Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov vă invită miercuri, 28
octombrie 2015, ora 12,00, în mansarda Casei Baiulescu din Livada Poştei, la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării volumului „Atlasul
Tărâmurilor Fermecate şi al Locurilor din Basmele Româneşti”, un proiect
editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 6 – ,,Iacob Mureşianu”.
În data de 29.10.2015 la ora 18,00 va fi lansat volumul „Atlasul
Tărâmurilor Fermecate şi al Locurilor din Basmele Româneşti”, realizat în
cadrul proiectului.
La eveniment vor fi prezenti autorul cărţii, domnul Dr. Alexandru
Stănescu, ilustratorul cărţii, doamna Lia Stănescu şi directorul Bbliotecii
Judeţene „G. Bariţiu”, domnul Dr. Daniel Nazare.
Pentru detalii suplimentare, persoana de contact este doamna Ioana
Căpăţână – manager de proiect (0726782892, mail: ioanacapa2003@Yahoo.com).
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului
Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.”
Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov a implementat în perioada
august – noiembrie 2015 proiectul Atlasul Tărâmurilor Fermecate şi al Locurilor din Basmele Româneşti, un proiect editorial co-finanţat de către Administratia Fondului Cultural Naţional, cu ajutorul căruia se prezintă în premieră în spaţiul cultural românesc basmele prin intermediul hărţilor şi al unui mic dicţionar ilustrat de personaje. Astfel copiii, părinţii şi publicul amator de poveşti vor avea la dispoziţie hărţi, care vor ilustra geografia basmelor româneşti.
Proiectul editorial a avut 0 valoare totală de 71.600 lei, din care cofinanţarea nerambursabilă acordată de Administraţia Fondului Cultural Naţional a fost de 50.000 lei, iar 21.600 lei a reprezentat co-finanţarea bibliotecii.
În cadrul proiectului, a fost realizată cartea Atlasul Tărâmurilor Fermecate şi al Locurilor din Basmele Româneşti „, care cuprinde 12 poveşti şi 65 de
ilustraţii.
Prin activităţile din cadrul proiectului se încurajează lectura activă, lucrul
cu harta şi cu imaginea încă din primii ani de şcoală, în scopul de a crea
deprinderi şi aptitudini de cititor avizat copiilor şi elevilor implicaţi în
proiect. Prin proiectul editorial se urmăreşte oferirea unui instrument util şi accesibil pentru explorarea Universului basmelor, el putând fi utilizat de către cadrele didactice la orele de lectură, dar şi de bibliotecari, de părinţi şi de copii.
Basmele sunt rodul cercetărilor şi documentărilor istoricului Alexandru
Stănescu. Cartea a fost ilustrată de artista grafician Liana Stănescu, care s-a
documentat în privinţa reconstituirii portului tradiţional din Şcheii Braşovului şi a monumentelor simbol pentru comunitatea braşoveană.

