Arhivă

Arhivă pentru august, 2015

Expoziția Artă. Memorie. Restituire – Vernisaj

Asociaţia Culturală Artessentia declară deschisă galeria „La mansardă” din Braşov, Str. Ceahlău nr.2, cu ocazia vernisării expoziţiei din cadrul proiectului „Artă. Memorie. Restituire”, proiect co-finantat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de Biblioteca Judeţeană Braşov în parteneriat cu Asociaţia Artessentia. Luni, 31 august, orele 13,00, sunt așteptați toti cei cu drag de Arta si Traditie!

Despre proiect: Proiectul „Artă. Memorie. Restituire” a pornit de la realitatea necunoaşterii semnificaţiei simbolurilor întâlnite în arta populară tradiţională. Scopul lui este identificarea ornamentelor cu semnificaţie simbolică din Ţara Bârsei şi restituirea lor memoriei comunităţii prin intermediul artei contemporane. Inspirându-se din repertoriul de ornamente simbolice bârsane, grupul de artişti contemporani vor reînvia şi transfigura sensul lor în piesele de artă create. Legătura dintre arta populară tradiţională şi arta contemporană va fi restaurată, restituindu-se astfel mesaje de peste timp celor de azi. 

Despre asociația culturală Artessentia: Artessentia este o colecţie de valori şi sensuri culturale redescoperite, care aduce în prezent şi conservă farmecul reeditat al formelor. Semnele şi simbolurile din trecut deţin puterea minunată de a ne face să călătorim în timp, spre sensuri străvechi şi materii însufleţite, care te reconectează asemenea unui cordon ombilical ancestral, la esenţă. Avem cu toţii emoţii uitate. E suficient un obiect pentru a le redescoperi. Artessentia se defineşte ca un joc între vechi şi nou din care rezultă lucrări de artă contemporană.

Vă propunem un discurs vizual despre cum să revezi cu inima…

Iar partenerul asociației culturale Artessentia, Biblioteca Județeană Brașov vă garantează un eveniment cultural autentic, în care lucrările artiștilor vă vor impresiona prin creativitate, imaginație, talent, semnificații și cum au reușit să facă să vorbească simbolurile și ornamentele în limbajul aparte al semnelor, în tehnici, materiale și maniere diferite. Artessentia ne oferă un regal artistic!

Categories: Evenimente Tags: , ,

Citind în hamac – lecturi publice

Vă invităm să citim împreună într-un spațiu relaxant, apropiat de atmosfera de vacanță. Joi, 27 august, după-amiaza, între orele 17,00-20,00, vă așteptăm la lecturi publice Citind în hamac, în spațiul verde din curtea Casei Baiulescu (Bd. Eroilor nr. 33, Livada Poștei, lângă Școala nr. 6). Lecturile publice libere sunt propunerea Bibliotecii Judeţene Braşov pentru petrecerea timpului liber, frumos şi util. Cărţile alese şi oferite sunt de toate genurile şi pentru toate vârstele, o adevărată bibliotecă pentru toţi în aer liber. Invitaţia de a citi, alături de noi, o facem în spaţiul verde din curtea Casei Baiulescu, într-un loc neconvenţional, mobilat cu hamace şi pavilion, la umbră şi răcoare, simţindu-ne în vacanţă. „Citind în hamac” este un loc unde poţi să te relaxezi şi să visezi la vacanţă, oameni, experienţe, prin cărţi şi biblioteci. Vino să citim împreună! Adu și o carte cu tine, să ne împărtășești bucuria descoperirii tale. Citind în hamac, cu toate visele deschise spre lume!

