Arhivă

Arhivă pentru mai, 2016

Cărţi distinse cu premiul Man Booker

În luna mai, Centrul Cultural Englez a realizat o expoziție cu  romane premiate cu Man Booker Prize, disponibile în bibliotecă, pentru a le oferi utilizatorilor o modalitate cât mai facilă de a alege lecturi de calitate.

Premiile Man Booker au fost decernate pentru prima dată în anul 1969 și se acordă în fiecare an. Scopul lor este acela de a promova cele mai bune titluri și se acordă celui mai bun roman original scris în limba engleză și publicat în Marea Britanie.

Pentru a păstra cât mai ridicat și constant nivelul exigențelor, juriul este ales cu grijă din specialiști din domenii cât mai diverse, precum critici literari, scriitori sau profesori universitari, dar și poeți, oameni politici sau actori, toți pasionați de lecturi de calitate.

Câștigătorul primește un premiu în bani, dar și notorietate,  titlurile sale vor fi, de acum, printre cele mai cunoscute și vândute romane din librăriile din întreaga lume.

Text de Mariana Picu

Categories: Cultura Tags: ,

Cooperare în biblioteci pentru educaţie pe parcursul vieţii, bibliotecă digitală şi catalog naţional partajat

Raport despre întâlnirea „Programe de cooperare în biblioteci” organizată şi găzduită la Braşov, între 20-21 mai 2016, de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov

 

Între 20-21 mai 2016, la Braşov, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov a găzduit întâlnirea profesională intitulată „Programe de cooperare în biblioteci”. Prima zi, 20 mai 2016, a fost dedicată prezentării şi diseminării rezultatelor proiectului LinkinJob: Job Hunting with the Help of Librarians. Practic, această primă parte s-a concentrat pe evaluarea impactului acestui proiect în care biblioteca judeţeană braşoveană a fost partener. A doua zi, 21 mai 2016, a fost o discuţie tematică despre proiectele recente legate de biblioteca digitală şi catalogul naţional partajat în România. Au participat reprezentanţii Bibliotecii Naţionale a Românei (Claudia Şerbănuţă), ai Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” Bucureşti (director Mireille Rădoi), Institutului Naţional al Patrimoniului Bucureşti (Dan Matei), delegaţii din cinci biblioteci judeţene (Braşov, Brăila, Cluj, Dolj, Sibiu – director Adrian Neagu şi informatician Corina Ciuraru de la Brăila, director Sorina Stanca şi bibliotecar Simona Floruţău de la Cluj, bibliotecarii Cătălin Belu, Adriana Boboc, Adriana Fecioru de la Craiova, director Silviu Borş de la Sibiu), experţi în domeniul informatizării bibliotecilor (Liviu Iulian Dediu). În total, au participat 11 invitaţi. Regretăm că invitatul nostru din partea Bibliotecii Central Universitare „Lucian Blaga” Cluj nu a putut participa, deoarece contribuţia la discuţia despre biblioteca digitală şi catalogul naţional partajat ar fi fost cu certitudine valoroasă.

Proiectul LinkINjob: Job Hunting with the Help of Librarians este un proiect finanţat prin programul european Erasmus +, în care lider de proiect este Biblioteca Metropolitană din Ljubljana, Slovenia, alături de partenerii săi, biblioteci publice din Austria, Bulgaria, Finlanda, Irlanda, Lituania şi România. Proiectul a început în noiembrie 2014 şi se derulează până anul acesta în 2016. Bugetul total al proiectului a fost de 108.224 euro pentru cei 7 parteneri implicaţi.

Scopul proiectului este consolidarea pregătirii profesionale şi întărirea capacităţii inovative a şomerilor, susţinând Strategia Europa 2020. Echipa din România a Bibliotecii Judeţene a cuprins 8 membri activi pe durata proiectului. Practic, activităţile din proiect au fost diverse. Întâi, s-a realizat un studiu asupra caracteristicilor pieţelor de muncă şi a şomerilor din cele 7 state europene, precum şi a nevoilor lor specifice, în funcţie de ţară. Apoi bibliotecarii au fost instruiţi ce fel de servicii să ofere şi cum să îi pregătească pe şomeri astfel încât să îi ajute şi să îi stimuleze să fie creativi. S-a pus la punct o curriculă, extrem de profesionistă, pentru bibliotecari, utilă de aplicat şi urmat în cazul în care bibliotecile publice decid să susţină politicile sociale de integrare a şomerilor şi asigurând sustenabilitatea proiectului după încheierea lui. Cursul pentru bibliotecari a fost intens şi consistent, fiind livrat de experţii austrieci de la Biblioteca publică din Linz, mai precis de la Wissensthurm, Turnul Ştiinţei fiind o structură specializată în programe de educaţie pentru adulţi, dotată cu personal şi care oferă circa 3000 de cursuri pe an publicului. Ulterior, bibliotecarii au oferit cursuri şomerilor din fiecare ţară şi anume competenţe de computer pentru şomeri, cursuri de educaţie financiară, antreprenorială, iniţiere în completarea unui CV şi susţinerea unui interviu în faţa angajatorului etc.

