Arhivă

Arhivă pentru mai, 2013

Conferinţa Biblio 2013 – selecţiuni

Suntem în focuri, pregătirile pentru conferinţa BIBLIO se apropie de finalizare. Câteva informaţii din programul conferinţei

Vineri, 31 mai 2013

9,40-10,10 Lansarea revistei Bibliotheque, numărul special dedicat bibliotecilor româneşti. Prezintă Hermina Anghelescu, Dragoş Neagu, Liviu Dediu, Philippe Levreaud, redactor şef

10,10-10,20 Prezentare de carte: Les bibliothèques en Europe: organisation, projets, perspectives. Frederic Blin (editor) (Paris, Editions du Cercle de la Librairie, 2013) şi ediţia specială a revistei Library Trends dedicat bibliotecilor din Europa de Est şi Centrală la 25 de ani după comunism (Hermina Anghelescu)

10,20-10,30 Recep Zogo, Prezentare şi film despre Balkan Libraries Union

Sâmbătă, 1 iunie 2013

11,00-11,30 Lansare de carte – Press, Propaganda and Politics: Cultural Periodicals in Francoist Spain and Communist Romania by Andrada Fătu-Tutoveanu and Ruben Jarazo-Alvarez (Cambridge Scholars Publishing House, 2013) incluzând studii de autori braşoveni

Categories: Evenimente Tags:

Centru de excelenţă la Braşov

Biblioteca judeţeană are deosebita onoare să va invite la inaugurarea Centrului de excelenţă pentru copii. Deschiderea oficială a centrului va avea loc vineri, 31 mai, orele 15.00, la sediul Secţiei pentru Copii şi Tineret, în prezenţa reprezentanţilor fundaţiei IREX, a reprezentanţilor administraţiei publice locale, a 20 de specialişti în domeniul ştiinţelor informării din întreaga Europă, a părinţilor, educatorilor şi, fireşte, a copiilor, care sperăm să se bucure începând cu data de 1 iunie, ziua lor, de unul dintre cele mai frumoase şi deosebite daruri, un spaţiu de bibliotecă cu dotări noi şi un serviciu unic în Braşov şi în ţără, gratuit, dar mai ales util.

Secţia pentru Copii şi Tineret a bibliotecii este cel de al treilea centru de excelenţă deschis în România, alături de cele de la bibliotecile judeţene din Cluj (centru de excelenţă pentru adolescenţi şi tineri 14-25 ani) şi Galaţi (centru de excelenţă pentru adulţi 41-60 ani).

Mai multe informaţii la: http://copiibrasov.wordpress.com/2013/05/29/centrul-de-excelenta-pentru-copii/

Categories: Evenimente Tags:

Antreprenoriatul feminin

Transmitem alăturat invitaţia la un eveniment care interesează prin tot ceea ce oferă şi credem că va fi interesant pentru multă lume să participe

Stimate doamne,

Asociatia Femeilor din Romania are placerea sa va invite la „Saptamana
antreprenoriatului feminin” de la Brasov, parte din caravana proiectului
SERAF – „SANSE EGALE SI RESPECT – INSTRUMENTE ANTREPRENORIALE DINTR-O
PERSPECTIVA DE GEN”, in oricare din zilele 28-30 mai.

Pentru participarea la eveniment organizatorii asigura toate cheltuielile
de transport, masa si cazare (dupa caz). Detalii pe site-ul www.seraf.ro. despre acest eveniment adresat doamnelor interesate t din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Inscrierile se vor face in limita locurilor disponibile.

Vă aşteptăm cu drag!

Categories: Evenimente Tags: ,

Întâlnire de sprijin

Sâmbătă dimineaţă, 11 mai, am avut prima întâlnire de sprijin cu cei care au pierdut recent o persoană dragă, în proiectul asociaţiei Există viaţă după doliu!, cu care biblioteca este partener. Evenimentul a fost găzduit de secţia engleză şi a avut susţinerea colegelor implicate şi interesate de activitate. A fost o întâlnire de suflet, fiecare din cele patru participante având o poveste emoţionantă de viaţă. Tristeţe, regret, durere, împăcare, toate au prins glas într-un dialog moderat cu profesionalism, inteligenţă şi delicateţe de psihologul şi psihoterapeutul Gabriela Popescu, colaboratorul local al asociaţiei. Discuţia s-a purtat pe marginea imaginilor stereotip, replicilor convenţionale folosite în situaţia deceselor, care nu consolează, ci mai degrabă îndepărtează pe cei în suferinţă. S-au citit pasaje din cărţi care tratează problema doliului, a trăirilor din această perioadă şi a metodelor de a accepta pierderea. Şedinţa de biblioterapie a fost nu doar una de informare şi de comunicare, ci mai ales o întâlnire în care am simţit că am fost alături de oameni şi de problemele lor. Sperăm că am reuşit să îi ajutăm!

Saptamana nationala a voluntariatului

Din 13 mai, VOLUNTARIATUL NE va ADUCE, din nou, IMPREUNA… pentru o intreaga saptamana!

Pentru cel de-al saptelea an consecutiv sarbatorim Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV) la Brasov. Astfel, interval 13 – 19 mai 2013 va fi presarat cu o serie de actiuni, una si una, ce au drept scop promovarea voluntariatului si incurajarea participarii active a cetatenilor in viata comunitatii.

Luni, 13 mai 2013, orele 16:00, deschidem SNV-ul cu ATELIERUL DE ECO-ART. Activitate va avea loc zilnic, pana in data de 16 mai, interval orar 16:00 – 18:00, la Centrul de Voluntariat Brasov, din strada Suisul Castelului nr.1-3. In cadrul atelierului, creativitatea si dragostea nostra pentru mediu se vor uni pentru a fauri obiecte interesante si utile, din materiale reciclabile. Daca aveti acasa: cartoane, cutii de metal, plastic, hartie, fire textile si metalice, bidoane de plastic/PET-uri si orice alt material/obiect (aparent) inutil, o sa va rugam sa le aduceti, fiindu-ne de mare folos.

Saptamana va continua cu reamintirea JOCURILOR COPILARIEI; cu promovarea unui stil de viata sanatos prin intermediul STREET WORKOUT-ului, cat si cu un JOC DE CUNOASTERE URBANA in care vom descoperi Brasovul.

Vineri, incepand cu ora 13:00, vom prezenta comunitatii locale proiectele Centrului de Voluntariat, in cadrul expozitiei (GALERIA CV Bv) desfasurate in aer liber, in parcarea din fata Primariei Municipiului
Brasov, pe B-dul Eroilor. Saptamana se va incheia cu o PLIMBARE noctura pe BICICLETELE decorate cu benzi fosforescente, pe traseul Carrefour – Centrul Civic – Piata Sfatului.

Va asteptam cu voie buna alaturi de noi!

Mai multe detalii pe: https://www.facebook.com/Voluntar.Brasov;
http://www.voluntariat.ro/snv.htm.

Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV) este cel mai mare eveniment anual de celebrare a voluntariatului si de apreciere publica a voluntarilor din Romania, menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor
SNV a fost initiat in 2002 si este coordonat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, fiind implementat de-a lungul anilor in colaborare cu centrele de voluntariat din Romania, partenerii locali ai SNV-ului si VOLUM – Federatia Organizatiilor care sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania.

Acestea fiind zise, sa incepem actiunea! 🙂
Echipa Centrul de Voluntariat Bv

Categories: Evenimente Tags:

Consiliere gratuită pentru braşoveni după moartea unei persoane dragi

Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” invită braşovenii la o întâlnire inedită, care abordează un subiect “tabu”, dar foarte necesar: problemele cu care se confruntă familiile lovite de dispariţia prematură a unui copil/ frate sau părinte / soţ. În acest moment, în judeţul Braşov sunt peste 1.000 de familii care au nevoie de sprijin pentru a evita destrămarea, conflictele sau auto-vătămarea.

Întâlnirea va avea loc sâmbătă, 11 mai 2013, între orele 10.00- 12.00, la sediul din Bd. Eroilor, nr. 33-35 şi sunt aşteptaţi atât oameni direct afectaţi de un deces în familie, cât şi specialişti şi prieteni care pot oferi sprijin emoţional. Întâlnirile pe tema “Sănătatea familei în perioada de doliu” sunt organizate în parteneriat cu Filiala Braşov a Asociaţiei non-profit “Există viaţă după doliu!”, participarea este gratuită şi numărul de locuri este limitat. Detalii şi înscrieri la: contact@existaviatadupadoliu.ro sau 0745.55.66.02.

Întâlnirea va cuprinde informaţii utile despre:

a. Servicii gratuite de consiliere psihologică în perioada de doliu. Învăţam cum să avem grijă de noi, la ce să ne aşteptăm şi ce metode terapeutice să alegem.

b. Beneficiile terapiei prin lectură. Într-un cadru de comunicare blândă şi răbdătoare, gazda va citi poveşti terapeutice pentru trecerea sănătoasă prin lunile grele de doliu. (a doua parte a întâlnirii este dedicată exclusive persoanelor îndoliate)

Facilitator-narator: Gabriela Popescu, psihoterapeut, voluntar al Asociatiei “Exista viata dupa doliu!”

Sunteţi aşteptaţi cu drag şi cu surprize plăcute!

Asociaţia non-profit „Există viaţă după doliu!” este o organizaţie non-guvernamentală, activă din 2010, cu misiunea de a mobiliza resurse din comunitate (donaţii, sponsorizări, 2% , voluntari, parteneri) pentru a asigura românilor acces la servicii gratuite de sprijin în perioada de doliu. Peste 5.000 de români au beneficiat până acum de informare şi sprijin.

Categories: Diverse Tags: , ,

Curs Managementul voluntarilor

Daca sunteti coordonatori de voluntari, coordonatori de proiecte in care sunt implicati voluntari, lucratori de tineret, membrii ONG, membri ai unor grupuri informale de tineri, reprezentanti ai institutiilor publice implicate nemijlocit in lucrul cu tinerii, va invitam sa participati la modulul de formare: Managementul voluntarilor in contextul programului Tineret in Actiune, care va avea loc in Brasov in perioada 13-15 mai 2013, organizat cu ocazia SAPTAMANII NATIONALE A VOLUNTARIATULUI. La sfarsitul acestui modul de formare, participantii vor putea sa:

1. precizeze tipurile si caracteristicile voluntariatului si oportunitatile de voluntariat oferite de programul Tineret in Actiune

2. utilizeze metode diferite de recrutare/motivare/evaluare a voluntarilor in asociatiile lor si in cadrul proiectelor Tineret in Actiune;

3. identifice competentele specifice si rolurile coordonatorilor de voluntari in proiectele Tineret in Actiune

Conditii de participare: Inscrierea pana la data 9 mai 2013 prin completarea integrala a formularului de candidatura disponibil online si asumarea prezentei pe toata durata modulului.

Programul cursului este de 3 zile, in intervalul (orientativ) 09:30 -17:30.

Criterii de selectie:
-Accesul unui numar cat mai mare de organizatii;

-Profilul candidatului rezultat din formularul de candidatura;

-Motivatia si capacitatea de valorificare a competentelor dobandite(follow-up)

-Sprijinul asigurat din partea organizatiei (acolo unde este cazul).

Numar de locuri disponibile: 15

Mentionam ca :

– Rezultatele selectiei se vor anunta online pana pe data 10 mai 2013.

– Nu se percepe taxa de participare, intrucat modulul este co-finantat de Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiune;
– Organizatorii asigura materialele de curs;
– Nu sunt acoperite cheltuielile de masa, cazare si transport;
– Cursul este pregatit si implementat pe baza unei metodologii care pune accent pe participare activa si angajamentul celor implicati.

Modulul de formare este desfasurat cu sprijinul Bibliotecii Judetene Brasov .

Formatori: Ana-Maria Sanda si Rozalia Timar

Detalii suplimentare

Responsabil: Rozalia Timar
email: cadar66@yahoo.com
telefon: 0744165456

Responsabil secundar: Ana-Maria Sanda
email: anamariasanda@yahoo.com
telefon: 0747763125

Alte informatii pe http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/912

Categories: Cursuri Tags: , ,

Bibliotecile din judeţ

A trecut ceva vreme de când nu am mai semnalat veşti de la bibliotecile din judeţ. Timpul a trecut, însă a şi asistat la multe activităţi frumoase în bibliotecile publice locale. Astfel, în săptămâna Şcoala altfel, acţiunile au fost abundente la Hârseni, unde puştii au participat la cros, la ecologizare şi la … vizita în bibliotecă, unde doamna bibliotecara i-a ghidat în regatul cărţilor şi al internetului, computerele Biblionet stându-le la dispoziţie. Şi la multe alte iniţiative. Biblioteca din Rupea a primit vizita unui grup de elevi de la şcoala din Viscri. Acolo harnica noastră colegă, Georgiana Mihăilă, a făcut biblioteca primitoare şi se îngrijeşte zilnic de cărţi, inventariindu-le sârguincios, umplând deja 20 de saci de volume. La Sânpetru, cele două biblioteci, publică şi şcolară, şi-au unit eforturile şi au organizat cu prilejul Zilei cărţii concurs de poveşti, recitări şi spectacol de teatru cu elevii, fiind invitaţi profesorii şi părinţii să asiste. Activitatea a durat 3 zile, în perioada 23-25 aprilie. La Apaţa biblioteca a afluat de public, în Săptămâna rugăciunii primind bunice, mame şi copii, cercul de lucru de mână, copii la lecţiile de catehizare ale preotului evanghelic, precum şi adolescenţii la sfârşit de săptămână, veniţi acasă de la liceu, la întâlnire şi la un film vizionat cu ajutorul echipamentelor Biblionet. De altfel, la Apaţa, echipamentele, videoproiectorul şi ecranul de proiecţie sunt puse gratuit la dispoziţia comunităţii – la şcoală, la biserică, la căminul cultural. Săptămâna trecută, la Cristian, bibliotecara, cu sprijinul unei mame şi învăţătoare, a organizat o expoziţie de Paşti cu vânzare, fiind expuse obiectele create de cei 7 elevi din clubul de lucru manual din Biblioatelierele creativităţii, susţinute de primărie. La deschiderea expoziţiei au participat colegi din Biblioteca judeţeană Braşov şi din bibliotecile locale, de la Râşnov, Moieciu de Jos, Vama Buzăului. În sfârşit, o mare bucurie a fost la inaugurarea programului Biblionet în Zârneşti, unde primarul, consilierii locali şi funcţionarii primăriei au gândit un eveniment pentru comunitate. Inaugurarea computerelor Biblionet a fost urmată de un concert de muzică psaltică, pricesne tradiţionale, astfel încât activităţile s-au completat şi au stârnit interesul deopotrivă al publicului spectator. În prag de sărbătoate, avem motive să sărbătorim toate evenimentele petrecute şi susţinute prin implicare de către bibliotecile publice din judeţ.