Arhivă

Arhivă pentru aprilie, 2015

Veşti din judeţ de la bibliotecile locale

aprilie 30th, 2015 Fără comentarii

După Săptămâna Naţională a Bibliotecilor, abundentă în evenimente, ne-am întâlnit cu toţii în şedinţa de asociaţie profesională, filiala Braşov. Ne-am revăzut cu colegii de la bibliotecile din judeţ şi în dialogurile febrile am aflat noutăţi. Multe se petrec la micuţele biblioteci, nu numai la cei care au participat la şedinţă şi ne-au povestit, mai ales în perioada sărbătorilor cărţii şi bibliotecii. La Făgăraş, unde a avut loc o nouă ediţie a Întâlnirii cu ia, la Mândra, la Racoş. La Rupea cu prilejul săptămânii Şcoala Altfel, bibliotecara a folosit videoproiectorul şi ecranul pentru a difuza un film despre Renaşterea cetăţii Rupea realizat de Primăria Rupea copiilor de pretutindeni veniţi în vizită şi din judeţele vecine, precum Mureş. Împreună cu liceenii din oraş a organizat Sărbătoarea cărţii la biblioteca din spaţiul verde prin ciclul de lecturi publice în parc. La Săcele biblioteca este foarte activă cu lecturi, lecţii, activităţi cu şcoala, cercul Mâini dibace făcut împreună cu amatoarele de frumos şi plănuieşte un seminar informativ medical prin cooperarea cu medicii. Iar Sânpetru m-a uimit povestindu-mi despre Târgul de joburi din bibliotecă, din domeniul industriei hoteliere. Un patron a luat interviuri localnicilor în tihna bibliotecii şi i-a şi angajat pe unii dintre ei, spre marea bucurie a bibliotecarei ce şi-a văzut confirmată utilitatea prin facilitarea unor noi oportuniţăţi pentru comunitate.

Evenimentele culturale ale lunii mai 2015 la bibliotecă

aprilie 29th, 2015 Fără comentarii

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov

Evenimente culturale – mai 2015

Marţi, 05.05.2015, Casa Baiulescu, parter, Mediateca francofonă, orele 12,00 – Lansare de carte: „Stars Dance” de Ramona Lorena Lengyel (Braşov, Editura Transilvania Expres, 2014). Ediţie îngrijită de Liliana Elena Florea Jighira

Prezintă: Liliana Jighira (jurnalist editorialist la Transilvania Expres), Iulian Cătălui (bibliograf) şi Ruxandra Nazare (bibliotecar) la Biblioteca Judeţeană Braşov

Din Cuvânt înainte: „Am scris această carte, deoarece muzica este ca un medicament pentru sufletul meu. Povestea este făcută după principiul după care mi-am clădit viaţa, dacă eşti pasionat de ceva anume, poţi depăşi orice obstacol în viaţă. În timp ce mă gândeam dacă merită să scriu sau nu ce aveam în minte, aflu din întâmplare că povestea din imaginaţia mea e asemănătoare cu povestea de viaţă a unor artişti renumiţi din lume. Atunci am simţit că trebuie să scriu neapărat această carte.” (Ramona Lorena Lengyel)

Sunt cuvintele unei tinere absolvente de filologie, care îşi exprimă credinţa în puterea de a depăşi orice limită. O face prin exemplul personal, întrucât Ramona Lorena Lengyel suferă de o dizabilitate locomotorie şi şi-a adunat toată puterea pentru a-şi rosti gândurile şi sentimentele în paginile scrise în această carte.

Marţi, 05.05.2015, Centrul cultural englez, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Lectură publică de autor de Mike Ormsby (în limba engleză)

Echipa Bibliotecii Engleze a reuşit să atragă participarea unui jurnalist şi scriitor cu un acut simţ al observaţiei. Mike Ormsby, fost ziarist şi instructor BBC, este autorul mai multor cărţi, cea mai reprezentativă pentru publicul român fiind „Grand Bazar România” (ediţia în limba engleză numindu-se „Never Mind the Balkans, Here’s Romania“). Cartea este o culegere de 57 de povestiri bazate pe experiențele personale ale autorului în mediul urban și rural din România de-a lungul a paisprezece ani, între 1994 si 2008. Tonul, ironic dar empatic, cu elemente de comedie dulce-amară, i-au atras lui Ormsby comparaţii cu I.L.Caragiale.

Detalii pe blogul bibliotecii: http://blog.bjbv.ro/?p=3703

Vă invităm la lectura publică în limba engleză, având ocazia să cunoaşteţi spiritul vivace al celui ce este Mike Orsmby.

Joi, 07.05.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,45-19,45 – Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex – activitate organizată de Centrul de Voluntariat Braşov

Sâmbătă, 09.05.2015, Sediul Central, etaj I, Mediateca, orele 9,00-13,00 – Şezătoare Întâlnire cu ia

Toţi iubitorii de ii sunt invitaţi sã vinã cu lucrul de mânã (ii, pânze, aţe) pentru a împãrtãşi experienţele lor. Gazdă va fi Natalia Perianu, colega noastră îndrăgostită de tradiţie şi talentată cusătoreasă. Admiratoare profundă a artei, a reuşit să adune împreună mai multe persoane deosebite, pasionate de artă şi tradiţie, talentate şi cu dragoste de frumos, reuşind să comunice asupra a ceea ce le uneşte: ia şi formele ei artistice. Mediateca noastră cu colecţiile de artă va găzdui întâlnirea de această dată şi este locul cel mai potrivit să o facă.

Luni, 11.05.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Spectacol de teatru montat şi organizat de Centrul de Voluntariat Braşov în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV)

Marţi, 12.05.2015, Alianţa Franceză, Mediateca Francofonă, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Prezentare de carte „Epoca Mitterand şi impactul său asupra construcţiei europene” de Loredana Pătruţiu-Balteş

Joi, 14.05.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Lansare de carte: Lecţie de fericire de Laurenţiu Neagu. Prezintă: Mircea Brenciu şi jurnalistul Bela Henter

Vineri, 15.05.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00-20,00 – Jocuri pentru voluntari susţinute de Asociaţia Colors Braşov

Asociaţia Colors lucrează intens cu tinerii, iniţiind şi organizând numeroase activităţi dedicate. Printre acestea, Jocurile pentru voluntari au fost gândite ca întâlniri periodice de interacţiune, de prezentare a diferite asociaţii, cu preocupările şi proiectele lor, şi de crearea a unui spaţiu de comunicare prin joc.

Marţi, 19.05.2015, Secţia de Împrumut carte, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului românesc: „Expresul de Buftea” (1978). Regia: Haralambie Boros. Distribuţia: Dem Radulescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani

Comedie, 88 minute

Rezumat: „Expresul de Buftea” este un film de montaj, pentru aniversarea a 50 de ani de comedie românească, utilizând fragmente din filme româneşti din perioada 1927-1977. Secvenţele de legătură – conversaţiile unor călători cinefili în drum spre studiourile cinematografice din Buftea – reprezintă aproximativ 40% din lungimea totală a filmului.

Miercuri, 20.05.2015, Filiala nr. 6 pentru copii şi tineret, Str. Iuliu Maniu nr. 6, ora neprecizată – Lansarea proiectului de jocuri din colecţia Muzeului jucăriilor din Chemnitz

Joi, 21.05.2015, Alianţa Franceză, Mediateca francofonă, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Cineclub francofon – „Les Emotifs Anonymes” (coproducţie Franța-Belgia, 2010). Regia: Jean-Pierre Améris. Cu Benoît Poelvoorde, Isabelle Carré.

Comedie, 75 minute

Rezumat: Ce se întâmplă când un bărbat și o femeie au o pasiune comună? Asta este ceea ce se întâmplă cu Jean-René, şeful unei mici fabrici de ciocolată și Angélique, un talentat ciocolatier pe care tocmai a angajat-o. Ce se întâmplă când un om extrem de emotiv întâlnește o femeie extrem de emotivă? Filmul „Anonimii romantici” vă dezvăluie dacă vor reuşi cu o singură condiţie… Să participaţi la vizionare!

Luni, 25.05.2015, Biblioteca maghiară, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului maghiar

Marţi, 26.05.2015, Biblioteca Engleză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului englez: „American Hustle(S.U.A., 2013). Regia: David O. Russell. Distribuţia: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper

Dramă, 138 minute

Rezumat: „American Hustle” este un film de ficţiune care se petrece în lumea fascinantă a unuia dintre cele grozave scandaluri ale anilor 1970. Filmul spune povestea unui escroc genial, Irving Rosenfeld, care, alături de seducătoarea şi parşiva sa parteneră, Sydney Prosser, este obligat de împrejurări să lucreze cu un agent FBI, plin de idei trăsnite, Richie DiMaso. DiMaso îi impinge pe cei doi în sferele puterii şi ale Mafiei. Continuarea poveştii o aflaţi vizionând filmul!

Invitaţie la lectură publică – Author Reading Mike Ormsby

aprilie 28th, 2015 Fără comentarii

Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov, prin Centrul Cultural Englez, organizează marți, 5 mai 2015, începând cu ora 17.00, în mansarda Casei Baiulescu, evenimentul „Mike Ormsby: Author Reading”.

Mike Ormsby, fost ziarist şi instructor BBC, este autorul mai multor cărţi, cea mai reprezentativă pentru publicul român fiind „Grand Bazar România” (ediţia în limba engleză numindu-se „Never Mind the Balkans, Here’s Romania“). Cartea este o culegere de 57 de povestiri bazate pe experiențele personale ale autorului în mediul urban și rural din România de-a lungul a paisprezece ani, între 1994 si 2008. Tonul, ironic dar empatic, cu elemente de comedie dulce-amară, i-au atras lui Ormsby comparaţii cu I.L.Caragiale.

Cartea, publicată în premieră la Editura Compania, în traducerea lui Vlad Arghir (care are o asemenea cunoaştere a românei actuale colocviale în cele mai subtile nuanţe, încît ai impresia că originalul a fost scris în româneşte), ţine deopotrivă de observaţia reportericească a profesionistului cu privire de laser, dar şi de literatură, prin arta povestirii şi a decupajului semnificativ.

Mike Ormsby a mai scris romanul în două volume – „Child Witch Kinshasa” și „Child Witch London” – bazat pe întâmplări reale din Republica Democrată Congo și Marea Britanie. Cartea lui pentru copii, „Spinner the Winner”, a fost tradusă în patru limbi. Scenariul „Hey, Mr DJ!” a fost filmat la Kigali și a fost cap de afiș la primul festival de film din Rwanda, Hillywood Film Festival, din 2008.

După 20 de ani de călătorii prin lume, Mike și soția/ editoarea lui, Angela Nicoară, locuiesc într-un sat de munte din Transilvania, cu doi câini, patru pisici și câte un urs ocazional.

Câteva recenzii ale cărții „Grand Bazar Romania”:

„Simpatic, lucid, cu suflet mare și mult umor, jurnalistul englez surprinde nu o imagine de fațadă și nu o caricatură, ci chiar lumea românească de azi.”

(Adriana Bittel, Formula As, 2008)

„Povestirile adunate în volumul Grand Bazar Romania… ar putea foarte bine să se numească Momente și schițe reloaded… Poftiți de citiți. Promitem o doză bună de râsu’-plânsu’.”

(Mihaela Spineanu, Elle România, 2009)

„România și-a găsit un Caragiale britanic.”
(Raluca Ion, Cotidianul, 2008)

Semnat: Laura Silvestru şi echipa Bibliotecii Engleze

Calităţile necesare unui bibliotecar

aprilie 27th, 2015 Fără comentarii

Într-o discuţie despre bibliotecari şi cum ar trebui să fie acea persoană ca să corespundă cerinţelor bibliotecii, răspunsul unui mai vechi slujitor al cărţii şi bibliotecii m-a pus pe gânduri. Mi-am dat seama că alegerea unui bibliotecar la nivel local ar trebui să fie suma unor calităţi personale şi profesionale, ce corespund nevoilor comunităţii şi decizia trebuie luată în funcţie de faptul că îndeplineşte aceste aşteptări. Deci, care sunt principalele calităţi ale unui bun bibliotecar, în sens profesionist, într-o comunitate mică?!

Întâi de toate, trebuie să fie o persoană din comunitatea respectivă, să o cunoască în profunzime, să îi ştie oamenii, nevoile, istoria şi tradiţiile, să înţeleagă aşteptările faţă de el. Condiţia aceasta obligatorie poate fi îndeplinită şi de cineva din afară, dar acea persoană externă trebuie acceptată şi recunoscută de comunitate, altfel riscă să fie izolată. Cultura generală, stăpânirea unei sume de cunoştinţe de bază, a limbii române, hărnicia, disciplina şi deschiderea spirituală sunt calităţile profesionale ale unui bibliotecar bine pregătit să facă faţă postului şi standardului bibliotecii.

Trebuie să fie un bun comunicator, dispus să asculte şi să discearnă nevoile cititorilor, dublat însă de un bun pedagog, ştiind să îndrume şi să facă biblioteca utilă oamenilor. Puterea de a dialoga este utilă şi în relaţia cu autorităţilor, care solicită multă diplomaţie şi tact. În sfârşit, a fi un bun cunoscător şi slujitor al cărţilor nu exclude cunoaşterea tehnologiei, a computerelor şi capacitatea de inovare şi de a croi proiecte, abilităţi absolut necesare unui bibliotecar în mileniul 3. La sfârşit, dar nu în final, corectitudinea şi punctualitatea cerute oricărui profesionist şi funcţionar sunt fundamentale şi nu mai trebuie explicate.

Sunt multe calităţi profesionale, sunt multe cerinţe. Cum vi se pare acest portret profesional? Voi ce părere aveţi?

Categories: Diverse Tags:

Veşti din judeţ – Campanii de lectură

aprilie 27th, 2015 Fără comentarii

Comunicarea săptămânală telefonică, după putinţă, între Biblioteca Judeţeană Braşov ca for metodic şi profesional şi bibliotecile din judeţ ne aduce veşti noi. Aşa am avut plăcut surpriză să aflăm că la Sânpetru, cele două biblioteci, publică şi şcolară, ambele cu sediul în şcoala din localitate, împreună cu directorul şcolii au iniţiat o campanie de lectură. În fiecare zi de luni, de la orele 11,00, întreaga şcoală – clasele cu învăţătorii, respectiv profesorii, personalul administrativ, gardianul, absolut toţi citesc preţ de 10 minute. Cărţile sunt distribuite pe clase şi personal de către bibliotecare şi astfel cu toţii încep săptămâna cu câteva pagini citite. Lectură plăcută şi spor la citit! le urăm, precum şi felicitări pentru ideea acestei campanii inedite de lectură.

Despre pedagogia lecturii

aprilie 27th, 2015 Fără comentarii

Săptămâna trecută a fost o săptămână sărbătoare pentru biblioteci, fiind declarată Săptămâna Naţională a Bibliotecilor. Am avut o serie de evenimente, întâlniri cu cititorii şi cu bibliotecarii, discuţii, ateliere, filme. Debutul a fost făcut luni cu dialogul propus între bibliotecari şi invitata lor, jurnalista Liliana Jighira. Numele spune totul, cred că Domnia sa nu mai are nevoie de prezentare. Totuşi, îmi permit să spun câteva date despre Liliana Jighira, pasionată cititoare, ce a frecventat mult timp sala de lectură şi secţia de împrumut ale bibliotecii noastre. Absolventă a Liceului pedagogic Braşov şi a Facultăţii de Litere (filologie română şi franceză) a Universităţii „al. I. Cuza” Iaşi, Liliana Jighira a predat minţilor tinere ale copiilor, rămânând în suflet devotată profesiei de educator. A început o nouă carieră în jurnalism, unde continuă şi azi să facă informare şi educare, fiind un ziarist prob şi atent la nuanţe, informându-se din surse multiple.

Povestind despre cum a descoperit cartea şi lectura, Liliana ne-a mărturisit ce rol important a jucat mama ei, cum i-a trezit pofta de citit şi i-a îndrumat primii paşi în lectură. Amintirea primelor cărţi citite o leagă de volumele primite premiu la şcoală, cărţi noi, frumoase, cu ilustraţii. Biblioteca i-a oferit experienţe diverse, în primul rând oamenii au lăsat impresii asupra ei, fiind vorba de comportamentul lor, uneori inabil. Bibliotecarele de la biblioteca şcolară şi de la biblioteca publică erau adesea figuri posace, acre, preocupate să păzească volumele şi nu să dea mai departe darul cititului. Aşa am ajuns să dezbatem rolul familiei şi al bibliotecii în lectură, cât de importante sunt familia şi biblioteca şcolară pentru a construi o bază solidă pentru citit şi a zidi în suflet dorul de carte.

În acest punct, bibliotecarii s-au implicat în dialog, relatând experienţele lor personale, discutând fenomenul lecturii de azi, ce obstacole există şi ce anume explică tendinţa de declin şi dezinteresul faţă de carte. De la început am afirmat cu toţii că nu vrem să vorbim în termenii Tinerii de azi nu mai citesc, nu mai, nu mai. Adevărul se află uneori la mijloc, problema nu este cititul în sine, ci pedagogia lecturii, cum reuşim să îi convingem, să le dăm ce le place, să fim atenţi la dorinţele lor, să le stimulăm creativitatea şi imaginaţia încât lectura să devină joc, plăcere, relaxare. Liliana a spus un cuvânt ce subliniază dependenţa de carte şi citit – drog. Şi ne-a chestionat curioasă asupra ritualurilor de lectură ale fiecărui bibliotecar participant. Cum citim? Citim seara, la sfârşitul zilei, pe tren, carte de hârtie sau smartphone, cu o anumită stare de spirit sau fără ea. Citim informaţie actuală, presă online, cârţi de literatură, ştiinţă, dicţionare, ce ne pasionează, istorie ori căutăm să ne descoperim rădăcinile. Dincolo de toate diferenţele, citim cu toţii cu pasiune.

Astfel, am ajuns să abordăm problema pedagogiei lecturii. Fiindcă noi toţi avem nevoie de politici publice, la nivel naţional şi local, care să susţină lectura. Dincolo de semnalarea unor aspecte ce blochează lectura în sistemul şcolar, noi bibliotecarii trebuie să ne concentrăm – după opinia mea – pe cuvântul rostit în public. Avem nevoie de campanii de lectură. Aşa cum multe posturi de televiziune şi radio – de la cele naţionale până la cele comerciale – au propriile emisiuni de prezentare de carte, recenzii, lecturi şi târguri, tot astfel bibliotecile trebuie să iasă din incinta lor şi să citească. În parcuri, în spitale, în azile, în spaţii neconvenţionale, singure, cu resursele lor şi în parteneriat, prin vocea personalităţilor publice, intelectualilor, autorilor, actorilor, la radio, în autobuze şi microbuze. 5 minute de lectură zilnică sunt o porţie de sănătate a spiritului. Tot ceea ce contează este să ne facem treaba ca bibliotecari şi să citim în public, să se audă cuvântul sau textul scris încât să ajungem la sufletul cititorilor şi mai ales al non cititorilor. Lectură recomandată şi plăcută!

Mulţumim Lilianei Jighira pentru sprijin, mulţumim pentru că ne-a provocat şi stimulat!

Premierea cititorilor fideli pentru anul 2014

aprilie 22nd, 2015 Fără comentarii

Cititorii fideli ai Bibliotecii Judeţene “George Bariţiu” Braşov – personaje de poveste sau cei care au puterea de a visa şi trăi propria poveste?

În fiecare an, luna aprilie este o sărbătoare a cărţii, cititorului, lecturii şi bibliotecarului în România. Acum, în Săptămâna Naţională a Bibliotecilor, care cuprinde data fastă de 23 aprilie, în calendarul creştin figurează sărbătoarea Sf. Gheorghe, în timp ce în calendarul bibliotecăresc figurează o triplă aniversare: Ziua internaţională a cărţii, a dreptului de copyright şi Ziua naţională a bibliotecarului. Dar cel mai frumos eveniment este întâlnirea cu cititorii noştri fideli pe anul 2014 şi premierea lor. Este o sărbătoare prin care biblioteca publică îşi respectă şi cinsteşte cititorii ei fideli, îi promovează ca modele în societate şi subliniază puterea lecturii şi a cărţii ca o cale sigură de educaţie şi dezvoltare personală şi socială. Bibliotecarii au susţinut, au acordat ajutor întreg anul trecut, au apreciat şi au tras linie, nominalizând pe cei mai buni dintre cei buni. Astfel, Secţia de împrumut pentru adulţi a ales trei cititori exemplari, justificând alegerea:

“1. Doamna GHEORGHIU ANCA OLGA CONSTANŢA – o prezenţă deosebită, o cititoare avizată, selectivă, întotdeauna la curent cu noile apariţii, o pasionată şi chiar o devoratoare de cărţi. Relaţia noastră cu dânsa nu este numai de bibliotecar-utilizator, ci chiar de colaborator, sugerându-ne achiziţii de cărţi cu recenzii foarte bune şi atrăgătoare.

2. Doamna PARASCHIV CORINA VALENTINA – o prezenţă discretă, de o sensibilitate aparte, o persoană care degajă linişte şi stare de bine, căreia îi mulţumim în primul rând pentru prezenţă şi în al doilea rând pentru fidelitate.

3. CRÎNGAŞU RAREŞ GABRIEL – elev al colegiului Dr. I. Meşotă, care ne frecventează în mod constant pentru a fi la curent cu bibliografia şcolară, dar şi pentru alte publicaţii de cultură generală şi dezvoltare personală.”

Sala de lectură a Secţiei de reviste, ziare şi periodice a ales pe domnul Nicu Beldie drept cititorul fidel pe anul 2014, astfel descris “Avocat in Baroul Brasov (din 1982), născut în 1940, dumnealui foloseste serviciile bibliotecii de mai bine de 40 de ani. Citeşte la noi, cam la 2 zile, de multă vreme, Monitoarele Oficiale, diverse culegeri de acte şi presa locală” (echipa de bibliotecari Sala de lectură Ziare şi reviste).

Pentru Mediateca francofonă, portretul cititorului ideal pe anul 2014 sună astfel în cuvintele bibliotecarei Daniela Banaurs: BUZOIANU DOINA CRISTIANA este “fost profesor de limbă franceză, care a rămas alături de carte şi de limba franceză şi după pensionare. Este pasionată de tot ce e nou în literatura franceză şi nu numai, iubitoare şi de cinematografie. Îmi place de dânsa pentru că este unul din utilizatorii noştri mereu „branşaţi” la nou şi de la care aflăm tot felul de veşti din lumea francofonă.” Biblioteca Maghiară a ales-o pe VERES ANA, pe baza următoarelor argumente: “Când am ales-o pe doamna Veres, nu am ştiut că evenimentul nostru se suprapune peste un alt eveniment important din viaţa dânsei. Aşa că, pe lângă cadourile primite de ziua de naştere a Dânsei, se adaugă şi premiul de cititor fidel din partea Centrului Cultural Maghiar. Doamna Veres este pasionată de literatura maghiară pe care o citeşte cu drag, dar şi de traducerile din alte literaturi, în special literatura engleză.”

La bibliotecile noastre filiale se întâmplă adesea multe lucruri frumoase în jurul oamenilor şi cărţilor pe care le împărtăşesc în comun. Lecturile, jocurile, experienţele de viaţă se întreţes şi construiesc relaţii solide între bibliotecari şi publicul lor. Două dintre filialele noastre, primele, din cartierele Noua şi Craiter, şi-au desemnat cititorii anului 2014, câştigători ai premiilor de fidelitate, pentru contribuţia lor în bibliotecă şi pentru convingerile nestrămutate în forţa lecturilor: Dacă la Filiala 1, bibliotecara mărturiseşte laconic despre BABEŞ CĂTĂLIN DAVID că este cu adevărat “bibliotecar cu jumătate de normă – fără cuvinte”, în schimb echipa filialei 2 detaliază motivele selecţiei ei pentru cei aleşi astfel:

“Matias Mustață, pentru că la 6 ani citește cursiv cu voce tare texte la prima vedere, cu dicție și expresivitate. Fiind pasionat de geografie preferă enciclopediile, dar îi plac mult și poveștile. La Filiala 2 găsește spațiul adecvat și susținerea necesară pentru dezvoltarea sa intelectuală. Îi admirăm drăgălășenia și tenacitatea.

Andreea Sava: pentru că e pasionată de cunoaștere, în special de civilizațiile (și literaturile) orientale, se străduiește să învețe limbile coreeană și japoneză. Această pasiune i-a îndrumat pașii spre cursurile facultății de litere. Inițiază și susține proiecte de activități destinate copiilor care frecventează Filiala 2. Îi admirăm ambiția și seriozitatea.“

Filiala 5 a ales să premieze pe o doamnă ce a adus la rândul ei tot mai mulți cititori, determinând pe membrii familiei sale să treacă pragul bibliotecii. Iar cititorul fidel al Filialei nr. 6 pentru copii și adolescenți, Maria Bondoc, de 13 ani, a crescut în bibliotecă, fiind adusă de mama ei la vârsta când nu începuse încă să citească, iar acum nu există loc liber pe fișa ei de cititor, așa multe sunt ștampilele pe aceasta.

A fost un eveniment emoționant în care bibliotecarii au ales şi exprimat gratitudinea lor pentru publicul lor, au povestit despre cititorii lor fideli, știindu-le istoria și împărtășind experiențe. Încă o dată se demonstrează cu prisosință că bibliotecile sunt locuri pentru carte și oameni, că în spatele cărților pulsează viața și se află oamenii cu bucuriile și sentimentele lor, iar cărțile și bibliotecile creează legături. Dacă ar fi să răspundem la întrebarea de la început, aș spune că cititori sunt cei care au forța să trăiască poveștile altora precum povestea lor. Felicitări tuturor!

Sărbătoarea cărţii şi a bibliotecarului de 23 aprilie

aprilie 22nd, 2015 Fără comentarii

„Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor”, instituită în anul 1996 la iniţiativa UNESCO, marchează trecerea în nefiinţă, la 23 aprilie 1616, a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes, respectiv Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a mai multor slujitori ai peniţei, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla sau Manuel Mejía Vallejo.

Din 1996, la 23 aprilie, în aproape toate ţările lumii sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi o serie de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura, o activitate supusă unor provocări, în condiţiile dezvoltării rapide televiziunii, internetului, jocurilor electronice şi a altor mijloace moderne de informare şi de divertisment.

În România, printr-o hotărâre de guvern din aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului”, zi care, de atunci, se sărbătoreşte concomitent cu „Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de autor”.

Expoziţia tematică intitulată „Ziua internaţională a cărţii şi dreptului de autor” este realizată cu ajutorul materialelor existente în colecţiile Centrului Cultural Englez şi are ca scop promovarea dreptului şi a libertăţii lecturii, încurajarea şi stimularea acesteia, atragerea tinerilor spre instituţiile de cultură, spre bibliotecă şi carte. Expune cărţi foarte interesante despre biblioteci şi ştiinţa informării, despre legislaţia drepturilor de proprietate intelectuală, diferite cărţi de forme cele mai diverse de la miniaturi la paletă de baschet. Sunt volume atractive pe o tematică aridă, ce pot garantat oferi surprize plăcute celor interesaţi.