Un alt produs al proiectului a fost e-ghidul de bune practici şi exemple de activităţi pentru şomeri, aici realizându-se o sinteză a programelor oferite deja de biblioteci publice din aceste ţări în sprijinul şomerilor. Din România exemplele de bune practici şi activităţi de bibliotecă destinate şomerilor au fost proiectul „Cum să cauţi o carte … de muncă” (Biblioteca Judeţeană Cluj) şi BaniIQ, un program de educaţie financiară creat de Visa. Acestea au fost urmate de activităţile susţinute în proiect, descrise după o reţetă standard. Detalii despre proiect găsiţi pe site-ul www.linkinjob.eu. Tot acolo sunt disponibile produsele proiectului – curricula pentru bibliotecari şi e-ghidul în limba engleză, iar la final vor exista şi în limbile tuturor partenerilor. Traducerea e-ghidului şi curriculei în limba română se află în desfăşurare.

Întrebările invitaţilor au vizat chestiuni de buget, etapele proiectului şi parteneriatului, s-a prezentat în chip lămuritor şi detaliat expertiza instructorilor austrieci,  dar mai ales despre impactul proiectului, ce efect au avut cursurile, cum pot fi ele adaptate pentru biblioteci şi populaţia locală, cum te ajută formularele de CV de tip european, care sunt presetate şi au detalii clare ce fel de informaţii să competezi, aplicaţiile inteligente care generează un CV, în ce măsură cursul este util atât bibliotecilor mari cât şi mici. De exemplu, Dan Matei a întrebat dacă am observat că anumite lucruri din curs şi ghid se potrivesc atât bibliotecilor din oraşe, cât şi celor din mediul rural. Experienţa pe teren a demonstrat cum completarea unui CV şi instruirea în utilizarea unui card de bancă sunt utile atât pe scară largă, cât şi la scala unei localităţi mici. Prezentarea a fost presărată cu întrebări, dialogul s-a legat firesc, invitaţii au interacţionat cu echipa gazdă, iar la final au completat un formular privind impactul unor asemenea proiect şi au dat feedbackul lor.

A doua zi, 21 mai 2016, s-a discutat despre Biblioteca digitală a României şi proiectele de catalog naţional partajat. Moderatorul secţiunii a fost Dragoş Neagu, care a sintetizat reperele în munca de digitalizare în România. În domeniul bibliotecilor, discuţiile despre biblioteca digitală au început în 2000, în 2008 s-a finalizat o primă listă a colecţiilor digitale la nivel de sistem de biblioteci (publice, universitare, muzee) precum şi un set minim de reguli şi standarde fixate de Comisia de automatizare şi informatizare biblioteci a ANBPR. Deşi primul document, regăsibil online pe pagina de internet a Bibliotecii Naţionale a României, este teoretic util, el este incomplet şi depăşit şi s-a încercat actualizarea lui. Ar fi nevoie neapărat să fie reluat, fiindcă datele sunt complet schimbate şi imaginea despre patrimoniul digitalizat în biblioteci s-ar îmbunătăţi. În 2014 Institutul Naţional de cercetare – dezvoltare în informatică a început colaborarea cu National Information Society Agency din Korea de Sud, realizată prin compania LG. Cooperarea a avut o extindere pentru biblioteci publice în 2015 şi a urmărit realizarea unui studiu, pe baza experienţelor de până acum ale bibliotecilor româneşti, pentru definirea unui model de Bibliotecă Naţională Digitală a României, având integrată componenta de catalog naţional partajat. Propunerea acestui model s-a făcut în luna martie 2016 la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” Bucureşti. Implementarea acestui set teoretic de reguli depinde de accesarea ulterioară de fonduri necesare atât pentru aplicarea lui, cât şi pentru asigurarea sustenabilităţii lui.

A urmat Dan Matei care a prezentat proiectul culturalia.ro, o platformă de bibliotecă digitală integrată, cu funcţii de catalog naţional partajat, care ar reuni colecţiile arhivelor, bibliotecilor şi muzeelor, ar oferi puncte de acces unice la obiect, carte, document pe o temă comună şi ar fi un agregator naţional pentru Biblioteca Digitală a României. Proiectul a fost inspirat de Institutul Naţional al Patrimoniului, este manageriat de Ministerul Culturii şi Cultelor prin Unitatea de Management a Proiectelor care poate aplica pe linia de finanţare E-cultura 2016-2020 de la Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, finanţare în valoare de 10 milioane euro. Dan Matei a convins echipa de proiect să preia ideea proiectului şi să se implice cu argumentul că prin proiect se vor atinge ţintele de ţară pe care România şi le-a asumat pentru digitalizarea culturii în portalul Europeana. Proiectul se află în momentul analizei ofertelor pentru studiul de fezabilitate. Platforma este gândită pentru a colecta datele de la arhive, muzee şi biblioteci, prin intermediul unor parteneriate şi consorţii care vor stabili termenii înţelegerilor. Dan Matei a expus cum anume a gândit tehnic şi cum va fi funcţional acest proiect, cum se vor evita duplicările şi se va ajunge la rezultate coerente şi la acurateţea lor. Proiectul este ambiţios şi presupune un volum uriaş de muncă, mai ales în descrierea datelor bibliografice. Aici este evident nevoie de implicarea unor echipe de experţi bibliotecari, arhivari, muzeologi şi muzeografi. Modelul propus de colaborare este cel statuat de OCLC, care are echipe de bibliotecari cu grade diferite de expertiză, ce controlează acurateţea datelor introduse. Sugestia lui Dan Matei a fost implicarea celor mai buni practicieni bibliotecari, pe bază de contract şi cu plată pentru munca lor. S-au discutat chestiuni tehnice, de reţea şi servere, cele mai sustenabile şi sigure soluţii de hosting, mentenanţă şi back up, parteneriate şi negocierile iniţiate, posibilitatea de a implica experţii catalogatori din biblioteci, canalul de comunicare cu aceştia,care este posibila legătură între cele două experienţe prezentate (modelul de bibliotecă digitală naţională definită în cooperarea română-coreeană şi culturalia.ro).

