Astăzi, 22 mai, s-a dat startul înscrierilor în Gala Premiilor Participării Publice – G3P, ediţia a IV-a.
Dacă reprezinţi o organizaţie sau un grup de cetăţeni care a intervenit într-o decizie publică, dacă reprezinţi o primărie sau consiliu local ori o altă instituţie locală sau centrală care, înainte de a lua o decizie, i-a întrebat şi pe cei afectaţi de ea, înscrie-te şi tu în competiţia pentru Premiile Participării Publice.
Completează formularul până pe 20 septembrie 2012 şi intră în competiţie!
Proiectele înscrise, premiate sau nu, rămân pe site-ul www.ce-re.ro/g3p în baza de date online „Depozitele Participării Publice”, unde sunt disponibile pentru toţi cei interesaţi.
Detalii suplimentare la adresa de email depozite@ce-re.ro sau la numerele de telefon: 031 1050 755, persoana de contact: Sînziana Dobre.
Intrând cu diverse treburi la biblioteca engleză, am descoperit o expoziţie de obiecte modelate din pasta imitând lutul. Privind exponatele, descopăr tăbliţe decorative sau scrise, legate cu sfoară şi gândul mă duce la tăbliţele sumeriene şi mesopotamiene de lut ars, inscripţionate cu diverse date, mai ales economice, folosite ca prim material de scris. Piesele modelate îmi sugerează acele tăbliţe şi îmi pot imagina cum erau plăcile acelea scrise, graţie artistului contemporan. Vă ataşez şi fotografii din expoziţie cu speranţa că vă vor plăcea.
Anul acesta a avut loc prima ediţie a Galei Bun de tipar, unde s-au jurizat, nominalizat şi decernat premiile pentru industria de carte din România. Iniţiativa organizării a revenit Federaţiei Editorilor din România şi Headsome Communication, iar producătorul galei este Graffiti BBDO. Parteneri au fost Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Asociaţia Tipografilor „Translivania“, PRIME România, Asociaţia Librarilor din România, Infocarte.ro. Pentru cei nominalizaţi in diferite categorii de premii de consultat http://www.galabundetipar.ro/04-05-2012-finalistii-primei-editii-a-galei-industriei-de-carte-din-romania-bun-de-tipar/. Iar pentru cei care au câştigat locul întâi dintre nominalizaţi, îi veţi vedea la acest link http://www.galabundetipar.ro/13-05-2012-laureatii-primei-editii-a-galei-industriei-de-carte-din-romania/. Remarcăm între laureaţi Biblioteca Judeţeană Timiş pentru reuşitele campanii de lectură din anul 2011. Alte biblioteci publice nominalizate au fost judeţenele din Cluj, Dolj şi Vrancea. Ca braşoveni, se cuvine să menţionăm prezenţa Librăriei Libris Şt. Octavian Iosif în rândul nominalizaţilor la categoria Cea mai bună librărie, alături de Avant Garde din Iaşi, Cărtureşti, Humanitas, Diverta şi Elefant.ro. Felicitări tuturor participanţilor şi laureaţilor! Şi la mai mare, la anul, în 2013! Să fie într-un ceas bun, abia aşteptăm ediţia viitoare a Galei Bun de tipar, pentru care trebuie să ne pregătim şi să ne mobilizăm cu toţii, să fie o sărbătoare a cărţii şi lecturii. Un asemenea eveniment ne bucură pentru că sigur stimulează emulaţia şi competiţia. Sperăm astfel că selecţia se va baza mereu pe valori şi competenţe.
Joi, 10 mai, Biblioteca Judeţeană în parteneriat cu Asociaţia Colors a oferit un recital de poezie polonă, din creaţia Wislawei Szymborska. Voluntarele poloneze ale asociaţiei petrec un an în România, la Braşov, în cadrul programului creat de Serviciul european de voluntariat. Ania si Olga s-au gândit că ar fi binevenit să citească publicului braşovean creaţiile de Wislawa Szymborska, poeta lor preferată, autoare apreciată internaţional şi distinsă cu premiul Nobel pentru literatură. În România poeta polonă a fost tradusă în patru antologii de mari polonişti români, precum Constantin Geambaşu, Passionaria Stoicescu etc. După alegerea poeziilor şi pregătiri, pline de emoţie, Ania şi Olga au recitat din poeta lor favorită, având la îdnemână versiunea polonă şi română din cărţile bibliotecii, precum şi versiunile în engleză. Le-am acompaniat şi noi, Claudia Popa, preşedinta asociaţiei Colors şi eu, Ruxandra Nazare. A fost un regal poetic, versurile clare si inedite au încântat asistenţa şi cu toţii ne-am simţit bine.
Se stie despre colaborarea interinstitutionala existenta intre arhive, biblioteci si muzee, functionala si aplicabila in statele europene si pe continentul american si nu numai. Acolo institutiile memoriei s-au grupat profesional intr-un cadru in care coopereaza pe teme comune de administrare, gestiune a informatiilor, conservare preventiva si mai recent prezervare digitala. Comunicarea si schimbul de experienta, dar mai ales abordarea impreuna a chestiunilor care ii privesc deopotriva sunt firesti. In Romania aceasta abordare este ingreunata de separatisme administrative, institutionale si legislative. Dincolo de dificultati, multi dintre noi am sesizat ca avem interese comune si problema ne-a preocupat, chiar daca tangential. Unele apropieri s-au facut, in interiorul acestor institutii. La randul meu, m-a framantat problema cooperarii si mi-am dorit un dialog cu colegii mei din arhive si muzee. Acesta a fost motivul pentru care am gandit o masa rotunda pentru delegatii tuturor institutiilor memoriei din Brasov in cadrul Saptamanii Nationale a Bibliotecilor si am propus colegilor mei sa participe la aceasta intalnire. Institutiile brasovene au confirmat participarea si miercuri, 25 aprilie, reprezentantii arhivelor, bibliotecilor si muzeelor brasovene au discutat impreuna o agenda comuna, axata pe crearea de resurse profesionale pe un blog comun si organizarea unei expozitii de impact pentru brasoveni in anul 2013, in care toate institutiile sa expuna un valoros si semnificat obiect de patrimoniu pentru oras. Au fost prezenti colegii de la Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale Brasov, Biblioteca Judeteana Brasov, Biblioteca Universitatii „Transilvania” Brasov, Muzeul Casa Muresenilor, Muzeul Judetean de Istorie, Muzeul din Schei. Am remarcat atitudinea deschisa si interesata a participantilor, care au raspuns ca isi doresc o asemenea cooperare si ca li se pare oportuna, desi sigur dificil de gestionat. Ne-am raliat ideii de a organiza o expozitie de anvergura, comuna, intr-un spatiu public, neutru si neconventional care sa promoveze patrimoniul brasovean si institutiile participante. Sper ca este un inceput pentru trio-ul Biblioteci, arhive, muzee = BAM si la noi!
Sambata aceasta, in 12 mai, va avea loc una dintre etapele de ecologizare in judetul Brasov in cadrul proiectului Let’s do it, Romania! Acest program si-a propus sa igienizeze si sa contribuie la curatenia generala de primavara pe baza voluntariatului, la intretinerea unui mediu curat, la constientizarea comunitatii cu privire la respectarea naturii si educatia publicului. Prima editie a fost in toamna lui 2010 si a avut succes, urmata de cea din 2011.
Apelez la colegii mei bibliotecari, precum si la utilizatorii nostri ce isi doresc un mediu curat sa se implice in actiunea Let’s do it, Romania, care va avea loc in judet, in toate primariile care au devenit partenere. In ce priveste participarea Centrului de Voluntariat Brasov, acesta se va mobiliza si va ecologiza zona de pe cursul raului Ghimbasel, in Ghimbav. Haideti sa contribuim la protectia naturii si a noastra.
Multumesc!
Ultimele comentarii