Arhivă

Arhivă pentru aprilie, 2016

Muzeul de Istorie Braşov şi pedagogia muzeală

aprilie 19th, 2016 Fără comentarii

Săptămâna trecută, vineri, în 15 aprilie 2016, s-a deschis o nouă expoziţie găzduită de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. Este vorba de expoziţia Secretele Egiptului antic, organizată de EMagic. De fapt, este un bun exemplu de pedagogie muzeală şi de expoziţie adaptată vârstei copiilor, fiind destinată celor între 6-14 ani. Expoziţia constă în diferite obiecte (haine, costume), machete la dimensiuni mari (sarcofage, minitemple, corturi cu desene şi hieroglife), materiale (jocuri de puzzle, substanţe cosmetice) şi replici puse la îndemâna vizitatorilor copii. Aceştia află informaţii despre civilizaţia egipteană antică prin experimentare, îmbrăcând costumele croite după moda egipteană, încercând să se culce în sarcofage, vizitând şi luminând cu lanterna templul instalat în muzeu, continuat cu un cort decorat cu hieroglife, completând un puzzle uriaş şi refăcând un perete cu fresce etc.  Ca adult, sigur că nu am întârziat prea mult în expoziţie, dar am ieşit cu sentimentul de bucurie că avem în sfârşit o expoziţie gândită special pentru copii, ce poate să îi apropie de istorie. În Braşov, muzeele au module de educaţie şi pedagogie muzeală (ateliere la Casa Mureşenilor, Etnografie şi Civilizaţie Urbană, scriere si caligrafie veche la Istorie, vizite ghidate la Muzeul de Artă, expoziţia de desene tot aici), dar nu dispun de spaţii pentru pedagogie muzeală cu copiii şi mai ales nu au expoziţii adaptate pentru această vârstă. Realitatea de care am devenit conştientă de câţiva ani este că avem expoziţii pentru adulţi vizitate probabil majoritar de copii. Este trist. Mai ales că am observat constant efortul celor din România (Muzeul Grigore Antipa) şi de peste hotare de a organiza nu numai programe, dar şi spaţii speciale pentru copii, cum este cazul Muzeului holocaustului din Varşovia, un muzeu sumbru, dar cu două camere luminoase de joc şi replici adaptate pentru copii. Casa Mureşenilor excelează în programe de pedagogie muzeală, cu parteneri diferiţi şi voluntari, creând chiar şi o valiză cu replici pe care o itinerează în şcolile din judeţ şi oraş în cadrul unui proiect.   Dar a avut doar expoziţii temporare dedicate copiilor. Desigur, expoziţia despre Egipt este o expoziţie organizată de o asociaţie, itinerată în oraşul nostru şi găzduită doar de Muzeul de Istorie. Însă ea poate fi ocazia să gândim organizarea de spaţii speciale pentru copii, de expoziţii permanente şi/sau periodice potrivite pentru vârsta lor.  Situaţia muzeelor în Braşov nu este deloc roză, problema spaţiilor fiind acută pentru multe din ele. Iată de ce apreciez expoziţia itinerantă Secretele Egiptului antic, chiar dacă şi în cazul ei spaţiul s-a dovedit insuficient.

Categories: Evenimente Tags: , ,

Lansare de carte

aprilie 13th, 2016 Fără comentarii

La sfarsitul lui 2014 am lansat cartea „Bine ai venit!” in Bucuresti.
Astazi am bucuria sa anunt lansarea cartii mele si la Brasov.
Evenimentul va avea loc sambata, 16 aprilie, la orele 10.30, la Biblioteca Judeteana „George Baritiu” Brasov (Bd. Eroilor nr. 33-35, Mansarda Casei Baiulescu).

Cartea „Bine ai venit!” este de natura spirituala si este scrisa cu intentia simpla de a inspira cititorul sa acceseze si sa cultive linistea interioara.
Alaturi de mine va vorbi doamna Laura Lelutiu (profesor universitar).
Multumesc pentru sustinere conducerii Bibliotecii „George Baritiu” Brasov (Ruxandra si Daniel Nazare) si urmatorilor: Laura Lelutiu, Renata Rab, Crina Davidescu, Nadia Stanciu, Veran Zorila!

Multumesc tuturor celor care sprijina acest eveniment si pe care nu ii cunosc (inca)!
Puteti solicita o sedinta particulara scriindu-mi la mail eu.alexpreda@yahoo.com. In acest sens va rog sa imi trimiteti intentia si numarul dvs. de telefon pentru a va putea contacta.
Sedintele vor avea loc sambata dupa-masa si duminica dimineata.

Cu bucurie,
Alexandru Preda

Sunteti bine veniti! 🙂

Categories: Diverse Tags:

Sărbătoarea cititorilor

Luna aprilie este luna care abundă în sărbători. Începem cu 2 aprilie – Ziua internaţională a literaturii pentru copii, ziua lui Hans Christian Andersen, dar mai recent şi ziua autismului. Continuăm cu Săptămâna naţională a bibliotecilor, cu punctul culminant în ziua de 23 aprilie, când este Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor, dar şi ziua naţională a bibliotecarului în România. Nu întâmplător, în această lună de primăvară, are loc tradiţionalul Târg internaţional al cărţii pentru copii şi tineret de la Bologna, o manifestare de elită şi de mare amploare a editorilor, autorilor şi cititorilor.

La Biblioteca Judeţeană Braşov noi vrem să sărbătorim pe pasionaţii de lectură şi de aceea secţiile şi filialele noastre au ales pe cititorii lor fideli pe anul 2015. Bibliotecarii aduc astfel un omagiu cititorilor, celor atraşi de litera scrisă şi de poveşti, de informaţii şi de tot ceea ce le influenţează viaţa, crezând cu tărie în puterea cărţilor de a ne schimba.

Pentru început, aş vrea să dau cuvântul câtorva  colegi de-ai  noştri, bibliotecari în filialele din cartierele braşovene pentru a afla de ce au făcut alegerile unor astfel de cititori fideli. Cuvintele lor sunt foarte sugestive şi descriu sentimentul de respect reciproc dintre bibliotecari şi cititori. FILIALA 1 din Craiter a desemnat drept cititorul anului 2015 pe: “SIMA MĂDĂLINA – o cititoare  veche în filială, o adolescentă sensibilă, serioasă, respectuoasă, dornică de nou şi de multă aventură. Este elevă în clasa a X a.” (bibliotecar Sidonia Babeş).

FILIALA 2 din cartierul Noua a ales drept utilizatori fideli pe categorii de vârstă :

Categoria Copii – IULIA MOCANU ŞI RAUL DUMINICĂ

„Programul școlar foarte încărcat și activitățile extrașcolare nu-i împiedică pe acești copii să-și satisfacă nevoia de cunoaștere și de poveste urmând modelul oferit de părinți:  Iulia Mocanu s-a înscris la Filiala 2  încă din clasa a IV-a, ne-a vizitat frecvent, iar până în prezent, în clasa a VIII-a, aproape că a epuizat cărțile destinate vârstei ei. Pe Raul Duminică (clasa a II-a) nu îl descurajează romanele lungi sau structurate în mai multe volume, trăind cu intensitate aventurile personajelor. S-a calificat  la olimpiada pe țară la limba română.

Categoria Adulţi – ANCA DRĂGUŢ ŞI MARIA MOCANU despre care spun  că sunt “Două cititoare dinamice pentru care lecturile reprezintă nu doar un hobby, ci un stil de viață esențial pentru educația lor și a copiilor.”