Eveniment sub egida Braşov 2021 – Capitală europeană a culturii – oraş candidat

Categories: Cultura Tags: , ,

ATELIERELE LINKINJOB

afis_linkinjob

Categories: Cursuri Tags:

Expoziții recente de artă

Este vară, dar artiștii și arta nu au intrat în vacanță. Am participat săptămânile acestea la deschiderea unor expoziții de artă contemporană, aparținând artiștilor tineri. Joi, 13 august, la Turnul Artelor s-a inaugurat o expoziție de grup, realizată, se pare, într-un program de rezidențe artistice asigurat de Centrul Cultural Reduta, o premieră binevenită și de care mă bucur. Artiști locali (Daniel Roșca, Diana Popescu) și artiști străini, invitați din Franța și Germania, expun creațiile lor. Am remarcat în mod special pe Michel Cany, cu creații grafice interesante, proiectând viziunea sa asupra Brașovului. Astfel, King of Brasov este un amestec de Dracula, turnuri medievale, fabrici comuniste, precum și clădiri postcomuniste. o sinteză încă în căutare de osmoză. Mi-au plăcut colajele Ioanei Alexe și desenele Dianei Popescu. La o zi diferență, vineri, 14 august, în Turnul Alb am asistat la deschiderea unei expoziții intitulate On the 8th day you are beautiful. Asociația Artessentia a oferit cu generozitate Turnul Alb găzduirii acestei expoziții de grup a unor tineri artiști, ce au sigur ceva de spus, exprimat și expus prin ideile și creativitatea lor. După primele nivele unde se află expoziția asociației Artessentia, la ultimul nivel al turnului, găsești creațiile lui Yvonne Michel, Alexa Papa, Mihai Chițu, Oti Hrebenciuc și Mihai Barbu. Am fost impresionată de tablourile în ulei ale lui Yvonne Michel. Reprezentând Carpații, ele nu înfățișează creste, râpe, peisaje obișnuite, cum te-ai aștepta. Sunt un amestec de culori, dominate de tonuri brune, încercând să redea vizual senzațiile trezite la contemplarea acestor munți atât de specifici.  Percepția din afară a unui artist străin are șansa să surprindă mai exact și mai sensibil realitatea cu care noi suntem atât de obișnuiți încât nu o mai observăm. Artista remarca că aceste culori naturale ale peisajelor noastre se potrivesc, se asortează și se completează cu culorile caselor, oameni și natură întregindu-se. Fotografiile lui Mihai Chițu sunt experimentale și surprind imaginea unei frunze supuse curentului electric, emanând un halou de energie, lumină și dezvăluind tot sistemul interior al ei, nervurile, reacțiile, perii etc. Celelalte fotografii alb-negru redau portrete și relații interumane în mod sugestiv. Dar revelația expoziției sunt acuarelele și desenele în tuș ale Alexei Papa. Ființe subpământene, îngeri și viețuitoare de tot felul, ale apei sau aerului, creațiile somnului trăiesc și viermuiesc în spațiul din jurul omului, plasat în centru, este o lume aparte, care te reține să o privești, studiezi și descifrezi tainele. Pe scurt, o expoziție care merită vizitată, cu reușite artistice notabile. Și să nu uit, principala reușită a vernisajului a fost cunoașterea unor artiști noi și strângerea unui nucleu artistic mai unit. Sper!

Categories: Cultura Tags: ,

Vama Buzăului – 240 de ani de la prima atestare

Vama Buzăului este o comună micuță, frumoasă și bine gospodărită mai ales, aflată la granița județului Brașov cu județul Covasna. Când urci serpentinele drumului, descoperi plaiuri largi, terenuri de pășuni mărginite de munți. Am avut ocazia să cunosc comuna mai ales prin biblioteca publică de acolo și prin munca bibliotecarei harnice din comună, în cadrul programului Biblionet. Și mi-am dat seama că primarul, domnul Tiberiu Nicolae Chirilaș, a reușit să strângă în jurul său o echipă și a încercat să facă cât mai multe pentru comună, ca un om al locului, dorindu-și prosperitate pentru localitate și oamenii ei. Este una dintre puținele comune care au un sistem de salubritate pus la punct, inclusiv colectarea selectivă a deșeurilor.  Biblioteca, școala, primăria, diverse instituții, centre sociale arată îngrijite. După încheierea programului Biblionet, am o legătură specială cu doamna profesoară de istorie, doamna Corina Bărăgan-Sporea. Pasionată de meseria dânsei, deși acum la anii de pensie, și originară din Vama Buzăului, doamna profesoară agăsit răgaz mai mult să se ocupe de monografia locală, a intrat și studiat în arhive și a editat două lucrări importante de istorie locală, despre personalul administrativ și școlar al comunei (primarii, învățătorii și preoții localității). Așa s-a ajuns la cooperarea cu primăria și la simpozionul din 2 august 2015, organizat de Primărie împreună cu Despărțământul ASTRA Buzăul Ardelean, a cărei președintă este doamna profesoară. În prezența unor cunoscuți invitați (Ioan Lăcătușu și Alexandru Porțeanu), după salutul traditional cu pâine și sare, gazdele, domnul primar și doamna profesoară, au deschis simpozionul. Au luat parte și membrii familiei Braniște și ai familiei Modroiu, care au onorat evenimentul cu prezența lor. Numeroase lucrări au fost înscrise în program și participanții au susținut comunicările lor, comentate și atent cronometrate. Aș remarca în primul rând lucrări întemeiate pe izvoare de arhivă, documente privind Vama Buzăului, susținute de arhiviști din Brașov și Tg. Mureș. Apoi am apreciat foarte mult expoziția de registre parohiale de născuți, botezați, cununați și îngropați, aflate în păstrarea bisericii locale, de foi matricole din arhiva școlii și  a primăriei. Prețuiesc respectul acordat de localnici acestor documente de valoare, care sunt cărțile lor de identitate. Rețin din comunicările relative la ținutul Buzaielor mai ales pe cea extrem de nuanțată și cu spirit critic, susținută de doamna Corina Bărăgan-Sporea, și pe cea documentată a domnului Ioan Lăcătușu. Făcând abstracție de accentele și derapajele naționaliste, lucrările au fost la obiect, mai ales ale localnicilor. Se cuvine să notăm organizarea, ospitalitatea, respectul pentru vorbitori, motiv pentru care organizatorii, primăria și despărțământul astrist al Buzăului Ardelean merită felicitați cu prisosință! O muncă temeinică, un eveniment cum rar vezi în județ!

Pentru mai multe detalii vezi și http://www.condeiulardelean.ro/articol/vama-buzaului-240-de-ani-de-la-prima-atestare-documentara-1775-2015

Categories: Cultura Tags:

Expoziție de carte Mister și groază

Încă din luna iulie, colegele noastre de la bibliotecile engleză, maghiară și de la mediateca francofonă au selectat cărți din colecțiile lor de un gen deosebit. Este vorba de romane polițiste, literatură de anticipație științifică și cărți de groază scrise de autori clasici ai genului. Sunt expuse creațiile scriitorilor britanici, francezi și francofoni, precum și maghiari. Aveți ocazia să vedeți o expoziție estivală și să aflați ce volume au aceste secții, de care puteți dispune și dintre care puteți împrumuta, ajungând să îi cunoașteți și să îi savurați în limbile originale ale creațiilor lor. Expoziția de carte se află în sediul central din Livada Poștei, la etaj. Mulțumesc tuturor colegelor pentru efort! Iar pe cititori îi poftesc la lectură, sperând că pofta vine mâncând, pardon, alegând și citind din oferta atât de bogată și atrăgătoare Mister și groază!

Categories: Diverse Tags: ,

TROIȚELE DIN ȘCHEII BRAȘOVULUI – MĂRTURII ALE TIMPULUI – Proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov

COMUNICAT DE PRESĂ

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov implementează în municipiul Brașov, în perioada iulie-decembrie 2015,  proiectul cultural ”TROIȚELE DIN ȘCHEII BRAȘOVULUI – MĂRTURII ALE TIMPULUI”.

 Intervenția culturală ”Troițele din Șcheii Brașovului – mărturii ale timpului” se încadrează în ”Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul județean a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2015” și este finanţată de Județul Brașov, prin contractul nr. 9284 din 27 iulie 2015. Valoarea totală a proiectului este de 71.740,28 lei, din care finanţarea nerambursabilă de la autoritatea finanțatoare este în valoare de 29.400 lei.

Proiectul îşi propune valorificarea patrimoniului cultural construit al Braşovului şi lărgirea ofertei culturale braşovene prin aducerea la cunoştinţa populaţiei locale şi a turiştilor români şi străini a moştenirii culturale din Şcheii Braşovului, reprezentată pe o parte de troiţele junilor, de arhitectura vernaculară şi de tradiţiile de peste an ale junilor din Şchei. Prin proiect se urmăreşte, de asemenea, creşterea gradului de cunoaştere a istoriei, tradiţiilor şi obiceiurilor din Braşovul Vechi (Şchei) din perspectiva monumentelor arhitecturale cu caracter religios – troiţele. Trebuie să menţionăm că 15 dintre cele peste 50 de troiţe întâlnite astăzi în vechiul cartier braşovean Şchei sunt înscrise pe Lista Monumentelor Istorice din Braşov şi pe Lista Patrimoniului Cultural Naţional. Troiţele şcheienilor şi junilor constituie adevărate embleme ale spiritualităţii braşovene şi pot contribui la creşterea atractivităţii turistice a Brașovului datorită vechimii,  frumuseţii execuţiei  artistice şi obiceiurilor junilor şcheieni legate de aceste vestigii medievale sau moderne.

Beneficiarii proiectului sunt localnicii din Braşov, care vor beneficia de informaţii referitoare la istoria şi valoarea patrimonială a troiţelor; turiştii români şi străini care se vor bucura de o ofertă culturală autentică şi de calitate și populaţia şcolară cu vârste între 15 şi 18 ani, care va avea parte de forme de educaţie nonformală şi materiale de informare cu scop educative.

În vederea valorificării acestor elemente ale patrimoniului cultural transilvănean şi a potenţialului lor etnografic, istoric şi spiritual braşovean, în cadrul proiectului se vor stabilii trasee turistice pietonale şi pentru biciclete, care vor fi marcate după normele europene în vigoare și care se vor regăsi pe trei panouri de informare turistică amplasate în zona cartierului Șchei. De asemenea, se vor elabora publicaţii ilustrate şi materiale de promovare (albume, pliante, cărți poștale) care vor conţine informaţii despre troiţe şi o hartă a traseelor menţionate, şi se va proceda la organizarea unei expoziţii de fotografie care va populariza troiţele din Şchei. Pentru creşterea vizibilităţii monumentelor de arhitectură specifice Şcheiului în rândul localnicilor, se vor organiza şi sesiuni de informare despre valoarea patrimonială a troiţelor în rândul elevilor de liceu. Activităţile menţionate se înscriu în sfera educaţiei nonformale şi se vor organiza în trei liceee de prestigiu ale Braşovului (Colegiul Naţional Andrei Şaguna, Colegiul Naţional Unirea şi Colegiul Naţional Dr. Ioan Meşotă). Pentru realizarea tuturor acestor activități, Agenția Metropolitană Brașov va lucra cu un consultantul științific specializat în patrimoniul cultural, în persoana doctorului în istorie Alexandru Stănescu.

