Arhivă

Arhivă pentru mai, 2015

Evenimentele bibliotecii în luna iunie 2015

Miercuri, 03.06.2015, Sediul central, etaj I, Mediatecă, orele 14,00 – Vernisaj expoziţie de artă plastică Stela Vesa

Absolventă a Academiei de Arte Frumoase din Timişoara şi membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a International Association of Art – UNESCO, a Grup D‘Art Escola, Spania şi a Grup D‘Art Ava Gallery, Statele Unite ale Americii, Stela Vesa a avut numeroase expoziţii personale şi de grup, interne şi internaţionale, lucrările sale de pictură şi de grafică putând fi întâlnite în muzee şi colecţii din Europa, dar şi din Canada, China şi Africa de Sud. Universul tablourilor sale este populat de instrumente muzicale, animale fantastice şi siluete umane în cele mai diverse ipostaze. Peste toate culorile vii domină un peisaj în care recunoşti case şi acoperişuri transilvane tradiţionale, redate într-o manieră voit naiv, dincolo de care descoperi o artistă profundă şi sofisticată, care reia temele ce o preocupă şi le îmbogăţeşte continuu.

Joi, 04.06.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 14,00 – Prezentare a Anului european al dezvoltării de către directorul Agenţiei Metropolitane Braşov. Participă: elevii de la colegiile Aprily Lájos şi Unirea.

Joi, 04.06.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 19,30 – Fundaţia ProPark vă propune o conferinţă cu tematică ecologică

Protejarea naturii este un imperativ al zilelor noastre. Fundaţia ProPark, prin proiectele şi activităţile ei, se preocupă de ariile protejate, de educaţia pentru mediu şi de apărarea resurselor naturale. Organizarea unei conferinţe pe teme ecologică face parte din programul fundaţiei şi oferă oportunitatea pentru noi de a fi mai bine informaţi şi de a acţiona mai bine pentru un viitor sustenabil şi curat.

Luni, 08.06.2015, Biblioteca Maghiară, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului maghiar: „Szerelempatak”/Izvorul tinereţii sau Râul dragostei (Ungaria, 2013). Regia: Ágnes Sós.

Film documentar, 70 de minute

Rezumat: Filmat într-un sat din România, documentarul explorează relaţiile intime dintre Feri, un octogenar romantic incurabil, şi femeile din satul lui. Pe măsură ce sunt intervievate tot mai multe femei, ies la suprafaţă adânci secrete dramatice. Totul este, bineînţeles, însoţit de umor şi farmec. Iubirea şi dorinţa invadează minţile sătenilor chiar dacă se află la vârsta a treia. Timpul s-a oprit, iar ei au suflete tinere. Femeile vorbesc deschis despre vechiul joc al iubirii sau despre noaptea nunţii care s-a terminat brusc atunci când patul vechi s-a rupt înainte să se întâmple… altceva.

Marţi, 09.06.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 9,00-11,00 – Atelier de ii pentru copii, în avanpremieră, cu prilejul Zilei Internaţionale a iei (24 iunie) susţinut de Anca Gârneţ de la Secţia de împrumut adulţi

Atelierul Pe firul tradiţiei … ne întoarcem în satul bunicilor propune o activitate practică elevilor clasei a III-a de la Şcoala gimnazială nr. 27 „Anatol Germanschi” Braşov. Prin intermediul filmuleţelor educative, observarea directă a costumului popular purtat şi prin confecţionarea unei ii din hârtie, copiii vor afla povestea iei, vor aprecia frumuseţea podoabelor şi vor primi o lecţie de estetică.

Miercuri, 10.06.2015, Parcul Livada Poştei, orele 12,00-14,00 – Atelier de tricotat  cu prilejul Zilei mondiale a tricotatului în public (10 iunie) susţinut de Daniela Banaurs (Mediateca francofonă)

Ziua mondială a tricotatului în public a fost declarată astfel la începutul anilor 2000 şi scopul ei a fost atât de a reînvia tradiţia şi a preţui lucrurile făcute manual, cu pasiune şi dragoste, în faţa consumismului tot mai accentuat, cât şi de a restitui convivialitatea grupurilor de tricoteze, de a reuni comunitatea şi a împărtăşi experienţe. Evenimentul a avut succes în Franţa şi Italia, unde vecinele şi prietene de pe o stradă s-au întâlnit în public, la o terasă, pe stradă, în parc sau în piaţa publică şi pentru câteva ore locul a aparţinut cunoscuţilor împătimiţi de tricotat, ce s-au adunat pentru a împărtăşi o pasiune comună.

Joi, 11.06.2015, Alianţa Franceză, Mediateca Franfoconă, Mansarda Casei Baiulescu, orele 14,00-20,00 – Festival de film de scurt metraj

Filmele de scurt metraj sau foarte scurte sunt pastile concentrate, în care regizorul, scenaristul şi actorii trebuie să se exprime cu o economie maximă de mijloace şi spaţiu. Concentrarea face ca aceste producţii să fie percutante şi să maximizeze expresivitatea, selecţia opţiunilor, montajul şi gestica. Scurt metrajele se dovedesc a fi piatra de încercare pentru orice poveste şi profesionist al cinematografului, fiind una dintre probele maturităţii oricărui debutant şi proba de măiestrie a oricărui consacrat.

Marţi, 16.06.2015, Secţia de Împrumut carte, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului românesc: Cea mai fericită fată din lume (2009). Regia: Radu Jude. Distribuţia: Andreea Boşneag, Şerban Pavlu.

Dramă, 100 minute

Rezumat: Delia, o fată de 18 ani dintr-un orăşel românesc, este norocoasa câştigătoare a unei campanii de promovare organizată de o companie producătoare de băuturi răcoritoare: cu doar trei etichete de pe sticlele de suc. Delia a câştigat o maşină foarte scumpă. Fericita câştigătoare, însoţită de părinţii ei, va trebui să pornească spre capitală pentru a filma o reclamă care s-o arate pe Delia ţării întregi, drept dovadă că toată campania a fost pe bune. Pe drumul spre Bucureşti, în familie se iscă un conflict: părinţii vor să vândă maşina pentru a deschide o mică afacere, pe când fata ar vrea s-o păstreze. O mulţime de probleme apar şi în timpul filmărilor, dar sfărşitul este fericit. Sau, cel puţin, toţi par mulţumiţi de ceea ce au primit. Filmul, bazat pe o întâmplare reală, este o tragicomedie despre oameni obişnuiţi în circumstanţe neobişnuite, despre legăturile de familie şi ceea ce se află în spatele lor.

Joi, 18.06.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 14,00-16,00 – Teatru forum susţinut de trupa de tineri voluntari ai Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa.

Teatrul social este o formulă de teatru gen Play for act, Joacă pentru a schimba. Exerciţiul teatral include toate etapele: alegerea subiectului pe o temă contemporană de actualitate, scrierea textului şi interpretarea, pentru a fi finalizat cu implicarea publicului în joc şi propunerea de a schimba scenariul şi a găsi soluţii la problemele abordate. Teatrul forum este teatru social care urmăreşte implicarea publicului şi schimbarea socială prin implicare, combătând prejudecăţile şi discriminarea. Tinerii din Târgovişte, îndrumaţi de bibliotecar Vlăduţ Andreescu în cadrul unui proiect cu finanţare din fondul ONG, se află în turneu în ţară şi vă propun să schimbaţi povestea, să jucaţi pentru a acţiona pentru schimbarea societăţii.

Sâmbătă, 20.06.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Conferinţa de istorie susţinută de dr. Ioana Mastan organizată sub egida Conferinţele Oraşului Memorabil, din iniţiativa şi cu susţinerea Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna-Harghita

Ioana Mastan este născută în Braşov şi absolventă de istorie la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj–Napoca. Sub îndrumarea profesorului Ioan Aurel Pop, a făcut o teză de doctorat despre Braşov între otomani şi habsburgi în secolul al XVI-lea- al XVII-lea. Cercetările şi reflecţiile ei se vor regăsi în prezentarea oferită publicului interesat de temă. Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna-Harghita s-a remarcat prin inaugurarea acestui ciclu de conferinţe susţinute de arhitecţi, istorici, sociologi etc. ce propun braşovenilor teme de actualitate despre trecutul şi prezentul oraşului

Vineri, 26.06.2015, Sediul Central, etaj I, Sala mare de lectură, ora neprecizată – Biblioteca vie organizată de Penitenciarul Codlea

Biblioteca vie este un concept în care cărţile sunt vii, sunt oamenii şi poveştile lor. Ea funcţionează după formula alegerilor unor reprezentanţi ai anumitor grupuri sociale şi profesionale, întocmirea unui catalog al cărţilor vii, din care publicul alege şi împrumută o carte pe o anumită durată de timp. Împrumutul constă în întâlnira şi dialogul dintre cartea vie şi cititor, „lectura”, de fapt dialogul sau interviul urmărind combaterea prejudecăţilor. Biblioteca vie este o formulă inovatoare de educaţie nonformală prin împărtăşirea experienţelor şi este folosită ca modalitate de schimbare socială.

Vineri, 26.06.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00-20,00 – Jocuri pentru voluntariat susţinute de Asociaţia Colors Braşov

Asociaţia Colors lucrează intens cu tinerii, iniţiind şi organizând numeroase activităţi dedicate. Printre acestea, Jocurile pentru voluntari au fost gândite ca întâlniri periodice de interacţiune, de prezentare a diferite asociaţii, cu preocupările şi proiectele lor, şi de crearea a unui spaţiu de comunicare prin joc.

Luni-Joi, 29.06.-02.07.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 10,00-17,00 – Conferinţă despre mediu şi cicism în oraşe, organizată, printre alţii, de Asociaţia Visum. Participă specialişti invitaţi din România şi SUA

Marţi, 30.06.2015, Biblioteca Engleză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului englez: „Dallas Buyers Club” (SUA, 2013). Regia: Jean-Marc Vallée. Distribuţia: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto.

Dramă biografică, 117 minute

Rezumat: Filmul prezintă povestea unui electrician texan, lupta lui cu instituţiile medicale şi cu companiile farmaceutice după ce a fost depistat HIV-pozitiv în 1986. El caută medicamente alternative care ar putea să-l ajute şi la care şi alte persoane cu acest virus vor putea avea acces.

Din Republica Cehă – performance poetic cu Tomáš MÍKA

Porţile Târgului internaţional de carte de la Bucureşti – Bookfest – s-au închis. Dar ecourile lui reverberează. Republica Cehă a fost ţara invitată de onoare a târgului din acest an.
Vă invit la întâlnirea cu poetul ceh şi traducătorul Tomáš MÍKA ce va avea loc la Biblioteca Judeţeană Braşov, joi, 28 mai 2015, la orele 17,00, la mansarda Casei Baiulescu.
Tradus recent în limba română în antologia de poezie contemporană cehă „Întunericul din camera copiilor” (Editura Tracus Arte, 2015), lansată la Bookfest, MÍKA se afla pentru prima dată în România. După participarea la Târgul de carte, se află într-un turneu literar în România, la Cluj şi Sibiu, ajungând şi la Braşov un pic din Cehia.
Însoţit de traducătorul său, Mircea Dan Duţă, MÍKA va oferi un recital din creaţia proprie. Amfitrioana şi moderatoarea serii va fi scriitoarea Dina Hrenciuc.
Date despre poet: Născut pe 1 decembrie 1959, la Praga, MÍKA a absolvit studii de literatură ceha şi engleză.  S-a dedicat literaturii, muzicii, jurnalisticii şi traducerilor. Este un textier apreciat în ţara sa, iar apariţiile sale publice sunt evenimente literare, prin talentul excepţional de recitator şi îmbinarea muzicii cu literatura în performance -uri deosebite.
Categories: Cultura Tags:

Școala democratică – un nou concept educațional

Proiectul numit ELAN – Centru Educational pentru Copii si Tineri face parte din www.ScoalaDemocratica.ro.  Conceptul de școală democratică se adresează părinților, ce doresc să le ofere copiilor lor o educație mai liberă, bazată pe autonomie în învățare și în guvernarea școlii. Este un model de educație care există deja de 100 de ani și care funcționeaza cu succes în 19 țări precum Germania, Anglia, SUA, Danemarca, Elveția și Italia. Inițiatoarea proiectului este Andreea Piticaș, iar din echipă fac parte Victor Oșorhan și Cristina Bandur (relații publice,  care pot da detalii suplimentare legate atat de concept, cat si de evenimente.

În datele de 22 mai, respectiv 30 mai vor fi evenimente de prezentare pe Colină, în Auditorium. Detalii și înscrieri pwww.facebook.com/scoalademocratica. Celor interesați de educație – părinți, tutori, profesori, alți factori educaționali – le adresăm invitația de a participa și îi așteptăm la prezentări!

Categories: Diverse Tags: ,

De la Drobeta Turnu Severin

Am vizitat recent Drobeta Turnu Severin, orasul modern înființat în anul 1833, pe Dunăre, cu o planimetrie regulată, străzi drepte și ordonate, trase la linie pe hartă și teren. Orașul este elegant, păstrând case vechi și frumoase, edificii de cult și comunitare deosebite. Multe proiecte Regio au fost aplicate și cu finanțarea obținută s-au reabilitat străzile, clădirile, monumentele etc. Practic, orașul este parțial împânzit de plăcuțe cu informații clare despre monumente și despre finațările Regio, iar parțial este în șantier. Teatrul, biblioteca, Muzeul Porțile de Fier sunt în renovare. Am fost chiar de Noaptea muzeelor și chiar dacă nu am putut vizita muzeele, am ajuns să văd Castelul de apă, o clădire care mi-a oferit o surpriză și m-a impresionat plăcut.  Aparține Primăriei orașului, care a decis să îl transforme dintr-o ruină și clădire fără o funcționalitate precisă într-un spațiu comunitar. Astfel, a reabilitat clădirea, a consolidat-o, a organizat 4 nivele circulare în interior, fiecare expunând pe simeze sau console ori suporturi expoziții plastice, științifice, proiecte etc. A construit o scară în spirală și a instalat un lift până la nivelul 4, unde vizitatorii pot ieși pe cercul îngust exterior, pentru a admira și fotografia panorama orașului pe Dunăre, cu ostrovul în mijloc și orașul sârbesc Kladovo, corespondentul său, precum și cu dealurile împădurite de pe colinele line din spate. Totul este gândit comod, funcțional, iar intrarea și vizitarea sunt gratuite, fiind un spațiu comunitar de împărtășire în comun și de exprimare, de exercițiu civic și acces la cultură. Singurul lucru cerut de autorităţi este ca vizitatorii să completeze numele şi locul de unde sunt pe o listă pentru a măsura cifric rata de vizitare şi a avea o imagine de ansamblu a utilităţii edificiului. Castelul de apă a devenit turnul tuturor, a revenit comunității care l-a construit, iar funcționarii primăriei sunt amabili și conștienți că sunt în serviciul public, pentru public și pentru toți cetățenii. De luat aminte pentru Braşov, braşoveni şi autorităţi cum se transformă un turn într-un spaţiu comunitar!

Categories: Diverse Tags: , ,

Conferința ANBPR de primăvară

Conferința de primăvară a ANBPR a avut loc la Băile Felix, între 6-9 mai 2015. Biblioteca județeană Bihor și ANBPR au ales o temă incitantă Space – Biblioteci creative și comunități conectate, care a orientat lucrările și discuțiile asupra creativității bibliotecilor și a conectării lor la comunitate. Chiar dacă numărul participanților a fost mai mic – au participat circa 60 de bibliotecari – am remarcat că unele biblioteci județene au trimis delegați atât cu experiență, cât și tineri, aflați la prima lor participare, dorind să le arate cum se poartă discuțiile în breasla bibliotecarilor. Am apreciat deschiderea bibliotecilor județene, cum este cazul Brăilei sau Doljului. Așa cum deja a fost anunțat – vezi http://anbpr.org.ro/images/PDF/AGENDA_CONFERINTA_SPACE_Bihor_06_09_mai_2015.pdf,  programul sesiunii a fost aerisit și a avut înscrise 20 de lucrări susținute în calupuri ce grupau câte 4 comunicări. Am audiat aproape toate comunicările, excepție ultimul calup de lucrări înscrise, când, cu regret, a trebuit să plec, ca să pot onora un curs la Brașov sâmbăta și duminică. Primele prezentări în plen au fost generale și au abordat servicii și proiecte de bibliotecă create și oferite fie de firme de specialitate în domeniu – TinRead de IME România, Qulto România sau de biblioteci – proiectul LinkINjob la Brașov, în contextul mai multor proiecte desfășurate și evenimentele cu cele mai diferite categorii sociale organizate la Bistrița. Următoarea secțiune a cuprins lucrări despre strategia bibliotecilor publice la nivelul unui județ – Cluj -, dar și prezentarea unei biblioteci publice sătești din Husasău de Criș, aflată sub coordonarea preotului voluntar, precum și un proiect de durată de susținere a lecturii prin teatru Cartea vorbitoare de la Sălaj. M-a impresionat cum se poate deschide o bibliotecă grație voinței preotului din sat, care a pus la dispoziție casa parohială pentru a caza mai multe servicii comunitare: bibliotecă, centru de internet, sală de ședințe și cabinet medical. Ambițios, preotul și-a asumat responsabilitatea de a veghea biblioteca și a face activități, cu caracter predominant de cateheză. A avut sprijinul unei asociații de la care a obținut donarea de rafturi și susținerea Bibliotecii Județene Oradea care a donat cărți. După-amiază a fost rândul proiectelor desfășurate la nivel de asociație (Ioana Crihană), la nivel de concept și renovarea sensului de bibliotecă (Anca-Florinela Vasilescu, Sibiu), precum și la nivel de voluntariat al tinerilor pentru carte, lectură și bibliotecă (Margareta Tătăruș, Vrancea). Dimineaţa de vineri ne-a oferit o noutate editorială, recenta publicație a editurii brăilene Proilavia 100 de idei creative pentru dezvoltarea emoțională a copilului de Maria Blănaru, precum și o introducere consistentă asupra activităților de tip Space Maker în România, prezentare de către Corina Ciuraru. Alte lucrări au descris proiecte de voluntariat în lectura pentru categorii defavorizate (Galați), activități de joc și lansări care stimulează publicul să se apropie de carte (Dolj). Concluzionând, comunicările au fost în general bune, unele dintre ele cu adevărat creative, au apelat la prezentări inedite – filmuleţe postate pe youtube – au existat întrebări și au fost discuții. Marele meu regret este că am căzut din nou în păcatul de a vorbi mereu și aproape mereu despre activități și proiecte pentru copii. Riscăm să părem și să ne confundăm cu bibliotecile școlare. Suntem biblioteci publice, lucrăm cu toate categoriile de vârstă și trebuie să ne concepem scopul, misiunea, activitățile și proiectele pentru toți, nu numai pentru copii și școală. Conferința a fost urmată de vizita la Biblioteca Județeană „gheorghe Şincai” Bihor și la Biblioteca Universității din Oradea, instituții moderne și spațioase, profesionale și profesioniste, ce merită cu adevărat văzute.

Un altfel de muzeu

IMG_1936Învață jucând – Joacă  învățând” este numele expoziției interactive de jocuri a Muzeului Jocurilor din Chemnitz – Germania, prezentă pentru două luni la Brașov, la Secția pentru Copii și Tineret a bibliotecii județene.

În perioada 20 mai – 20 iulie 2015, copiii și tinerii vor avea la dispoziție nu mai puțin de 600 de jocuri, de la cele foarte cunoscute: „Nu te supăra frate”, „Monopoly”, la jocuri educaţionale din cele mai diverse.

Deschiderea oficială a expoziției va avea loc mâine, 20 mai 2015, orele 12.oo, în prezența reprezentanților Muzeului din Chemnitz – mulțumim pe această cale, încă o dată, doamnei Gratiela Hennig – a partenerilor proiectului, a reprezentanților mass media și a tuturor celor care nu au uitat să se joace.

Categories: Evenimente Tags:

Ce te învață muzeele?

Suntem în preajma Nopții europene a muzeelor. De Noaptea muzeelor, într-un interval orar al serii, peste orele obișnuite de program, publicul poate vizita gratuit sau la un preț modic, expozițiile și colecțiile de muzeu și este invitat să asiste și să participe la diferite evenimente culturale și de divertisment. Zilele acestea mi-am dat seama că experiența mea de vizitator împătimit de expoziții și muzee mi-a conferit un atu. Acela de a ajunge să știu și să recunosc obiecte și piese artistice și de mobilier din diferite epoci, să identific stiluri, să apreciez o pictură, să văd un detaliu, dar mai presus de toate m-am obișnuit cu eleganța, bunul gust și rafinamentul unui tablou, unei ambianțe, al unor obiecte, am învățat să prețuiesc decența, sobrietatea și simplitatea cu care își decorau oamenii din trecut casele. Nu mi-am dat seama până acum, dar muzeele m-au influențat. Deși, personal, nu doresc să îmi transform locuința într-un muzeu, nu mă grăbesc să cumpăr cel mai nou obiect de decor ambiental. În plus, cu toate că nu îmi place muzeificarea și decontextualizarea obiectelor din muzee, ajungându-se să se expună piese fără să mai cunoști contextul și nevoia care le-au creat, tehnica și tehnologia lor, la ce și cum se foloseau, nu poți nici măcar ghici cât de importante sau de banale erau pentru oamenii de atunci, pierzându-se o întreagă memorie și experiență de viață, totuși obiectele acestea disparate m-au învățat ceva. M-au învățat să le disting, să le observ,  m-au învățat să fiu critică, pretențioasă și ambițioasă, mi-au dat independență de gândire și nu m-am entuziasmat de designul modern și funcționalitatea obiectelor moderne de decor, pe scurt m-au învățat mai ales să le văd și să îmi însușesc eleganța și rafinamentul pe care le respiră. Știu acum că muzeele sunt utile în viață, că te modelează ca persoană și gusturi, îți dau o perspectivă și te poți sprijini pe ele pentru a-ți umple viața cu rost și a o face mai bună cu siguranță. Vizitați muzeele și veți avea surprize plăcute!

Veşti de la Biblioteca din Moieciu

Mâine, joi, 14 mai 2015, la Biblioteca publică din Moieciu va avea loc un seminar de informare medicală pe tema Alimentaţie sănătoasă şi mişcare. Colega noastră, doamna Laura Gârbacea, a invitat-o pe doamna doctor Georgeta Ileana Negoiţă de la Direcţia de sănătate publică să ţină o prezentare şi împreună au ales acest eveniment care se petrece în preajma Zilei internaţionale de luptă împotriva obezităţii (16 mai). Seminarul este adresat adolescenţilor şi vor participa elevii claselor a VII-a şi a VIII-a, însoţiti de diriginţii lor, cu toţii interesaţi de temă şi surprinşi plăcut de propunerea bibliotecii publice. Astfel, biblioteca încearcă să se facă utilă şi să devină un centru şi o resursă de informare, atrăgând specialişti pentru comunitate. Mulţumim doamnei doctor pentru promptitudinea cu care răspunde invitaţiilor noastre şi pentru profesionalism! Felicitări şi mult succes  tuturor în continuare!

BVCC – Festival de cultură liberă

Iată un anunţ despre un eveniment care sigur interesează pe bibliotecari, mai ales pe aceia ce cunosc şi aplică principiile licenţelor libere sau a datelor deschise. Vă invit să participaţi fiindcă organizatorii au expertiză şi noi bibliotecarii avem ce afla şi putem încheia parteneriate.
BVCC – Festival de cultură liberă invită la înscriere proiectele de muzică, film sau interactive care sunt distribuite prin licențe libere sau care sunt create cu ajutorul platformelor libere și open source, precum Arduino, Raspberry Pi sau GNU/Linux. Festivalul va avea loc la Brașov în zilele de 12-14 iunie, în Laborazon Maker Space.
În 2013, am organizat primul festival de film cu licență liberă în Brașov. Am proiectat filme selectate cu ajutorul prietenilor de la festivalul BCCN din Barcelona, am organizat o expoziție de instalații care făceau referire la conținut liber și am avut invitați care ne-au vorbit despre avantajele accesului liber, colaborarea directă fără intermediari și explozia creativității. I-am avut în vizită pe cei de la Copy-me.org (Alex Lungu, Ioana Pelehatăi, Liviu Bărbulescu), Fundația Ceata (Tiberiu Turbureanu), jurnalistul Mihai Ghiduc, Asociația pentru Tehnologie și Internet (Valentina Pavel, Bogdan Manolea) și Fundația Soros (Andra Bucur).

Între timp am sesizat in cadrul evenimentelor organizate de către noi prin Laborazon Maker Space interesul mare pentru noile tehnologii,  așa că ne-am gândit să deschidem scena pentru ateliere de electronică, demo-uri de Arduino și Raspberry Pi și instalații interactive.

Vă invitam sa participați cu producții video cu licență liberă care vor fi proiectate în cadru Festivalului BVCC și publicate online pe site-ul festivalului.

Dorim să includem și performance-uri muzicale live, deci așteptăm sugestii pe această zonă.

Trimiteți un mesaj de intenție însoțit de demo conținut pe adresa alina(at)laborazon.ro. Anunțul în legătură cu proiectele selectate se va face la sfârșitul lunii mai. Participarea artiștilor și creatorilor este gratuită.

Menționăm că ne vom strădui pe cât posibil să-i  sprijinim pe invitații dinafara orașului cu cazare în sistem couch surfing și/sau cu mese .

Alăturați-vă festivalului nostru sub orice formă doriți, prin participarea cu conținut sau prin consumare de conținut, susținere prin donații sau sponsorizări și distribuirea acestei invitații de participare!

Organizatori: Laborazon Maker Space, Asociația KunSTadt

Contact: Alina Floroi, alina(at)laborazon.ro, 0722 619 960

http://bvccfestivaldeculturalibera.tumblr.com/

Braşovul, capitala jocurilor tradiţionale – comunicat de presă

BRAȘOVUL, CAPITALA JOCURILOR TRADIȚIONALE

 Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov  implementează în perioada, aprilie-noiembrie 2015, proiectul cultural “Brașovul, capitala jocurilor tradiționale” finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural European cu o finanţare nerambursabilă în valoare de 65.156,60 RON.

Obiectivul proiectului urmărește cunoașterea, revitalizarea, promovarea și valorificarea jocurilor tradiționale pentru copii ca și componente ale patrimoniului cultural imaterial și ale multiculturalismului din regiunea de Sud-Est a Transilvaniei.

Nevoile identificate care au stat la baza acestui proiect sunt interesul tot mai scăzut al copiilor pentru activitățile în aer liber de tip joc si pentru jocurile tradiționale, practicate de regulă în spații deschise, în aer liber, în compania altor persoane, dar și interesul scăzut al generației tinere pentru asigurarea continuității elementelor patrimoniului cultural imaterial.

Proiectul s-a născut din dorința de a revitaliza jocurile tradiționale de altădată, de a le face cunoscute și generațiilor actuale, care au tendința de a se îndepărta de autenticitatea și frumusețea elementelor din patrimoniul cultural local și national. Jocul este modalitatea copiilor de a comunica, de a experimenta și de a învăța, iar simțul ludic nu dispare odată cu copilăria, fapt atestat de existența a numeroase jocuri în cultura tradițională și practicate în cadrul anumitor evenimente.

Prin promovarea și revitalizarea jocurilor tradiționale, Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov vizează conservarea patrimoniului cultural al comunităților și extinderea posibilităților copiilor și tinerilor de a participa la activități dinamice în spațiul public.

Proiectul “Brașovul, capitala jocurilor tradiționale” propune o metodă originală de valorificare a jocurilor tradiționale, prin derularea unui concurs și a unui festival, care vor implica activități de animație culturală.

Activitățile proiectului constau în:

– Activitatea de documentare și cercetare în vederea identificării acelor jocuri care reprezintă patrimoniul imaterial al comunităților etnice din spațiul unde va fi implementat proiectul și care pot fi revitalizate în contextul intercultural al societății brașovene actuale.

– Crearea unei baze de date și informații privind jocurile tradiționale din care vor fi selectate 10 jocuri, cele mai reprezentative, pentru a fi aplicate în cadrul activităților propuse.

– Organizarea unor sesiuni de informare și pregătire a personalului didactic și a voluntarilor implicați în derularea proiectului

– Organizarea unui concurs interşcolar, cu participarea elevilor a 13 școli brașovene, în cadrul căruia vor fi prezentate minim 6 jocuri tradiționale, dintre care 3 vor fi specifice minorităților etnice. Activitatea are un caracter multicultural și de educare a participanților în spiritul toleranței etnice și respectării valorilor.

– Organizarea unui Festival al jocurilor tradiţionale dedicat publicului larg

Grupul țintă îl reprezintă membrii comunității locale, în special copiii, tinerii, cadrele didactice și voluntarii implicați în activitățile proiectului.

Printre cele mai importante rezultate preconizate ale proiectului menționăm:

– Redescoperirea și popularizarea jocurilor tradiționale în rândul comunității brașovene

– Realizarea unei cercetări și a unei baze de date privind jocurile tradiționale specifice Țării Bârsei și etniilor de pe acest teritoriu

– Organizarea unor evenimente culturale de valorificare și promovare a patrimoniului cultural imaterial reprezentat de jocuri: concursul interșcolar „Auraș Păcuraș”, Festivalul jocurilor tradiționale „Auraș Păcuraș”

– Participarea directă la evenimente a aproximativ 2000 de persoane.

Persoane de contact:

 Ioana Șchiopu, manager proiect – tel.:0740238742 , email: ioana_schiopu@yahoo.com

Ramona Ganea, responsabil comunicare – tel.: 0745168112, email: ramogan@yahoo.com