrumut la domiciliu

  1. POPESCU OVIDIU ROMEO
  2. BULANCEA GHERGHINA
  3. POP GABRIEL
  4. POP GHEORGHIŢA
  5. VEŞTEMEAN DELIA SANDA
  6. NICOARĂ LIANA
  7. BĂLAN LIANA MARINA
  8. OPREA LILI ENIKÖ
  9. MANIU ANA
  10. ŢICUŞ DANIELA

Motivaţia alegerii: „Acești utilizatori frecventează în mod constant Serviciul Împrumut carte, fiind la curent cu noile apariții. Relația dintre bibliotecar – utilizator este una și de colaborare, cititorii sugerând de foarte multe ori achiziții de cărți. Ne exprimăm deosebita apreciere faţă de aceşti cititori fideli, care ne demonstrează că dragostea pentru carte este o adevărată virtute.” (Daniela  Galeru, şef serviciu Secţia de împrumut adulţi)

Sala de lectură

1. CERCEL ALEXANDRU

2. DEMIRŞEK EMANUEL FLORIAN

 Sala de reviste şi ziare (Periodic)

 1. CUŢUHAN ILIE

2. MORARU MARIUS

Mediateca

1. ŞERB AUREL

 Biblioteca engleză

1. DENES IVETT

2. KORODI IZABELLA

Mediateca francofonă

 MÂRZA IACOB

Biblioteca maghiară

 LACZKÓ LAJOS

 Filiala 1

 BRANDIBURG Miruna şi BRANDIBURG Mara (surori gemene)

Filiala 2

  1. AVRAMESCU LIVIU
  2. BELLOMONTE GIULIA  (CLASA A VII-A)
  3. COJOCARU DIANA-LĂCRĂMIOARA
  4. COJOCARU DAVID-ȘTEFAN (GRUPA PREGĂTITOARE)
  5. DĂNILĂ VIOLETA-ȘTEFANIA (CLASA A III-A)
  6. PROFESOR GHIGHIMOC LIGIA
  7. LEONTE GABRIELA (LICEU)
  8. MĂLIN LUMINIȚA
  9. MĂLIN GEORGE-VLAD (CLASA A V-A)
  10. TIU ELENA

Filiala 3

  1. NOVACOVSKI IRINA
  2. MOARCĂŞ ALEXANDRINA EMILIA
  3. POPOVICI ANA
  4. DINU VASILE

Filiala 4

NICU-ROMAN MIHAI IUSTIN

Argumentarea selecţiei: „Elev la Liceul ,,Dr.I.Meșotă” în clasa a-V-a, îi place să citească, știe de ce e interesat, pasionat, are grijă de cărți, este corect, respectă regulamentul bibliotecii.” (bibliotecar Ligia Rogoz)

Filiala 5

DOGARIU DIANA ANGELICA

Despre ea, colegele noastre Alina Mircea şi Valentina Petcu spun că este fan bibliotecă şi o promotoare convinsă a lecturii: „Este înscrisă de când a început şcoala. Acum este în clasa a V-a. În toţi aceşti ani a frecventat biblioteca asiduu. A recomandat biblioteca şi colegilor ei, dintre care s-au şi înscris la noi. De asemenea, a intermediat împrumuturi pentru mama şi fratele ei.”

Filiala 6

1. TULBAN PETRU (LICEUL JOHANNES HONTERUS, CLASA A IV-A)

2. MĂRINEANU-ICHIM ŞTEFAN-IOAN (ŞC. GIMN. 25, CLASA A II-A)

3. GRIGA VICTOR CRISTIAN (ŞC. GIMN. 27, CLASA A II-A )

4. NAGY ANCA VIOLETA (LICEUL UNIREA, CLASA A XI-A)

5. ERSANDO KRISTINE (ŞC. GIMN.3, CLASA A VI-A)

6. GHIGHECI ANASTASIA (ŞC. GIMN. 2 RÂŞNOV, CLASA I)

7. GHIGHECI DIMITRIE (ŞC. GIMN. 2 RÂŞNOV, CLASA A IV-A)

8. GHIGHECI IUSTINA (ŞC. GIMN. 2 RÂŞNOV, CLASA A VIII-A)

9. BĂLAN ANDREI (ŞC. GIMN. 3, CLASA I)

10. BĂLAN SEBASTIAN (GRĂDINIŢĂ)

Le mulţumim şi le dorim succes şi numai bine în continuare!

