Arhivă

Arhivă pentru martie, 2016

Festival de teatru pentru tineret

Facem cunoscut şi pe blogul nostru un anunţ al Şcolii populare de arte şi meserii „Tiberiu Brediceanu” Braşov:

FESTIVALUL  DE TEATRU PENTRU TINERET – BRAŞOV

,,De-a Râsu’ Plânsu’ ”

Ediţia a VI –a

16 – 17 APRILIE  2016

 

Şcoala Populară de Arte şi Meserii ,,Tiberiu Brediceanu” din Braşov, organizează a VI-a ediţie a Festivalului de Teatru ,,De-a Râsu’ Plânsu’ ” pe trei secţiuni:

1-teatru           

2-teatru de păpuşi                                

3-text dramatic

 Scopul festivalului este să ofere posibilitatea tinerilor să se exprime prin intermediul teatrului, să-şi demonstreze calităţile artistice, atît cele actoriceşti, cît şi cele dramatic-literare.

Festivalul se desfăşoară în regim de concurs şi se adresează tinerilor cu aspiraţii spre actorie, regie şi dramaturgie (arta scrisului dramatic).

La primele două secţiuni de interpretare, textele pieselor alese pot fi din dramaturgia clasică sau contemporană,universală sau românească. Piesa poate avea,de asemenea, un scenariu original sau adaptat, şi să fie interpretată exclusiv în limba română.

Reprezentaţia trebuie să dureze maxim 30 de minute. Nerespectarea acestei cerinţe se penalizează prin depunctare.

Pentru secţiunea a treia-textele dramatice (piese de teatru, monoloage) trebuie să fie originale, să aparţină cu adevărat tinerilor creatori. Pentru această secţiune vă rugăm să ne trimiteţi textul în format electronic pe adresa de e-mail, odată cu fişa de înscriere,pînă la data de 4.04.2016. Acest lucru este necesar pentru ca juriul de specialişti să aibă timp suficient să citească textele dramatice.

Participanţii la festival trebuie să aibă vârste cuprinse între 8 si 35 de ani pentru sectiunea de actorie, 8-35 de ani pentru sectiunea teatru de păpuși.

            Fiecare trupă înscrisă trebuie să poarte un nume, chiar dacă aparţine unei instituţii, şi să fie compusă din cel mult 10 membrii.

De asemenea, fiecare membru participant va achita o taxă de participare în valoare de 30 lei.

Taxa trebuie plătită de fiecare participant al fiecărei trupe în parte, în ziua participării.

Pentru premiile  in bani sunt necesare atât semnăturile premianților cât și un act de  identitate (pentru minori un act de identitate al unui părinte sau al coordonatorului de trupă)

Festivalul se desfăşoară pe durata a două zile, pe 16 şi 17 APRILE 2016, în Sala Festivă a Şcolii Populare de Arte Braşov, str.Lungă nr.1.

 Programul festivalului, programul de repetiţii, precum şi alte informaţii utile vor fi comunicate de către organizatori, pînă la data de 11.04 2016.

Între spectacole va exista o pauză de maxim 5 minute, timp în care va fi instalat decorul necesar următoarei trupe (în situaţia în care montarea decorului durează mai mult vă rugăm să ne comunicaţi, chiar pe fişa de înscriere).

În cazul în care reprezentaţia necesită un decor complex sau format din obiecte voluminoase, transportul şi instalarea acestuia intră în sarcina trupei. Organizatorii pot pune la dispoziţia trupelor numai obiecte minimale şi numai în măsura posibilităţilor. Acest lucru trebuie, de asemenea, solicitat odată cu înscrierea.

Toate aceste necesităţi, precum şi orice altfel de probleme tehnice, care vor fi expuse la faţa locului fără să fi fost anunţate în prealabil, nu vor fi luate în considerare, decât în măsura în care vor putea fi rezolvate fără a afecta programul şi condiţiile de desfăşurare a festivalului.

Participanţii au obligaţia de a respecta programul de repetiţii, spectacolele şi alte activităţi concepute de organizatori.

Organizatorii nu vor suporta transportul şi masa trupelor selectate în cadrul festivalului. Organizatorii vor suporta cazarea.Vă rugăm să ne precizaţi în fişa de înscriere, numărul de persoane care solicită cazarea, ca să putem face rezervări în timp util.

Pentru a vă putea înscrie, completaţi formularele atasate la acest regulament pe care le veţi trimite pe adresa de e-mail festivalbrasovarte@yahoo.ro

Juriul este format din:

Președitele juriului: Dan Tudor – Conf. Univ. Dr. Facultatea de Arte  „Geo Saizescu”  Universitatea „Hyperion”, Regizor Teatrul de Comedie București

Afrodita Androne – Actriță Teatrul Național București

Viorica Geantă Chelbea –  Actriță Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov

Carmen Moruz – Actriță Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov

 

Premiile constau în diplome, medalii, bani şi obiecte. Cuantumul acestora nu-l vom publica, întrucât acesta este un festival la care participarea trebuie să se facă din plăcere, pasiune şi dragoste de teatru. Fiecare tânăr ar trebui, din punctul nostru de vedere, să aibă o astfel de experinţă, pentru a-şi descoperi vocaţiile creatoare, imaginaţia şi inventivitatea.

Premiile:

v     Marele premiu –TROFEUL FESTIVALULUI-lucrare de artă, realizată de artistul plastic Marius Necşoi, profesor al Școlii Populare de Arte Brasov

v     Cel mai bun spectacol

v     Cea mai bună interpretare actoricească

v     Cel mai bun text dramatic-cu posibilitatea de beneficia de o montare profesionistă, avînd ca producător Şcoala Populară de Arte Braşov

v     Premiul special in memoriam ,,Adrian Răţoi”, actor, profesor de teatru

v     Premiul special in memoriam ,,Dan Săndulescu „, actor, profesor de teatru

v     Premii speciale, în cazul în care juriul va considera de cuviinţă: premiul pentru cea mai expresivă păpuşă, pentru decor, pentru costume etc.

v     Toţi premianţii vor avea posibilitatea de a intra la Şcoala Populară de Artă Braşov pentru anul şcolar 2015-2016, la secţia de actorie, actorie-păpuşi și musical (pentru cei care au si aptitudini muzicale), FĂRĂ SUSŢINEREA EXAMENULUI DE ADMITERE.

Aprecierea trupelor se va baza pe criterii precum: capacitatea de interpretare şi de convingere, înţelegerea situaţiilor şi a rolurilor, atmosfera creată de trupă pe scenă, adevăr în situaţie, disponibilitate de a improviza, originalitate în arta scrierii dramatice.

Pentru alte informaţii, contactaţi-ne la nr de tel/fax.0268413965

Prof.Alexandra Petrasciuc 0744929204

 

BAFTĂ TUTUROR!!

Categories: Cursuri Tags: ,

LOE – un spectacol vizual special

Sâmbăta trecută am asistat la spectacolul LOE – poem vizual, ce a avut mai multe reprezentaţii în Braşov până acum. Sunt convinsă că toţi cei prezenţi au fost emoţionaţi de ceea ce au văzut. LOE este un autentic poem vizual, în care muzica, dansul, artele vizuale se îmbină într-un chip inedit, se completează şi reuşesc să ţeasă împreună o poveste poetică,  de iubire. LOE este un exemplu de spectacol în care fiecare mişcare se petrece pe scena luminată de imagini şi într-un context muzical complementare, iar muzica ilustrează perfect coregrafia, în ritmul sentimentelor.  Dansatorii, Bianca Oichea şi Bogdan Nechifor, formează un cuplu ce dau glas dragostei, cu suişurile şi coborâşurile ei. Interpretarea lor este executată perfect, cursiv, cu o foarte mare expresivitate, redând candoarea, inocenţa, efuziunea, comunicarea partenerilor, apoi distanţa intervenită şi nevoia de independenţă a acestora. Am văzut rar duete de dansatori care să comunice cu perfectă naturaleţe, aşa cum au izbutit ei, în urma unei profunde înţelegeri a spectacolului, implicări şi a unui antrenament îndelungat.  Este un spectacol în care realitatea transgresează graniţele sensibile ale imaginarului, iar decorul întreg reacţionează şi se schimbă în funcţie de stările de spirit, fiind un participant activ,  un al treilea actor în povestea de dragoste.  Nu a fost neglijat nici elementul olfactiv, pe toată durata spectacolului aerul căpătând mirosul simţămintelor. Este un spectacol care realizează performanţa rară de a mişca totul,  în care energia se revarsă şi interacţionează, mişcând publicul şi provocându-l să exploreze emoţia corporalului. Un performance cu adevărat creativ, oferit braşovenilor, de o echipă întreagă care s-a implicat cu profesionalism, entuziasm şi sensibilitate şi a contribuit la reuşita lui! Felicitări! Bravo! Şi să nu uit, m-au impresionat întreaga producţie şi decorurile care sigur au fost costisitoare. Iată de ce se cuvin mulţumiri tuturor celor care au făcut acest lucru posibil, de aceea dau mai jos amănunte despre cei implicaţi.

Date despre spectacol:

LOE/ Poem Vizual
cu BOGDAN NECHIFOR și BIANCA OICHEA
un spectacol de: Bianca Oichea & Rodica Elena Știrbu
o producție: Centrul Cultural Reduta, Asociația Cuturală SIC, Asociaţia Culturală KunSTadt
sponsori: Olin Foods- Prato, Abitare C.G, Olin, Unicall Services Group, Subaru, Sep, Tent4Event.
LOE (locus, opia, extensa) este un poem vizual care prin intermediul dansului conturează un univers în cadrul căruia realul și imaginarul se împletesc. Tema iubirii necondiționate devine ecoul acestui univers. Interpreții performează într-un spațiu ce reacționează și se transformă, devenind astfel un al treilea personaj. În această realitate scenică unde viul/ energia ricoșează, se revarsă și interacționează, publicul descoperă un nou imaginar care explorează trecerea emoționalului în corporal.
Locus – locul în care un cumul de puncte se întâlnește în urma unor condiții prestabilite.
Opia – dezordine/dereglare/tulburare/confuzie vizuală.
Extensa – prelungit, extins, lucru întins.
Echipa:
Bogdan Nechifor – interpretare
Alex Catana – muzică set original
Bogdan Muscalu – muzica set adițional
Alina Andrei – foto & video
Alexandra Dumitriu – croitorie
Bogdan Runceanu – set-up mapping
Marcel Vlădăreanu – lumini & sunet
Didi Blănaru – regie tehnică
Mara Oprișiu – management producție
Bianca Oichea – interpretare, concept & regie artistică, coregrafie, ilustrație muzicală, editare video
Rodica Elena Știrbu – concept & regie artistică, scenografie, grafică, VJ
Voluntari: Ada Andreea Gabor, Sebastian Lala, Răzvan Morar, Daniel Lupu, Alexa Papa.

Alpin Film Festival

Vineri, 4 martie 2016, la întoarcerea dintr-o delegaţie la Bucureşti, m-am oprit la Predeal pentru a vedea lansările de carte din cadrul Alpin Film Festival. Am ajuns târziu şi am ratat evenimentul, dar m-am uitat la târgul de carte montană, amenajat în incinta fostei case de cultură a Predealului, astăzi sediul primăriei. Deşi de mici dimensiuni, recunosc că mi-a plăcut acest târg, unde pasionaţii muntelui expuneau volume, ghiduri, hărţi, cărţi poştale ilustrate şi fotografii şi unde şi cartea supliment a revistei ASTRA, editată de biblioteca noastră, despre Asociaţia de schi şi-a găsit locul. Am remarcat prezenţa SKV, merginbrasov.ro, Asociaţiei de Eco Turism cu hărţile Discover Romania, revistei National Geographic. Un asemenea târg de carte specializată se dovedeşte oportun pentru regiunea noastră montană şi turistică. Participanţii şi publicul, tineri şi vârstnici, erau interesaţi, zâmbitori, discutau pasionat în grupuri, au urmărit cu atenţie filmuleţele proiectate despre trasee montanistice europene. Personalul primăriei era amabil şi săritor. O iniţiativă binevenită, organizată, înţeleg, de o asociaţie non guvernamentală, potrivită pentru o staţiune montană ca Predealul, interesantă, care merită să crească. Un singur regret de bibliotecar am: Predealul rămâne în continuare unul din oraşele judeţului care nu are bibliotecă publică funcţională şi nici nu are perspective în viitor să dispună de acest serviciu public pe care autorităţile locale sunt obligate să îl asigure cetăţenilor conform legilor în vigoare. Chiar dacă sala în care avea loc târgul era mobilată cu o bibliotecă dotată cu cărţi vechi, nu există serviciul de bibliotecă publică în oraş care să furnizeze informaţii, inclusiv economice şi juridice, stimulând dezvoltarea comunităţii. Din fericire, există Centrul de informare şi promovare turistică, însă nu este suficient. Credem că trebuie făcute eforturi pentru redeschiderea bibliotecii publice în Predeal. Iar evenimente de genul Alpin Film Festival sunt un îndemn pentru autorităţi de a diversifica oferta culturală, informaţională şi de divertisment al oraşului, de a include acest obiectiv pe agenda lor viitoare. Argumentul de ce este nevoie de o bibliotecă publică? Pentru că o bibliotecă publică este o instituţie comunitară, accesibilă tuturor şi trebuie înţeleasă de autorităţi ca fiind parte din administraţie, numărându-se printre investiţiile în inteligenţă şi dezvoltare sustenabilă. Biblioteca publică are altă misiune decât bibliotecile şcolare, iar cartea şi cititul nu se mărginesc numai la şcoală. Aceasta trebuie să devină viziunea despre bibliotecile publice a autorităţilor şi oamenilor.