Arhivă

Arhivă pentru noiembrie, 2016

La Ceai et Caetera

noiembrie 23rd, 2016 Fără comentarii

Împarte bucuria primei zăpezi

 Prima zăpadă e mereu specială. Nu contează că vine în octombrie, noiembrie sau ianuarie, ne face mai jucăuşi şi mai plini de viaţă. Ne aduce aminte de copilărie, de stat afară până ne îngheţau mâinile şi ni se înroşea nasul. Dar ce ne opreşte să ne jucăm şi acum cu zăpada? Hai, lasă orice ai face, mergi în cea mai apropiată pădure sau cel mai apropiat parc şi bucură-te de ea. Tăvăleşte-te, fă un concurs de aruncat bulgări, contruieşte un om de zăpadă. Garantat o să-ţi încarci bateriile. Apoi adună-ţi prietenii în jurul unui ceainic aburind, la un board game. Fie că vă plac jocurile de strategie, de cărţi sau cu poveşti, la noi vei găsi sigur ceva pe placul tuturor.

Iată ce evenimente vă aşteaptă până la sfărşitul lunii:

  Păsări pentru suflet- Expoziţie de fotografie

1-30 noiembrie

 Mă numesc Vieru Andrei Silviu, am descoperit fotografia acum 8 ani şi de curând am descoperit pasiunea pentru natură şi în special păsări. Vreau să vă invit să descoperiţi ceea ce fac eu în timpul liber şi să puteţi vedea ce am văzut eu atunci când mi-am petrecut timpul în natură, „alergând” după diferite zburătoare şi plecând acasă cu zâmbetul pe buze doar pentru că am vazut o nouă specie sau poate acceaşi specie, dar mult mai aproape sau în alta ipostază. Nu am ştiut niciodată ce imi aduce fericirea, dar pentru momentul de faţă asta mă face fericit. Vreau să vă invit la prima ediţie a expoziţei „Păsări pentru suflet”.

Fabrica de scurt metraje

23 noiembrie, 19h00

Salutări. Noi suntem Short Film Factory (Fabrica de Scurt Metraje). Ne știm din 2009. Noi eram tinerii ăia care umblau prin țară în săli de spectacole, pub-uri sau cafenele și în loc de stand-up comedy proiectau filme de scurt metraj. Da, acum ne-am întors, la fel de tineri, cu mai multă experiență și cu filme noi, proaspete și premiate. Vă așteptăm la sfârșit de Noiembrie la ceainăria Ceai et caetera cu proiecții de filme de scurt metraj (filmele premiate la ediția din luna august a festivalului de scurt metraje Short To the Point)

Durata: 2h

Intrarea este liberă.

Schimb de cărţi

27 noiembrie, 19h00

Vino cu o carte pe care ai citit-o în ultima perioadă și ti-a plăcut. Povestește-ne despre ea și împrumut-o unei persoane căreia i-ai trezit interesul prin povestea ta. La schimb, vei primi cel puțin o altă carte faină ! La ediția următoare ne povestești cum ți s-a părut cartea împrumutată și schimbăm din nou impresii și cărți.

Hai și tu în comunitatea iubitorilor de cărți din Brașov și împrejurimi!

P.S.: după ce se plimbă pe la Schimb, cărțile ajung din nou la proprietarul lor de drept.

 Lansare de carte – La ce visează oamenii de zăpadă

28 noiembrie, 18h30

Copiii o cunosc drept Ada. Ada din Canada. Doamna aia care spune povești pe internet și uneori mai scrie și câte o carte. Dar Ada n-a trăit mereu în Canada, în casa cu grădină de zâne și copaci care au ochi și gură. Toate astea sunt destul de noi. Și grădina și mușcatele, și copacii care râd cu gurile până la urechi… Ei, nu, doar nu vă închipuiți acum că în grădina Adei și copacii au urechi. Nu-i adevărat, au doar ochi și gură. Pe unul îl cheamă Kevin, pe celălalt îl cheamă Bob. Bob e de fapt o tufă încă neidentificată ca specie, numai bună să găzduiască o grămadă de veverițe, două turturele și, din când în când, câte o pasăre cardinal.

Ada e în Canada de doar doi ani. Și nici n-o cheamă Ada, o cheamă altfel. Ada îi spun doar prietenii. E drept că are mii de prieteni. Cam la fel de mulți câte cărți semnate de ea există pe lume. Am să vă spun un secret. Pe Ada o cheamă de fapt Andreea Demirgian. E un nume lung și complicat, are multe R-uri și e greu de pronunțat de către copii. Are un pisoi vărgat, două fete, trei căsuțe pentru păsări, patru pești și împreună cu Regele Castelului ei se străduiește să plimbe cât mai multe povești prin cât mai multe case, de pe toate continentele.

Ada spune povești la microfon. Le înregistrează și le pune muzică și sunete multe, ca să fie ca la teatru sau… ca la un film fără imagini. De fapt, să fie ca la teatrul radiofonic. Pentru că Ada a lucrat 17 ani în Radio și n-a uitat cel mai important lucru pe care l-a învățat acolo: anume, că dacă pui unul după altul cuvintele potrivite, în mintea oamenilor se întâmplă un fenomen extraordinar: Oamenii ÎNCEP SĂ-ȘI ÎNCHIPUIE cum arată ceea ce aud. E ca și cum fiecare din cei ce ascultă ar vedea cu ochii închiși un film exact așa cum și-l închipuie. E o joacă foarte frumoasă, care nu dă greș niciodată. Vreți să încercați? Închideți ochii și spuneți cu glas tare: ciocolată! Nu-i așa că e bună? Deja îi simțiți gustul și doar ați rostit cuvântul… E magie, ce să vă mai spun!

Voi ați auzit de Ora de Poveste cu Ada? Dacă nu ați auzit, să știți că din când în când o puteți vedea pe Ada pe Internet. Ia cărți de la bibliotecă, pornește video telefonul și le citește pentru oricine vrea să asculte. Sunt povești neobișnuite, cu porumbei care vor să conducă autobuze și magazine în care se găsesc de vânzare monștri caraghioși, denumiți Ptiu și Bleah sau Sforăilă și Hapciu și vrăjitoare ce adună pe mătură tot felul de lighioane și nu se lasă mâncate de dragoni.

Ei… Ada a scris cinci cărți. Una nu se mai găsește pe nicăieri, sunteți foarte norocoși dacă o aveți deja în bibliotecă. Se numește „Poveștile Domnișoarei Firicel”și conține șapte istorioare despre viața unei fetițe. Nu-s povești cu zâne, nici cu spiriduși, ci sunt povești despre anotimpuri și despre îngeri, despre grădiniță și despre păsări măiestre, ba chiar e una cu un Domn de Ciocolată care îi învață pe copii cum se mănâncă de fapt ciocolata și cu o prințesă care nu voia să se spele…

A doua carte se numește Călătorie prin Curcubeu și e un fel de poezie… Nu chiar cu totul și cu totul poezie, dar anumite cuvinte chiar rimează și-s ușor de ținut minte. E despre șapte cetăți fermecate prin care oricine se poate plimba nestingherit, dacă știe să răspundă la întrebările unui pitic cu nume secret. Mai mult nu vă zic, vă las să descoperiți singuri, că ar fi păcat să nu vă jucați și voi cu Paznicul Curcubeului.

A treia carte dezvăluie Secretul Fulgilor de Nea. E o carte mititică, subțirică, delicată, zici că mai are puțin și se topește, dar între paginile ei se ascunde o taină pe care uneori nici oamenii mari nu o deslușesc prea repede: aceea că, deși suntem unici, împreună suntem mai puternici.

A patra carte… Ei… Aici e aici. A patra carte povestește despre prietenie și despre renaștere, despre visuri ce se pot împlini chiar când te aștepți mai puțin. V-ați întrebat vreodată la ce visează oamenii de zăpadă? Ada știe. Dacă vreți să aflați și voi, aveți ocazia în curând să vă întâlniți cu personajele ei abia ieșite din tipar.

A cincea carte se numește Prințul Lalea și Muzica Lumii și mai are un pic, un pic, doar atâtica, mai puțin decât un bob de piper până povestea se așază cuminte între coperte.

Până una alta, haideți să-i cunoașteți pe Omul de Zăpadă și pe prietenii lui, Îngerașul de Zăpadă și viețuitoarele din pădure, care s-au hotărât să-și împodobească și ei un brad pentru Crăciun, chiar în Poiana Căprioarelor. O puteți vedea pe Ada și chiar puteți schimba câteva cuvinte cu ea Luni, 28 Noiembrie 2016, la Ceai Et Caetera, în Brașov, pe strada Latină, la numărul 15. Va fi acolo și un oaspete special: Anda Ansheen, autoarea ilustrațiilor cărții „La ce visează oamenii de zăpadă”.

Ne vedem acolo!

 Evenimente săptămânale:

Clubul de Board games reloaded

În fiecare luni de la 19h00

Dacă te numeri printre pasionații de board games, aici ți-ai găsit locul. În fiecare luni pasionații de board games se întâlnesc sus în Șchei, la ceainărie. Începând cu ora 19.00, un nou joc așteaptă cuminte să fie descoperit și exploatat la maxim. Fie că preferi jocurile cu cărţi (Saboteur, Solo, Bohnanza), de strategie (Dominion, Risk, Game of Thrones, Qwirkle), sau cu poveşti (Dixit, Dixit Odyssey), găseşti la noi peste 80 de board games din care să alegi!

Oricare ar fi abilitatea ta, în jocurile board games vei descoperi întotdeauna cum să o exersezi. Membrii clubului de board games te vor ajuta să intri-n joc!

Atenție! Provoacă dependență! S-ar putea să țină cel puțin până la toamnă!

Toastmasters International Weekly Meeting – public speaking club in English

Every Tuesday, from 7 p.m.

Toastmasters International is a nonprofit educational organization that teaches public speaking and leadership skills through a worldwide network of meeting locations. Since 2010, Brasov Toastmasters Club has been dedicated to helping people become better Speakers and better Leaders. By joining our weekly meeting you will find a supportive and positive learning experience in which members are empowered to develop communication and leadership skills, resulting in greater self-confidence and personal growth!

Friday Night Magic

În fiecare vineri de la 19h00

Magic The Gathering este primul joc apărut, de tipul „trading card game”. În 2011, la nivel mondial, comunitatea avea peste 11 milioane de jucători. Persoanele interesate să se distreze, dar care vor să își dezvolte abilitățile strategice sunt așteptate în fiecare zi de vineri, să intre în comunitatea jucătorilor de Magic The Gathering, din Brașov.

Clubul de limbi străine: franceză, engleză și în viitor germană

Întâlnirile au loc marți sau miercuri, la două săptămâni, la ora 19h00, în funcție de disponibilitatea participanților

Iubești limbile străine?

Știi cât de important este ca în CV să îți poți strecura cunoștințele unei limbi străine?

Cunoști o limbă străină dar nu ai mai exersat-o demult?

Cum ar fi să îți poți exersa abilitățile de comunicare și cunoștințele în cadrul unei întâlniri cu oameni care doresc același lucru?

La Ceai et caetera s-a deschis sezonul de primăvară, pretexte găsim pentru conversație… haideți să încercăm într-o limbă străină!

Vei avea ocazia să te întâlnești cu vorbitori nativi ai unei limbi străine, să te distrezi și să te relaxezi la un ceai cald sau la o ciocolată delicioasă.

Evenimente permanente:

 “În joacă” – Peretele care a prins viață datorită elevilor clasei a IX-a arhitectură de la Liceul de arte plastice Hans Mattis-Teutsch, coordonați de doamna profesoară Cristina Lorincz

Începând cu Iulie 2015

Lucrarea reprezintă înfruntarea dintre cei doi șahiști înfățisați prin cunoscutele lucrări de artă: Venus din Milo și Gânditorul de la Hamangia. Fiecare combatant luptă din turnul lui, Venus din Milo se află în turnul de Jenga, iar Gânditorul în turnul de cărți. Firește, respectând realitatea, statuia reprezentativă culturii Greciei antice, neavând mâini, nu poate face nicio mutare pe tabla de șah, piesele ei fiind zdrobite de armata adversarului.

Obiectele si personajele lucrării pot fi interpretate. De exemplu, dacă s-ar lua fiecare bucată a picturii se pot descoperi elemente esențiale oricărui joc: turnul de Jenga și cel de cărți reprezintă practica, experiența și măiestria, Venus reprezintă frumusețea și plăcerea jocului, armata de piese reprezintă duritatea și rigiditatea, Jokerii sunt copilaria și bucuria, transformarea pieselor de remi în cărți de joc aduce aminte de magia transmisă, Monalisa reprezintă misterul, iar, nu în ultimul rand, Gânditorul reprezintă tactica și strategia bine gândită. Toate aceste elemente alcătuiesc fiecare joc minunat.

Personajele pot fi înțelese și ca niste trăsături, caractere sau acțiuni ale societății, Jokerii reprezintă tinerețea, fericirea, spontaneitatea și, totodată, lipsa de griji și indiferența față de probleme, în timp ce Venus reprezintă frumusețea fizică, iar Gânditorul reprezintă omul îngândurat, grijuliu, cel care planifică fiecare mișcare, fiind in opoziție cu Jokerii.

Proiectul acestei picturi pe perete a fost unul îndrăzneț, având în vedere că a fost pentru prima dată când cei unsprezece tineri au pictat la asemenea dimensiuni (peretele având 4,25 m X 2,60 m) și mai ales pentru că au lucrat în echipă. Ei au alcătuit o echipă frumoasă și plină de talente distincte. La început ideile au venit din partea întregului grup și, filtrându-le și punandu-le pe hârtie au ajuns la un desen care mai apoi avea să devină o pictură cât tot peretele. Toate detaliile aproape că au dublat timpul de lucru estimat inițial. Toți au lucrat cât de bine au putut și cu bune, cu rele, au reușit să termine, fiind mândri de ceea ce au reușit să realizeze în echipă.

Probabil că in viitor se vor putea ocupa și de alte proiecte la fel de provocatoare sau chiar mai ambițioase.

text scris de către liderul echipei, Vlad Comșa.

Colțul cu idei istețe și cu personalitate: cadouri sau pretexte pentru a le face o bucurie celor dragi 

De ziua cuiva drag sau când ai un motiv special de bucurie, în ceainărie te așteaptă un colț dedicat. Cu drag, ceainăresele te pot consilia și vei putea alege un set special de ceai, o geantă sau o creație vestimentară handmade, create de Atelier M, un puzzle sau un joc de societate de tip card game sau board game. Peste 150 de titluri te așteaptă în Lumea board games.

Sărbătorește-ți ziua de naștere la Ceai et caetera

O aniversare puțin…mai specială!

Pentru cei mici sau mari, pentru o surpriză celor dragi ție, te invităm să petreci în stilul Ceai et caetera! Motivul tău de bucurie, prilejul ceainăreselor de a te servi cu drag cu produse sănătoase: ceaiuri fierbinți, ciocolată caldă de tot felul, limonadă, oranjadă, sucuri proaspete și naturale 100%,  alternative sănătoase pentru gustări, prăjitură Marlenka și torturi speciale de la Casa de turtă dulce.

Indiferent  pentru care dintre spațiile de care dispunem vei opta, atmosfera va fi mereu una relaxată.

Multitudinea de jocuri colorate deschise în ceainărie îi vor purta pe toți cei mici și/sau mari în lumea magică a jocurilor de societate de tip Board games.

Cei mici vor fi primiți într-o sală decorată special de petrecere cu baloane colorate, cărți de povești, mini-jucării de pluș. Vor găsi de asemenea puzzle-uri, jocuri de strategie pentru vârsta lor.

Cu drag,

Prietenii tăi de la Ceai et caetera

Mai multe detalii despre toate activitățile care au loc în ceainărie, puteți găsi accesând:

www.ceaietc.ro

http://www.facebook.com/ceaietc

Programul ceainăriei:

Luni – Vineri: 14h00-23h00

Sâmbătă – Duminică: 13h00-23h00

Ultima comandă: ora 22h00

p.s.: Vă mulțumim că ne sunteți alături și dornici de a continua împreună povestea începută pe strada Castelului acum șapte ani.

De patru ani, ne găsiți în pitorescul Șchei a.k.a. La mama naibii! ☺

Se poate ajunge cu trotineta, cu bicicleta, pe jos, cu autobuzul, pe schiuri sau cu săniuța, cu mașina personală sau a prietenilor, în funcție de sezon și de disponibilitate.

E mai aproape decât pare ☺, la 1.4 km de Piața Sfatului.

Categories: Diverse Tags:

Premiul Monica Andriesei pentru merite în activitatea de bibliotecă – 2016

noiembrie 18th, 2016 Fără comentarii

Anul acesta am primit o veste foarte bună și am avut cu toții o surpriză foarte plăcută. Fiica doamnei Monica Andriesei, o foarte bună bibliotecară și colegă de a noastră, care a fost și directoarea adjunctă a bibliotecii, ne-a anunțat că a decis să dăruiască anual o sumă drept premiu, în amintirea mamei ei, unui bibliotecar merituos. Paula este absolventă de medicină, specializarea psihiatrie, și de filosofie la Cluj, a dat examenele de echivalentă și a urmat o specializare în SUA și acum activează ca psiholog acolo, în New Haven, unde și scrie, participă la colocvii și congrese de specialitate în toată lumea. Revine anual în Brașov, împreună cu fiica ei micuță, Silvia, și cu soțul, fiind legată de Brașovul natal.

 Directorul a discutat cu una dintre cele mai competente bibliotecare, Claudia Popescu, și împreună s-au gândit ca acest premiu să fie acordat la nivel național, să nu se restrângă la limitele județului Brașov. Juriul a stabilit o listă de bibliotecari din țară, activi și cunoscuți și de pe rețelele de socializare: Andreea Bușoiu – Biblioteca Municipală St. Ludwig Roth Mediaș, județul Sibiu – o cititoare pasionată, semnatară de recenzii si materiale biografice pe blogul Andreea’s Books: László Kiss – Biblioteca Liceului Mikes Kelemen din Sf. Gheorghe, județul Covasna – ciclist implicat în tururi de bicicleta locale, județene, naționale și internaționale pentru promovarea bibliotecilor și cărților. promotor și facilitator al cărților și lecturilor; Ionelia Șerban, Biblioteca publică din comuna Stelnica, județul Ialomița – o persoană foarte inimoasă și harnică, implicată și întreprinzătoare; Claudiu Emanuel Brăileanu, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila – inițiator de diverse programe pentru copii și seniori, fiind managerul trupei de teatru a pensionarilor Ambițioșii, care funcționeaza pe lângă bibliotecă; Mihaela Blaga, Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” Arad – manager de proiect al unor evenimente de mare impact pentru copii precum festivaluri și tabere de artă la Bata, județul Arad.

Noi în juriu am convenit că nu vom da premii bibliotecarilor de la nivel județean, fiindcă au mult mai multe resurse și astfel am ales-o câștigătoare pe doamna Ionelia Șerban.

Născută în comuna Stelnica, județul Ialomița, IONELIA ŞERBAN a absolvit Liceul Agroindustrial din Slobozia în anul 1990. Între anii 1991-1993 a fost director al Căminului cultural din satul Maltezi, comuna natală, pentru ca din 1993 să devină bibliotecar la biblioteca publică din aceeași localitate. A urmat și absolvit module și cursuri de pregătire profesională în meseria pe care a ales-o, dar și alte cursuri organizate în cadrul programului Biblionet și în alte proiecte, ceea ce arată interesul și preocuparea de a fi la curent cu noutățile din domeniu. Perseverentă și devotată, s-a dovedit harnică și cu spirit de inițiativă, dorindu-și să facă din bibliotecă un centru pentru comunitate. Deschisă și atentă, a observat oamenii și comunitatea, a comunicat atât cu instituțiile (publice și private), cât și cu persoanele responsabile din comună, deschizând calea unor parteneriate și colaborări utile și eficiente. De fapt, ceea ce a reușit bibliotecara din această micuță comună a fost să stabilească relații și să mobilizeze resursele în jurul bibliotecii, construind o comunitate. Cum? Un proverb înțelept spune că Omul sfințește locul. Doamna bibliotecară Ionelia Șerban a înțeles că biblioteca nu trebuie să fie izolată de oameni și a ales să lucreze cu oamenii, să facă o bibliotecă pentru oameni. Dincolo de cursurile absolvite, ceea ce o recomandă pe bibliotecara Ionelia Șerban pentru acest premiu este caracterul. Darul de a fi un bibliotecar chivernisit în sensul de a gospodări cu economie, talent și eficicacitate resursele, de a căuta și găsi alte finanțări, de a vedea șanse acolo unde alții văd doar dificultăți și mai ales de a vorbi cu oamenii, reușind să îi atragi să fie împreună cu tine este unul rar și trebuie răsplătit cum se cuvine. De aceea alegerea noastră a fost Domnia Sa.

Juriul Premiului Monica Andriesei pentru merite în activitatea de bibliotecă

Brașov 18. 11.2016

MIC ISTORIC AL BIBLIOTECII PUBLICE “Ion Ghelu Destelnica” din comuna STELNICA, județul IALOMIȚA

COMUNA  STELNICA  este amplasată pe terasa Borcei, braţ al Dunării fluviale, în partea de Sud-Est a Câmpiei Bărăganului, în judeţul Ialomita, şi anume în Bărăganul Sudic.

Biblioteca a luat fiinţă în anul 1961 şi a funcţionat de la început într-o încăpere din Căminul Cultural situat în satul Maltezi, până în luna mai 2006. Din mai 2006 și până în martie 2016 a funcţionat într-o clădire a Poliţiei, într-un spaţiu mare şi funcţional adecvat desfăşurării activităţii . Din păcate, la acea clădire s-a slăbit structura de rezistenţă, s-au produs fisuri şi, după 10 ani, biblioteca s-a mutat înapoi în Căminul Cultural. Spaţiul actual al bibliotecii este de 60 mp si este dotat cu 9 rafturi simple şi 4 rafturi duble, având un total de 100 ml de rafturi.           Fondurile de început ale bibliotecii proveneau de la Centrul Naţional de Colectură a cărţilor Bucureşti.      Instituţiile care au susţinut financiar biblioteca la început au fost Primăria si C.A.P. Stelnica. În prezent biblioteca deţine un număr de 10164 volume în valoare de 28.410lei.

Bibliotecarul, prin instituţia pe care o serveşte şi la a cărei bună funcţionare contribuie, deţine un loc important în viaţa culturală a comunităţii. Încă de la începutul carierei de bibliotecar, acum 23 de ani, Ionelia Şerban a încercat să ofere servicii de înaltă calitate, folosind în mod optim resursele de care a dispus. A dorit ca biblioteca să fie un loc pentru toți membrii comunității, să fie activă și dinamică, străduindu-se să facă programe și activități diferite, cunoscute de autorități. Colaborarea cea mai apropiată a stabilit-o cu școala și factorii educaționali, prin parteneriatele încheiate.

Totodată, biblioteca a fost liantul dintre autorul monografiei comunei, inginerul Ion Munteanu, care până la acea dată avea în manuscris tot materialul necesar, şi primarul localităţii, ing. Costel Brateş, care a înţeles că o comunitate fără un trecut istoric nu îşi cunoaşte rădăcinile, valorile culturale şi morale. De aceea, a susţinut financiar editarea cele două volume ale monografiei, apărute în anul 2010 – vol. I “ISTORIA VECHE A STELNICII” – şi în 2012 – vol. II “STELNICA ÎN EPOCA MODERNĂ 1820-1921”. Monografia reprezintă cartea de căpătâi a localităţii Stelnica, al cărei redactor a fost bibliotecarul local.

Pe măsură ce societatea informațională își impunea cerințele ei, doamna Ionelia Șerban a ales să aprofundeze cunoştinţele în domeniul tehnologiilor informaţionale moderne. Pentru o instruire corespunzătoare, a urmat și a absolvit anumite programe de perfecţionare continuă. Cu sprijinul Bibliotecii Judeţene “Ştefan Bănulescu” Ialomiţa şi al Consiliului Local Stelnica, a implementat şi proiectul finanţat de Fundația Bill şi Melinda Gates, “BIBLIONET- LUMEA ÎN BIBLIOTECA MEA”, în anul 2010. Prin programul Biblionet, biblioteca publică din comuna Stelnica a început să ofere noi servicii de bibliotecă utilizatorilor, a trecut de la metodele tradiţionale de informare la cele performante, bazate pe tehnologii informaţionale noi: softuri funcţionale, servicii moderne în reţea, comunicare informaţională performantă în spaţiul virtual. Odată cu acest proiect “bibliotecarul modern” a devenit cel mai important intermediar între utilizator şi informaţie.