 

 

Categories: Diverse Tags: ,

Săptămâna Națională a Bibliotecilor

aprilie 13th, 2017 Fără comentarii

AFIS

 

agenda_SNB

Categories: ANBPR, Evenimente Tags:

Conferința Budda și Occidentul

aprilie 13th, 2017 Fără comentarii

Anunțăm un eveniment interesant, pe care vi-l oferă universitatea brașoveană cu sprijinul unei asociații. Organizatorii au avut bunăvoința să coopteze Biblioteca Județețeană Brașov ca partener media și ne alăturăm sprijinul în promovarea unui eveniment de calitate despre dialogul intercultural. Recomandăm această conferință inedită și transmitem invitația și comunicatul de presă mai jos:

Centrul Multicultural al Universității Transilvania și Facultatea de Sociologie și Comunicare cu sprijinul Asociației Rabten Compassionate Wisdom au onoarea să vă invite la conferinţa „Ştiința occidentală şi filosofia buddhistă – dialog și puncte comune, susținută de Lama Gonsar Tulku Rinpoche, directorul spiritual al Centrului de Înalte Studii Tibetane „Rabten Choeling” din Elveția.

Evenimentul, în premieră pentru Brașov, va avea loc luni, 24 aprilie, între orele 18:00 și 20:00, în Aula Magna a Universității Transilvania, str. Iuliu Maniu, nr. 41A.

Învățăturile vor fi susținute în lb. engleză, cu traducere în lb. română. Pentru mai multe amănunte cu privire la invitat, tematică, vă rugăm citiți cu atenție în josul paginii.

Intrarea este liberă! Înscrierea prealabilă la conferință este opțională, însă utilă pentru buna organizare!

ACCESEAZĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE ONLINE AICI
Invită-ți prietenii la eveniment pe Facebook de aici

Atât știința occidentală, cât și filosofia buddhistă au ca obiectiv înțelegerea naturii minții, de care depinde felul în care vedem și experimentăm realitatea.

În cadrul acestei conferințe, Lama Gonsar Tulku Rinpoche, unul dintre primii maeștrii care au predat învățăturile buddhiste în Occident, va prezenta auditoriului punctele de întâlnire între știința occidentală și filosofia buddhistă, dar și câteva moduri în care putem integra această cunoaștere în viața de zi cu zi.

De-a lungul secolului al XX-lea, şi mai ales în prezent, reputați oameni de știință şi filosofi din Occident au remarcat neajunsurile concepțiilor strict materialiste, exprimând necesitatea lărgirii orizontului gândirii și al cunoașterii, prin luarea în considerare a multimilenarului tezaur al spiritualității, păstrat și contemplat în Orient.

Prin acest eveniment multicultural ne propunem să creăm o punte între știința occidentală, bazată pe obiectivitate, și gândirea filosofică buddhistă, bazată atât pe logică, cât și pe un proces profund de contemplație interioară, pentru a înțelege mai bine cum funcționează mintea și realitatea ce ne înconjoară.

Mintea şi funcțiile ei reprezintă o temă comună religiilor şi filosofiei, întrucât constituie sursa tuturor trăirilor noastre, însăşi caracteristica ce distinge fiinţele de restul fenomenelor. Tocmai pentru că posedă minte, fiinţele, indiferent de forma şi mărimea lor, ocupă primul loc în învățătura lui Buddha. (Lama Gonsar Tulku Rinpoche) 

Scopul comun al științei occidentale și al spiritualității orientale este să crească pe de o parte gradul de confort al vieții, și pe de o altă parte, să ofere metode valide pentru a atinge o fericire durabilă.

Înțelegând natura minții, vom putea înțelege apoi cum apar diferitele elemente pozitive și negative și modul în care acestea, la rândul lor, condiționează calitatea acțiunilor noastre intelectuale, verbale și fizice. Astfel vom reuși să dobândim mijloacele practice necesare pentru eliminarea suferinței din propria minte şi obținerea fericirii.

Lama Gonsar Tulku Rinpoche va fi însoțit și de alți Venerabili călugări, iar prelegerea va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Aşadar, pentru cei interesați să descopere ce i-a fascinat pe Mircea Eliade sau pe Mihai Eminescu la buddhism, și mai ales cum este posibil ca multe descoperiri științifice moderne să ateste ceea cea mulți călugări buddhiști au descoperit doar prin meditație acum peste 2000 de ani, fără acces la laborator sau microscop, acest eveniment ce va avea loc în premieră la Brașov oferă o rară oportunitate.

Vă mulţumim mult şi sperăm să ne vedem cu bine la conferinţă!

Evenimentul este dedicat tuturor celor care aspiră să își lărgească orizontul de cunoaștere, către o mai bună înțelegere a lumii exterioare, cât și a celei interioare.

Lama Gonsar Tulku Rinpoche (n. 1949, în Tibet) a fost timp de 33 de ani discipolul lui Geshe Rabten Rinpoche, cel care, la îndemnul actualului Dalai Lama, a devenit principalul fondator al unei tradiții pure şi complete a Dharmei în Europa. Maestrul Gonsar Rinpoche este unul dintre principalii fondatori ai Centrului de Înalte Studii Tibetane „Rabten Choeling” din Elveţia.

Gonsar Rinpoche a studiat îndelung doctrina lui Buddha şi o transmite mai departe atât ascultătorilor occidentali, cât şi celor tibetani, studenţilor laici şi călugărilor. El oferă cu regularitate învățături în limba franceză, engleză, germană sau tibetană, atât în centre de practică buddhistă din Europa, cât și în mari Universități din Germania, Elveția, Austria șamd.

Născut în 1949 la Shigatse, într-o familie cu descendențe regale, la vârsta de 6 ani s-a înscris la Mănăstirea Sera din Lhasa, Tibet, unde a evoluat sub îndrumarea Venerabilului Geshe Rabten Rinpoche. Gonsar Tulku Rinpoche a primit învațătura direct de la Dalai Lama și de la alți maeștri consacrați.

Pentru mai multe amănunte despre Lama citește biografia pe larg sau puteți viziona conferința publică cu tematica „Minte și cunoaștere” susținută de Lama Gonsar Rinpoche la Facultatea de Filosofie din București în aprilie 2013: https://www.youtube.com/watch?v=Dzlsr6Y5DI8

Alte informații utile:

Accesul la conferință are loc prin intrarea din str. Iuliu Maniu, nr. 41A.

Intrarea este liberă! Înscrierea prealabilă la conferință este opțională, însă utilă pentru buna organizare! Accesați aici formularul de înscriere:

Pentru alte întrebări, vă rugăm contactați responsabilul de PR:

Maria Ghiurțu, maria.ghiurtu@gmail.com din partea  Centrului Multicultural al Universității „Transilvania” sau pe Vlad Doroican, info@rabten.ro din partea Rabten Compassionate Wisdom România

ACCESEAZĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE ONLINE AICI

Categories: Evenimente Tags: ,

Lansare de carte – Regele Carol I al României – un monarh devotat

aprilie 13th, 2017 Fără comentarii
Cu gândul la Înviere, dar și la evenimentele viitoare după sărbători, vă anunțăm și vă invităm cu bucurie la lansarea cărții despre regele Carol I al României – un monarh devotat. Volumul, semnat de istoricul craiovean Sorin Liviu Damean și apărut la editura Cetatea de Scaun, va fi prezentat publicului de Nicolae Pepene.
Lansarea va avea loc miercuri, 19 aprilie 2017, orele 18,00, Sediul central, etaj I, Sala mare de lectură. Moderator: Daniel Nazare
Toți cei interesați de istorie, admiratori ai Casei Regale a României și mai ales al regelui ce a contribuit decisiv la România modernă înainte de 1914 sau doar sensibili la acest model de conducător, sunt așteptați să participe.
Intrarea este liberă.
Vă așteptăm cu drag!
Categories: Evenimente Tags: ,

PARTENERIAT EDUCAȚIONAL NAȚIONAL „… PRIETENIE … PE O … SFOARĂ …” EDIȚIA A V-A

aprilie 5th, 2017 Fără comentarii

IMG_2144Ziua Internaţională a Cărții pentru Copii, marcată anual pe 2 aprilie, este prilejul ideal pentru promovarea literaturii pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori.
Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Judetene „George Barițiu” – Brașov, a inițiat și demarat în anul 2011 un PARTENERIAT EDUCAȚIONAL NAȚIONAL dedicat marelui scriitor , Hans Christian Andersen si Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii
„… PRIETENIE … PE O … SFOARĂ …”

În fiecare an, la fiecare ediție au fost cooptate biblioteci județene dornice să participe la o astfel de activitate tematică ce deschide orizontul copiilor către lectură și opera celui mai mare scriitor de povești, activitate ce pune în valoare imaginația și creativitatea copiilor și bibliotecarilor deopotrivă. La reușita acestui parteneriat au contribuit: Biblioteca Județeană „Panait Istrati„ – BRĂILA, Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” – CĂLĂRAȘI, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” – DOLJ, Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” – GALAȚI, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” – IAȘI, Biblioteca Județeană SATU-MARE, Biblioteca Județeană „Sorin Titel” – TIMIȘ, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” –TULCEA, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” – VRANCEA.

Dorim să adresăm încă o dată mulțimiri și felicitări partenerilor nostri și îi invităm să ne fie alături si în acest an la realizarea „prieteniilor …pe o sfoara…”. Atat desfășurarea activităților și aspectul metodologic al acestora căt și termenii condițiilor de colaborare, concretizați prin parteneriatul pe care îl vom încheia în acest sens, se mențin în același format ca și precedentul.

Dacă anul trecut protocolul cuprindea 10 biblioteci județene partenere, în acest an, la ediția a V-a a cooptat 41 de biblioteci din țară. (județene, orășenești, comunale)

În primul rând țin să mulțumesc tuturor celor care s-au alăturat acestui proiect, văzând în el un mod de a contribui la legătura școală – bibliotecă, de a derula un parteneriat în care fiecare actionează responsabil, de a stimula creativitatea ,,publicului mic”, de a dezvolta gustul și plăcerea lecturii, de a patrunde in lumea minunată a basmelor și poveștilor lui Andersen, de a atrage utilizatorii în „casa cărților”, de a lega prietenii pe sfoară, nu doar între copiii implicați sau cadre didactice, ci și între noi, bibliotecarii din intreaga țară, etc.

Bibliotecile partenere în acest an sunt:

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „LUCIAN BLAGA” – ALBA
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „DINICU GOLESCU” – ARGEȘ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „COSTACHE STURDZA” – BACĂU
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „GEORGE BARIȚIU” – BRAȘOV
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „PANAIT ISTRATI” – BRĂILA
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „VASILE VOICULESCU” – BUZĂU
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „PAUL IORGOVICI” – CARAȘ-SEVERIN
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „ALEXANDRU ODOBESCU” – CĂLĂRAȘ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „OCTAVIAN GOGA” – SECȚIA PENTRU COPII – CLUJ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „OCTAVIAN GOGA” FILIALA „Kogălniceanu” – CLUJ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „OCTAVIAN GOGA” – FILIALA „Traian Brad”
– CLUJ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „ALEXANDRU ȘI ARISTIA AMAN” – DOLJ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „V.A. URECHIA” – GALAȚI
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „GHEORGHE ASACHI” – IAȘI
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „ION MINULESCU” – OLT
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ – SATU-MARE
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „IONIȚĂ SCIPIONE BĂDESCU” – SĂLAJ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „I.G. SBIERA” – SUCEAVA

BIBLIOTECA BUCOVINEI – SUCEAVA

Biblioteca Orășenească Gura Humorului
Biblioteca Orășenească „I.E Torouțiu” Solca
Biblioteca Comunală Breaza
Biblioteca Comunală Dornești
Biblioteca Comunală Drăgușeni
Biblioteca Comunală Fîntînele
Biblioteca Comunală Frătăuții Vechi
Biblioteca Comunală Grămești
Biblioteca Comunală Ilișești
Biblioteca Comunală Panaci
Biblioteca Comunală Păltinoasa
Biblioteca Comunală Pîrtești
Biblioteca Comunală Preutești
Biblioteca Comunală Rîșca
Biblioteca Comunală „Dragoș Vicol” Sadova
Biblioteca Comunală Siminicea
Biblioteca Comunală Stulpicani
Biblioteca Comunală Șerbăuți
Biblioteca Comunală Todirești
Biblioteca Comunală Zamostea
Biblioteca Comunală Horodnic de Sus

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „SORIN TITEL” – TIMIȘ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „PANAIT CERNA” – TULCEA
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „DUILIU ZAMFIRESCU” – VRANCEA

Dorim mult succes tuturor!

Categories: Diverse Tags: