Arhivă

Arhivă pentru ianuarie, 2012

Nu numai fetele, şi băieţii

ianuarie 29th, 2012 Fără comentarii

În timp ce eu mă deplasam pe drumuri în judeţ, la bibliotecile din runda a III-a, care sunt la rând să primească computere, acasă, în căsuţa mea poştală electronică mă aşteptau mesaje de la biblioteca din Vama Buzăului. Acolo unde Simona Luminiţa Hermenean a pus la cale o activitate frumoasă, atelierul culinar. Împreună cu elevii de la şcoala generală din localitate a organizat mai multe serii şi minicursuri şi i-a instruit pe micii bucătari cum să prepare prăjituri. Şi această activitate face parte din cele iniţiate de bibliotecari în urma cursului Bazele serviciilor noi de bibliotecă, modului II de instruire în cadrul programului Biblionet. Cuvintele sunt de prisos, fotografiile sunt ilustrative. Copii echipaţi cu şorţuri, veseli, fac treptat toţi paşii prevăzuţi de reţetă, curat şi atent. Rezultatul? Nişte prăjituri delicioase care îţi fac cu ochiul şi îţi lasă gura apă numai la vederea lor. Privind şirurile de numeroase fotografii, încremenesc la un moment dat, văzând doi băieţi printre vase, lucrând de zor. Nevenind să îmi cred ochilor, o chestionez pe Luminiţa, care îmi răspunde prompt că a avut reclamaţii printre şcolari că nu îi ia în seamă şi pe băieţi, nu numai pe fete. Când i-a racolat, băieţii au fost mai îndemânatici, mai atenţi chiar decât fetele, înţelegându-se mai bine cu ei. M-a impresionat cum a reuşit propunerea atelierului culinar să stimuleze pe copii şi să le dea ghes chiar băieţilor să participe direct la prepararea dulciurilor, nu numai la consumarea lor. Ce să mai spun? Toate laudele pentru bunătăţile gătite de copii sub îndrumarea bucătarului şef, scuzaţi bibliotecarei şefe, gustate de toţi din şcoală şi din primărie, de la portar la primar, de la vlădică la opincă. Poftă bună! şi la mai mare. Poze în curând!

Categories: Cursuri Tags: , ,

Cum ajută biblioteca pe oameni

ianuarie 29th, 2012 Fără comentarii

Vineri, 27 ianuarie 2012, mă aflam în maşină, în drum spre Voila, acolo unde urmau să se livreze echipamentele Biblionet, runda a III-a. M-am oprit în Făgăraş, la Cetate, având în spatele meu un grup de copii. Îi privesc şi îmi spun că sigur vin în vizită la muzeu. Urc înaintea lor scările cetăţii, trec de primul etaj cu intrarea la muzeu şi mă îndrept spre etajul 2, unde se află biblioteca municipală făgărăşeană. Observ cu uimire că puştii şi profesoara lor mă urmează şi atunci realizez că acea clasă venea în vizită la bibliotecă, nu la muzeu. Erau aşteptaţi şi au fost primiţi de Raluca Bucur, li s-a prezentat biblioteca şi au fost ghidaţi, după care a urmat lecţia de matematică, fracţiile, demonstrată cu ajutorul computerelor şi videoproiectorului, pe baza softului Intuitext, de care biblioteca dispune pe două computere, conform contractului încheiat de IREX. Au fost curioşi, au întrebat, le-a plăcut lecţia făcută în altă parte, ba cei mai neastâmpăraţi copii au devenit brusc cuminţi când au venit la bibliotecă de parcă se întâlneau cu Moş Crăciun, nu cu biblioteca şi fracţiile cu peripeţii. Mi-a plăcut şi mie lecţia, am înţeles mai bine fracţiile şi i-am mulţumit profesoarei pentru ideea de a veni să facă lecţia la bibliotecă cu ajutorul computerelor Biblionet.
Mai târziu, stând de vorbă cu toate colegele mele bibliotecare din Făgăraş, aflu noi detalii despre activitatea cercului sa il numesc HandMade BMF. Acesta este rezultatul aplicării proiectului conceput de bibliotecare în urma frecventării modului de cursuri Bazele serviciilor noi de bibliotecă. Colegele noastre au avut o excelentă idee de a aduna împreună mai multe persoane talentate, cu bun gust, de a le oferi spaţiul şi de a le stimula să creeze produse şi să deschidă o piaţă pentru lucruri creative, făcute manual. Şi au reuşit mai mult decât şi-au propus. Membrele acestui cerc au găsit un spaţiu de colaborare, s-au împrietenit, au schimbat idei, au creat produse împreună, s-au completat, s-au organizat încât acum grupul a reuşit să se stimuleze reciproc, să se ajute, să se influenţeze şi să coopereze, să gândească evenimente împreună cu prilejul apropiatelor sărbători – Sf. Valentin, Mărţişorul, să programeze şi să planifice participări la târguri de gen. Au devenit solidare în creaţie, în muncă, în organizare, produsele sunt chiar reuşite şi mă bucur să aud că un grup informal este funcţional. Mai mult decât atât, sunt mândră că biblioteca a contribuit direct la această schimbare, că a ajutat direct oamenii şi că a demonstrat că biblioteca poate face mai mult decât împrumut de carte şi lectură. Felicitări colegelor mele, le merită cu prisosinţă!

Cum am sărbătorit 24 ianuarie – continuare

ianuarie 29th, 2012 Fără comentarii

Poezia citită de elev – Apa trece – „Îţi sărut de departe, în noapte, / fruntea de munţi/ Românie/ cu â din a. / Te simt în sânge şi-n vise/ te port neîntrerupt/Românie/ cu â din a. / Adânc în inimă bate/ ceasul tău, ce-o să vină/ Românie/ cu â din a./ Pâine, mânie, osândă, cântec/ totul deodată eşti/ Românie/ cu â din a. / Aşa cum ai fost, vei rămâne: / norul nu schimbă cerul / şi nu te schimbă pe tine/ Românie/ cu â din i.” (Scrisă în Rio de Janeiro, în 1959).
Poezia citită de Ramona Ionescu, muzeograf la Casa Ştefan Baciu – Patria – „Te privesc prin ocheanul întors/al inimii mele, ca de pe un dâmb/oricât ai fi de departe, oricât ai fi/prin lumea de o clipă, ţara mea./Eu te salut. / N-am uitat mirosul livezilor line. / Dar nici mirosul răvăşit al marelui oraş, / Nici pe acela nu l-am uitat, şi uneori în vis/ Strănută în mine o stradă sau alta/ Când se întretaie. / Şi încă văd, ca acum, înaintea mea, / Luna numărând crengile ulmilor, / Pe lungi bulevarde provinciale. / De-a lungul Dunării obosite, / Legând o fundă la şoldul ţării mele. / Prin aceste lumi încremenite, uneori. / Seara ridică în mine, asemeni unui vânt. /Toate frunezele marelui târg, / Toate strigătele oltenilor desculţi, / Dintr-un cartier în altul. / Te păstrez în suflet, ţara mea tristă, / Pământ roditor, încolţit de foame, / Şi nu pot uita, nici în somn, / Că în zile amare tu ai hrănit / Dorul meu de libertate. / Mie numai seara îmi apari, curată, / Printre atâtea stele reci, o caldă stea, / Şi-n noaptea neagră, ca marea ta întinsă, / Adorm cu tine sub pernă, zidind, / Inefabilu-ţi chip, într-o lacrimă pură” (Scrisă în Rio de Janeiro, în 1952).

Categories: Cultura Tags: , ,

Cum am sărbătorit 24 ianuarie

ianuarie 29th, 2012 Fără comentarii

Pe 24 ianuarie s-a pecetluit unirea Munteniei cu Moldova prin dubla alegere a prinţului Al. I. Cuza. Românii s-au pus de acord şi au reuşit să aleagă aceeaşi persoană, iar decizia de la Iaşi din 5 ianuarie 1859 a fost urmată de aceeaşi decizie la Bucureşti în 24 ianuarie. Un gest de curaj politic şi inteligenţă diplomatică, respectând condiţia Europei, dar şi voinţa românilor. Atunci au putut să împace şi capra şi varza! Marţi, 24 ianuarie 2012, am primit vizita elevilor membrii ai clubului de literatură de la Casa Ştefan Baciu. Însoţiţi de profesori şi de muzeograful sufletist, Ramona Ionescu, copiii veneau de la Colegiul Tehnic de transport CFR Braşov şi de la Colegiul Tehnic Remus Răduleţ. Curioşi, inteligenţi, sensibili, au fost deschişi să cunoască şi să afle mai multe despre Ştefan Baciu. Anunţată din timp, încă înainte de Crăciun, de această vizită, m-am organizat şi am vrut să le arăt ce comori am la Colecţii Speciale despre Ştefan Baciu. Le-am dat să vadă cele 17 numere diferite din revista „Mele”, revistă editată graţie voinţei imense a poetului şi corespondenţei enorme pe care a întreţinut-o. Au privit, au răsfoit, au citit, s-au uitat la desene şi am discutat, interpretând revista. I-am provocat să descopere trăsături ale suprarealismului în revistă, încercând să învăţăm aplicat despre un curent literar tratat foarte schematic în manualele de şcoală. Au observat rapid, s-au amuzat, revista este foarte ilustrativă, aparte cu adevărat, s-au prins în jocul propus de mine. Au studiat, au dezbătut, au glumit, se porniseră, căpătaseră curaj. Apoi am audiat poeziile recitate chiar de poet pe o casetă audio înregistrată în 1992, un an înainte de moarte, după care am recitat fiecare – bibliotecar, muzeograf şi elev câte o creaţie din Ştefan Baciu. Toate poeziile pulsează de patriotism, un sentiment complet sincer şi nefalsificat în versurile lui Ştefan Baciu. În final, după lecţia petrecută în compania lui Ştefan Baciu, au dorit să vadă Colecţiile Speciale, erau interesaţi. A fost cea mai frumoasă sărbătoare a Unirii Mici, frumos, literar, artistic, cu sufletul lângă un poet talentat şi patriot. Ceva mai potrivit nu se putea! Acum vă transcriu versurile citite de mine în ziua aceea – Cântec de Crăciun 1992 – „În transparenta noapte hawaiiană/sub bolta de explozie stelară/mă-mpunge dorul ca un ac pe geană/ – de multă vreme îngerii plecară./ nu ştiu ce vorbă vine din Carpaţi/ când nostalgia ca un lasso ne încinge/ printre tăceri ce ne despart cântaţi/ şi ecoul parcă a spus: Colinde!”

Categories: Evenimente Tags: , ,

Prima cafenea într-o bibliotecă publică

ianuarie 28th, 2012 Fără comentarii

Pentru prima data în România, o bibliotecă publică va avea cafenea literară. Se întâmplă la Timișoara, unde Biblioteca Județeană și-a făcut cafenea.

Din februarie, iubitorii de lectură din oraş se vor putea bucura de un nou spaţiu de întâlnire. În Bastionul Theresia din Timişoara se va deschide o cafenea literară, dar şi o librărie, amândouă ale Bibliotecii Judeţene Timiş. Timișorenii vor putea combina avantajele unei săli de lectură cu savoarea cafelei de calitate. Cu alte cuvinte, vor avea un spațiu mai primitor pentru studiul de bibliotecă.

Este un experiment pus la cale de directorul bibliotecii, Tudor Crețu. Conceptul experimental de cafenea literară propus de biblioteca judeţeană va fi prezentat, într-o scenografie inedită, miercuri, 1 februarie, în cadrul unui dublu eveniment editorial găzduit în corpul A al Bastionului Theresia.

De la ora 18, aici vor fi lansate două volume: ”Pagini despre Banat”, carte coordonată de Mihai Ciucur şi Diana Dinca, şi catalogul ”Carte străină veche în Biblioteca Judeţeană Timiş, secolul al XVIII-lea, partea a III-a (1771-1781)”, catalog coordonat de Carina Galiş. Vor vorbi: scriitoarea Adriana Babeţi, Răzvan Hrenoschi, director executiv Direcţia Cooperare şi Informatică a Consiliului Judeţean Timiş, şi Tudor Creţu.

Spaţiul primei cafenele de bibliotecă din România a fost alocat gratuit instituţiei. Este vorba de aproape 200 de metri pătrați, în corpul C al Bastionului Theresia.

Categories: Diverse Tags:

Se caută voluntari de criză!

ianuarie 27th, 2012 Fără comentarii

Dacă ai între 18 si 30 de ani, poti aplica pentru un stagiu de voluntariat international, prin intermediul Serviciului European de Voluntariat, cu ajutorul Asociatiei Colors.

Cea mai grozavă oportunitate de dezvoltare personală o constituie, la ora actuală, voluntariatul într-un stagiu efectuat într-o altă tară europeană, prin intermediul Serviciului European de Voluntariat.

Pentru o perioadă de maxim 12 luni, programul îti va acoperi costurile de subzistentă si bani de buzunar, pentru lunile în care te vei dedica unui proiect, într-o organizatie sau institutie din domeniul tău preferat, vei învăta să trăiesti independent, să comunici într-o limbă străină si vei trăi experienta unei alte culturi. Beneficiile pentru dezvoltarea ta personală sunt nenumărate, dar pentru asta trebuie să îti doresti cu adevărat să fii parte activă a procesului de învătare.

Doritorii trebuie să aibă între 18-30 ani, cunostinte medii de limba engleză, capacitatea de a sta 6 luni sau un an în străinătate si răbdare pentru a parcurge tot procesul de selectie. Poti vedea care sunt oportunitătile active pe www.facebook.com/asociatiacolors.

De asemenea, poti aplica direct, trimitând Asociatiei Colors un CV în format europass, în limba engleză, si o scrisoare de motivatie, indicând domeniile si tările preferate. Voluntarii Asociatiei te vor ghida în procesul de găsire a unei organizatii-gazdă potrivite.

“Pentru termenul de 1 februarie, am primit solicitări de la organizatii din Grecia, Germania, Portugalia, Spania, Slovenia, Polonia samd. În general, se caută voluntari în proiecte sociale, culturale si de tineret, dar au existat si oportunităti pe mediu sau civic”, a declarat Claudia Popa, presedintele Asociatiei Colors.

Asociatia Colors este acreditată ca organizatie coordonatoare, de trimitere si de găzduire, începând cu luna mai 2011. Pentru mai multe informatii, vă rugăm să ne contactati pe as_colors@yahoo.com sau la telefon 0745-052151.

Asociatia Colors, infiintata in 2008, are ca misiune dezvoltarea indivizilor si a comunitatilor din care fac parte, pentru a face fata provocarilor vietii actuale, implementand proiecte educationale si de voluntariat pentru timpul liber si vacante, destinate copiilor, tinerilor si varstnicilor din Brasov si Sibiu. Mai multe gasiti pe www.plinideidei.ro.

Categories: Diverse Tags:

TIA te provoacă la includere!

ianuarie 27th, 2012 Fără comentarii
Curs gratuit, structurat în 3 module:

 

1. Modul de scriere a propunerilor de finanţare în context TIA cu focus pe includerea tinerilor cu oportunităţi reduse din mediul rural. Mai multe detalii: http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/571

 

2. Modul de scriere a propunerilor de finanţare în context TIA cu focus pe includerea tinerilor cu dizabilităţi. Mai multe detalii: http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/572

 

3. Modul de scriere a propunerilor de finanţare în context TIA cu focus pe includerea tinerilor aparţinând minorităţilor etnice şi nationale.    Mai multe detalii: http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/573

Număr maxim de participanţi: 15 / modul
Data limită de înscriere (aplicaţie online + CVpersonal) este 12 februarie 2012
Categories: Cursuri Tags:

eCULTURA – finanţări nerambursabile pentru biblioteci locale şi şcolare

ianuarie 23rd, 2012 Fără comentarii

eCULTURA este o competiție organizată în cadrul proiectului “Asistenţă tehnică pentru utilizarea TIC în școli și biblioteci”. Această competiţie va finanţa 30 de proiecte culturale dezvoltate de bibliotecile din comunitățile beneficiare ale programului EBC.

Fiecare proiect poate atrage o finanţare în valoare de maxim 16.000 RON şi vizează dezvoltarea locală prin derularea unor activități culturale de către bibliotecile din comunităţile EBC. În demersul dumneavoastră veți beneficia de sprijinul unor experți locali care vă vor acorda asistență pe întreaga perioada de derulare a competiției eCULTURA.

Ghidul solicitantului şi Formularul de aplicaţie la http://www.ecomunitate.ro/eCultura

Categories: Cultura Tags: ,

Decalogul pentru Europa culturii

ianuarie 19th, 2012 Fără comentarii

România susţine Decalogul pentru Europa culturii, o iniţiativă a Franţei pentru Uniunea Europeană, din mai 2011. Textul sintetizează principiile fundamentale care stau la baza elaborării politicilor comunitare în domeniul culturii. Pentru mai multe informaţii vizitaţi situl Ministerului Culturii şi Patrimoniului şi citiţi Decalogul – http://www.cultura.ro/articol/310

Categories: Cultura Tags:

Jocurile Francofoniei – Preselectie

ianuarie 18th, 2012 Fără comentarii

Preselecţie naţională pentru cea de-a VII-a ediţie a Jocurilor Francofoniei de la Nisa (Franţa), 6-15 septembrie 2013
Cea de-a VII-a ediţie a Jocurilor Francofoniei se va desfăşura în perioada 6-15 septembrie 2013 la Nisa (Franţa) şi va da ocazia celor aproximativ 3000 de tineri participanţi din 40 de ţări, să participe la competiţii culturale şi sportive de amploare, sub egida francofoniei. Jocurile Francofoniei reprezintă un moment de vârf al culturii, al diversităţii culturale şi al sportului din ţările francofone.
În România, preselecţia artiştilor este organizată de MCPN şi a fost lansată începând din 12 ianuarie 2012. Preselecţia se va încheia în data de 10 martie 2012, ora 10.00.
Rezultatele preselecţiei vor fi anunţate pe site-ul Ministerului în cursul lunii aprilie 2012.
Competiţiile culturale se adresează artiştilor cu vârste cuprinse între 18 ani (născuţi înainte de 1 ianuarie 1995) şi maxim 35 de ani (născuţi după 1 ianuarie 1978) şi oferă artiştilor selecţionaţi oportunitatea de a-şi expune lucrările, de a se confrunta cu alţi artişti francofoni, cu alte culturi şi, totodată, de a obţine o recunoaştere internaţională a talentului lor. NU SE ACCEPTĂ CANDIDATURILE ARTIŞTILOR CARE AU PARTICIPAT DEJA LA JOCURILE FRANCOFONIEI.
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional organizează preselecţia naţională a tinerilor artişti la următoarele probe:
Artele străzii :
1. Hip-hop
2. Marionete uriaşe
3. Jonglerie
Arte vizuale:
4. Pictură
5. Sculptură –instalaţii
6. Cântec
7. Poveşti şi povestitori

8. Dans de creaţie

9. Literatură (nuvelă)

10. Fotografie

11. Creaţie digitală
ESTE OBLIGATORIE RESPECTAREA CONDIŢIILOR DE PARTICIPARE SPECIFICE, PREZENTATE DETALIAT ÎN LINKURILE CORESPUNZĂTOARE FIECĂREI PROBE, CU SUBLINIEREA CĂ TOŢI CONCURENŢII TREBUIE SĂ AIBĂ CUNOŞTINŢE FOARTE BUNE DE LIMBA FRANCEZĂ, SCRIS ŞI VORBIT.

Pentru mai multe detalii vezi http://www.cultura.ro/articol/311

Categories: Cultura Tags: , ,