Concluziile au fost următoarele: tehnic şi financiar este posibilă realizarea platformei culturalia, dar este dificil ca experţii să intervină acum în momentul depunerii ofertelor tehnice de către participanţii la licitaţia pentru studiul de fezabilitate. Totuşi, discuţiile sunt deschise şi posibile, iar modelul definit deja de coreeni la comanda românilor şi lansat la BCU Bucureşti poate fi o utilă sursă de inspiraţie pentru studiul de fezabilitate. Ar fi recomandabil să se ţină cont de el în elaborarea studiului de fezabilitate. Implicarea bibliotecarilor experţi în catalogare este realizabilă cel mai bine prin intermediul asociaţiilor profesionale şi ar fi un câştig pentru breaslă şi un plus de valoare profesională să evităm implicarea unor persoane lipsite de experienţă şi profesionalism şi să influenţăm direct acurateţea datelor. Dezbaterile au fost intense, întrebările multiple, s-a încercat definirea cât mai clară a aspectelor pentru a înţelege cât mai bine amploarea proiectului culturalia, efectele şi riscurile lui şi pentru a ştii ce avantaje oferă şi cum să evităm dezavantajele.

Evenimentele noastre în luna iunie

Iată lista de evenimente pe care sperăm să vă „momim” să le „degustaţi”:

Miercuri, 01.06.2016, Arena sportivă „Ion Ţiriac” , orele 9,00-12,00 – Concursul interşcolar Braşov, capitala jocurilor tradiţionale, ediţia a II-a, organizat de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov în cadrul proiectului cu acelaşi nume

Proiect finanţat de Consiliul Judeţean Braşov şi Administraţia Fondului Cultural Naţional

Joi, 02.06.2016, Casa Baiulescu, parter, Mediateca francofonă, orele 17,00 – Lansare de carte: Liliana Moldovan, „Eroii imposibilului” (Cluj-Napoca, Editura Ecou Transilvan, 2016). Prezintă autoarea, Nadia Baciu – editor şi Ruxandra Nazare – bibliotecar

Cuprinzând interviuri cu persoane cu dizabilităţi din ţară şi străinătate, volumul este o reuşită editorială şi inspiraţională, susţinând dreptul persoanelor cu dizabilităţi la tratament egal şi o viaţă normală. Exemplele de succes alese impresionează şi în mod sigur inspiră şi impulsionează şi pe oamenii normali, nu numai pe cei suferinzi şi aflaţi în lipsă. Liliana Moldovan, la rândul ei persoană cu dizabilităţi şi bibliotecar, merită toată admiraţia pentru perseverenta muncă de identificare a persoanelor cu dizabilităţi, care au înregistrat succese în profesiile tehnice, ştiinţifice şi artistice pentru care au optat. În acelaşi timp, autoarea practică de ani mulţi exerciţiul jurnalistic, fiind unul dintre responsabilii de rubrica de cultură a presei târg mureşene.

Sâmbătă, 04.06.2016, Mansarda Casei Baiulescu, orele 10,00-13,00 – Atelier de creaţie film de scurt metraj sub îndrumarea Marei Oprişiu (Asociaţia KunStadt) în cadrul  proiectului „Touch the Screen and StART the Future” al Agenţiei Metropolitane Braşov, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Marţi, 07.06.2016, Mansarda Casei Baiulescu, orele 12,00-20,00 – Festival de scurt metraj susţinut de Alianţa Franceză Braşov

Joi, 16.06.2016, Alianţa Franceză, Mediateca Francofonă, orele 17,30 – Cineclub francofon: „Une place sur la Terre” (Franţa, 2012). Un film de Fabienne Godet. Cu Benoît Poelvoorde,Ariane Labed, Max Baissette de Malglaive

Comedie, 96 minute

Rezumat: Antoine este un fotograf vesel, dar dezamăgit. Singurul lui prieten adevărat este Mateo, un băieţel de 7 ani, fiul unei vecine adesea absentă de acasă. Într-o zi aude o sonată cântatî la pian în apropierea apartamentului unde locuieşte. Atras de muzica minunată, el o descoperă pe Elena, misterioasă pianistă, pe care o fotografiază cu orice prilej. O relaţie intensă se naşte între Antoine şi fragila şi idealista Elena.

Film cu subtitrare în limba română

Intrare gratuită

Sâmbătă, 18.06.2016, Mansarda Casei Baiulescu, orele 10,00-13,00 – Atelier de creaţie film de scurt metraj sub îndrumarea Marei Oprişiu (Asociaţia KunStadt) în cadrul  proiectului „Touch the Screen and StART the Future” al Agenţiei Metropolitane Braşov, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Joi, 23.06.2016, Curtea Casei Baiulescu, orele 17,30-19,30 – Lecturi în hamac – Lecturi publice şi individuale în aer liber, cu cărţile puse la dispoziţie de Biblioteca Judeţeană Braşov şi cu cărţile proprii

Vineri, 24.06.2016, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Conferinţe de istorie a Braşovului desfăşurate sub egida Oraşul Memorabil

Conferenţiază invitaţii:

Cercetător dr. Ottmar Traşcă (Institutul de Istorie Gheorghe Barițiu din Cluj-Napoca) – Grupul Etnic German și încercarea de a crea o rezistență pro-germana în România (Brașov, Sibiu, Arad).

Prezentarea tratează activitatea Grupului Etnic German din România, formațiune aflată sub control nazist, în perioada 1944-1945 și încercarea Germaniei naziste de a manipula lideri ai acestei formațiuni în scopul organizării unei rezistențe pro-germane în zona Brașovului și Sibiului după trecerea României de partea aliaților din 23 august 1944.

Nicolae Adrian Alexe (muzeograf, doctorand, Complexul  Național Muzeal ASTRA Sibiu)

Parte a cotidianului și peisajului urban – mijloacele de transport în comun din orașul Brașov din 1892 și până în prezent 

Istoria mijloacelor de transport în comun a fost puțin abordată în România. Comunicarea trece în revistă evoluția mijloacelor de transport în comun din orașul (municipiul) Brașov (tipuri și numărul de vehicule, traseele deservite), evoluție ce este strâns legată de contextul economic și politic din țară.

Proiect al Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov – Covasna – Harghita, cofinanţat de Primăria Municipiului Braşov

Sâmbătă, 25.06.2016, Mansarda Casei Baiulescu, orele 10,00-13,00 – Atelier de creaţie film de scurt metraj sub îndrumarea Marei Oprişiu (Asociaţia KunStadt) în cadrul  proiectului „Touch the Screen and StART the Future” al Agenţiei Metropolitane Braşov, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Duminică, 26.06.2016, Curtea Casei Baiulescu, orele 11,30-13,30 – Lecturi în hamac – Lecturi publice şi individuale în aer liber, cu cărţile puse la dispoziţie de Biblioteca Judeţeană Braşov şi cu cărţile proprii

Joi, 30.06. 2016, Curtea Casei Baiulescu, orele 17,30-19,30 – Lecturi în hamac – Lecturi publice şi individuale în aer liber, cu cărţile puse la dispoziţie de Biblioteca Judeţeană Braşov şi cu cărţile proprii

Art Braşov Estival, ediţia a VI-a

                                                                               

ŞCOALA POPULARĂ DE ARTE ŞI MESERII ,,TIBERIU BREDICEANU’’ BRAŞOV

 

FESTIVALUL CONCURS NAŢIONAL DE INTERPRETARE

“ ART BRAŞOV ESTIVAL

EDIŢIA VI
BRAŞOV 10-11 IUNIE 2016

 

REGULAMENT

Şcoala Populară de Arte şi Meserii ,,Tiberiu Brediceanu’’ Braşov organizeaza in parteneriat cu Liceului de Muzică ,, Tudor Ciortea”si Coresi Shopping Resort –Sponsor al evenimentului

 în zilele de 10-11 iunie 2016

Festivalul Concurs de interpretare „ART BRAŞOV ESTIVAL’’ – Ediţia a VI- a.

Manifestarea doreşte să stimuleze interesul copiilor şi tinerilor pentru muzica vocală şi instrumentală, să descopere şi să promoveze tinere  talente, să introducă în circuitul valorilor creaţii artistice noi sau mai puţin cunoscute.

                        Participanţi. Concursul  se adresează tuturor copiilor, tinerilor profesionişti sau amatori, care studiază şi iubesc muzica.

Desfăşurare. Concursul se va desfăşura pe secţiuni, instrumente, an de studiu,  grupe de varstă, clase si categorii  în zilele de 10-11 iunie, orele fiind stabilite ulterior.
Secţiunea I       Interpretare instrumentală

Secţiunea II      Interpretare vocală

Secţiunea III     Ansambluri vocale şi instrumentale

În cadrul fiecărei secţiuni sunt trei grupe tematice:

1. muzică clasică

2. muzică uşoară, divertisment

3. muzică populară

 

   

Categoria A = amatori (Şcoli Populare de Arte, Palatele Copiilor, Cluburile Elevilor,Şcoli si Licee)

An de studiu

Grupa de varsta

 

 

I, II, III, IV, V

6-9 ani

10-12 ani

13-15 ani

16-18 ani

Peste 18 ani

 

Categoria B = elevi ai Liceelor de Muzică / Artă

(clasele I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII ) sau studenţi ai Facultaţilor de muzică.

