Arhivă

Arhivă pentru ianuarie, 2015

Expoziția retrospectivă Mihai Petrescu

ianuarie 30th, 2015 Fără comentarii

Am reușit să ajung să văd expoziția de pictură Mihai Petrescu găzduită în Galeria librăriei Okian, care se încheie mâine, 31 ianuarie. Cunoșteam un tablou de Mihai Petrescu, intitulat Curte gospodărească, din colecția de artă a Bibliotecii Județene. Un tablou care mult timp s-a aflat în biroul în care lucrez și care mi-a însoțit zilele de lucru cu culorile lui calde, liniștite, nuanțe de griuri, mov și albastru, ce sugerau întocmai textura gardului de lemn, a acoperișului și căsuței șezând într-o rână. Azi am descoperit la o expoziție cu tablourile minunate ale unui acuarelist și colorist excepțional, un maestru priceput în combinarea culorilor peisajelor, dar și un înzestrat desenator și portretist. Cele mai valoroase picturi sunt acuarelele, cu o notă proprie definitorie. Mihai Petrescu are o marcă anume, recunoști un tablou al său, pictura lui se reține și devine recognoscibilă pentru privitor. Asemenea, tablourile lui oferă bucurie vizitatorului să descopere peisajele și lumea interioară a pictorului. Am regretat doar că picturile aveau rareori etichete, am regretat lumina zgârcită care nu le punea îndeajuns în valoare. Sunt lucruri însă ce nu depind de noi. Important este gestul recuperatoriu al acestei expoziții retrospective, la 100 de ani de la naștere, precum și generozitatea librăriei Okian de a se implica și susține o galerie de artă.

Categories: Cultura Tags: ,

Pinacoteca noastră la Biblioteca Naţională a României

ianuarie 30th, 2015 Fără comentarii

Vineri, 23 ianuarie 2015, în Bucureşti, la Biblioteca Naţională, la mezanin, în spaţiul BiblioExpo, a avut loc vernisajul expoziţiei Colecţii de artă ale Bibliotecii Judeţene George Bariţiu din Braşov, prima în cadrul proiectului BiblioExpo.

Expoziția, pe care Biblioteca Judeţeană Brașov o propune publicului iubitor de artă de la Biblioteca Națională, este o selecție care pune în dialog teme, tehnici, materiale diverse și reunește 38 de tablouri semnate de: Friedrich Bomches – portretist de renume internațional, Zina Blănuță – artistă sensibilă, elevă a lui Tonitza, Iacob Brujan – peisagist realist, Dinu Vasiu – acuarelist echilibrat, Eftimie Modâlcă, Ștefan Mironescu – „trubadurul plastic al Șcheiului”, Liviu Cihodaru – artistul Brașovului vechi și nou, Veronica Bodea Tatulea – grafician cu limbaj artistic metaforic și expresiv, Aurelia Stoie Mărginean – acuarelistă prin excelență, Angela Tomaselli Holban – artistă modernă cu o viziune plastică remarcabilă, Marcela Rădulescu – grafician cu analiză introspectivă, Alexandru Iacubovici – promotor al esoterismului în artă, alături de Zoica Gavrilescu, Mihail Petrescu, Vasile Diviza, Albert Sandor, Horia Mircea Asciu, Balint Istvan, Csutak Levente, Simona Cadar, Gabriela Marica, Elena Oană Agapie, Dorina Pădinean, Elisabeta Coșmeleață, Lucia Tanislau, Monica Andriesei, Ovidiu Marian, Valentina Gavrilescu, Valeria Petriu Radovan, Cristache Gheorghiu, Maria Badea Taflan, Dumitru Taflan, Luiza Goga, Gabriella Ungureanu Mateyka, Margareta Spânu și Teofil Ristache.

Vernisajul expoziției a fost dublat de lansarea albumului de artă BiblioPinacoteca, editat de biblioteca brașoveană, în care sunt reproduse toate tablourile din patrimoniul acesteia, însoțite de biografiile artiștilor.

Nu în ultimul rând, acest eveniment este completat de o expoziție cuprinzând producția editorială a bibliotecii între anii 2009-2014.

Expoziţia va sta pe simeze în luna februarie.