Activităţi şi evenimente în Săptămâna Naţională a Bibliotecilor

aprilie 22nd, 2015 Fără comentarii

Iată lista a ceea ce se petrece la noi la biblioteca judeţeană braşoveană, incluzând atât activităţile şi evenimentele organizate de noi, cât şi cele doar găzduite în perioada 20-26.04.2015:

Luni, 20.04.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 12,00 – Liliana Jighira ne vorbeşte despre lectură, cărţi şi biblioteci. Întâlnirea este gândită ca un dialog între invitata noastră jurnalistă şi bibliotecari

Marţi, 21.04.2015, Secţia de Împrumut carte, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului românesc: „Weekend cu mama” (2009). Regia: Stere Gulea. Distribuţia: Medeea Marinescu, Adela Popescu

Dramă, 90 minute

Rezumat: În urmă cu 15 ani, Luiza a plecat în Spania, lăsând-o pe Cristina, fetiţa ei în vârstă de trei ani, în grija rudelor. Revenită în ţară, femeia descoperă adevăruri şocante, de care a fost ţinută la distanţă: fiica ei a fugit de acasă, e dependentă de droguri şi are o fetiţă de doi ani pe care a lăsat-o în grija unui orfelinat. Măcinată de vinovăţie, Luiza încearcă să o salveze pe Cristina şi să-şi răscumpere astfel greşelile din tinereţe. Are la dispoziţie un weekend.

Miercuri, 22.04.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 9,00-11,00 – Bibliocreativ-atelier de legătorie şi creativitate pentru copii cu clasa a II-a a învățătoarei Bedelean Alina (Şcoala Gimnazială nr. 6)

Miercuri, 22.04.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 14,00-16,00 – Premierea cititorilor fideli ai bibliotecii din anul 2014

Joi, 23.04.2015, Mediateca Francofonă, orele 14,00-16,00 – Poveştile bibliotecarilor – Cum am devenit bibliotecar şi de ce este importantă biblioteca pentru mine

Joi, 23.04.2015, Alianţa Franceză, Mediateca francofonă, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Cineclub francofon „La vie d’une autre” (Franţa, 2011). Un film de Sylvie Testud. Cu Juliette Binoche, Mathieu Kassovitz, Aure Atika

Comedie, 97 minute

Rezumat: Marie are 40 de ani. Într-o dimineaţă, se trezeşte crezând că are 25 de ani. A uitat 15 ani din viaţa ei. Este prinsă într-o poveste de dragoste care era pe cale să se termine. Se trezeşte şi mai are patru zile că să îl recucerească pe bărbatul vieţii ei…

Vineri, 24.04.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 10,00-12,00 – Întâlnire publică şi organizatorică a grupului de voluntari Bicicleşte omeneşte

Vineri, 24.04.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00-20,00 – Jocuri pentru voluntariat susţinute de Asociaţia Colors Braşov

Asociaţia Colors lucrează intens cu tinerii, iniţiind şi organizând numeroase activităţi dedicate. Printre acestea, Jocurile pentru voluntari au fost gândite ca întâlniri periodice de interacţiune, de prezentare a diferite asociaţii, cu preocupările şi proiectele lor, şi de crearea a unui spaţiu de comunicare prin joc.

Sâmbătă, 25.04.2015, Biblioteca municipală „Octavian Paler” Făgăraş, orele 10,00-13,00 – Întâlnire cu ia – întâlnire a celor pasionaţi de ii şi tradiţii, moderat de colega noastră bibliotecar Natalia Perianu.

Săptămâna națională a bibliotecilor

aprilie 19th, 2015 Fără comentarii

Săptămâna Naţională a Bibliotecilor (20-26 aprilie 2015) este special dedicată promovării bibliotecilor şi bibliotecarilor ca resurse pentru comunitate. În această săptămână, în 23 aprilie se sărbătoreşte ziua internaţională a cărţii şi drepturilor de autor, dar şi ziua naţională a bibliotecarului în România. Cu acest prilej, Biblioteca Judeţeană Braşov va organiza lecturi, întâlniri profesionale şi cu cititorii, proiecţii de filme etc. în dorinţa de a arăta utilitatea bibliotecilor publice în comunitate şi a atrage atenţia asupra specialistului în informaţie care este bibliotecarul.

Iată de ce am invitat-o pe jurnalista Liliana Jighira să ne vorbească și împărtășească experiența ei despre cărți, lecturi, biblioteci, descoperiri și pasiunea cititului. Luni, 20 aprilie, la orele 13,30, ne întâlnim la mansarda Casei Baiulescu cu o profesionistă a cuvântului scris.