Vă aşteptăm, pe toţi iubitorii de fotografie, să vizitaţi, la Mediateca Francophonă, o expoziţie itinerantă prin ţările Europei: Germania, Cehia, Polonia, Bulgaria, România.
Expoziţia a fost realizată în cadrul concursului „Jeune Prix de la Culture Européene” organizat de AFI (Asociaţia Franceză Internaţională) şi lansată de Ministerul Francez al Culturii în anul 2006. Expoziţia se bucură de patronajul domnului Reanud DONNEDIEU de VABRES, ambasador pentru dimensiunea culturală a Preşidenţiei franceze a Uniunii Europene.
„Rêves d’Europe” a fost adusă la Braşov prin amabilitatea Serviciului Cultural Francez din cadrul Ambasadei Franţei în România şi al Alianţei Franceze din Braşov.
Daniela Banaurs
Inspirată de Anul internaţional al pădurilor şi de Luna pădurii, colega noastră Ioana Răduţoiu-Popa a montat o expoziţie dedicată acestui subiect. Temă interesantă, dar nu uşor de tratat, trebuie să te documentezi îndelung, să cauţi şi să găseşti informaţie. Azi am studiat pe îndelete vitrinele de la etajul I din sediul central. A expus albume cu reproduceri după tablouri cu peisaje forestiere, texte diverse, poezii evocând imaginea pădurii, proverbe pornind de la motivul unor arbori, fotografii. A ieşit o expoziţie făcută inteligent, interesantă, atractivă, care merită să fie descoperită şi vizionată. Am reţinut un proverb chinez care mi-a plăcut: „Dacă îţi faci planuri pe un an, plantează o sămânţă/Dacă îţi faci planuri pe 10 ani, plantează un copac/Dacă îţi faci planuri pe o sută de ani, educă oamenii”. Iar informaţia strânsă poate fi organizată şi într-un pachet educaţional despre mediu căci are toate premisele de a fi tratată şi astfel. Este o expoziţie modernă, care te provoacă să interacţionezi.
În caietul de impresii, un utilizator al serviciilor de internet gratuit, asigurate prin programul Biblionet, a solicitat un cuier pentru haine. Am observat şi noi că era nevoie de aşa ceva. Am căutat şi am găsit un cuier tip po, solid, din lemn, pe care serviciul administrativ l-a instalat la Infosal@. Studiind noi obiectul nou intrat în inventar, observăm o plăcuţă pe care scria S. P. Reg. Stalin. În opinia mea, dezlegarea ar suna aşa Serviciul de Protocol – Regiunea Stalin. Doar Braşovul s-a numit un timp Oraşul Stalin, a existat o regiune administrativă numită Regiunea Stalin. Pe vremea când oamenii aşteptau să vină americanii să-i scape de comunişti. Şi americanii au venit … cu o întârziere de peste 45 de ani şi sub chipul … unui computer cu Windows Vista, via programul Biblionet.
Zilele acestea sunt pline de ştiri despre evenimentele dedicate francofoniei. La radio ascult noutăţi de la Bucureşti, Cluj etc. Şi la Braşov este agitaţie, muncă, emoţii la selecţii muzicale. Toţi trăim o efervescenţă. Când am avut timp, m-am oprit în Mediateca francofonă pentru a privi expoziţiile de acolo. Într-o zi am văzut desenele elevilor, care studiază franceză, despre dependenţa de un viciu – fumat, droguri, alcool. Foarte sugestive, îţi cam vine să renunţi când le vezi. Ba ţi se mai face şi frică de ce ţi se poate întâmpla. Ştiu, ştiu, scepticii şi împătimiţii nu vor renunţa, dar totuşi mergeţi să vedeţi expoziţia, merită, măcar de amorul artei. În altă zi am văzut expoziţia de desene ale elevilor, care ilustrează ceea ce ei iubesc. J’aime în sus, j’aime în jos, la vizionare am văzut cu surpriză cât de des revine lectura ca obiect al pasiunii. Tinerilor le place sa citească, cel puţin artiştii cei mici asta declară. Mai deunăzi citeam un interviu al lui Dan C. Mihăilescu, într-un ziar ieşean, care relata experienţa sa cu tinerii, cărora le place indiscutabil să citească un mixaj de genuri de cărţi, în care ingredientul indispensabil unic este povestea. Graţie acestui experiment, pesimismul lui Dan C. Mihăilescu a mai scăzut şi s-a pronunţat clar că lectura nu a pierdut teren, chiar dacă vorbim de o criză a cărţii, cu care se confruntă editorii şi librarii. Am mai văzut în altă zi fotografiile, dar despre ele vă va vorbi altcineva, din interior. De altfel, vreau să vă îndemn să descoperiţi voi singuri ce oferă Mediateca francofonă. Nu deconspir secretul.
Curs de scriere a propunerilor de finanţare în context Tineret în Acţiune, cu focus pe includerea tinerilor cu oportunităţi reduse, în perioada 5-10 Aprilie 2011, la Predeal.
Profilul participanţilor:
- să fie implicaţi în proiecte sau activităţi de tineret
- să deţină cunoştinţe de management de proiect
- să activeze în ONG-uri sau instituţii publice care lucrează cu tineri
- să valorifice cunostinţele dobândite la curs prin depunerea de proiecte Tineret in Acţiune (TiA).
Termen limită pentru înscriere: 28 Martie 2011
Fiecare participant poate aplica la unul din următoarele module:
1. Scrierea propunerilor de finanţare în context Tineret în Acţiune cu focus pe tinerii cu oportunităţi reduse din mediul rural. Modalitatea de aplicare aici
2. Scrierea propunerilor de finanţare în context Tineret n Acţiune cu focus pe tinerii cu dizabilităţi. Modalitatea de aplicare aici
3. Scrierea propunerilor de finanţare în context Tineret în Acţiune cu focus pe tinerii aparţinând minorităţilor etnice şi naţionale. Modalitatea de aplicare aici
Contact: Vlad Dumitrescu – vlad.dumitrescu@anpcdefp.ro.
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Braşov anunţă organizarea Concursului Local de Proiecte de Tineret, în data de 18 aprilie 2011, la sediul de pe Str. Olteţ, nr.11.
Proiectele organizaţiilor neguvernamentale de tineret, pe baza metodologiei de finanţare a Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, se depun la sediul DJST Braşov, str. Olteţ, nr. 11.
Perioada de desfăşurare a proiectelor de tineret pentru care se organizează Concursul Local este 23.05-01.12.2011. Data limită de depunere a proiectelor: 15 aprilie, orele 13:00. Priorităţile proiectelor care vor fi finanţate, metodologia şi formularul de finanţare sunt disponibile pe site-ul ANST
Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Programul Biblionet vă invită marți 22 martie, la ora 12:00, în Sala Multimedia a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național (Șoseaua Kiseleff nr. 30), la semnarea Protocolului de colaborare între Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Fundația IREX (International Research & Exchanges Board). Documentul va fi semnat de către domnul Kelemen Hunor – Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, domnul Paul Andre Baran – directorul Programului Biblionet și doamna Doina Popa – președinta Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice.
Cu acest prilej va avea loc și ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului “Azi n-am fost la bibliotecă”, adresat elevilor de liceu și desfășurat prin programul Biblionet. În cadrul concursului, elevii de liceu au fost invitați să-și exprime prin film, fotografie sau grafică opinia privind prezentul și viitorul bibliotecilor în România.
Programul Biblionet își propune să ofere tuturor cetățenilor României o poartă către accesul gratuit la informație. Practic, programul constă în donarea către bibliotecile publice din România de echipamente IT cu acces la Internet, în programe de instruire pentru bibliotecari, precum și în acțiuni de sensibilizare a publicului larg față de lectură și rolul instituției bibliotecii în viața comunității. Programul contribuie astfel la crearea și dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în țara noastră. Programul Biblionet are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates și implementat prin Fundația IREX.
Sursa: situl Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional
O participantă la întâlnirile despre Roşia Montană, organizate de Centrul de voluntariat Braşov şi gâzduite de biblioteca noastră, ne semnalează o informaţie de interes:
Roşia Montană în dezbatere publică la Ministerul Mediului. Trimite un e-mail autorităţilor!
În perioada 1 martie-1 aprilie 2011, oricine vrea să îşi susţină părerea cu privire la proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană poate trimite un e-mail Ministerului Mediului, care a lansat o dezbatere publică pe acest subiect. Propunerile, comentariile şi observaţiile publicului ar trebui să fie formulate pe tema completărilor la documentaţia iniţială de evaluare a impactului asupra mediului, depuse de Roşia Montană Gold Corporation, la sfârşitul anului trecut. Astfel, publicul are la dispoziţie 30 de zile pentru a trimite un e-mail sau o scrisoare Ministerului Mediului pe această temă. E-mail-urile pot fi trimise la adresa gabriela.osiceanu@mmediu.ro, iar scrisorile la Ministerul Mediului şi Pădurilor, Direcţia Controlul Poluării şi Evaluare Impact, B-dul Libertăţii, nr. 12, sector 5, Bucureşti. Detalii despre documentaţia depusă de RMGC găsiţi pe site-ul Ministerului.
De curând, presa italiană a semnalat un caz de plagiat după Noica comis de un profesor venețian, Umberto Galimberti. În lucrarea sa „Orme del sacro” există o pagină întreagă preluată din cartea Șase maladii ale spiritului, scrisă de Noica. Singurele diferențe constau în aranjarea frazelor sau în punctuația folosită.
Galimberti nu este la prima abatere de acest gen, el a mai fost deconspirat și în 2008. De data aceasta, cel care a descoperit plagiatul a fost chiar un profesor român, Costica Bradatan, de la Texas Tech University.
Sursa: Il Giornale
Vânzările de carte au scăzut anul trecut cu 15% în România, în condiţiile în care preţul cărţilor a crescut cu 11 procente. Costul mediu al unui volum este de 20 de lei, iar suma totală cheltuită de români în librării în 2010 este de 112 milioane de euro.
Asta înseamnă că în medie fiecare român a cumpărat o carte anul trecut. Cartea „câştigătoare” a fost „Şi noi ce mai mâncăm? „, dar nu vă lăsaţi înşelaţi de titlu, nu este o carte cu reţete. Volumul este scris de reputatul medic Gheorghe Mencinicopschi şi vorbeşte despre E-urile pe care le conţin alimentele şi explică cum să citim corect etichetele produselor.
Aceste cifre plasează cititorii români în urma celor din Ungaria şi Polonia care au cumpărat în medie 8-10 cărţi pe an.
Sursa: românialibera.ro
Ultimele comentarii