Biblioteca Județeană “George Barițiu” din Brașov este depozitara unei bogate colecții de artă, de peste 200 de tablouri, constituită din donații ale artiștilor care și-au prezentat lucrările în spațiul expozițional al instituției, dar și din achiziții realizate de-a lungul timpului. Variată din punct de vedere estetic, colecția aduce laolaltă 78 de artiști consacrați şi pasionați/amatori.

Iniţiat de Biblioteca Naţională a României, proiectul BiblioExpo îşi propune promovarea, la nivel naţional, a valorilor locale. În acest sens, s-a deschis pentru biblioteci un spaţiu expoziţional în care acestea sunt invitate să prezinte valori ale culturii scrise și artistice reprezentative pentru comunitatea în care funcţionează.

Evenimentele lunii februarie 2015

ianuarie 29th, 2015 Fără comentarii

Luni, 02.02.2015, Alianţa Franceză, Lectoratul Francez şi Mediateca Francofonă, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Turul Franţei în 12 săptămâni – Normandia – Prelegeri despre cultura, istoria, gastronomia şi turismul Franţei, pe zone şi provincii istorice, susţinute de lector Adele Gousset

Vineri, 06.02.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 11,00-15,00 – Lansarea primului raport din România despre deschiderea datelor din domeniul culturii şi workshopuri tematice susţinute de Fundaţia pentru o societate deschisă şi Asociaţia MetruCub Resurse pentru cultură

Analiza definește termenul de „open culture” care face parte din strategiile de inovare și creștere economică ale Uniunii Europene, prezintă politicile europene și oportunitățile de finanțare pe care le pot accesa bibliotecile, muzeele, arhivele în vederea publicării conținutului cultural digital și oferă modele de reutilizare a produselor culturale. Un aspect important al raportului îl reprezintă dimensiunea juridică a publicării deschise a conținutului cultural, în contextul noii directive europene (PSI, 2013/37/UE), care include muzeele, arhivele și bibliotecile în categoria instituțiilor care trebuie să pună la dispoziție operele pe care le dețin spre reutilizare, în scopuri comerciale sau necomerciale, în formate accesibile pentru utilizatori.

Informaţii suplimentare la https://librarianscorner.wordpress.com/2015/01/26/date-deschise-in-cultura/

Luni, 09.02.2015, Biblioteca maghiară, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului maghiar: „Pillangó”/Fluturele (2012). Regia: László Vitézy. Distribuţia: Vivienne Banovits, Bálint Adorjáni, Anna Ráckevei.

Film de dragoste, 100 minute

Ecranizare a nuvelei omonime de Moricz Zsigmond

Marţi, 17.02.2015, Muzeul Civilizaţiei Urbane – Lansarea revistei ASTRA istorie şi a cărţii supliment. Prezintă: directorul Bibliotecii Judeţene Braşov, Daniel Nazare şi Nicolae Pepene, redactor şef şi directorul Muzeului de istorie Braşov. Moderator: Ligia Fulga, director Muzeului de Etnografie şi civilizaţie urbană Braşov

Ora va fi precizată ulterior, în timp util.

Marţi, 17.02.2015, Secţia de împrumut, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului românesc: „Bădăranii” (1960). Regia: Gheorghe Naghi, Sica Alexandrescu. Distribuţia: Carmen Stănescu, Grigore Vasiliu-Birlic.

Comedie, 88 minute.

Rezumat: În Veneţia anului 1760, în plin carnaval, jupân Lunardo, un om morocănos şi bănuitor, pune la cale împreună cu amicul său Maurizio, să-şi mărite fata cu băiatul acestuia cu condiţia ca cei doi tineri să nu se cunoască până în ziua nunţii. Soţiile celor doi află însă de plan şi îi ajută pe tineri să se cunoască.