Iată ce relatează doamna bibliotecară Ionelia Șerban despre interacțiunea și experiențele ei cu elevii: “Încă de la începutul profesiei mele am încercat să îi pun pe elevi în contact cu cartea, le-am cultivat dragostea pentru lectură, pentru tradiţiile locale, i-am sprijinit în inițiativele lor culturale prin grupurile de colindători pregătite în bibliotecă, prin piesele de teatru pregătite şi susţinute cu elevii şi cadrele didactice la diferite evenimente importante organizate în cadrul bibliotecii sau la nivel judeţean, cum ar fi competiția “TALENTUL MEU”,  unde au fost şi premiaţi”. Începând din 2010, din momentul implementării programului Biblionet, elevii au putut să desfăşoare “altfel” unele lecţii, de istorie, geografie şi matematică prin Softul educațional INTUITEXT. De atunci, în toate perioadele de “Şcoala Altfel”,  sunt programate pe rând clasele la bibliotecă spre a aprofunda cunoştinţele dobândite pe parcurs şi pentru a desfăşura activităţi diverse. Bibliotecara a organizat întâlniri cu tinerii unde a proiectat producții video ori a organizat sesiuni de jocuri instructiv-educative.

Utilizatorii au  mereu nevoie de mai multă cultură a informației şi de mai mult ajutor calificat, iar bibliotecarul i-a consiliat și le-a oferit informații selectate, verificate și organizate. Cu asistența bibliotecarului, prin instruirile pentru comunitate, locuitorii au deprins noi cunoștințe despre accesul, navigarea și comunicarea în mediul online, redactarea, imprimarea și scanarea de documente, digitalizarea și arhivarea de materiale diverse. Bibliotecara a conceput un Blog al Bibliotecii (http://stelnica.blogspot.ro/) în care a postat toate evenimentele importante desfăşurate în comunitate (școală, biserică, bibliotecă şi nu numai). Toate sărbătorile desfăşurate pe plan local şi-au găsit loc şi au fost mediatizate şi pentru toţi acei ce sunt plecaţi departe de satul lor drag. Blogul are pagini distincte de unde cei interesaţi pot lectura cele două volume ale monografiei: (http://stelnica.blogspot.ro/p/monografia-comunei.html) şi (http://stelnica.blogspot.ro/p/monografia-volumul-ii-stelnica-in-epoca.html ). Mai târziu a propus proiectul revistei  “FRÂNTURI DE GÂNDURI”, care este la cel de-al 3-lea an de apariţie. Această revistă, coordonată de doamna bibliotecară împreună cu profesorul de limba şi literatura Română şi unde colaborează toate cadrele didactice, a apărut la început lunar, apoi, datorită costurilor mari, din anul II, trimestrial. Încă de la apariţie  se regăseşte şi în format on line pe blogul Bibliotecii la adresa : (http://stelnica.blogspot.ro/p/revista-franturi-de-ganduri.html ). După 8 numere apărute, revista a luat până în prezent un premiu II la un Concurs regional de Reviste Şcolare şi anul acesta a ocupat locul III la Concursul Naţional de Reviste Şcolare – Etapa Judeţeană 2016.

Rezumând toată munca și trăirile ei în bibliotecă, Ionelia Șerban ne-a scris astfel : “23 ani de BIBLIOTECĂ! Oare când au trecut, Doamne? Stau şi mă uit înapoi peste vreme şi-i mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a hărăzit să fac ceea ce mi-a plăcut de pe vremea când eram elevă la gimnaziu: meseria de BIBLIOTECAR! Dragostea de lectură mi-a fost insuflată de domnişoara bibliotecară Panaitescu Livia, care mai târziu mi-a fost profesor colaborator al școlii. Au fost ani şi grei, dar şi frumoşi datorită realizărilor profesionale. Ce satisfacţie mai mare poţi avea, decât atunci când vezi că ai putut rezolva o problemă unui om care a apelat la tine ca la ultima persoană ce l-ar putea ajuta?! Ce poate fi mai frumos decât chipul unui copil fericit că « d-na Bibliotecară « i-a dat cartea de care avea mare nevoie, l-a ajutat să-şi facă temele, referatele, proiectele de diplomă…

Faţă de primii ani, imaginea bibliotecii s-a schimbat foarte mult. Bibliotecarul este astăzi, fără îndoială, un om de meserie, un gestionar al scrierilor. În afara gestionării acestora, bibliotecarului îi revine şi responsabilitatea istorică de transfer a memoriei umanităţii în “biblioteci electronice”, salvând-o din perisabilitatea şi moartea hârtiei. În această ordine de idei Profesia de BIBLIOTECAR presupune astăzi nu numai adaptarea la noile tehnologii de informare, ci şi recuperarea unei vechi tradiţii, fundamentată pe întoarcerea la carte” (14.11.2016, Stelnica/Ialomiţa).

Decernarea premiului va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie 2016, de la orele 11,00, la Mediateca, în prezența fiicei Monicăi Andriesei, Paula Zimbrean, căreia îi mulțumim pentru generozitatea și gândul luminos întoarse spre bibliotecă și bibliotecari. 

Categories: Evenimente Tags:

Doina Ruşti la Braşov

noiembrie 10th, 2016 Fără comentarii

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov vă invită la un eveniment special pentru iubitorii de literatură: întâlnirea cu scriitoarea Doina Ruşti. Dialogul cu autoarea invitată şi lectura publică din opera sa vor avea loc joi, 17 noiembrie 2016, orele 15,00, la Mansarda Casei Baiulescu.

Scriitoarea braşoveană Ruxandra Ivăncescu (cadru didactic la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania Braşov) va prezenta repere critice despre Doina Ruşti, în timp ce actriţa Cecilia Negru va citi publicului fragmente din scrierile invitatei.

Născută la 15 februarie 1957, în Comoşteni, judeţul Dolj, romanciera Doina Ruști s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă și construcție solidă, cele mai multe apărute la editura Polirom. Fantoma din moară (2008), roman amplu despre comunismul românesc, a fost distins cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, iar Lizoanca la 11 ani (2009) a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române. Acesta din urmă a fost tradus în limbile germană, italiană, spaniolă, maghiară și macedoneană, bucurându-se de cronici pozitive.A mai scris Patru bărbați plus Aurelius (2011), Mămica la două albăstrele (2013), precum și un puzzle narativ – Cămașa în carouri și alte 10 întâmplări din București (2010). Şi alte scrieri au avut success de public, fiind tălmăcite la rândul lor. Romanul Zogru (2006), recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor – Asociația Scriitorilor din București, a fost tradus în bulgară, italiană și maghiară. Cel mai recent roman al său este Manuscrisul fanariot (2015) este inspirat de o poveste reală, descoperită în arhive, în care, de dragul iubirii, un bărbat accepta robia drept preţ al căsătoriei sale cu femeia iubită. Romanul se constituie într-o frescă a epocii, cu obiceiurile, personajele şi mai ales cu viaţa Bucureştilor, surprinsă în freamătul mahalelor, al locuinţelor, în ritmul străzii şi în lecturile şi ideile ce preocupau minţile şi spiritele veacului. Nu în ultimul rând, este o provocare lingvistică pentru cititor, care descoperă vechile cuvinte reînviate cu talent şi imaginaţie de scriitoare. Doina Ruști trăiește la București și este profesor universitar la UNATC. De asemenea, este scenarist și regizor de film, dovedindu-se o pasionată cititoare de documente de arhivă, făcându-şi documentarea atentă pentru cărţile şi scenariile sale, reuşind să învie trecutul şi să îl facă să vorbească graţie imaginaţiei şi capacităţii sale de a pătrunde spiritul unei epoci.

Categories: Cultura Tags: