Arhivă

Arhivă pentru iulie, 2013

Strategia de dezvoltare a sistemului judeţean de biblioteci publice

În data de 14 mai a.c. Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov anunţa un eveniment deosebit de important pentru comunitatea braşoveană: lansarea oficială a procesului de elaborare a strategiei de dezvoltare a sistemului judeţean de biblioteci publice, ca parte integrantă a strategiei de dezvoltare a judeţului.

Dincolo de beneficiile importante pentru membrii comunităţii pe care le aduce o strategie coerentă de dezvoltare a unei instituţii, cu atât mai mult a unui sistem, care asigură tuturor membrilor săi accesul liber şi gratuit la informaţie şi educaţie nonformală, aşa cum este biblioteca, însemnătatea evenimentului a constat şi în faptul că pentru prima dată o instituţie publică de cultură a invitat toţi actorii comunităţii (administraţie publică, societate civilă, mass media, agenţi economici) la un dialog transparent, pentru a trasa, împreună, direcţiile de dezvoltare ale comunităţii din punct de vedere informaţional, educaţional şi socio-cultural.

Următoarea etapă a procesului de planificare participativă a constat în organizarea atelierului de lucru din perioada 24-25 iulie 2013. Alături de profesionişti ai domeniului din judeţ şi din ţară (Dumbrăviţa, Rupea, Cluj, Covasna şi Gorj) şi de reprezentanţi ai primăriei, ai consiliului judeţean, ai administraţiei publice din judeţ (Dumbrăviţa, Hălchiu), ai Agenţiei Metropolitane şi Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, de organizaţiile cu cel mai mare impact în comunitate: Grupul de Iniţiativă Locală Corona, Asociaţiile Slow Food şi Colors, de reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, pe baza unei analize laborioase a mediului intern şi extern, au fost definite misiunea şi viziunea sistemului judeţean de biblioteci publice şi obiectivele generale şi specifice ale acestuia.

În prezent, ne aflăm în momentul de colectare a fişelor de proiect în baza cărora vom stabili şi elabora împreună cu partenerii noştri planul de acţiune.

Întregul proces este susţinut de programul Biblionet.

Cartea astăzi – Cine şi ce mai citeşte?

Atelierul de idei vă invită la o nouă întâlnire în care se va discuta despre carte şi lectură, temă ce ne interesează pe toţi:

Asistăm fără nici o îndoială la începutul sfârșitului unui ciclu cultural. Cartea nu face nici ea excepție, trecând printr-un proces de transformare de la tiparul clasic către formatul electronic. În această atmosferă de schimbare a unei paradigme culturale se nasc câteva întrebări pentru spațiul românesc al cărții.
Cine și cât mai citește astăzi în România? Care este situația editurilor românești? Sînt ele pregătite pentru a face trecerea de la un format (hârtie) la altul (digital)? Care este situația autorilor români? Cine și cât îi publică?
Acestor întrebări și altora care se vor naște în timpul discuției vor încerca să le răspundă invitații nostri.
Întâlnirea este realizată în parteneriat cu Facultatea de Litere – Brașov și Librăria Okian.

Participă: ANDREI BODIU – prof. univ. dr. Facultatea de Litere, Brașov

ADRIAN LĂCĂTUȘ – conf. univ. dr., decan al Facultății de Litere, Brașov

FLORIN IFRIM – Librăria Okian

Întâlnirea va avea loc pe data de 5 iulie 2013, ora 19:00, într-un spațiu deosebit, TERROIRS – BOUTIQUE DU VIN (Str. Postăvarului, nr. 2, colț cu Diaconu Coresi).

http://visumbrasov.org/event/atelierul-de-idei-cartea-astazi-cine-si-ce-mai-citeste/

Categories: Cultura Tags: ,