Joi, 19.02.2015, Alianţa Franceză, Mediateca francofonă, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Cineclub francofon: „L’amour dure trois ans”/Dragostea durează trei ani (Franţa, 2011). Un film de Frédéric Beigbeder. Cu Louise Bourgoin, Gaspard Proust

Comedie romantică, 98 minute

Rezumat: Primul film al lui Frédéric Beigbeder, „Dragostea durează trei ani”, este o comedie romantică după romanul omonim. Precum în carte, filmul debutează cu Marc, un tânăr de 30 de ani, monden, care îşi sărbătoreşte divorţul. Deşi s-a căsătorit din dragoste, mariajul său ajunge la disoluţie după 3 ani. Debusolat, Marc este convins că dragostea nu poate să dureaze decât trei ani. Pentru a-şi demonstra teoria, scrie un roman autobiografic, L’amour dure 3 ans (Dragostea durează trei ani), în care îşi exprimă ranchiuna faţă de iubire. Însă, în curând, întâlnirea cu Alice îi va zdruncina toate convingerile.

Luni, 23.02.2015, Alianţa Franceză, Lectoratul Francez şi Mediateca Francofonă, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Turul Franţei în 12 săptămâni – Prelegeri despre cultura, istoria, gastronomia şi turismul Franţei pe zone şi provincii istorice, susţinute de lector Adele Gousset

Marţi, 24.02.2015, Biblioteca Engleză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului englez: „Mandela: long walk to freedom”/Mandela: lungul drum spre libertate (coproducţie Africa de Sud-Marea Britanie, 2013). Regia: Justin Chadwick. Distribuţia: Idris Elba, Naomi Harris, Terry Pheto.

Biografic, 141 minute

Rezumat: Film biografic, este o cronică a vieţii lui Nelson Mandela din anii copilăriei până la instalarea sa ca primul preşedinte ales democratic al Africii de Sud. De fapt, lupta pentru libertate individuală se împleteşte cu lupta pentru drepturi şi democraţie în Africa de Sud, exemplul lui Mandela fiind acela al unui om ce şi-a dedicat viaţa unei cauze.

Vineri, 27.02.2015, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00-20,00 – Jocuri pentru voluntariat susţinute de Asociaţia Colors Braşov

Asociaţia Colors lucrează intens cu tinerii, iniţiind şi organizând numeroase activităţi dedicate. Printre acestea, Jocurile pentru voluntari au fost gândite ca întâlniri periodice de interacţiune, de prezentare a diferite asociaţii, cu preocupările şi proiectele lor, şi de crearea a unui spaţiu de comunicare prin joc.

„M-am decis să mă implic…“ – Campaniile Coaliţiei 52

ianuarie 28th, 2015 Fără comentarii

 

imagesAlchemy Consulting & Training SRL, în calitate de partener al Academiei de Advocacy, vă invită să fiți parte activă în efortul comun de responsabilizare a autorităților publice în a acționa și a răspunde eficient la cerințele cetățenilor, pe care îi servesc. Oamenii politici provin din rândurile noastre. Teoretic, dacă au ales să vrea să ne conducă, înseamnă că doresc și au capacitatea să ne asigure un trai comun, cel puțin decent. În mod practic, dacă noi cetățenii nu suntem suficient de vigilenți, dacă rămânem spectatori și nu ne implicăm activ, aceștia vor considera că deciziile lor sunt corecte și conforme cu așteptările noastre. Realitatea ultimilor 25 de ani ne arată că decidenții și-au construit o lume a lor, iar noi cetățenii înregistrăm din ce în ce mai multe nemulțumiri.

Evenimentul „M-am decis să mă implic. Am ce să spun, vreau să fiu ascultat și vreau să mi se răspundă” va avea loc în data de 13 februarie 2015, între orele 14:00 – 15:30, în sala de conferințe a hotelului Apollonia, din str. Neagoe Basarab, nr. 7, Brasov.  Pe parcursul său, se vor prezenta posibilități legale și la îndemână, prin care putem să intervenim și să corectăm decizia publică.

Evenimentul este parte a proiectului „Campaniile Coaliţiei 52 – conştientizare, monitorizare, consolidare, influenţare” finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România prin care îşi propune să dezvăluie cetățenilor interesați, activi și cărora le pasă, precum și formelor organizate ale societății civile, uneltele pe care le au la îndemână pentru responzabilizarea decidenților publici, în a lucra în favoarea lor. Într-o acoperire națională, în succesiune regională, pe parcursul a aproape 2 ani de zile, va informa, va instrui, va asista pe cei interesați să utilizeze tot acest instrumentar, pentru ca aceștia să câștige încrederea că își pot croi destinul public, isi pot determina aleșii să pună în practică voința lor, în beneficiul comun. Proiectul se derulează pe o perioada de 22,5 luni, până în aprilie 2016, într-o succesiune regională, pe întreg teritoriul României, beneficiind de  o finanţare în valoare maximă de 136.874,13 euro.

Academia de Advocacy are convingerea că cetățenii României nu și-au pierdut speranța, se vor angrena în acest demers care le este le îndemână, nu le consumă resurse și care le reclădește respectul de sine și demnitatea. Prin contribuțiile lor în relație cu decizia publică, în format profesional, vor reechilibra decizia publică, responsabilizând aleșii în a-și îndeplini promisiunile electorale.

La finalul proiectului, comunitatea cetățenilor activi și implicați va atinge peste 500 de cetățeni și 250 de reprezentanți de organizații ale societății civile, care au exersat instrumentele democrației participative, au monitorizat aleșii cu peste 900 de acțiuni concrete, au formulat opinii asupra actelor normative de interes, au dezbătut temele publice care îi preocupă și s-au implicat în campanii de modificare a reglementărilor defectuoase.

Pentru a-și uni fortele se vor regăsi în comunitatea luptătorilor pentru transparență și respect, denumită Coaliția 52, fiind în permanentă legatură prin intermediul unei platforme virtuale on line.

Cei care cred ca pot croi destine comune, sunt invitați sa confirme inscrierea la eveniment. Orice experiență nouă este mult mai benefică decât așteptarea.

Persoana de contact:
Sorana Greucean- asistent proiect,
Tel. 0728 086 998, sorana.greucean@advocacy.ro

Categories: Evenimente Tags:

Ce este Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii (TTIP)?

ianuarie 19th, 2015 Fără comentarii

Sub acest titlu va avea loc o întâlnire joi, 22.05.2015, la Mansarda Casei Baiulescu, începând cu orele 18,00. Prezintă Jürgen Maier, directorul Forumului pentru mediu şi dezvoltare, Germania – o rețea de ONG-uri ce monitorizează negocierile internaționale legate de dezvoltarea durabilă, cum ar fi convențiile ONU privind biodiversitatea și clima, Organizația Mondială a Comerțului și altele.

Întâlnirea va îmbrăca forma unei informari cu privire la implicațiile Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții. În acest tratat internațional există detalii a căror aplicare ameninţă protejarea mediului şi trebuie să fim atenţi la ele pentru a le evita.

Jürgen Maier va aduce în atenția românilor gradul de corupție de la nivel european și modalitatea în care se secretizează acordurile internaționale. Transparența este un principiu esențial pentru funcționarea democrației, iar în lipsa acesteia lucrurile pot scăpa de sub control.

Eveniment în cadrul campaniei Stop TTIP începută în anul 2014. În acest an, în mai puțin de 3 luni, Inițiativa Cetățenească Europeană Independentă a reușit să îndeplinească toate cerințele pe care o inițiativă cetățenească europeană (ECI) trebuie să le îndeplinească (minim 1 milion de semnături stranse la nivel european și îndeplinirea cvorumului în cel puțin 7 state membre), dar pentru că cererea de înregistrare a unei ECI oficiale a fost refuzată de Comisia Europeană vom continua până când cvorumul se va atinge în cât mai multe state membre UE, inclusiv în România. Cu scopul de a veni în sprijinul celor care nu se simt suficient de informați pentru a semna petiția, l-am invitat pe Jurgen Maier – directorul Forumului pentru Dezvoltare și Mediu din Germania – pentru a explica ce este Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții și care sunt implicațiile acestuia.
Dacă doriți să aflați mai multe despre TTIP veniți la dezbaterile din orașul vostru.

Categories: Evenimente Tags:

Lansare de carte – Valeriu Branişte, Jurnal de licean (1885-1886)

ianuarie 19th, 2015 Fără comentarii

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” are bucuria să vă invite la lansarea cărţii Valeriu Branişte, Diariul meu de septiman (Jurnal de licean, 1885-1886), apărută la sfârşitul anului trecut la editura Argonaut de la Cluj-Napoca. Îngrijitorii ediţiei sunt Ruxandra Moaşa Nazare şi profesorul Gheorghe Iancu din Cluj. Evenimentul are loc joi, 22 ianuarie 2015, de la orele 15,30, la Mansarda Casei Baiulescu (Bd. Eroilor nr. 33, lângă Şcoala nr. 6).