                        Repertoriul.

                        Concurenţii vor prezenta la categoria A una sau două piese din creaţia muzicală, diferite ca formă, gen şi stil muzical şi la categoria B două piese din creaţia muzicală, diferite ca formă, gen şi stil muzical.

Lucrările vor fi prezentate din memorie, mai puţin formaţiile şi grupurile vocal-instrumentale.

Juriul va fi format din profesori de specialitate,  personalităţi artistice locale si naţionale. Fiecare secţiune va fi jurizată de către o comisie de specialitate, care va aprecia realizarea tehnică  şi artistică  a lucrărilor prezentate,  precum şi gradul de originalitate al interpretării.

Jurizarea  se va face pe an de studiu si grupa de varsta pentru cat.A  si pe clase pentru cat.B.

Premii. Juriul va acorda premii, menţiuni şi diplome de participare pentru fiecare concurent, în funcţie de punctajul obtinut in urma reprezentatiei artistice,  după cum urmează:

Premiul I ( 95 – 100 puncte ), Premiul II ( 90 – 94 puncte ), Premiul III ( 85 – 89 puncte , Menţiune ( 80 – 84 puncte ), Diplomă de participare ( sub 80 puncte )

* În cazul unor interpretări excepţionale, juriul poate acorda Premiul Absolut al secţiunii.

Concursul se va desfasura vineri 10 iunie la Liceul de muzica ,, Tudor Ciortea”str. Col. Buzoianu nr.1 si Scoala Populara de Arte str. Lunga nr.1.

Festivitatea de Premiere şi Gala Laureaţilor va avea loc Sâmbătă 11 Iunie 2016  la Coresi Shopping Resort str. Zaharia Stancu nr.1 Brasov.

 

Fişa de înscriere si copia după certificatul de naştere vor fi trimise  pe mail : festivalbrasovarte@yahoo.ro, până pe  6 iunie 2016 ora 13.

 

            !!!! In atentia elevilor de la muzica usoara negativele pieselor sa se trimita in format mp3 pana la data de 06..06.2016 ora 13 numai pe email festivalbrasovarte@yahoo.ro

           

            Înscrierile mai pot fi făcute direct la secretariatul institutiei organizatoare  Şcoala  Populară de Arte şi Meserii „T. Brediceanu” Braşov   până în data de 6  iunie 2016 ora 13.

Pentru orice informatii şi lămuriri, tel:

Muzică instrumentala pian:    prof. Domnica Pepelea tel: 0727704459

                                                    prof. Mihaela Itigan tel: 0722.124943

                                                    prof. Codruţa Craioveanu tel: 0744565785         

Muzică uşoară:   prof. Ciocalau Monica tel: 0724239160

Muzică populară: prof. George Muraru tel: 0744.388688

Muzică instrumentală corzi : prof. Petrovan Gheorghe tel: 07226649537

 

DIRECTOR

Carmen Moruz

Şcoala Populară de Arte „Tiberiu Brediceanu”

 

                                                                                               

ŞCOALA POPULARĂ DE ARTE ŞI MESERII ,,TIBERIU BREDICEANU’’ BRAŞOV

                                                                                            

 

FESTIVALUL CONCURS NAŢIONAL DE

INTERPRETARE

“ ART BRAŞOV ESTIVAL

 

EDIŢIA VI

 BRAŞOV 10-11 IUNIE 2016

 

 

FIŞA  DE  ÎNSCRIERE

Secţiunea I –  Interpretare instrumentală

 

Numele___________________ Prenumele____________________

Categoria___Instrumentul______________

Muzică clasică/uşoară/populară

Varsta________________

Clasa________                                    

An de studiu_________________________

 Instituţia__________________________________

Profesor îndrumător____________________________________

Profesor corepetitor_____________________________________

Telefon,elev________________

Repertoriul/Minutaj total________________
1. Autor______________________________________________                                       

    Titlu_______________________________________________
2. Autor______________________________________________

    Titlu  ______________________________________________

 

 

  Data înscrierii___________________

 

 

 

Semnătură                                           Semnătură

Prof. Îndrumător                               Elev__________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                               

ŞCOALA POPULARĂ DE ARTE ŞI MESERII ,,TIBERIU BREDICEANU’’ BRAŞOV

 

                FESTIVAL CONCURS NAŢIONAL DE         

                                   INTERPRETARE

“ ART BRAŞOV ESTIVAL

 

EDIŢIA VI
BRAŞOV 10-11 IUNIE 2016

 

 

FIŞA DE ÎNSCRIERE

Secţiunea a II a  – Interpretare vocală

 

Numele___________________ Prenumele____________________

Categoria___Muzică clasică/uşoară/populară

Varsta________________

 Clasa___________

An de studiu_________________________________

Instituţia_________________________________ 

Profesor îndrumător____________________________________

Profesor corepetitor_____________________________________

Telefon elev

 

Repertoriul/Minutaj total________________
1. Autor______________________________________________                                      

    Titlu_______________________________________________
2. Autor______________________________________________

    Titlu  ______________________________________________

 

 

  Data înscrierii___________________

 

 

 

Semnătură                                           Semnătură

Prof. Îndrumător                               Elev

 

 

 

 

 

 

 

                                                                               

ŞCOALA POPULARĂ DE ARTE ŞI MESERII ,,TIBERIU BREDICEANU’’ BRAŞOV

 

                FESTIVAL CONCURS NAŢIONAL DE         

                                   INTERPRETARE

“ ART BRAŞOV ESTIVAL

 

EDIŢIA VI
BRAŞOV 10-11 IUNIE 2016

 

 

FIŞA  DE  ÎNSCRIERE

Secţiunea a III-a –  Ansambluri vocal – instrumentale şi

Ansambluri instrumentale

Tipul formaţiei:_________________________________

Componenţa formaţiei (Numele, prenume/Vârsta/Clasa/An de studiu/Instrumentul):
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Categoria_____Muzică clasică/uşoară/populară

Profesor îndrumător: __________________________________

Instituţia____________________________________________
Repertoriul /Minutaj total________________
1. Autor______________________________________________                                      

    Titlu_______________________________________________
2. Autor______________________________________________

    Titlu  ______________________________________________

Data înscrierii___________________

 

Semnătură                                                   

Prof. Îndrumător             _____

 

 

Categories: Evenimente Tags:

Ştiinţă cu orice preţ?

Recent, am fost la Centrul de informare turistică din clădirea renovată a fostei policlinici şcolare (vizavi de terenul de sport de la Liceul Şaguna). Obişnuiesc să mă uit pe materialele de prezentare pe care le au, ghiduri, pliante, albume turistice despre Braşov şi România. Am înhăţat un pliant despre Parcul Naţional Piatra Craiului, sperând în secret, recunosc,  să descrie şi acolo despre sanctuarul urşilor. Am fost dezamăgită, dar am găsit alte informaţii. Cu toate acestea, lectura nu mi-a fost utilă fiindcă textul era scris într-un limbaj ştiinţific puţin accesibil mie, adică unui profan. Dau un exemplu de la capitolul Geologie: „Brecia calcaroasă din material recifal resedimentat formează jumătatea inferioară a marelui pachet de calcare a Pietrei Craiului. Din cei 1050 de metri grosime a stivei de calcare, 500 de metri sunt formaţi din această rocă, restul fiind compus din calcare albe de platformă. Limita litologică dintre cele două tipuri de calcar este clar vizibilă de-a lungul versantului vestic – Brâul de Mijloc”. Este un fragment care mi-a depăşit capacitatea de înţelegere, admit. Ce nu pot pricepe este ce caută asemenea expuneri greoaie şi inaccesibile  într-un text de mărimea unei broşuri turistice.  Ce rost au? Dacă dorim să redactăm tratate ştiinţifice, se schimbă lucrurile, sunt lucrări cu un alt caracter, dimensiuni, public cititor ţintă. Dar într-o lucrare de dimensiuni mici, nu au sens. La fel cum anumite expoziţii din muzee, permanente sau/şi itinerante, adoptă un limbaj imposibil, greu de citit, darămite de pătruns şi înţeles, care face şi pe profesioniştii domeniului, absolvenţi de istorie, să se îndepărteze, simţindu-se de-a dreptul idioţi. Parcă sunt făcute să înstrăineze amatorii, nu să îi apropie de natură/istorie. Sincer, cred că trebuie să ne adaptăm limbajul, să ne facem înţeleşi, nu să ne izolăm în turnul de fildeş al specializării, chiar dacă este semnul profesionalismului.

Categories: Cultura Tags:

Concurs online de fotografie Selfie altfel

Asociaţia SINAPTICA anunţă lansarea concursului online de fotografie
Selfie altfel, ce are drept subiect realizarea unui selfie în faţa unui
obiectiv de patrimoniu cultural de pe teritoriul României, folosind o
cameră pinhole și/sau un dispozitiv digital (telefon sau cameră foto).
Concursul are loc în cadrul proiectului Selfie altfel, este deschis
oricărei persoane rezidente în România și se desfășoară în intervalul
mai – septembrie 2016.

Concursul se derulează prin intermediul site-ului www.selfiealtfel.eu,
participanţii sunt invitaţi să-şi creeze un cont pe site şi să încarce
fotografia sau fotografiile cu care se înscriu în concurs. Un tutorial
video le arată celor interesaţi cum pot să-şi realizeze propria cameră
pinhole. Vor fi acordate trei premii în bani, în valoare de 600, 500 şi
300 lei și trei ebook-uri având ca subiect fotografia.

Mai multe informaţii se găsesc în documentul ataşat şi pe pagina
proiectului, în secţiunea dedicată concursului:
http://www.selfiealtfel.eu/concurs/informaţii-concurs

Categories: Cultura Tags: ,

Despre cultura informaţiei

Va invitam sa participati la intalnirea Sectiunii Cultura Informatiei si a Diviziunii Biblioteci Universitare in data de 2 iunie 2016 orele 10-14 in cladirea Consiliului Judetean Brasov sala 120, B-dul Eroilor nr. 5.

Inline image 1

Tematica sectiunii Cultura Informatiei va fi: Realizarea tutorialelor online de instruire in Cultura Informatiei dedicat bibliotecarilor scolari si universitari

Prezentari:
Lenuta Ursachi-Universitatea din Galați: „Instrumente software utile in realizarea tutorialelor online”
Nicolae Constantinescu- Kosson: „Instrumente cu sursă deschisă pentru realizarea de resurse educaționale”
Angela Repanovici, Universitatea Transilvania din Brasov: „Modele internationale de tutoriale online de Cultura Informatiei”
Robert Coravu – ROMDIDAC: titlu rezervat

Diviziunea Biblioteci Universitare: Dezbateri pe tema legii educației

Va rugam sa ne comunicati intentia dumneavoastra de participare sau daca doriti sa sustineti o lucrare in cadrul intalnirii Diviziunii Biblioteci Universitare.
Cu deosebita stima,
 Mioara Voncila
Sef Serviciu Biblioteca

Universitatea "Dunarea de Jos" - Galati

Între vechi și nou – expoziția „Andrisantul cunoscut”. Corespondențe

Expoziția „Andrisantul cunoscut. Corespondențe”, organizată la sugestia și prin efortul tinerei noastre colege Cristina Vasilică, repune în atenția publicului importanța epistolelor și a comunicării prin scrisorile redactate de mână. Vizitatorul este invitat să observe exponatele din colecțiile bibliotecii: coli de scris cu antet, fițuici, bilețele, cărți poștale ilustrate, foi îngălbenite și casante,  o paletă întreagă de tipuri de scris, ascendente sau descendente, cu litere mici și înghesuite ori mari și spațiate, ascuțite, rotunjite, cursive, ordonate sau dezordonate, cu înflorituri sau linii drepte, trasate cu cerneală albastră, neagră, violet + restul spectrului CMYK.

Citind textele scrisorilor, veți auzi vocea lui Caragiale, a lui Liviu Rebreanu, Brătianu, Slavici, Gafencu, Iorga, Vaida-Voevod, Constantin Stere, Goga, Alexandru Averescu (dacă le auziți pe toate simultan, ceva nu e-n regulă.)
Din păcate, scrisorile originale se vor afla în vitrine, deci simțul olfactiv va rămâne nesatisfăcut.

shi, k s va conving definitiv, veți observa în corespondențele scriitorilor, poeților, oamenilor politici din galeria noastră o atenție specială acordată exprimării îngrijite, clare, fluide, expresive și politicoase, din care nu lipsesc cuvintele de legătură, semnele diacritice sau majusculele de la începutul fiecărei propoziții noi.

Așadar, nu veți vedea emoticoane și gif-uri, cu care sunteți obișnuiți în ziua de azi, ci lucruri vechi, ce au o voce a lor, elegantă și distinctă, dintr-o epocă mult mai așezată, cu oameni care trăiau ritmul vieții frumos, dar și cu problemele lor. Este o expoziție cu lucruri vechi, pe care am promovată cu mijloace noi căci pentru acest eveniment, am trimis special invitații pe Facebook, E-mail, Skype, Viber, WhatsApp ș.c.l. Și vă asigur că aceste obiecte originale nu vă vor dezamăgi.

Vă așteptăm cu drag!

Echipa expoziției: Ruxandra Nazare și Cristina Vasilică

Categories: Cultura Tags:

La ceainăria Ceai et caetera

Iată ce evenimente a pregătit Ceainăria Ceai et caetera pentru tine la început de mai:

 Schimb de cărţi

8 mai, ora 19h00

Hai și tu în comunitatea iubitorilor de cărți din Brașov și împrejurimi! Vino cu o carte pe care ai citit-o în ultima perioadă și ti-a plăcut. Povestește-ne despre ea și împrumut-o unei persoane căreia i-ai trezit interesul prin povestea ta. La schimb, vei primi cel puțin o altă carte faină ! La ediția următoare ne povestești cum ți s-a părut cartea împrumutată și schimbăm din nou impresii și cărți.

P.S.: după ce se plimbă pe la Schimb, cărțile ajung din nou la proprietarul lor de drept.

Schimb de haine, cercei, broşe şi alte accesorii. Ediţia de primăvară.

9 mai, ora 18h30

Te așteptăm la un târg mai special, ca să îţi reîmprospătezi garderoba: facem schimb de haine, cercei și alte lucruri mici și frumoase. Atenție! Și bărbații sunt bineveniți la târg. Cu siguranță și aceștia au accesorii și haine pe care ar vrea să le dea la schimb. O cravată, o vestă, o pălărie, un papion?

 

Cum se desfășoară schimbul:

– fiecare aduce 5-10 haine și accesorii (trebuie să fie într-o stare bună);

– dacă nu ai haine sau accesorii de schimbat, poți negocia un preț, iar vânzătorul poate accepta sau nu.