Nu rataţi o lansare de carte pentru mici şi mari: „
Basme şi poveşti din Şcheii Braşovului şi de pe alte plaiuri ardelene”, astăzi,
19 octombrie 2015, orele 19, la Librăria Şt. O. Iosif.
Cartea de basme reprezintă un demers cultural-educativ atractiv, dedicat recuperării şi valorificării a 14 poveşti, basme şi poveşti românești care, în urmă cu o sută de ani, constituiau părți însemnate din educația primită, acasă şi la școală, de copiii din Braşov. Astăzi, aceste poveşti, care fac parte din patrimoniul imaterial al comunităţii braşovene, sunt prea puţin cunoscute.
Prin intermediul proiectului editorial „Basme şi poveşti din Şcheii Braşovului şi de pe alte plaiuri ardelene”, fabuloasa lume a poveştilor va fi îmbogățită cu personaje noi ca „Inimosul”, un fecior viteaz care nu cunostea frica, „Aura”, prinţesa din copac, „prinţul Emin”, „Busuioc” şi „Brânduşa”, „zmeul Boloboc” şi „sora Marasia”, harnicul plugar „Petrea al Moşului” sau „baba Cremenea”.
Ilustraţiile cărţii sunt realizate de artista braşoveană Liana Stănescu, care aduce în faţa cititorilor personaje, costume şi locuri inspirate cu precădere din spaţiul braşovean şi transilvănean.
O carte excepţională, un subiect fabulos, o iniţiativă deosebită şi un preţ accesibil oricărui buzunar -10 lei. Altfel spus o ediţie de lux accesibilă oricărui iubitor de lectură sau amator de poveşti locale.
Proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Dacă anul trecut, la 100 de ani, Biblioteca Judeţeană Braşov organiza în interiorul spaţiului ei o expoziţie de carte despre primul război mondial, cuprinzând istoria conflictului, jurnalele de război, literatura despre conflagraţie, în 2015 ne-am propus să ieşim din bibliotecă. Astfel, oferim o micuţă expoziţie în aer liber, în curtea Casei Baiulescu (Livada Poştei, lângă Şcoala nr. 6) intitulată Jurnal braşovean de front. Aflaţi despre militarii braşoveni mobilizaţi în război, prin exemplul lui Alexandru Bogdan căzut în Galiţia în 1914. Extrasele din presă despre răniţi, fotografiile cu cimitirele şi monumentele militare braşovene completează capitolul despre jertfele pe front. Descoperiţi voluntariatul medical, spitalele militare cu medicii şi infirmierele din cadrul Crucii roşii în Braşov prin fotografiile Virgiliei Branişte, un adevărat simbol al carităţii. Scrisorile păstrate în arhiva Alexandru Vaida Voevod arată atitudinea populaţiei faţă de război, iar datele despre Bătălia Braşovului (Tranşeea morţii) din anul 1916 dintre armata română şi armata austro-ungară completează descriu episod tragic al războiului. Expoziţia vorbeşte despre suferinţa tuturor braşovenilor căzuţi şi răniţi în război, care azi merită respectul nostru pentru jertfa lor.
Proiectul cultural Arta. Memorie. Restituire, implementat de Biblioteca Judeteana Brasov in parteneriat cu Asociatia Culturala Artessentia si cofinantat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, se apropie de final. Prin realizarea lui ne-am dorit sa oferim publicului idei creative de transpunere a elementelor de simbolistica traditionala prin intermediul artei contemporane. Vă invităm miercuri, 21 octombrie 2015, la ora 18, la Biblioteca George Baritiu sa participati la vernisarea expozitiei cu lucrarile celor 8 artisti vizuali implicati in proiect si sa rasfoiti albumul realizat in cadrul proiectului. Evenimentul se va bucura si de prezenta Quartetului Gaudeamus. Pe parcursul implementarii proiectului ne-au sprijinit in demersul nostru institutii de cultura locale si nationale carora le multumim pentru colaborare. Biblioteca Nationala a Romaniei, Muzeul Judetean de Istorie Brasov, Muzeul de Arta Brasov, Muzeul Primei Scoli Romanesti din Scheii Brasovului. Multumim de asemenea Alexandru Stanescu, Alexandra Fits si Quartetul Gaudeamus. Va asteptam cu drag miercuri, 21 octombrie, ora 18 la Biblioteca Judeteana Judeteana George Baritiu din Brasov, Bdul. Eroilor nr.35!
Ioana Şchiopu, manager de proiect
Pentru că toamna se numără cursurile și pentru cei mari, Centrul de Formare al bibliotecii vă invită la sediul central (Bd. Eroilor, nr. 35) sau online, la adresa: https://www.moodle.ro/bjbv/, să participați la o serie de cursuri gratuite destinate dezvoltării personale, găsirii unui loc de muncă sau dezvoltării de noi abilități IT.

În perioada 1-4 octombrie a.c., a avut loc cea de a treia întâlnire a partenerilor din cadrul proiectului Linkinjob. Temele abordate au vizat respectarea angajamentelor si a termenelor pentru realizarea activităţilor – formarea bibliotecarilor, activităţile de învăţare destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă – şi a produselor programate – cercetare privind particularităţile pieţei muncii în ţările partenere, design-ul ghidul de bune practici şi curricula destinată formării bibliotecarilor.

Fiecare partener a prezentat un raport al activităţilor de învăţare şi s-au făcut propuneri de îmbunătăţire a metodologiei de furnizare a acestora, pe baza experienţei dobândite până în prezent.

De asemenea, în cadrul reuniunii au fost discutate aspecte legate de partea financiară şi de diseminare a rezultatelor proiectului. În perioada următoare, fiecare partener va primi cea de a doua tranşă din bugetul aprobat şi va trebui să planifice cheltuielile destinate activităţilor legate de realizarea ghidului de bune practici şi a celor de diseminare – 25% din costurile destinate diseminării rezultatelor proiectului vor fi acoperite prin cofinanţare.

,
Incepând cu data de 1 octombrie a.c., Secția pentru Copii și Tineret începe procesul de inventariere a publicațiilor, motiv pentru care spațiul din Strada Iuliu Maniu, nr. 6 nu va fi accesibil publicului.
Secția își va continua activitățile de lectură și cele prevăzute în proiectul „Atlasul tărâmurilor fermecate și al locurilor din basmele românești” la sediu și în școli.
În perioada 1 – 23 octombrie 2015, vă invităm să participați la concursul online, accesibil la adresa: http://www.bjbv.ro/concurs/concurs1.php, parte a proiectului mai sus menționat și să rămâneți aproape pentru noi informații.
Mulțumim!
Ultimele comentarii