Va prezenta dr. Valer Rus, istoric şi director al Muzeului memorial Casa Mureşenilor Braşov.

Lansarea va avea loc în prezenţa membrilor familiei Branişte, în ziua naşterii sale, 22 ianuarie 1869 fiind data naşterii lui acum 146 de ani.

Evenimentul se doreşte a fi atât un omagiu personalităţii lui Valeriu Branişte şi crezurilor pentru care a luptat cât şi o sărbătoare în avanpremieră a unirii mici de la 24 ianuarie.

Valeriu Branişte (1869-1928) s-a născut la Cincul Mare, atunci în Sibiu, azi comună în judeţul Braşov. A făcut liceul maghiar de stat din Sibiu şi Facultatea de filologie la Budapesta unde a susţinut un doctorat despre Andrei Mureşanu. Un scurt timp a predat la liceul românesc din Braşov, unde a lăsat totuşi urme durabile în amintirile elevilor săi, pentru ca apoi să se dedice jurnalisticii cu mult curaj. A fost un devotat ziarist, pentru credinţa şi profesia lui s-a deplasat la Sibiu, Cernăuţi, Timişoara ca redactor pentru ca în final să se stabilească la Lugoj, unde a fondat şi redactat ziarul Drapelul, una dintre tribunele româneşti de presă importante din epocă.

Diariul unui septiman este jurnalul unui elev din clasa a VII-a (septima) de liceu, echivalentă azi cu clasa a XI-a. Jurnalul este ţinut între 25 iunie 1885 şi 17 aprilie 1886, notând zi de zi aproape orele de şcoală, lecţiile, antrenamentele sportive şi plimbările, vacanţele, balurile, spectacolele, lecturile unui tânăr de 16 ani. Jurnalele elevilor sunt izvoare istorice rare şi din acest motiv ediţia îngrijită vă pune la dispoziţie o sursă interesantă.

Veţi descoperi cu plăcere un text plin de savoare şi umor despre şcoala şi elevii de acum 130 de ani, un text care vorbeşte despre nivelul şcolii, dar şi despre educaţia interculturală, despre cărţile şi autorii germani, maghiari şi români citiţi şi apreciaţi deopotrivă.

Vă aşteptăm cu drag!

Întâlnire publică – Graviditatea la adolescente – o problemă europeană

ianuarie 16th, 2015 Fără comentarii

Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov (APC) vă invită la o întâlnire publică în cadrul proiectului Inițiative de participare europeană pentru cetățeni, proiect desfășurat la nivel național de către Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni. Tema întâlnirii este Graviditatea la adolescente – o problemă europeană. Soluții locale, naționale și europene. La întâlnire vor participa actori locali care se ocupă de prevenire, dar și de gestionarea cazurilor de graviditate în rândul adolescenților.

Agenda prevede prezentarea situației la nivel local, național și european (scurtă trecere în revistă a unor date statistice), scrisoarea deschisă a 20 de organizaţii neguvernamentale din noiembrie 2014 către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii și dezbaterea a 3 soluții legate de prevenire și /sau gestionare a problematicii, una locală, una națională și una europeană. În cadrul întălnirii se va prezenta și un material video de 5 minute cu drepturile adolescentei gravide, dar și o scurtă prezentare a instrumentelor de participare europeană.

Întâlnirea va avea loc la Sala de la Mansarda Casei Baiulescu, în data de Joi 22 ianuarie 2015 între orele 12:00-14:30.

Vă rugăm să confirmați participarea la întâlnire la telefon 0268 / 410192 între orele: 08:00-16:00 sau pe adresa de email a asociației apcbrasov@gmail.com, până în data de marți 20 ianuarie 2015.

Cu stimă,

Andreea Socaciu
Președinte APC Brașov

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene

Categories: Evenimente Tags: , ,

Turul Franţei – runda Acvitania

ianuarie 16th, 2015 Fără comentarii

Alianţa Franceză şi Lectoratul Francez Braşov, în parteneriat cu Mediateca francofonă a Bibliotecii Judeţene Braşov, organizează Turul Franţei în 12 săptămâni – un ciclu de prezentări săptămânale ale Franţei prin elementele specifice din cultura, istoria, gastronomia şi turismul fiecărei regiuni. De data aceasta este rândul provinciei Acvitania (Aquitanie) în care vom călători.

Ghid în vizita noastră va fi lector Adele Gousset. Prelegerea este însoţită de prezentări video şi de dialogul interactiv dintre lector şi public.

Afli astfel, direct de la sursă, într-un stil relaxant, ceea ce nu poţi descoperi singur, ci îţi oferă în mod prilegiat perspectiva unui francez.

Evenimentul va avea loc luni, 19 ianuarie, la orele 17,30, in Mansarda Casei Baiulescu (Livada Poştei, Bd. Eroilor nr. 33, lângă Şcoala 6).

Categories: Cultura Tags: , ,

Ciocolata noastră de toate zilele

ianuarie 13th, 2015 Fără comentarii

Continuăm tema industriei braşovene. De această dată vreau să vă prezint cartea domnului Vasile Aldea, Fabricile „Hess” şi „Stollwerk”: scurt istoric al ciocolatei braşovene (Braşov, Editura Haco Internaţional, 2014, 66 pagini). Inginer de profesie şi pasionat de istoria Braşovului, împătimit colecţionar şi cititor, domnul Vasile Aldea este cunoscut în cercul arhivelor, bibliotecilor, al colecţionarilor şi fotografilor, fiind mereu însoţit de aparatul foto şi prezent la expoziţii. Cum mărturiseşte autorul, ideea de a scrie despre fabricile de ciocolată ale Braşovului s-a născut în anul 2013, când a văzut fotografii cu vizita reginei Maria la fabrica Stollwerk Braşov. Prins de acest morb, autorul a parcurs fondurile de arhivă şi a apelat la resursele de bibliotecă, reuşind să reconstituie un succint, dar consistent, istoric al producţiei braşovene de ciocolată. După o scurtă introducere asupra începuturilor ciocolatei în Europa şi a pătrunderii ei în spaţiul nostru, autorul relatează cum s-a înfiinţat Prima fabrică de ciocolată şi bomboane din Transilvania în 1899, ulterior Fabrica Hess, având sediul în str. Cuza Vodă nr. 3. Familia Hesshaimer a avut un rol hotărâtor în această fabrică, modernizând-o şi extinzând investiţia financiară şi tehnologică. Autorul relatează despre greutăţile fabricii în timpul celui de al doilea război mondial şi al perioadei 1945-1948, încheiată cu naţionalizarea întreprinderii. După prezentarea companiei Stollwerk din Germania, V. Aldea expune cum a luat fiinţă fabrica Stollwerk din Braşov, în 1922, la cererea filialei din Bratislava a concernului german. Iniţiativa a fost susţinută de membrii fondatori printre care Carol Reinerth, dr. G. Baiulescu, senator Arthur Polony, avocat Alfred Tontsch şi George Stănescu, fabricant de petrol. Fabrica a cumpărat sedii în străzile De Mijloc şi Lungă, a investit în clădiri şi tehnologie şi s-a extins chiar şi în afara Braşovului. Perioada războiului a fost dificilă prin restricţiile de aprovizionare, iar la finalul conflictului fabrica a fost declarată „bun inamic” şi predată administraţiei URSS, autoritatea fiind exercitată de un administrator de control. În În 1953, în urma unei înţelegeri cu statul sovietic, fabrica a revenit României care în 1954 a unit cele două fabrici în Intreprinderea de produse zaharoase „Dezrobirea”, devenită în 1966 „CIBO”, care producea mai ales pentru export. În perioada 1990-2009 fabrica a fost privatizată, fiind achiziţionată în 1994 de către compania americană Kraft Food International. Astfel, s-a dezvoltat, devenind lider de piaţă în România pentru produsele de ciocolată, fiind lansată marca ciocolatei „Poiana”. Dezvoltarea a determinat extinderea şi din această cauză compania a decis transferarea producţiei la o fabrică modernă din Bulgaria, producţia încetând în Braşov, în 2009. Încercările autorităţilor locale de a păstra investiţia americană au eşuat. Ce a urmat cunoaştem deja cu toţii: proprietăţile recent vândute sunt/vor fi demolate şi tradiţia industriei braşovene de ciocolată a devenit istorie. Datorăm demersului onest al domnului Aldea o carte documentată, ilustrată excelent, ce aminteşte braşovenilor un capitol al industriei locale, acum la timpul trecut.

O expoziție documentată și curajoasă

ianuarie 8th, 2015 Fără comentarii

La sfârșitul anului, în 27 decembrie 2014, Ordinul arhitecților din România, Filiala Brașov-Covasna-Harghita, inaugura o nouă expoziție din proiectul mai larg numit Arhitecții și arhitectura în Brașov, demarat în 2012 și finanțat din timbrul arhitecturii. De data aceasta tema abordată este Arhitectura industrială în Brașov (1880-1940). Echipa de arhitecți (Cătălin Stroe, Miruna Stroe, Roxana Măcinic, Natalia Achim) coordonată de Ovidiu Taloș s-a concentrat pe studiul industriei brașovene moderne, începând din 1880 și a încercat să determine ce valoare arhitecturală au avut clădirile de fabrici din această epocă, anume cât s-a datorat influenței vremii și cât circumstanțelor locale. În acest sens, a întreprins o atentă căutare în arhive unde a identificat o serie de planuri, proiecte, schițe, alături de fotografii ale stabilimentelor industriale și albume aniversare ale diferitelor uzine, preluând valoroasa informație din lucrările medicului Eduard Gusbeth. Analiza lor a arătat că arhitectura industrială a fost influențată firesc de stilurile arhitecturale ale epocii (eclectismul până în 1918, expresionismul și stilul Bauhaus după război, precum și raționalismul, întemeiat pe aplicarea noilor tehnologii și materiale de construcție). În general, clădirile sunt de dimensiuni mari, organizate ierarhic (zona administrativă către stradă, în spate spații de producție și depozit), de unde o tratare diferită a fațadelor decorate, spre deosebire de restul clădirii care este gândit uniform și minimalist. Așadar, arhitectura industrială brașoveană se integrează în modelul arhitectural general, neavând un stil specific. Demersul de documentare a avut drept rezultat o amplă informație și ilustrație, încât numeroasele panouri expun detaliat date despre stabilimentele industriale ale Brașovului pe ani, de la inițiative ale unor întreprinzători transilvăneni ce apelează la expertiza din Budapesta la fabricile investitorilor locali (Wilhelm Scherg și Wilhelm Tellmann în domeniul textilelor, Czell în producția de bere și spirt, Julius Teutsch – scule, Copony – parchet, moara Seewald,fabrica de ciocolată Hess, IAR, fabrica Voina devenită ulterior Uzina 2, chiar filatura Corona din Ghimbav, fabrica de cosmetice, cărămidării etc.). Descrierile conțin elemente tehnice și arhitecturale precise, în diverse perioade și etape, sunt urmărite extinderile și sfârșitul acestor edificii, cele mai multe falimentând după 1989, fiind închise, lăsate în paragină sau demolate, căzând în uitare și lapidate din memoria locală. Brașovul a fost un oraș industrial și tradiția sa industrială este anterioară primului război mondial, continuată și extinsă până în pragul celui de al doilea război mondial și al naționalizării, când de fapt majoritatea acestor mari întreprinderi au constituit nucleul industriei dezvoltată accelerat, chiar forțat, sub comunism. Azi, orașul continuă să alimenteze bugetul în primul rând prin contribuția industriei, dar urmele vechii industrii brașovene, a reperelor ei, sunt șterse din ce în ce mai mult. Clădirile sunt demolate, iar memoria și tradiția riscă să se piardă. Expoziția Arhitectura industrială în Brașov 1880-1940 este protestul arhitecților brașoveni în fața gravelor evenimente ce se întâmplă, critica lor se îndreaptă, după părerea noastră, împotriva lipsei de viziune a factorilor decidenți, din sectorul economic și administrațiv, dar și a cetățenilor care asistă fără reacție la lapidarea unui trecut valoros. Expoziția merită vizitată, aveți ocazia să o vedeți în parcul Facultății de Silvicultură până în 18 ianuarie 2015. Apreciem efortul și atitudinea colectivului de arhitecți care au lucrat cu dăruire și pasiune la această expoziție.