Arhivă

Arhivă pentru septembrie, 2016

Evenimente interesante la Ceainărie

septembrie 15th, 2016 Fără comentarii

Evenimente lunare

Ateliere senzoriale pentru părinţi şi copii cu Beatris Călin

13, 20, 27 septembrie, 18h00

Mămici, tătici şi bunici, vă aşteptăm alături de piticii voştri să ne jucăm şi să explorăm împreună diferite culori, forme, sunete şi texturi.

13 septembrie – Foam Bubble – Bilute de polistiren

20 septembrie – Pictură cu trafaleţi – Tablou cu numele copilului pe carton pânzat

27 septembrie – Atelier de reciclare creativă – instrumente muzicale făcute din tuburi de hărtie igienică şi seminţe/orez/fasole.

Atelierele senzoriale dezvoltă aptitudini şi abilităţi esenţiale precum motricitatea fină (dezvoltarea mişcărilor degetelor şi ale mâinilor), dar ne ajută totodată să facem cunoştinţă în mod natural cu reacţiile, bucuriile şi interesele specifice vârstei.

Taxa de participare: 20 de lei (părinte+copil). Consumaţia nu este inclusă.

Înscrieri la contact@ceaietc.ro

BiblioBar cu ceainăria la nocturna Bibliotecii “George Bariţiu”

17 septembrie, Biblioteca Engleză, 18h00

Cocktailuri de fructe colorate, inspirate de cărţi celebre, vă îmbie să le gustaţi şi să identificaţi carte ace le-a dat numele, apoi să experimentaţi şi să vă create propriul cocktail de fructe.

Festin grafic – Expoziţie de desen

1 – 30 septembrie 2016

“Expoziția Festin Grafic reprezintă o parte din căutările mele în universul monocromiei, din ultimul an. Temele abordate sunt vaste, de la clasica temă a cuplului, la redarea grafică a liricului. Prin modalitatea ilustrării tehnice, compozițiile reușesc să formeze o armonie vizuală, completându-se una pe cealaltă. După cum spune și titlul, lucrările sunt realizate în tehnicile specifice graficii, în care se folosesc unelte precum creion, peniță sau cărbune. Desigur, de la acest „Festin Grafic”, nu putea lipsi gravura pe metal, o tehnică foarte îndrăgită de mine.

Vă aştept la vernisaj vineri, 23 septembrie, ora 16h00.”

Blidaru Silviu

Evenimente în cadrul NAG (Noaptea Albă a Galeriilor la Braşov)

30 septembrie

Expoziţie foto “Pe drum”. Fotograf – Nadia Comănici

18h00-23h00

Povestea expoziţiei începe cu un apel telefonic pe care l-am primit de la Dana, una dintre prietenele mele cele mai bune, care locuia de 5 ani în Elvetia şi anul acesta a trebuit să se întoarca înapoi în ţară.

Dana: „Nadia, mi-a venit o idee năstruşnică”

Nadia: „Da, orice ar fi, răspunsul este da.”

Dana: „Stai să-ţi spun mai întâi despre ce e vorba”

Nadia: „Ok, fie, spune.”

Dana: „Ştii că aveam o dilemă cum mă intorc în ţară cu toate bagajele. Ei bine, cineva din comunitatea de aici vrea să îşi vândă maşina şi mă gândesc să o cumpar. Oricum voiam să mă apuc de şcoala de şoferi când ma întorceam în ţară. Dar cum eu încă n-am carnet de sofer, oare aş gasi pe cineva să vină până aici şi să o conducă până în România? ”

Nadia: „După cum ziceam, răspunsul e da”.

Şi aşa mi-am luat bilet de avion doar dus până în Geneva. Am vizitat împreuna cu Dana şi prietenii ei Geneva şi imprejurimile: fabrica de ciocolată Cailler din Broc, castelul din Gruyere, o plimbare prin ploaie pe poteci de munte, lacul Geneva şi satul medieval Yvoire. Apoi, ne-am îmbarcat pentru o „excursie” de 5 zile pe drumul de intoarcere: am trecut podul peste apa din Luzern, am admirat peisajul superb din Lucarno, urmând să înseram la lacul Como, făcând o plimbare prin ploaie prin Bellagio. Apoi, a doua zi i-am căutat pe Romeo şi pe Julieta la Verona şi după amiază ne-am pierdut pe strazile înguste ale Veneţiei. A treia zi ne-am îndrăgostit de Slovenia: am mers cu trenuleţul în imensa peştera Postojna şi seara am avut ocazia să vedem un laborator de cercetare a proteus-ilor în Kranj. A doua zi, la sugestia gazdelor noastre minunate am urcat la castelul şi lacul din Bled urmând să înseram la lacul Balaton. Ultima zi a fost mai scurtă, doar cu o plimbare pe lacul Balaton, şi drumul pana in Arad.

Experienţa de a aduce din strainatate în ţară maşina altcuiva (lucru pe care de obicei îl fac bărbaţii) a fost foarte inedită. Pe langa cei peste 2000km pe care i-am condus şi cele 5 ţări pe care le-am vizitat, am rămas cu nenumarate amintiri, poveşti şi fotografii, pe care vreau să le aduc în faţa voastră.

Schimb de cărţi

19h00-20h00

Vino cu o carte pe care ai citit-o în ultima perioadă și ti-a plăcut. Povestește-ne despre ea și împrumut-o unei persoane căreia i-ai trezit interesul prin povestea ta. La schimb, vei primi cel puțin o altă carte faină ! La ediția următoare ne povestești cum ți s-a părut cartea împrumutată și schimbăm din nou impresii și cărți.

Hai și tu în comunitatea iubitorilor de cărți din Brașov și împrejurimi!

P.S.: după ce se plimbă pe la Schimb, cărțile ajung din nou la proprietarul lor de drept.

Concert acustic TERTIP

20h00-21h00

Tertip este o trupă din Brașov înființată la începutul anului 2015 de Diana Dolcan și George Pandrea. Stilul abordat de aceştia reprezintă un melange de versuri și inflexiuni RnB, beat-uri hip hop și texturi electronice ce conferă fiecărei piese o lume și o trăire proprie.

Evenimente săptămânale:

Clubul de Board games reloaded

În fiecare luni de la 19h00

Dacă te numeri printre pasionații de board games, aici ți-ai găsit locul. În fiecare luni pasionații de board games se întâlnesc sus în Șchei, la ceainărie. Începând cu ora 19.00, un nou joc așteaptă cuminte să fie descoperit și exploatat la maxim. Fie că preferi jocurile cu cărţi (Saboteur, Solo, Bohnanza), de strategie (Dominion, Risk, Game of Thrones, Qwirkle), sau cu poveşti (Dixit, Dixit Odyssey), găseşti la noi peste 80 de board games din care să alegi!

Oricare ar fi abilitatea ta, în jocurile board games vei descoperi întotdeauna cum să o exersezi. Membrii clubului de board games te vor ajuta să intri-n joc!

Atenție! Provoacă dependență! S-ar putea să țină cel puțin până la toamnă!

Toastmasters International Weekly Meeting – public speaking club in English

Every Tuesday, from 7 p.m.

Toastmasters International is a nonprofit educational organization that teaches public speaking and leadership skills through a worldwide network of meeting locations. Since 2010, Brasov Toastmasters Club has been dedicated to helping people become better Speakers and better Leaders. By joining our weekly meeting you will find a supportive and positive learning experience in which members are empowered to develop communication and leadership skills, resulting in greater self-confidence and personal growth!

Friday Night Magic

În fiecare vineri de la 19h00

Magic The Gathering este primul joc apărut, de tipul „trading card game”. În 2011, la nivel mondial, comunitatea avea peste 11 milioane de jucători. Persoanele interesate să se distreze, dar care vor să își dezvolte abilitățile strategice sunt așteptate în fiecare zi de vineri, să intre în comunitatea jucătorilor de Magic The Gathering, din Brașov.

Clubul de limbi străine: franceză, engleză și în viitor germană

Întâlnirile au loc marți sau miercuri, la două săptămâni, la ora 19h00, în funcție de disponibilitatea participanților

Iubești limbile străine?

Știi cât de important este ca în CV să îți poți strecura cunoștințele unei limbi străine?

Cunoști o limbă străină dar nu ai mai exersat-o demult?

Cum ar fi să îți poți exersa abilitățile de comunicare și cunoștințele în cadrul unei întâlniri cu oameni care doresc același lucru?

La Ceai et caetera s-a deschis sezonul de primăvară, pretexte găsim pentru conversație… haideți să încercăm într-o limbă străină!

Vei avea ocazia să te întâlnești cu vorbitori nativi ai unei limbi străine, să te distrezi și să te relaxezi la un ceai cald sau la o ciocolată delicioasă.

Evenimente permanente:

“În joacă” – Peretele care a prins viață datorită elevilor clasei a IX-a arhitectură de la Liceul de arte plastice Hans Mattis-Teutsch, coordonați de doamna profesoară Cristina Lorincz

Începând cu Iulie 2015

Lucrarea reprezintă înfruntarea dintre cei doi șahiști înfățisați prin cunoscutele lucrări de artă: Venus din Milo și Gânditorul de la Hamangia. Fiecare combatant luptă din turnul lui, Venus din Milo se află în turnul de Jenga, iar Gânditorul în turnul de cărți. Firește, respectând realitatea, statuia reprezentativă culturii Greciei antice, neavând mâini, nu poate face nicio mutare pe tabla de șah, piesele ei fiind zdrobite de armata adversarului.

Obiectele si personajele lucrării pot fi interpretate. De exemplu, dacă s-ar lua fiecare bucată a picturii se pot descoperi elemente esențiale oricărui joc: turnul de Jenga și cel de cărți reprezintă practica, experiența și măiestria, Venus reprezintă frumusețea și plăcerea jocului, armata de piese reprezintă duritatea și rigiditatea, Jokerii sunt copilaria și bucuria, transformarea pieselor de remi în cărți de joc aduce aminte de magia transmisă, Monalisa reprezintă misterul, iar, nu în ultimul rand, Gânditorul reprezintă tactica și strategia bine gândită. Toate aceste elemente alcătuiesc fiecare joc minunat.

Personajele pot fi înțelese și ca niste trăsături, caractere sau acțiuni ale societății, Jokerii reprezintă tinerețea, fericirea, spontaneitatea și, totodată, lipsa de griji și indiferența față de probleme, în timp ce Venus reprezintă frumusețea fizică, iar Gânditorul reprezintă omul îngândurat, grijuliu, cel care planifică fiecare mișcare, fiind in opoziție cu Jokerii.

Proiectul acestei picturi pe perete a fost unul îndrăzneț, având în vedere că a fost pentru prima dată când cei unsprezece tineri au pictat la asemenea dimensiuni (peretele având 4,25 m X 2,60 m) și mai ales pentru că au lucrat în echipă. Ei au alcătuit o echipă frumoasă și plină de talente distincte. La început ideile au venit din partea întregului grup și, filtrându-le și punandu-le pe hârtie au ajuns la un desen care mai apoi avea să devină o pictură cât tot peretele. Toate detaliile aproape că au dublat timpul de lucru estimat inițial. Toți au lucrat cât de bine au putut și cu bune, cu rele, au reușit să termine, fiind mândri de ceea ce au reușit să realizeze în echipă.

Probabil că in viitor se vor putea ocupa și de alte proiecte la fel de provocatoare sau chiar mai ambițioase.

text scris de către liderul echipei, Vlad Comșa

Colțul cu idei istețe și cu personalitate: cadouri sau pretexte pentru a le face o bucurie celor dragi 

De ziua cuiva drag sau când ai un motiv special de bucurie, în ceainărie te așteaptă un colț dedicat. Cu drag, ceainăresele te pot consilia și vei putea alege un set special de ceai, o geantă sau o creație vestimentară handmade, create de Atelier M, un puzzle sau un joc de societate de tip card game sau board game. Peste 150 de titluri te așteaptă în Lumea board games.

Sărbătorește-ți ziua de naștere la Ceai et caetera

O aniversare puțin…mai specială!

Pentru cei mici sau mari, pentru o surpriză celor dragi ție, te invităm să petreci în stilul Ceai et caetera! Motivul tău de bucurie, prilejul ceainăreselor de a te servi cu drag cu produse sănătoase: ceaiuri fierbinți, ciocolată caldă de tot felul, limonadă, oranjadă, sucuri proaspete și naturale 100%,  alternative sănătoase pentru gustări, prăjitură Marlenka și torturi speciale de la Casa de turtă dulce.

Indiferent  pentru care dintre spațiile de care dispunem vei opta, atmosfera va fi mereu una relaxată.

Multitudinea de jocuri colorate deschise în ceainărie îi vor purta pe toți cei mici și/sau mari în lumea magică a jocurilor de societate de tip Board games.

Cei mici vor fi primiți într-o sală decorată special de petrecere cu baloane colorate, cărți de povești, mini-jucării de pluș. Vor găsi de asemenea puzzle-uri, jocuri de strategie pentru vârsta lor.

Cu drag,

Prietenii tăi de la Ceai et caetera

Mai multe detalii despre toate activitățile care au loc în ceainărie, puteți găsi accesând:

www.ceaietc.rohttp://www.ceaietc.ro/

http://www.facebook.com/ceaietc

Categories: Evenimente Tags:

Mocanii din Ţara Bârsei – Apel pentru fotografii

septembrie 12th, 2016 Fără comentarii

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov şi Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa organizează în colaborare o expoziţie despre transhumanţa mocanilor din zona Braşov în Dobrogea. Deschiderea acestei expoziţii va avea loc în 26 octombrie 2016, la Braşov, la sediul Bibliotecii Judeţene Braşov (Livada Poştei, Bd. Eroilor 35).

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov doreşte ca această expoziţie să fie colectivă şi să implice atât instituţiile publice de cultură şi de memorie, cât şi comunitatea. În acest sens, instituţia noastră a făcut documentarea necesară pentru expoziţie, a întocmit lista cărţilor, hărţilor şi fotografiilor din colecţiile sale ilustrative pentru temă şi a apelat la colaborarea Direcţiei Judeţene Braşov a Arhivelor Naţionale şi la Muzeul de etnografie Braşov.

Pentru ca expoziţia să fie cu adevărat comunitară şi publicul să se regăsească în ea, apelăm la concetăţenii noştri, urmaşi sau/şi membri ai familiilor de mocani din zona Braşov, Săcele, Râşnov, Bran, Vama Buzăului să contribuie, dacă doresc, cu fotografii şi alte documente la expoziţie. Contributorii pot aduce poze şi alte documente la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov, unde acestea se vor scana şi li se va restitui originalul. Dacă doresc să împrumute fotografii, albume, panouri, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov va face un contract de împrumut şi custodie şi va restitui originalele la desfacerea expoziţiei.

Organizatorii aşteaptă răspunsul la acest apel şi informaţii despre documente pentru expoziţie la următoarea adresă biblgb@rdsbv.ro, telefon 0268 419 338, interior 119 (persoană de contact Ruxandra Nazare).

Cu mulţumiri,

Echipa Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov

 

Categories: Diverse Tags: ,

Donbas – un Indiana Jones sas din România

septembrie 12th, 2016 Fără comentarii
Biblioteca Judeteana Brasov are placerea sa va invite la lansarea cartii „Donbas” de Jacques Sandulescu,o carte aparuta in traducere la editura Nemira recent, in toamna acestui an.  Lansarea va avea loc sambata, 17 septembrie 2016, orele 18,00, in sediul central al bibliotecii, in prezenta traducatoarei Mihaela Albu si a lui Dan Anghelescu.

In volumul „Donbas” de Jacques Sandulescu,  tanarul sas Hermann Pfaff din Rasnov (pseudonim Jacques Sandulescu), de 17 ani, relateaza deportarea in URSS si munca in minele de carbuni din Donbas. Timp de doi ani si jumatate a trait o aspra lectie de supravietuire. De la inceput a invatat limba rusa ca sa se poata intelege cu gardienii si muncitorii, s-a luptat cu munca epuizanta, cu foamea, cu frigul. In tot acest timp s-a gandit la evadare in continuu. Un accident de mina ii creeaza ocazia fugii si speriat de pericolul amputarii picioarelor, se urca intr-un tren cu cărbuni, se îngroapa in antracit si strabate Europa, trecand prin Polonia si Germania. Reuseste sa se salveze cu tenacitate şi cu ajutorul unor rusi, polonezi, germani si romani de mare omenie. Evadarea are loc iarna, in conditii de neimaginat. Ajunge in Canada, apoi in SUA, este muncitor la caile ferate, boxer, proprietar de baruri, apoi recrutat in armata americana.

Povestea lui reala este scrisa cu precizie, fara patima, alert, pe un ton convingator si atractiv ce te face sa nu lasi cartea din mana pana la sfarsit.

Va asteptam cu drag!

Categories: Evenimente Tags: , ,

Filme motivaţionale la Nocturna bibliotecii

septembrie 12th, 2016 Fără comentarii

Centrul de informare şi formare continuă vă invită la proiecţia unor filmuleţe motivaţionale despre ştiinţă, lideri şi cum au reuşit aceştia, crezând în ideile şi puterea lor. Descoperiţi un posibil model de viaţă!

Iată selecţia propusă

Janet Echelman: Taking imagination seriously (18 min, tradus)
Chip Kidd: Designing books is no laughing matter. OK, it is. (18 min., tradus)
Kevin Kelly: How technology evolves (20 min, tradus)
Kary Mullis: Play! Experiment! Discover! (30 min, tradus)
Anant Agarwal: Why massive open online courses (still) matter (15 min. tradus)
Sugata Mitra: Kids can teach themselves (25 min. tradus)
Steve Keil: A manifesto for play, for Bulgaria and beyond (18 min, tradus)

Doritorii sunt invitaţi să se înscrie la eveniment pe formularul de aici

ttps://goo.gl/forms/sLik1KiuJsfSB47t2

Slogan: Biblioteca este o reţea de oameni şi informaţii

Categories: Evenimente, Film Tags:

Proiecții TED la Nocturna Bibliotecii

septembrie 12th, 2016 Fără comentarii

conferintele-ted-romaniaSub sloganul: „Biblioteca este o reţea de oameni şi de  informaţii”cu prilejul Nocturnei Bibliotecii, vă invităm la o discuție despre inovație, proces creator și educație pornind de la o selecţie de proiecții TED despre oameni speciali şi poveștile lor.

TED este marcă a conferințelor în care unii dintre cei mai importanţi gânditori şi activiști ai lumii sunt invitați să împărtășească informații din domeniile de care sunt pasionați. TED își definește misiunea ca „idei care merită să fie răspândite”.

„TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul în sine este chiar mai amplu, prezentând idei care contează în orice disciplină. Participanții îl numesc “cel mai bun tratament pentru creier” și “o călătorie de patru zile în viitor”. Publicul divers (format din CEOs, oameni de știință, filantropi, antreprenori), este aproape la fel de extraordinar ca şi speakerii, printre care îi amintim pe Bill Clinton, Bill Gates, Sir Richard Branson, Philippe Starck și Bono.

Prelegerile, de asemenea, numite TED Talks, acoperă o gamă largă de subiecte, ca ştiință, artă şi design, politică, educație, cultură, afaceri, probleme globale, tehnologie și dezvoltare sau divertisment. Mii de discursuri TED sunt oferite spre vizionare gratuit pe https://www.ted.com/. Din aprilie 2009, prelegerile au fost vizionate de peste 100 de milioane de ori, de mai mult de 18 de milioane de oameni. Idei care schimbă lumea: Ideile de pe TED.com sunt puternice. Vorbitorii  gândesc măreț și modelează viitorului, creează și implementează soluții ingenioase la problemele globale, inovează în afaceri, știință, tehnologie, design și arte. Pe TED.com, acești gânditori și pionieri găsesc o platformă pentru a-și împărtăși ideile, a-i inspira și pe alții, de a cataliza schimbări uimitoare în fiecare colț al lumii. Un nivel extraordinar de implicare: vizionarea unui discurs TED nu este un act pasiv – este începutul unei interacțiuni profunde cu o idee îndrăzneață.

Rezervă-ți un loc la evenimentul nostru, prin competarea formularului de înregistrare. 

Categories: Evenimente Tags:

Nocturna bibliotecii 2016 – program

septembrie 6th, 2016 Fără comentarii

Anul acesta am ales drept temă Experimentul şi inovaţia astfel încât alături de încurajarea lecturii şi promovarea cărţii, să vă stimulăm să încercaţi, cunoaşteţi şi experimentaţi invenţii inedite. Iată ce dorim să vă oferim, împreună cu partenerii noştri, la ediţia 2016 a Nocturnei bibliotecii de sâmbătă din 17 septembrie:

Sediul Central, Bd. Eroilor nr. 35

1. Expoziţie interactivă organizată şi prezentată de Ioana Balaban (Expoziţii Călătoare) – în faţa sediului, de la orele 18

Veţi vedea o serie de obiecte create de artişti pentru a ilustra diferite fenomene fizice şi a înţelege cum funcţionează, de pildă, o eoliană, cum se produce un val, care este mişcarea şi etapele lui etc.

Slogan: Biblioteca înseamnă interacţiune

2. Tur de biciclete între Sediul central al bibliotecii (Bd. Eroilor nr. 35) şi Filiala nr. 6 (Str. Iuliu Maniu nr. 6) – punct de întâlnire curtea bibliotecii la orele 17,30

Slogan: Biblioteca este o călătorie

Vă rugăm să vă înscrieţi cu numele complet şi un număr de telefon pentru contact la adresa biblg@rdsbv.ro, cu menţiunea Tur de biciclete Nocturna.

3. Concurs Fii bibliotecar şi primeşte o carte în dar! – parter, Secţia de împrumut, orele 18,00-24,00

Concursul este o manifestare de tradiţie oferită de colegele noastre de la Secţia de împrumut, cititorii fiind invitaţi să descopere cărţile prin urmărirea indiciilor date de bibliotecari. În felul acesta aflaţi cum poate fi cineva un bibliotecar, găsiţi cheia cunoaşterii şi primiţi o carte în dar.

Slogan: Biblioteca înseamnă cunoaştere

4. Lansare de carte – „Donbas” de Jacques Săndulescu. Prezintă traducătoarea Mihaela Albu şi scriitorul Dan Anghelescu – etaj I, Sala mare de lectură, orele 18,00

Descoperă aventura trăită de erou în evadarea sa din lagăr şi drumul spre libertate!

Slogan: Biblioteca înseamnă plăcerea şi experienţa lecturii

5. Labirint sonor cu Asociaţia Laborazon – etaj I, coridor, orele 18,00-24,00

Asociaţia Laborazon vă propune să pătrundeţi în labirint, un perimetru delimitat, unde veţi găsi drumul ghidaţi de sunete. Când veţi călca greşit, undele infrarosii vor semnala eroarea şi încet-încet veţi găsi drumul de ieşire. Un proiect inovator pe care vă invităm să îl experimentaţi!

Slogan: Biblioteca este un labirint

6. Proiecţie de filme motivaţionale despre ştiinţă, lideri şi succes din reţeaua TED (Technology Entertainment Design) – etaj I, Sălile de lectură 2-3, începând de la orele 18,00

Bibliotecarele de la Centrul de informare şi formare continuă vă oferă o selecţie de filmuleţe despre oameni de ştiinţă şi povestea lor, cum au reuşit, crezând în ideile şi inteligenţa lor. Descoperiţi un posibil model de viaţă!

Slogan: Biblioteca este o reţea de oameni şi informaţii

7. Ghidaje în întreaga bibliotecă, orele 18,00-24,00

Pentru toţi doritorii să facă turul complet al bibliotecii, să cunoască toate secţiile şi oferta noastră, vă aşteptăm să vă prezentăm concret ce avem.

Slogan: Biblioteca înseamnă descoperire

Casa Baiulescu, Bd. Eroilor nr. 33 (lângă Şcoala nr. 6)

În avanpremieră la festivalul Braşovul – capitala jocurilor tradiţionale ale copilăriei din toamna aceasta, cu ocazia Nocturnei bibliotecii, se va face în curtea Casei Baiulescu o activitate în care copiii vor învăţa vechile jocuri din copilăria de altădată.

Slogan: Biblioteca înseamnă joc şi joacă, învăţare şi experiment, tradiţie şi inovaţie

  1. a. Experienţe şi experimente cu profesoara de chimie Adriana Neculăiţă – parter, Mediateca francofonă – 18,00-20,00
  1. b. Atelier de tehnica marmorării hârtiei cu Daniela Banaurs – parter, Mediateca francofonă – 20,00-24,00

Slogan: Biblioteca te stimulează să experimentezi

 2. BiblioBar cu ceainăria Ceai et caetera la Biblioteca engleză – orele 18,00-19,00

Cocktailuri de fructe, colorate şi inspirate de cărţi celebre, botezate după titlul cărţilor, vă îmbie să le gustaţi şi să identificaţi cartea ce le-a dat numele.

Slogan: Biblioteca înseamnă creativitate

 3. Atelier de mobilier pictat organizat de invitata Bibliotecii Maghiare, artista Pál Tünde la Mansarda Casei Baiulescu – orele 19,00-20,00

Atelierul va fi însoţit de o expoziţie de mobilier pictat tradiţional şi de piese de mobilier şi design inovator, proiectate şi realizate de mari designeri ai secolului XX, din colecţia Facultăţii de Ingineria Lemnului, Universitatea „Transilvania” Braşov expuse în Mansarda Casei Baiulescu pe tot parcursul Nocturnei (orele 18,00-24,00)

Mulţumim doamnei prof. dr. ing. Marina Cionca pentru disponibilitate şi colaborare!

Slogan: Biblioteca este un amestec de artă şi inovaţie

4. Expoziţie de ziare şi reviste satirice şi umoristice la Sala de periodice, demisol, orele 18,00-24,00

„Ridendo, castigat mores” – spunea latinul. Şi avea dreptate. Iar revistele şi foiţele satirice, cu caricaturi, criticând aspecte sociale şi politice, au fost frecvente la noi. În Braşov, publicaţii precum Cocoşul roşu, editat de părintele lui Sextil Puşcariu ori Ghimpele, cu desenele inspirate ale pictorului braşovean Valeriu Maximilian, au ţinut capul de afiş al presei satirice. Vă invităm să savuraţi împreună cu noi, să râdem şi să înţelegem că astfel îndreptăm mai degrabă moravurile, cu ascuţişul cuvântului, al peniţei artistului şi al râsului cititorului.

Slogan: Biblioteca înseamnă spirit şi inteligenţă critică.