Pentru a-ți rezerva un loc la acest eveniment, vei plăti 25 ron direct în ceainărie în cadrul intâlnirii (include un ceai sau orice altă băutură la alegere din meniu).

Înscrierile se pot face trimițând un e-mail la adresa: ceaietc.brasov@gmail.com până la data de  8 mai 2016.

 Clubul de board gamed reloaded

În fiecare luni de la 19h00, pasionații de board games se reunesc la ceainărie, sus, în Șchei.

Începutul de săptămână anunță seri lungi de joacă la ceainărie. Clubul de Board games s-a întors cu forțe proaspete și te așteaptă și pe tine să i te alături! Hai și tu luni seara la Ceai et caetera şi pregătește-te să înveți cele mai faine board games.

Fie că preferi jocurile cu cărţi (Saboteur, Solo, Bohnanza), de strategie (Dominion, Risk, Game of Thrones, Qwirkle), sau cu poveşti (Dixit, Dixit Odyssey), găseşti la noi peste 80 de board games din care să alegi! Membrii clubului de board games te vor ajuta să intri-n joc!

Oricare ar fi abilitatea ta, în jocurile board games vei descoperi întotdeauna cum să o exersezi.

Atenție! Provoacă dependență! S-ar putea să țină cel puțin până la vară!

 Toastmasters International Weekly Meeting – public speaking club in English

Every Tuesday, from 6.15 p.m. to 8.00 p.m.

Toastmasters International is a nonprofit educational organization that teaches public speaking and leadership skills through a worldwide network of meeting locations. Since 2010, Brasov Toastmasters Club has been dedicated to helping people become better Speakers and better Leaders. By joining our weekly meeting you will find a supportive and positive learning experience in which members are empowered to develop communication and leadership skills, resulting in greater self-confidence and personal growth!

Friday Night Magic

În fiecare vineri de la 19h00

Magic The Gathering este primul joc apărut, de tipul „trading card game”. În 2011, la nivel mondial, comunitatea avea peste 11 milioane de jucători. Persoanele interesate să se distreze, dar care vor să își dezvolte abilitățile strategice sunt așteptate în fiecare zi de vineri, să intre în comunitatea jucătorilor de Magic The Gathering, din Brașov.

Clubul de limbi străine: franceză, engleză și în viitor germană

Întâlnirile au loc marți sau miercuri, la două săptămâni, la ora 19h00, în funcție de disponibilitatea participanților

Iubești limbile străine?

Știi cât de important este ca în CV să îți poți strecura cunoștințele unei limbi străine?

Cunoști o limbă străină dar nu ai mai exersat-o demult?

Cum ar fi să îți poți exersa abilitățile de comunicare și cunoștințele în cadrul unei întâlniri cu oameni care doresc același lucru?

La Ceai et caetera s-a deschis sezonul de primăvară, pretexte găsim pentru conversație… haideți să încercăm într-o limbă străină!

Vei avea ocazia să te întâlnești cu vorbitori nativi ai unei limbi străine, să te distrezi și să te relaxezi la un ceai cald sau la o ciocolată delicioasă.

 Colțul cu idei istețe și cu personalitate: cadouri sau pretexte pentru a le face o bucurie celor dragi

De ziua cuiva drag sau când ai un motiv special de bucurie, în ceainărie te așteaptă un colț dedicat. Cu drag, ceainăresele te pot consilia și vei putea alege un set special de ceai, o geantă sau o creație vestimentară handmade, create de Atelier M, un puzzle sau un joc de societate de tip card game sau board game. Peste 150 de titluri te așteaptă în Lumea board games.

 Sărbătorește-ți ziua de naștere la Ceai et caetera

O aniversare puțin…mai specială!

Pentru cei mici sau mari, pentru o surpriză celor dragi ție, te invităm să petreci în stilul Ceai et caetera! Motivul tău de bucurie, prilejul ceainăreselor de a te servi cu drag cu produse sănătoase: ceaiuri fierbinți, ciocolată caldă de tot felul, limonadă, oranjadă, sucuri proaspete și naturale 100%,  alternative sănătoase pentru gustări, prăjitură Marlenka și torturi speciale de la Casa de turtă dulce.

Indiferent  pentru care dintre spațiile de care dispunem vei opta, atmosfera va fi mereu una relaxată.

Multitudinea de jocuri colorate deschise în ceainărie îi vor purta pe toți cei mici și/sau mari în lumea magică a jocurilor de societate de tip Board games.

Cei mici vor fi primiți într-o sală decorată special de petrecere cu baloane colorate, cărți de povești, mini-jucării de pluș. Vor găsi de asemenea puzzle-uri, jocuri de strategie pentru vârsta lor.

Vă așteptăm!

Cu drag,

Prietenii tăi de la Ceai et caetera

Mai multe detalii despre toate activitățile care au loc în ceainărie, puteți găsi accesând:

www.ceaietc.ro

http://www.facebook.com/ceaietc

Categories: Evenimente Tags: