Arhivă

Arhivă pentru februarie, 2014

Săptămâna Educației Deschise

februarie 25th, 2014 Fără comentarii

Săptămâna Educaţiei Deschise este o sărbătoare a Mişcării globale pentru Educaţie Deschisă. Scopul ei este să sporească gradul de conştientizare vizavi de rolul educaţiei continue şi impactul mondial al tehnologiei informaţiilor asupra procesului educaţional.
A treia ediţie a Săptămânii Educaţiei Deschise va avea loc între 10-15 martie 2014, înregistrând evenimente organizate local şi online pretutindeni în lume. Participarea la evenimentele organizate şi utilizarea tuturor resurselor este deschisă şi gratuită tuturor.
Centrul regional de instruire Braşov se va lansa cu acest prilej. În 12 martie va fi făcută publică noua lui platformă de e-learning şi primul curs încărcat pe aceasta: „Mentor în devenire”.
La Braşov, avem confirmate participarea unor susţinători şi suporteri ai educaţiei deschise, metodelor şi instrumentelor lor în România. Astfel, toţi cei interesaţi, profesori şi elevi din mediul preuniversitar, bibliotecari publici şi şcolari vor putea participa la prezentările, atelierele şi seminariile pregătite
Cosmin Hermann, Platforma moodle de e-learning în România
Nicolae Constantinescu, Resurse educaţionale deschise
Claudia Popescu, Alice Roman, Mentor în devenire – noul curs de brand al Centrului Regional de Instruire Braşov
Pentru participare, vă rugăm completaţi formularul de mai jos până la 1 martie 2014. Detalii pe blogul Filialei ANBPR Braşov – http://librarianscorner.wordpress.com/
Evenimentul va avea loc pe o dată simbolică, 12 martie fiind momentul când a apărut Gazeta de Transilvania în Braşov, organism de presă consacrat informării şi educării cititorilor. Iniţiatorii doresc să marcheze această zi şi speră să ducă mai departe moştenirea trecutului.
Parteneri media: portalurile Iubesc Braşovul, Codpress, platforma culturală E-Cultura Media, revistele 24 Fun şi Wigo
Afis

International Mother Language Day

februarie 14th, 2014 Fără comentarii

Ziua Internaţională a Limbii Materne se sărbătoreşte anual, la 21 februarie, în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea cultural-lingvistică şi multilingvismul şi a fost celebrată prima dată în anul 2000. La origine, a fost Ziua Mişcării pentru Limbă, comemorată în Bangladesh începînd din 1952, în amintirea studenţilor ucişi de către poliţie, care au militat pentru recunoaşterea limbii bengali în Pakistan (ce cuprindea pe atunci statul Bangladesh).
Ziua Internaţională a Limbii Materne a fost proclamată de Conferinţa Generală a UNESCO în noiembrie 1999. La 16 mai 2009, Adunarea Generală a ONU a făcut apel prin rezoluţia A/RES/61/266 „să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeaşi rezoluţie, Adunarea Generală a proclamat anul 2008 ca Anul Internaţional al Limbilor, pentru a promova unitatea în diversitate şi înţelegerea internaţională prin multilingvism şi multiculturalism.
Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului tangibil şi intangibil. ONU consideră că toate acţiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopului încurajării diversităţii lingvistice şi educaţiei multilingve, ci ajută şi la dezvoltarea conştiinţei tradiţiilor lingvistice şi culturale în întreaga lume şi la inspirarea solidarităţii bazată pe înţelegere, toleranţă şi dialog.

Cu acest prilej, am organizat o micuţă expoziţie la Biblioteca engleză.