 Troiţele alcătuiesc un tezaur arhitectural, istoric şi cultural valoros pentru Şchei şi Braşov, dar şi pentru patrimoniul cultural material şi imaterial românesc, multe dintre aceste vestigii fiind în strânsă legătură cu tradiţiile Junilor Braşoveni şi obiceiurile practicate de aceştia pe parcursul anului. Diversitatea şi bogăţia patrimoniului cultural al Şcheiului este reprezentativă pentru identitatea acestui oraş şi a întregii zone metropolitane/regiuni, constituind un factor important pentru dezvoltarea sustenabilă a acesteia. Patrimoniul cultural existent reprezintă un potenţial de dezvoltare, un ansamblu de bunuri şi valori care trebuie mobilizate, conservate, valorificate, promovate şi administrate eficient. În aceste condiţii, creşterea vizibilităţii patrimoniului cultural construit din Şchei, reprezentat de troiţe, şi facilitarea accesului locuitorilor şi turiştilor către ele va conduce la îmbunătăţirea ofertei  locale în domeniul turismului cultural, ceea ce va reuşi să satisfacă nevoia umană de bază pentru diversitate şi va stimula motivaţia accesului la obiectivele culturale. Dialogul intercultural este asigurat prin practicarea acestui tip de turism, oferind posibilitatea descoperirii şi aprecierii diversităţii culturale.

Proiectul ”Troițele din Șcheii Brașovului – mărturii ale timpului” poate constitui un prim pas spre apariţia unui studiu monografic despre trecutul istoric al românilor din Şchei şi Braşovul Vechi, credinţa acestora şi obiceiurile lor, ceea ce ar îmbogăţi informaţiile din acest domeniu. De asemenea, intrate în atenţia publicului, se va putea trece la îmbunătăţirea vizibilităţii troițelor şi la conservarea monumentelor prin accesarea de fonduri pentru realizarea unor lucrări de restaurare.

Troițe din Șchei: Troița Căpitanului Ilie Birt , Crucea de pe str. Curcanilor (Crucea de la Hirodă), Crucea lui Colacea, Crucea lui Bucă sau de pe str. Costiței, Crucea de la Știm, Crucea Mușicoiului, Crucea Dreptății, Crucea de pe strada Perșani, Crucea lui Bobiț (pe str. Fântâniței), Crucea de stejar (str. Fântâniței) , Crucea din Pajiște , Crucea din zid (intersecție str. Fântâniței cu str. Pajiștei), Crucea din Pajiște/Crucea de pe Ulicioara Benghii , Crucea de pe strada Junilor, Crucea de la Pernea , Crucea de la Zavici (str. Vasile Saftu), Crucea Junilor Albiori (La ăle Două Cruci, După Grădini), Crucea a’ dintâi (lângă gard) , Crucea Bătușarilor (str. După Grădini la intersecția cu str. Podul Crețului) , Crucea de pe Podul Crețului/Crucea Chircioicului, Crucea de lemn de pe Podul Crețului/Crucea de la Antonescu (în curtea proprietar), Crucea din Variște/Troița Junilor Tineri,  Crucea Vâlcelu , Crucea nouă de la Arsenie Stinghe (str. Vasile Saftu, Crucea Căpitanului/Troiţa căpitanului Ilie Birt , Crucea de pe strada După Iniște , Crucea de pe Colțul Putinarilor/Crucea lui Cațanaș , Crucea de La Pietriș/Crucea Junilor Roșiori sau ,,Crucea lui Furnică’’ , Crucea de la Șargu, Crucea de pe Cacova, Crucea de fier (str. C. Brâncoveanu).

 Informaţii suplimentare puteţi obţine de la dna. Ramona Ganea (tel.: 0268 547616, Fax 0268 547676, e-mail: ganea.ramona@metropolabrasov.ro). 

Categories: Cultura Tags: , , ,

Evenimente şi activităţi culturale în saptămâna 17-24.08.2015

Luni-Vineri, 17-21.08., Filiala nr. 6 pentru copii şi adolescenţi, Strada Iuliu Maniu nr. 6, orele 9-13,00 – Grădiniţa de vară

Grădiniţa de vară este un proiect implementat pentru prima dată în cadrul programului naţional Biblionet – Lumea în biblioteca mea! în cursul anului 2011. Proiectul a devenit un serviciu de bibliotecă. În vara fiecărui an Secţia de copii a bibliotecii oferă gratuit această alternativă copiilor şi părinţilor. Timp de trei săptămâni, copiii înscrişi (până la vârsta de 7 ani) petrec la bibliotecă timpul în compania bibliotecarelor şi a partenerilor lor. Citesc poveşti, descoperă lumea prin joacă, află despre animale, noţiuni utile de igienă, regulile rutiere şi ale unui comportament sănătos, făcând exerciţii pe aparatele sportive, antrenândus-e în echipe, dansând şi cântând. Programul educativ şi de divertisment este plin de energie şi veselie, oferind ocazia de noi descoperiri şi i.teracţiunea cu alţi copii, în spaţiul de bibliotecă.

Marţi, 18.08.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Conferinţa Peru: CULTURE, ENVIRONNEMENT ET LATINITE  susţinută de Excelența sa prof. Carlos Alberto Cueto Carrion, consulul Republicii Peru la București

Profesor în ştiințe Sociale, licențiat în Relații Internaționale, cu studii post-universitare în Economia dezvoltării patrimoniului natural, ecologic și cultural, Carlos Alberto Cueto Carrion este un veritabil ambasador al culturii peruane pe meridianele lumii, susţinând diverse conferinţe în ţări şi oraşe diferite. Deschis spre dialog şi educaţie interculturală, consulul este un pasionat de natură, protecţia mediului şi turism, având a împărtăşi din experienţa sa.

Parteneri: Alianţa Franceză, Centrul Cultural Musashino, Centrul Cultural German

 Vineri, 21.08.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Conferinţe susţinută de arhitect Bianca Botea şi Diana Mihnea, organizate sub egida „Conferinţele Oraşului Memorabil”, din iniţiativa şi cu suportul Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna-Harghita

„Oraşul memorabil” este un proiect comunitar, iniţiat de Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna-Harghita. Proiectul constă în organizarea unei expoziţii prin colecta publică de imagini, crearea şi îmbogăţirea continuă a bazei de date de către echipa de proiect şi susţinerea de conferinţe pe diverse teme actuale şi de interes. În mod special s-a remarcat ciclul „ Conferinţele Oraşul memorabil”. Arhitecţi, istorici, sociologi şi alţi specialişti prezintă braşovenilor diverse subiecte despre trecutul şi prezentul oraşului, încercând să pună în lumină aspecte necunoscute ale istoriei, să stimuleze reflecţia asupra oraşului şi reacţia locuitorilor, să atragă atenţia asupra problemelor oraşului.

Eveniment sub egida Braşov 2021 – Capitală europeană a culturii – oraş candidat

Sâmbătă, 22.08.2015, Sediul Central, Mediateca, orele 9,00-13,00 – Şezătoare urbană „Întâlnire cu ia” organizată de bibliotecara Natalia Perianu

Toţi iubitorii de ii sunt invitaţi sã vinã cu lucrul de mânã (ii, pânze, aţe) pentru a împãrtãşi experienţele lor. Evenimentul se va desfãşura sub forma unei şezãtori, iar grupul de membri fideli se întâlneşte lunar începând din luna februarie 2015. Astfel, întâlnirile au însemnat prilejul de a cunoaşte modele de ii, de a vedea expuse obiecte de patrimoniu şi din colecţii particulare, de a învăţa noi tehnici, de a consulta publicaţiile  tematice de artă ale bibliotecii. Întâlnirile au loc alternativ la Braşov, la biblioteca judeţeană, şi în judeţ, în diferite locuri (Făgăraş, Prejmer etc.). de această dată, revenim la Biblioteca Judeţeană Braşov, gazdă şi moderator fiind bibliotecara Natalia Perianu, o studioasă şi curioasă în descoperirea tradiţiilor şi o pătimaşă cusătoreasă de ii. Vã aşteptãm cu drag!

Eveniment sub egida Braşov 2021 – Capitală europeană a culturii – oraş candidat

Categories: Evenimente Tags:

Conferinţă despre patrimoniul cultural, natural şi latinitatea Americii de Sud

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov şi partenerii săi – Alianţa Franceză, Centrul Musashino şi Centrul Cultural German Braşov – vă invită la conferinţa Culture, environnemt et latinité susţinută de

 Excelenţa sa, prof. Carlos Alberto Cueto Carrion

Consulul Republicii Peru la București

Conferinţa va avea loc marţi, 18 august 2015, orele 18,00, la Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov, mansarda Casei Baiulescu (Bd. Eroilor nr. 33, Livada Poştei)

Profesor în ştiințe sociale, licenţiat în relații internaționale, Excelenţa sa are studii postuniversitare în Economia dezvoltării patrimoniului natural, ecologic și cultural, fiind un ambasador al culturii ţării sale şi un susţinător al protecţiei mediului şi patrimoniului.

Categories: Cultura, Evenimente Tags:

Conferinţe despre Braşov cu Oraşul Memorabil

Conferinţa publică în cadrul proiectului ORAŞUL MEMORABIL – ediţia 2015

Mansarda Casei Baiulescu, vineri, 21 august 2015, ora 17.00

drd. arh. Diana Mihnea, istoric – Universitatea de arhitectură şi urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti – Noi cartiere de locuinţe în Braşovul interbelic. Negocierea teritoriului urban

Rezumat conferinţă: În anii dintre cele două războaie mondiale, sub o uriaşă presiune demografică, Braşovul a cunoscut o  creştere spectaculoasă a teritoriului său. Extinderea a fost susţinută, chiar impusă, de o serie de legi ce aveau drept scop împroprietărirea cu locuri de casă a unor categorii privilegiate de legislaţia socială a României Mari: funcţionari, muncitori, demobilizaţi, invalizi, văduve şi orfani de război. În atmosfera tumultoasă de după încheierea păcii, presiunea cererilor de împroprietarire, incorenţele şi suprapunerile  diferitelor legi ce reglementau mecanismul atribuirii de locuri de casă au făcut ca întregul proces să se transforme într-o negociere tensionată între diferitele instituţii ale statului, negociere a cărei miză au fost tocmai teritoriul urban şi, implicit, dezvoltarea sa ulterioară.

Despre conferenţiar: Diana Mihnea este arhitect şi asistent doctorand al Universitaţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Studiază efectele generate de reforma agrară şi de legislaţia împroprietaririi cu locuri de casă din perioada interbelică asupra oraşelor Transilvaniei. Din anul 2010 este membru al Departamentului de Istoria şi Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului „Sanda Voiculescu” din cadrul UAUIM, cu o activitate didactică în domeniul istoriei arhitecturii.

dr. Bianca Botea, Universitatea Lumière Lyon II, Franţa – Transformările spaţiului urban şi cum ne pasă. Perspective antropologice despre zona „Centrul Civic” din Braşov

Rezumatul conferinţei: Prezentarea porneşte de la un studiu aflat în faza exploratorie în zona numită „Centru Civic” şi în ramificaţiile  ei. Acest spaţiu urban extrem de hibrid, în căutare de identitate, pe care îl regăsim astăzi, după demolările din anii comunismului şi schimbările de după 1989, ne trimite la câteva întrebări interesante: Ce impact au transformările urbane asupra practicilor de locuire, de vecinătate şi de folosire a spaţiilor publice? Ce dă valoare locului şi cum ne ataşămde el? Cum se construieşe din punct de vedere social un cartier ş care sunt actorii acestei construcţi? Prezentarea este o invitaţie la o discuţie legată de această zonă ca să aflăm lucruri împreună despre ea şi să înţelegem în ce mod ne pasă de oraşul nostru.

Despre conferenţiar: Bianca Botea este conferenţiar dr. în antropologie la Universitatea Lumière Lyon II din Franţa. Ea are numeroase publicaţii legate de fenomenele de patrimonializare, memorie şi turism, de demolari şi dezvoltare urbană observate în România şi în Franţa.

Intrarea este liberă.

Organizator: Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna-Harghita

Partener: Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov