Arhivă

Arhivă pentru mai, 2014

Concurs de etică şi morală Corneliu Coposu

La 20 mai s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu, gânditor şi militant democratic, un simbol al rezistenţei în faţa dictaturii. În memoria acestui luptător anticommunist, vă facem cunoscut un concurs cu premii care, sperăm, că vă va interesa. Succes!

CORNELIU COPOSU – 100 de ani de la naştere
(n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj – d. 11 noiembrie 1995, Bucureşti)
REPER şi SIMBOL pentru valorile NEAMULUI ROMÂNESC
EXPRIMARE liberă despre moralitate, etică, adevăr

1. Patriotismul este o dragoste discretă pentru ţară, o disponibilitate de a-ţi da oricând viaţa pentru ea şi de a nu mărturisi acest sentiment. Găsesc că afişarea patriotismului este indecentă. Un om care simte dragostea pentru ţară, un om care este decis ca în interesul ţării să-şi sacrifice propria existenţă nu are să se bată pe piept cu sentimentul acesta.
2. În fond nu e importantă persoana mea, e importantă ideea legată de activitatea mea. Dacă această idee triumfă şi dacă ea este îmbrăţişată de prietenii mei şi de opinia publică, apariţia sau dispariţia mea sunt secundare. Totul este să supravieţuiască o atitudine. Dacă aceasta triumfă, dispariţia mea nu mai este semnificativă.
3. N-am tranzacţionat niciodată cu principiile, n-am renunţat niciodată la obiectivele care privesc independenţa naţională, suveranitatea naţională, integritatea ţării şi la principiile democratice. Am fost în stare să fac, aş spune cu seninătate, 17 ani de cruntă puşcărie comunistă pentru aceste principii. Sper că generaţia următoare, care va prelua ştafeta, se va achita de răspunderea care va apăsa pe umerii ei şi va duce la îndeplinire obiectivele pe care le-am ţintit noi.
Pornind de la aceste convingeri, rostite de SENIORUL ADEVĂRULUI, vă rugăm să vă exprimaţi opiniile în legătură cu importanţa sacrificiului, a dragostei de ţară, a eticii şi moralei în România.
Contează simbolul Corneliu Coposu azi?! Nu a făcut concesii imposturii, duplicităţii, nu s-a aplecat după bătaia vântului, şi-a rostit convingerile fără să se teamă de riscuri.
Indiferent de vârstă sau preocupări, spune ce gândeşti: 20 mai – 11 noiembrie 2014 perioada în care adunăm cuvinte în memoria unui ROMÂN!
Aşteptăm păreri sincere, personale, exprimate în maxim 2 pagini. Acestea vor fi cuprinse în Revista I. D. E. I. a Bibliotecii Judeţene I. S. Bădescu Sălaj / 2014 şi vor fi promovate în toată ţara, prin bibliotecile publice, autorii beneficiind de acest număr special.

E-mail: bjs_marketing@yahoo.com; Fax: 0260632007; P-ţa Iuliu Maniu, nr. 13; www.bjs.ro

Baze de date online la Biblioteca Judeţeană Braşov

La Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov s-a reuşit finalizarea unor materiale şi proiecte concepute ca instrumente de informare şi baze de date folositoare cititorilor virtuali. Ambele se referă la istoricul presei scrise din municipiul şi judeţul Braşov. Este vorba de Istoria presei din România în date. Judeţul Braşov. Presa de limbă germană şi Gazeta Transilvaniei – încercare de schiţă monografică. Atât cronologia cât şi micromonografia sunt puse pe pagina de internet a bibliotecii – www.bjbv.ro. Sunt precedate de scurte introduceri care explică geneza şi avatarurile acestor lucrări, după care se înşiră capitolele tematice şi titlurile de publicaţii periodice în în ordine cronologică. Datele se regăsesc şi pot fi accesate online din meniul site-ului Bibliotecii Judeţene Braşov, cuprinse la Biblioteca Digitala, la următoarele legături – http://www.bjbv.ro/scan/pg/pg.html, respectiv http://www.bjbv.ro/scan/schitaGT/schitaGT.html.
Materialele au fost redactate pentru a oferi o vedere de ansamblu asupra subiectelor abordate, iniţial prilejuite de ocazii aniversare sau de implicarea în proiecte naţionale. Gazeta Transilvaniei a fost unul dintre ziarele regionale cele mai longevive, însumând 107 ani de existenţă. Numeroase articole au abordat felurite aspecte din istoria gazetei, dar o monografie generală asupra ziarului nu există încă, din păcate, demersul necesitând un efort de echipă, de durată, cronofag şi nu uşor de făcut. Schiţa monografică oferită azi pe pagina de internet a bibliotecii a avut ambiţia de a creiona evoluţia ziarului în linii mari, punctând momentele esenţiale pentru publicul braşovean interesat. Cronologia presei din judeţul Braşov a fost întocmită ca urmare a colaborării în proiectul naţional iniţiat de jurnalistul şi istoricul presei, profesorul universitar Marian Petcu de la Universitatea Bucureşti. Este vorba de Istoria presei din România în date, un proiect foarte ambiţios, desfăşurat în perioada 2008-2009, când am întocmit cronologia presei braşovene de limbă germană, maghiară şi română. În anul 2012, datele colectate în proiect au fost publicate de coordonator la editura Polirom, în monumentale lucrare Istoria jurnalismului din România. Enciclopedie cronologică, graţie finanţării AFCN.
Personal, am ajuns la concluzia că informaţiile despre presa braşoveană trebuie să ajungă la cunoştinţa comunităţii braşovenilor de pretutindeni în modul cel mai direct, facil şi rapid cu putinţă. Mediul online a furnizat soluţia pentru ideea noastră. Aşadar, am verificat din nou datele, am adăugat bibliografia pentru fiecare titlu din publicaţiile de limbă germană – ceea ce în proiectul naţional se redusese la o listă generală – şi am lucrat să le facem accesibile. Am cerut verificări, sugestii şi completări de la cei indrituiţi să o facă în cazul presei de limbă germană din judeţul Braşov. Cu ajutorul consilierului județean pentru Forumul Democrat al germanilor, județul Brașov, Eberhard Wolfgang Wittstock, care a avut amabilitatea de a citi cronologia presei germane braşovene, am revizuit şi umplut golurile existente în material. Am încercat să oferim astfel un instrument de informare şi de lucru profesionist.
Dacă micromonografia Gazetei Transilvaniei am organizat-o pe capitole în ordinea cronologică a redactorilor succesivi (George Bariţiu, familia Mureşenilor, alte etape, diferite perioade politice) şi am ilustrat-o cu imagini din colecţiile noastre, făcând-o mai agreabilă, cronologia presei germane cuprinde cele mai felurite date. Sunt recenzate 77 publicaţii, excepţie anuarele, dările de seamă şi tipăriturile despre care nu deţineam informaţii sigure. Apărute între 1837-2000, în Braşov, dar şi alte localităţi (Rupea, Bod etc.), sunt de cele mai felurite profiluri (politice, literare, artistice, sportive, teatrale, administrative, religioase ş.a.).
Aceste versiuni sunt doar un prim pas. Ne dorim să ilustrăm datele cu imagini şi fotografii, să indicăm ce anume deţine biblioteca în colecţiile ei (câţi ani şi câte numere). Urmează să completăm şi să definitivăm în aceeaşi manieră de lucru Presa maghiară din judeţul Braşov şi Presa românească, preconizate să apară, în ordine alfabetică, în mediul online în 2015 şi respectiv 2016.
Graţie formatului electronic şi accesului online la aceste resurse şi baze de date, avem şansa ca aceste materiale să fie dinamice şi actualizate în timp real, îmbogăţite periodic, fără să fie dependente şi limitate de tiparul clasic, tradiţional pe hârtie.
Regimul juridic al acestor materiale este cel al licenţelor libere, Biblioteca alegând să le pună la dispoziţie în condiţiile definite de creative commons, putând fi distribuite, preluate şi îmbogăţite, cu citarea autorului şi fără vreun scop comercial. În acelaşi scop, al îmbunătăţirii continue a informaţiilor şi serviciilor de bibliotecă, solicităm permanent feedback, semnalări şi completări de la utilizatori, fiindu-le recunoscători pentru orice observaţie.
În felul acesta, Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov încearcă să răspundă provocărilor societăţii cunoaşterii, tehnologiei informării şi comunicării şi avansului mijloacelor digitale, punând la dispoziţie resurse accesibile rapid şi utile cititorilor.

Categories: Cultura Tags:

Biblioteca Județeană Brașov – punctul 0 al orașului

Uneori nu ne dăm seama de poziția noastră. Obișnuiți prea mult cu locul, trecem cu vederea și nu dăm importanța cuvenită poziției bibliotecii noastre. Alții însă, topografi, cartografi și alți specialiști, cunosc că sediul central al bibliotecii județene brașovene este de fapt punctul 0 al orașului. Ei privesc altfel biblioteca decât noi și adesea îi vezi la bibliotecă cu instrumentele pe care le calibrează atent. Ce-ar fi dacă punctul 0 al orașului, din punct de vedere al măsurătorilor și geografiei, să fie și punctul 0 de activitate a orașului?! Sigur că ne-ar surâde, mai ales că suntem privilegiați, aflându-ne în punctul terminus al multor mijloace de transport în comun, unde angajați, elevi, șomeri, brașoveni și turiști străini se intersectează într-o mare agitată, fremătătoare, străbătută de cele mai diverse idei și elanuri.

Categories: Diverse Tags:

Ştiri din judeţ – La Făgăraş

Primăria Municipiului Făgăraş şi Consiliul Local vă invită în data de 15 Mai 2014 la Biblioteca Municipală, începând cu ora 12:00, pentru a participa la a VI a ediţie a manifestării omagiale dedicată personalităţii lui Octavian Paler.
Cu această ocazie, va fi dezvelit bustul scriitorului Octavian Paler şi va fi oficializată noua denumire a Bibliotecii Municipale.
Totodată, în sala de festivităţi, va avea loc un concurs liceal interactiv intitulat “Octavian Paler- voce singulară în literatura şi cultura română contemporană”.
La final, formaţia de teatru “Drama 84” a Colegiului Naţional “Radu Negru” va prezenta spectacolul “Deşertul pentru totdeauna” după Octavian Paler, în regia scriitorului Cornel Teulea.

Anim’est caută voluntari

Cautam voluntari!

Dacă îţi plac filmele de animaţie, eşti dedicat și entuziast şi vrei să faci parte din echipa unui eveniment de anvergură internaţională, atunci locul tău este la Anim’est!
Trimite un mail cu CV-ul tau şi o scrisoare de motivaţie pe adresa mara@kunstadt.ro, până pe data de 20 mai 2014. Fii convingător!
Vei avea şansa de a câștiga experiență lucrând alături de o echipă pasionată, într-unul dintre departamentele noastre (guest, acces, PR, tehnic, etc), vei avea acces la toate filmele şi evenimentele din timpul festivalului, vei cunoaşte invitaţii și echipa festivalului și vei simți atmosfera celui mai important festival de film de animație din România chiar din interiorul acestuia!
În plus, experiența de voluntar în organizarea unui festival internaţional de film s-ar putea să conteze mult în CV-ul tău.
Pentru efort şi implicare, toţi voluntarii Anim’est vor primi diplome de participare și se vor bucura de multe surprize din partea organizatorilor.
Înscrie-te acum în echipa de voluntari a celui mai îndrăgit festival de film de animație! De opt ediţii încoace, Anim’est este unul dintre evenimentele româneşti cele mai căutate pentru voluntariat.
Prima ediţie a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est la Brașov va avea loc în perioada 22 – 25 MAI 2014 la Sala Patria și în Piața Sfatului.

Echipa CineClub Braşov

Categories: Film Tags: , ,

Atelierul de idei revine

Atelierul de Idei revine după o pauză de câteva luni, având ca temă de discuții teatrul din perspectiva dramaturgilor contemporani Mihai Ignat și Elise Wilk.

Plecând de la ipoteza că teatrul este o modalitate de a citi feluri de a fi, ne propunem să deslușim construcția teatrului, din momentul scrierii până la punerea în scenă. Cât de departe merg personajele invitaților dramaturgi? Cunoscând modul în care se scrie teatrul, putem înțelege mai bine actul scenic?
Avem multe întrebări legate de teatru și cei doi invitați și vă așteptăm alături de noi să întregim seria de curiozități miercuri, 14 mai, ora 18:30, la Librăria Okian, de pe strada Mureșenilor.

Mihai Ignat este dramaturg, conferenţiar universitar la Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania” Braşov, profesor asociat la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Elise Wilk este dramaturg, absolventă master scriere dramatică la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

Intrarea liberă.

Categories: Cultura Tags: ,

Ştiri din judeţ – Bibliotecile publice

Ieri a fost întâlnirea filialei ANBPR Braşov. Scurtă şi densă, s-a dovedit ca întotdeauna un schimb de informaţii util. Tot ieri am primit mai multe veşti din judeţ, telefonic. Anul 2014 va fi anul când două biblioteci publice se vor muta în spaţii noi: Dumbrăviţa în Căminul cultural, iar Măieruş în vechea arhivă, modernizată şi amenajată. La Codlea, clădirea bibliotecii municipale a intrat în reabilitare cu fonduri europene şi momentan a găsit gazdă în spaţiile unui liceu. Dar avem şi veşti triste din Ţara Făgăraşului: la Victoria, clădirea reabilitată a Casei de cultură a sindicatelor, în care avea sediul şi biblioteca publică, opune într-un proces autorităţile locale – primarul şi consilierii locali – astfel încât nu se va redeschide prea curând. La Voila, bugetul este insuficient pentru a organiza concurs şi a angaja un nou bibliotecar. Şansa bibliotecii de la Voila stă doar în puterea voluntariatului, a pasiunii şi devotamentului fostei bibliotecare, doamna Monica Tatiana Drugă.

Știri din județ – Ce activități se petrec la bibliotecă?

Programul Biblionet s-a încheiat, dar spiritul lui continuă. Am primit de la Biblioteca din Moieciu o veste care ne-a bucurat. În luna martie, o lună dedicată femeilor, Biblioteca publică a organizat o nouă întâlnire Bibliocafe, pe care a inițiat-o în cadrul proiectului Lady Cafe. De data aceasta tema a fost îngrijirea tenului și machiajul. Voluntară a fost o cosmeticiană care a prezentat cu ajutorul unei doamne din cele prezente toți pasii de îngrijire a tenului. Întâlnirea a avut succes, au participat 22 de doamne care s-au simțit minunat, iar cafeaua nelipsită de la intâlniri a fost sponsorizată de Primărie.