Ana-Maria Lazăr

Categories: Diverse Tags: ,

Invitatie la lansare de carte si dezbatere

februarie 13th, 2014 Fără comentarii

Am placerea sa va transmit o invitatie la o lansare de carte si dezbatere ce vor avea loc la sfarsitul acesta de saptamana. Spun placere pentru ca eu am citit Memoriile principelui Nicolae Sutu si stiu ca este o carte uimitoare. Nicolae Sutu este fiul domnitorului fanariot Mihail Sutu care ocupa tronul Principatelor Romane in primele decenii ale secolului al XIX-lea. Nicolae se situeaza intre fanarioti si modernitate, este un intelectual erudit, cititor de literatura si politica, vorbeste mai multe limbi, motiv pentru care se afirma in diplomatie, deprinde arta guvernarii si mai ales a finantelor in posturi de conducere in Moldova. Este apreciat, admirat, iubit si urat deopotriva, dar nimeni nu ii poate face nimic pentru ca are una dintre cele mai mari calitati – profesionalismul. Este un om al inceputurilor de drum, fiind o minte deschisa, europeana, ironic pana la causticitate, cunoscator fin al obiceiurilor conservatoare si al acceselor liberale. A fost mereu un om intre liberalism si conservatorism, incercand sa pastreze balanta in echilibru. Iar memoriile sale scrise in 1871 in franceza au fost citite, savurate pentru suculenta lor si sigur le veti aprecia pentru caracterul literar si frumusetea exprimarii, evidenta chiar si in traducerea romaneasca. Pe scurt, Nicolae Sutu si memoriile sale sunt un reper.

Daca va spun ca editorul si cea care va prezenta cartea este doamna Georgeta Filitti, istoric distins, atunci lansarea si dezbaterea vor fi un eveniment deosebit garantat 100 %.

Mai jos aveti invitatia din partea organizatorului, Libraria Humanitas Brasov.

Librăria Humanitas din Braşov vă aşteptă sâmbătă, 15 februarie, ora 18.00, la o dezbatere despre liberalism şi conservatorism în epoca marilor alegeri: „Memoriile Principelui Nicolae Suţu, mare logofăt al Moldovei, 1789-1871“ cu Georgeta Filitti, Nicolae Pepene şi Daniel Nazare.

Categories: Cultura Tags: , ,

Carte versus internet sau obiceiul necititului?

februarie 10th, 2014 Fără comentarii

Sintagma carte versus internet este binecunoscută și s-a vehiculat mult în analizele, de multe ori ad hoc, privind lipsa de interes pentru carte și lectură. Personal, nu cred că internetul și computerul au un efect atât de negativ pentru economia cărții și a cititului. Poți citi o carte pe hârtie, dar și pe computer, iar internetul oferă acces rapid la o multitudine de surse de informație, site-uri, portaluri, dicționare online, instrumente de lucru, programe de învățare și de educație. De cele mai multe ori, internetul este o resursă reală de informație, cu condiția să discerni și să selectezi cu spirit critic datele. Cred că deficitul de lectură are o cauză mai profundă, mai precis generalizarea obiceiului necititului. Mă refer atât la ceea ce se întâmplă în familie, în școală, dar și după terminarea studiilor. Nu există practica lecturii, se citește obligat pe durata școlii, după absolvire concepția dominantă este că nu mai ai nevoie să citești. Lectura nu este parte din codul interior al individului, nu se simte nevoia ei. Desigur, nu există politici care să susțină și să încurajeze lectura la nivelul ministerelor de resort, la nivelul bibliotecilor pe toate palierele și al asociațiilor lor profesionale. Sunt unele inițiative meritorii, locale și naționale – aici mă refer la unele posturi de radio -, dar nu sunt suficiente. Obiceiul necititului mi se pare foarte grav, cu atât mai mult cu cât contribuie la diferențele sociale dintre mediul urban și cel rural și chiar la segregarea socială între cartierele unui oraș. Ar fi cazul să nu ne mai plângem, să nu dăm vina pe avansul tehnologiei și pe internet și să devenim conștienți de realitate. Campaniile de lectură sunt singura soluție, după părerea mea. De asemenea, trebuie să folosim tehnologiile informației și comunicării și avantajele oferite de ele, să creem resurse deschise și accesibile pe internet, să utilizăm internetul pentru valoarea lui educațională și de comunicare, pentru a ne actualiza mesajul.

La ce folosește istoria?

februarie 10th, 2014 Fără comentarii

Ca absolventă de istorie, cunosc oportunitățile, teoretice și practice, pe care le oferă licența într-un domeniu de specialitate, deschis și cu aplicații diverse: învățământ și educație, arhive, biblioteci și muzee, cercetare fundamentală, diplomație, analiză și consultanță politică, jurnalism, mass media audio-vizuală și edituri, cultură și turism, chiar publicitate. Viața mi-a oferit o surpriză, datele de istorie putând susține și afacerile. Recent, zilele trecute am primit o cerere privind informații istorice despre produsele de pește preparate în trecut în Țara Bârsei, date necesare pentru certificarea produselor tradiționale. Desigur, am răspuns cererii cu informațiile pe care le-am găsit. Brașovul se pretează la analize istorico-economice, tradițiile meșteșugărești și industriale putând susține firmele de azi și dezvoltarea durabilă și sustenabilă a mediului de afaceri. Faptul demonstrează, dacă mai era nevoie, cu prisosință că istoria este utilă și practică chiar și pentru întreprinzători.

Categories: Cultura Tags:

Lansare de carte la Librăria Humanitas

februarie 7th, 2014 Fără comentarii

Librăria Humanitas din Braşov (Piaţa Sfatului, nr. 16) vă invită sâmbătă, 8 februarie, orele 18:00, la o întâlnire cu scriitorul Radu Paraschivescu. Autorul va lansa volumul său Maimuța carpatină, bestseller al Editurii Humanitas. Alături de autor, participă la lansare scriitoarea Ioana Pârvulescu.

„O carte despre noi şi despre viaţa noastră. Despre beteşuguri, manii, complexe şi ticuri de comportament. Despre voluptatea excesului şi căderea în ridicol. Despre lumea de plastic a televiziunii, despre rânjetul de hienă al politicianului, despre convenţii, ritualuri golite de conţinut, complicităţi şi derapaje. O carte sinceră despre ipocriţii mari şi mici.”

„Orice ar scrie Radu Paraschivescu se legitimează cu un talent care sare în ochi. Dintr-o modestie care i-a fost deja reproșată, refuză să-și aleagă o uniformă, ca să-l putem clasa. Preferă deghizarea la vedere, ca un bun conservator din vremuri postmoderne.” (Tania Radu)

Radu Paraschivescu (n. 1960, Bucureşti) trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. Este angajatul unui stăpân birmanez pe nume Aramis, căruia îi invidiază lenea, somnul profund şi mustăţile. La Humanitas, domiciliul lui profesional, publică nişte cărţi de „Râsul lumii”. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi brocoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio.

SCRIERI: Efemeriada (Libra, 2000), Balul fantomelor (RAO, 2000) (reeditare Humanitas, 2009), Bazar bizar (Maşina de Scris, 2004, reeditare Humanitas, 2007), Fanionul roşu (Humanitas, 2005), Ghidul nesimţitului (Humanitas, 2006), Fie-ne tranziţia uşoară – perle româneşti (Humanitas, 2006), Mi-e rău la cap, mă doare mintea – noi perle de tranziţie (Humanitas, 2007), Cu inima smulsă din piept (Humanitas, 2008), Dintre sute de clişee (Humanitas, 2009), Fluturele negru (Humanitas, 2010), Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian (Humanitas, 2011), Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri (Humanitas, 2012).

Caravana Festivalului de film documentar ASTRA Sibiu la Brașov

februarie 6th, 2014 Fără comentarii

ASTRA FILM ON TOUR LA BRAŞOV -Documentare premiate la Astra Film Festival în proiecţie la Braşov

O selecţie specială de documentare din programul aniversar Astra Film Festival 2013 porneşte de la Sibiu cu destinaţia Braşov. Filmele vor fi proiectate în weekendul 7-9 februarie la Galeria de artă contemporană M8, Str. Mureşenilor nr. 8, Braşov; Inf/rez: +40 722 245 893.

Vineri 7 februarie vizionarea este deschisă de câştigătorul premiului pentru cel mai bun documentar românesc, „În numele primarului” (regia Anca Hirţe). Filmul este o analiză pertinentă a relaţiei oamenilor simpli cu autoritatea. Filmul este urmat de „Drill Baby Drill”, un documentar despre exploatarea gazelor de şist în Polonia şi SUA şi protestele anticorporatiste.

Sâmbătă 8 februarie programul include trei proiecţii: „O scurtă istorie Astra Film” (regia Carmen Vidu), povestea celor 20 de ani de festival narată de Dumitru Budrala, director AFF, urmată de „Man Made Place” (regia: Yu-Shen Su). Imaginile emoţionante care provoacă meditaţie până la transă din „Man Made Place” au atras Premiul pentru imagine, competiţia Student. Filmul documentează tranziţia oraşelor, a regimurilor politice, a civilizaţiilor. Seara de sâmbătă se incheie cu proiecţia „Google and the World Brain” (regia Ben Lewis), un film despre proiectele controversate desfăşurate cu ușile închise de gigantul Google.

Ultima seară a evenimentului, duminică 9 februarie, se deschide cu filmul desemnat cel mai bun documentar la competiţia Europa Centrală şi de Est, “Anatomia plecării” (regia Şerban Oliver Tătaru), o întoarcere în timp în care regizorul reface traseul plecării familiei sale din România în Germania în ultimii ani ai regimului comunist. Filmul este urmat de „O scurtă istorie Astra Film” (regia Carmen Vidu) şi premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia Student, anume filmul „Clinical Romance” (regia: Elke Margarete Lehrenkrauss) care aduce în prim plan o întrebare global dezbătută: Poate fi reaprinsă flacăra unei relaţii imposibile?

2014 se anunţă un an plin pentru Astra Film Sibiu, care a sărbătorit recent 20 de ani de existenţă. Festivalul va continua să călătorească prin toată ţara şi va ajunge în curând şi la Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş sau Iaşi. O nouă ediţie a festivalului va avea loc în octombrie 2014.

AFF On Tour la Braşov este organizat de Astra Film – CNM Astra Sibiu, Asociaţia Culturală KunSTadt şi Galeria de artă contemporană M8.

PROGRAM:

Vineri

19:00 IN NUMELE PRIMARULUI | Anca Hirţe | Franţa/România | 54 min

20:15 DRILL BABY DRILL | Lech Kowalski | Franţa | 84 min

Sambată

18:00 O SCURTĂ ISTORIE ASTRA FILM | Carmen Vidu | România | 35 min

18:50 MAN MADE PLACE | Yu-Shen Su | Germania | 53 min

20:15 GOOGLE AND THE WORLD BRAIN | Ben Lewis | Spania | 98 min

Duminică

18:00 ANATOMIA PLECĂRII | Şerban Oliver Tataru | Germania | 75 min

19:30 O SCURTĂ ISTORIE ASTRA FILM | Carmen Vidu | România | 35 min

20:15 CLINICAL ROMANCE | Elke Margarete Lehrenkrauss | Germania | 59 min

ASTRA FILM ON TOUR

7-9 februarie 2014

Galeria de artă contemporană M8

str. Mureşenilor nr. 8, Braşov

inf/rez: +40 722 245 893

Facebook Event

Echipa CineClub Braşov

web: http://cineclubbrasov.blogspot.com/
facebook: CineClub Brasov
e-mail: cineclub.brasov@gmail.com
mob: +40 722 245 893

Categories: Cultura, Evenimente Tags:

Mâine, 6 februarie, sărbătorim Ziua Roșiei Montane

februarie 5th, 2014 Fără comentarii

Joi, 6 februarie 2014, în zeci de orașe din țară și străinătate, sărbătorim Ziua Roșiei Montane!

Cu ocazia împlinirii a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane, vă invităm la proiecții de filme documentare, dezbateri și prezentări ale celor care susțin Roșia Montană.
La Brașov programul va începe cu o proiecție de film, urmată de discuții libere susținute de arh. Ștefan Bâlici, și geolog Mihail Iacomir și Georgeta Elisabeta Ionescu.

Ca în fiecare an, vrem să promovăm patrimoniul cultural și natural de la Roșia Montană și să facem cunoscută și recunoscută valoarea acestuia, demnă de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Anul acesta, Ziua Roșiei Montane va avea loc în peste 20 de orașe:

Alba Iulia // Agnita // Arad // Baia Mare // Brașov // București // Câmpeni // Cluj Napoca // Constanța // Craiova // Cugir // Hunedoara // Iași // Mediaș // Mogoșoaia // Oradea // Râmnicu Vâlcea // Reșița // Sibiu // Slatina // Solca // Suceava // Târgoviște // Timișoara // Turda // Zlatna

Berlin // Copenhaga // Londra // Louvain-La-Neuve // Madrid // Montreal // Paris // Sonderborg // Viena

#ziuarosieimontane

»»»»»»»»»»»»»» INTRARE LIBERĂ «««««««««««««««««

Ziua Roșiei Montane este un eveniment care promovează patrimoniul cultural și natural al Roșiei Montane și care își propune să accentueze importanța și necesitatea conservării și punerii în valoare a acestui patrimoniu de o valoare excepțională. Totodată, evenimentul aduce în dezbatere riscurile la care este supusă zona Roșiei Montane, prin propunerea de proiect minier aurifer în carieră deschisă a companiei Roșia Montană Gold Corporation.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum nu mai puţin de aproape 1883 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman şi actul de naştere al poporului român.

Peisajul cultural de la Roşia Montană este compus dintr‐o concentrare extraordinară de vestigii care atestă evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană.

Situl Alburnus Maior – Verespatak – Roşia de Munte – Roşia Montană este reprezentat, în lumina cercetărilor din ultimii ani, de un sistem de exploatare roman excepţional care conservă mai mult de 7 km de galerii, la care se adaugă peste 80 km de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială şi un peisaj presărat de multe urme ale activităţii miniere dintre care excepţionale sunt lucrările hidrotehnice datând din prima jumătate a secolului al XVIII‐lea.

Patrimoniul cultural de la Roşia Montană este recunoscut la nivel naţional, monumentele sale fiind desemnate ca monumente istorice de valoare naţională excepţională – 7 dintre ele desemnate ca având valoare naţională şi universală.

Mai multe informații: www.rosiamontana.org

https://www.facebook.com/events/714399865246293/

Categories: Evenimente Tags: ,

Un nou club de lectură

februarie 3rd, 2014 Fără comentarii

Vreau să vă anunț despre clubul de carte, care se desfășoară la Galeria de arta contemporană M8 (Mureșenilor 8) din Brașov. Inițiativa a aparținut unei absolvente de la Facultatea de Litere Brașov, care și-a dorit să împărtășească bucuria lecturii cu alți pasionați de lectură. Întâlnirea de organizare a avut loc în 15 ianuarie 2014 când cei șase participanți au ales cartea pentru citit și discutat la proxima întâlnire și au stabilit periodicitatea întrunirilor (la 2-3 săptămâni). Ne-am pus de acord să avem în acest club participanți din cele mai diverse domenii profesionale astfel încât perspectivele și percepțiile asupra volumelor să fie cât mai variate. La cea de a doua întâlnire din 29 ianuarie 2014 au fost 12 participanți, cu studii profesionale felurite: matematică, sociologie, contabilitate, farmacie, actorie, producție de film, drept, filologie, istorie. S-a discutat despre Mic dejun la Tiffany de Truman Capote, iar discuțiile au fost foarte interesante, vii, intense și atmosfera specială.
Îmi doresc ca acest nou club de lectură să adune pasionații de carte și să aibă viața lungă. Mă bucură această inițiativă culturală, care se adaugă evenimentelor de gen organizate la Brașov de Facultatea de Litere, Librăriile Ștefan Octavian Iosif, Humanitas, Okian, Ceainăria Ceai et caetera, Asociația Visum și Biblioteca Județeană Brașov. Avem nevoie de cât mai multe activități de acest fel, de susținere a cărții și promovare a lecturii.
Următoarea întâlnire este stabilită pentru 19 februarie, orele 19:00 la Galeria de artă contemporana M8 (str Muresenilor nr. 8, Brasov, în locul fostei agenții de voiaj Magellan). Cartea aleasă pentru lectura și dezbatere este “Mătușa Julia și condeierul” de Mario Vargas Llosa. Găsiți informații despre clubul de lectură pe linkul către grupul de pe facebook: https://www.facebook.com/groups/425334320931076/

Categories: Cultura, Evenimente Tags: ,