Categoria Seniori – MARIA BRUJBU, IOAN BUSUIOC, ION CÂRJAN, ELENA OLTEANU

„Pasiunea pentru lectură și curiozitatea științifică persistă și la vârste foarte înaintate. Cel mai potrivit exemplu este doamna Elena Olteanu (născută în 1927), prietena bibliotecii încă din anii 1960. Deși Filiala 2 a fost  mutată de mai multe ori, doamna Olteanu și doamna Maria  Brujbu (n. 1944)  ne-au rămas mereu devotate. Domnul Ion Cârjan (n. 1939) și domnul Ioan Busuioc (n. 1945) continuă să își îmbogățească cunoștințele.” Argumentele aparţin colegelor noastre bibliotecare Viorica Emilia Roşu şi Anca Grama.

FILIALA 4 de pe Calea Bucureşti la intersecţie cu strada Berzei  a propus drept cititorul anului 2015 pe “TUDORACHE DENISA – elevă în clasa a-II-a la Școala Gimnazială nr. 2 Braşov. Este înscrisă la bibliotecă de anul trecut, vine regulat sa ia cărți, îi place să citească, este curioasă, implicată să afle lucruri, corectă, respectă regulamentul și se bucură de niște părinți interesați de preocupările și necesitățile ei, care o sprijină și ajută.” Cuvintele sunt semnate de bibliotecar Ligia Rogoz.

Filiala 5 prin bibliotecari Alina Mircea şi Valentina Petcu s-a gândit la DOGARIU DIANA (Şcoala Gimnazială nr. 5 Braşov), pe care au ales-o pentru pasiunea ei pentru citit, ajungând să parcurgă aproape toate cărţile de vârsta ei din filială.  În sfârşit, Filiala pentru copii şi tineret nr. 6 a desemnat pe următorii cititori fideli pe anul 2015:  POPESCU RAREȘ IONUȚ  (Școala Gimnazială nr. 13 – clasa a II-a A),  OBREJA NAOMI PATRICIA (Școala Gimnazială nr. 6 – clasa a VI-a A),  BOȘNEAGĂ BIANCA (Școala Gimnazială nr. 5 – clasa a IV-a C).

În continuare, iată alegerile făcute de colegii noştri dintre cei mai dedicaţi lectori.

Secţia de Împrumut Carte pentru Adulţi a desemnat 9 persoane drept cei mai asidui cititori pe anul 2015: BARTIŞ MARIANA, BECSEK EMILIA, BEDO OLGA, CREŢU RAVECA, NECULA VIORICA, RICIU ANTON IONEL, RICIU VALERICA ZOE, SANDOR ELENA, SĂNIUŢĂ CLAUDIU. Motivul: “Acești utilizatori ne frecventează în mod constant, fiind la curent cu noile apariții.”  Sala de lectură a ales pe următorii cititori şi utilizatori fideli pe care îi apreciază pentru interesul constant pentru informaţii, lectură şi tehnologie: KETTING ANTHONY, MĂLINICI MARIA, ONACIU NICUŞOR SAMUEL, IMREH ROBERT ŞI BÎRSAN CRISTIAN.  Secţia Periodice (Ziare şi reviste) a nominalizat cei mai perseverenţi cititori ai săi pe anul 2015: CHIRA VIOREL ŞI SZASZ-HAZY ZSOLT.  Mediateca (Secţia de muzică şi artă) a selectat-o pe doamna  ACĂI ECATERINA pe acest onorant loc de cititor fidel pe anul 2015.

Biblioteca engleză  a desemnat pe PORUŢIU TEODOR în timp ce  Mediateca francofonă a ales pe doamna profesoară de limbă franceză PELEI MARCELA TEODORA. Biblioteca Maghiară a cinstit cu acest titlu pe doi dintre cititorii săi pe anul 2015 şi anume pe MIHOC RENÁTA BEATRICE ŞI SZABÓ MÁRTON.

Felicitări tuturor, suntem mândri de voi şi vă preţuim pentru iubirea de carte!

Categories: Cultura Tags: , ,